Bel ons

'Ik ben sinds maanden weer energiek en gelukkig'

Burn-out

Hoe weet je dat je burn-out bent en wat kun je daar zelf aan doen? Op deze pagina lees je zowel de psychische symptomen, de lichamelijke symptomen en over angsten en onzekerheden die daar dikwijls mee gepaard gaan. En krijg je tips.

Met begrip en kennis over burn-out ga je zelf een heel eind komen. Op deze symptomenpagina hebben wij onze kennis uit 26 jaar ervaring op het gebied van burn-outbehandeling en het begeleiden van duizenden mensen, samengebracht.

19 psychische symptomen van burn-out

Burn-out is een toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress. Ook lichamelijk voel je je  opgebrand.

Hieronder de meest voorkomende symptomen van burn-out. En nuttige tips om:

 • Stress te reduceren
 • Het lekken van kostbare energie te voorkomen
 • Je brein en lichaam te vitaliseren

Doe je voordeel met 19 TIPS!

1. Weinig of geen energie
Alles is opeens een enorme opgave voor je geworden. De meest simpele handelingen kosten je enorm veel moeite. Je hebt er de energie niet voor.
Tip: Je probeert controle te krijgen over wat er met je gebeurt. Maar controle over jezelf is absoluut onmogelijk, zelfs als je 10 levens zou hebben. Je kunt het vergelijken met het leggen van je hand op een gloeiend hete kachel en proberen om controle over de pijn te krijgen… Daarom: Accepteer dat je op dit moment weinig of geen energie hebt. En richt je aandacht op zaken waarop je wel invloed hebt. Stel kleine doelen. Zo voorkom je het weglekken van energie.

2. Nergens zin in
Als je nergens zin in hebt, mis je een levensdoel waar je hart sneller van gaat kloppen.
Tip: Probeer je eens te herinneren wat je als kind graag deed. Was het tekenen, schilderen, kleien, toneelspelen, dansen, zingen, lekker buiten zijn, of iets anders? Pak dat weer op. Doe het om de vreugde die het geeft en zonder dat het ergens toe hoeft te leiden. Doen wat je hart laat zingen geeft energie.

3. Geheugenproblemen
Je bent soms te moe om je geheugen goed te laten werken. Omdat je dit niet gewend bent, raak je gefrustreerd en ontstaat er verzet. Het gevolg is dat de manier waarop je eerder informatie uit je geheugen verzamelde bent kwijtgeraakt.
TIP: Breng je blik regelmatig iets naar boven als je je iets wilt herinneren. Kijk je naar beneden? (en dat is wat je deed), dan kom je nauwelijks bij informatie. Je hebt je ogen nodig om in je breinbibliotheek te komen. Zo zijn we nu eenmaal gemaakt. Je ogen net iets naar boven draaien is de beste manier. Het maakt niet uit of je recht naar boven of iets opzij naar boven kijkt. Je gaat het vanzelf goed doen.

4. Concentratieverlies
Je kunt je met moeite nog concentreren en als het al wel even lukt ben je al weer snel afgeleid.
TIP: Concentreer je op iets wat je leuk vindt en waar meer zintuigen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld koken, tuinieren, seks, tennis, golf. Iedere minuut, kwartier, uur dat je volledig geconcentreerd met iets bezig bent is een stap voorwaarts.

5. Gevoelens van onzekerheid
Wanneer je niet meer kunt wat voorheen vanzelfsprekend was, zal je merken hoe je jezelf in je denken steeds verder naar beneden haalt en wellicht zelfs verwijten maakt. Je praat jezelf steeds dieper de put in.
TIP: Let eens op hoe onaardig je vaak tegen jezelf praat in gedachten, of hoe je zelfs in je hoofd tegen jezelf schreeuwt. Dat zou je tegen een ander nooit doen. Deed je dat wel, dan wil die ander al snel niets meer met je te maken hebben.
Vertel jezelf zo vaak mogelijk wat je wel kunt. Motiveer jezelf, zoals je dat bij een ander zou doen. Vind je het moeilijk? Begin dan met zaken als: ik kan een glas water drinken, ik kan praten, ik kan lopen, enz. Het lijkt misschien kinderachtig, maar dat is het niet. Als je hiermee serieus aan de slag gaat, pakt je brein het op en zal je steeds meer te binnen schieten waar je goed in bent. En neemt je gevoel van eigenwaarde toe.

6. Jezelf snel ergeren
Je bent als je burn-out bent je veerkracht kwijt. Je kunt je aan het minste en geringste enorm ergeren.
TIP: Jezelf ergeren gaat gepaard met negatief denken over iets of iemand. Het is een gesprek in jezelf met jezelf. Laat je innerlijke denkstem monotoon en in een wat lagere toon dan je gewend bent klinken. Of in slow motion, alsof een tape vertraagd wordt afgespeeld. Je neemt op deze manier meer afstand van je gedachten. Ze verliezen daardoor aan impact.

7. Gevoel van machteloosheid
Machteloosheid is het gevolg van denken aan wat je niet wilt. Bijvoorbeeld: Ik wil niet burn-out zijn.
TIP: Richt voortaan je aandacht op wat je wél wilt en zet er het woord ‘hoe’ voor. Hoe kan ik… Je geeft je brein zo opdracht om in oplossingen en mogelijkheden te gaan denken. Je transformeert jezelf van slachtoffer naar iemand die het heft in eigen hand neemt.

8. Piekeren
Veelvuldig piekeren is één van de oorzaken én symptomen van burn-out. Je bent verstrikt geraakt in een constante stroom van zich herhalende gedachten die niets oplossen.  Denken in cirkels en daar niet uit kunnen ontsnappen vreet energie, en daarvan heb je al zo weinig.
TIP: Realiseer je dat negatieve gesprekken met jezelf in je hoofd zorgen voor minder prettige innerlijke filmpjes. En die filmpjes zorgen op hun beurt voor vervelende gevoelens. Het lijkt wellicht een beetje een vreemde tip, maar probeer het volgende eens uit: Draai zo nu en dan een gedachte die je hebt om. ‘Waarom moet mij dat overkomen?’, wordt dan: ‘Moraaw teom jim tad nemokrevo?’ Het maakt dat je even stopt met piekeren omdat je nu eenmaal niet 2 dingen tegelijk kunt doen. Je brengt op die manier een onderbreking tot stand in de maalstroom van het doelloos denken in cirkels.

9. Minder zelfvertrouwen
Burn-out zorgt voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen. Je hebt geen grip meer op jezelf, zo lijkt het. Allerlei zaken die vroeger normaal waren gaan nu moeizaam of helemaal niet. In het ergste geval lukt het amper nog om een boterham voor jezelf te smeren.
Tip: Als je gericht bent op wat niet lukt, ondermijn je je zelfvertrouwen steeds verder. Schrijf daarom elke dag 3 successen op. Hoe klein ze in jouw beleving ook zijn, dat maakt niet uit. Want een succes is een succes.
Als je dit serieus oppakt dan zorgt dat voor een andere mindset. Je gaat gaandeweg positiever over jezelf denken en je zelfvertrouwen groeit. Bouwen aan zelfvertrouwen is een belangrijke stap op weg naar genezing.

Pieter Frijters: het is mijn doel om zoveel mogelijk mensen te helpen. Deze website is daarom bedoelt als een kennisbank over burn-out en angst met honderden pagina’s aan informatie. Want in therapie gaan of een coaching traject volgen is lang niet altijd nodig.

Alle tips zijn nuttig en hebben hun werking bewezen. Doe hier je voordeel mee. Neem je tijd en lees niet alles in één keer. Want hoe mooi is het als je zelf aan je eigen probleem kunt werken en het helemaal zelf oplost.

Gaat het om je partner die burn-out is? Lees dan ook https://mindtuning.nl/artikel/is-mijn-partner-burn-out/ .

10. Angst- en paniekklachten
Had je al, zoals de meeste mensen, een beetje last van lichte niet-reële angst- of paniekklachten. Dan hebben deze de neiging om te verergeren wanneer je burn-out bent of tegen overspannenheid aan zit.
TIP: Je zult bemerken dat je vaak in gedachten bent en dat de buitenwereld niet goed tot je doordringt als je burn-out bent. Die gedachten zijn meestal niet positief en zorgen voor negatieve plaatjes in je hoofd. Je lichaam reageert hierop. Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, je hebt een hoge adem, enz. Voordat je het weet eindigt dit in een paniekaanval. Je kunt dit voorkomen door je ogen zo vaak mogelijk de kost te geven en de wereld om je heen in je op te nemen. Niet dat je de dingen die je ziet moet benoemen, maar het is wel zaak dat je je visueel bewust bent van je omgeving. Dwing jezelf daartoe. Als je kijkt naar wat er in de buitenwereld te zien is, kun je niet naar binnen keren en gegrepen worden door een negatieve innerlijke film. Telkens als je je helemaal naar buiten richt voelt het beter.

11. Besluiteloosheid
Zal ik wel of niet? Moet ik dit of dat? Is dit goed voor me of juist niet? Je kunt je er eindeloos in verliezen en wordt er doodmoe van.
TIP: Wanneer je het antwoord niet weet en twijfelt, betekent dit dat beide opties even goed zijn. Het maakt niet uit. Houd altijd een muntje bij de hand en laat het lot dit bepalen. Gewoon kop of munt. Wat ga ik vanavond eten? Kop of munt. Ga ik wandelen of fietsen? Kop of munt. Het voorkomt dat je je energie verspilt aan eindeloos dubben en overwegen. Want alles wat energie vreet helpt je niet verder.

12. Niet kunnen genieten
Je kunt nergens meer van genieten en vraagt je misschien af waarom je je bed nog uit zou komen.
Tip: Schrijf iedere dag 5 zaken op waarvoor je dankbaar bent. Kost het je in het begin moeite? Begin dan met zaken die heel vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn. Zoals het water dat uit je kraan stroomt, het feit dat de koelkast het doet, je een dak boven je hoofd hebt, enz. Als je dit een aantal dagen volhoudt, verandert je mindset en wordt het steeds gemakkelijker om te zien waarvoor je allemaal dankbaar kunt zijn. En hoe meer dankbaar je bent, hoe beter je je gaat voelen.

13. Snel kwaad
Je bent snel boos. De emmer is vol en er is maar 1 druppel nodig om hem te laten overlopen. Door boosheid te onderdrukken put je jezelf verder uit en wordt jouw lontje nog korter. Boosheid voeden door er steeds over na te denken vreet eveneens energie. Je belandt in een vicieuze cirkel.
TIP: Besef dat boosheid niets anders is dan al je energie bundelen en richten op diegene of datgene waarop je kwaad bent. Is het een persoon, dan mag je beseffen dat deze van verwaandheid op straat zou lopen als hij of zij beseft hoeveel je aan hem of haar denkt. Je maakt de ander heel veel belangrijker dan jezelf en er ontstaat een energielek. Maak jezelf weer belangrijk door je aandacht te richten op leuke dingen of mensen waar je echt iets aan hebt. Zo gaat er geen energie verloren en stop je die in je eigen herstel.

14. Opgejaagd gevoel
Een opgejaagd gevoel heeft alles te maken met het idee dat je van alles moet. Van jezelf en van anderen.
TIP: Sta er eens bij stil dat je met ‘moeten’ jezelf van alles oplegt zonder je af te vragen of dit gerechtvaardigd is. Je mag, je wenst, je gaat, je kan, je kiest er voor, je wilt, enz. Het geeft je activiteiten een heel andere lading als je ‘moeten’ vervangt door een van bovenstaande positieve aanjagers. Bovendien ga je hierdoor beseffen dat er ook dingen zijn die je gewoon kunt laten. En dat kun je dan beter ook gewoon doen.

15. Neerslachtigheid
Wie neerslachtig is stelt zichzelf vooral nutteloze en horrorvragen. Horrorvragen hebben alles te maken met wat je diep in je hart niet wilt, zoals: Wat nou als…  Nutteloze vragen zijn vragen waarop je het antwoord toch nooit zeker weet.
Tip: Stel jezelf voortaan doelvragen die gekoppeld zijn aan een positieve emotie. Deze beginnen bijvoorbeeld met: hoe geweldig zou het zijn als…., of hoe fantastisch zou ik me voelen als… je tovert daarmee positieve beelden op je innerlijke beeldscherm. Het werkt net als kijken naar een film op tv of in de bioscoop. Een vrolijke film maakt je vrolijk. Een verdrietig film, maakt je verdrietig en een horrorfilm maakt je bang.

16. Sneller agressief
Agressie is de tegenpool van assertiviteit en ontstaat als je je niet gehoord/ erkend voelt. Je niet gehoord of erkend voelen is 1 van de oorzaken van burn-out en houdt dit in stand.
Tip: Anderen respecteren jouw wensen en grenzen als jij dit ook bij jezelf doet. Doe jij jezelf wat dat betreft tekort, dan weerspiegelen anderen dit in hun gedrag naar jou toe. Ga, zodra je agressie voelt, eens na wat je van de ander denkt nodig te hebben. Is het begrip, liefde, erkenning? Geef dit vervolgens zelf aan jezelf. Je bent dan niet meer afhankelijk van de glimlach van een ander. En het interessante is dat als jij jezelf meer geeft, anderen dit automatisch ook gaan doen.

17. Wantrouwen
Wat zal een ander van mij vinden? Zal die ander dat compliment echt menen? Heeft hij of zij misschien een dubbele agenda? Het zijn allemaal vragen die wantrouwen veroorzaken en vergroten.
Tip: Je zult nooit weten wat een ander werkelijk denkt of vindt. Het is dus zonde van de tijd om je daarmee bezig te houden. Word in plaats daarvan je eigen positieve criticaster. En vraag je af wat er aan jou allemaal de moeite waard is. Zodra je jezelf de moeite waard vindt, word het oordeel van een ander minder belangrijk.  En dat scheelt heel veel stress.

18. Neiging tot verslaving
Verslaving aan alcohol, drugs, sigaretten, enz., komen voort uit het ‘Je goed willen voelen’. Je bent er het meest bevattelijk voor zodra je niet lekker in je vel zit. De waarheid is dat je jezelf er uiteindelijk helemaal geen plezier mee doet.
Tip: Kies voor een verslaving die wel goed is voor je: verslaving aan gelukhormonen. Ze worden aangemaakt als je fantaseert over prettige dingen, zoals een droom die je waar wilt maken. Je hersenen herkennen eenvoudig het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid. De voorstelling is genoeg. Doe het veel en vaak.
Als je stopt met een verslaving die slecht voor je is, doe het dan resoluut omwille van wat het je oplevert. Proberen te stoppen is geen optie. DOEN wel.

19. Uitstelgedrag
Je schuift zaken keer op keer voor je uit en voert er oneindige innerlijke dialogen met jezelf over.
Tip:  Uitstelgedrag is één van de grootste energievreters die er zijn. Meteen actie ondernemen kost bijna niets en levert heel veel op: de voldoening dat je het hebt gedaan. En dat gééft energie. Neem een resoluut besluit. Bijvoorbeeld om serieus met bovenstaande tips aan de slag te gaan. En ga er met jezelf geen dialoog meer over aan.

Jezelf onder controle krijgen

Herken en begrijp de 6 belangrijkste lichamelijke symptomen

Plus nuttige tips voor herstel

‘Ik word er ziek van’ Deze en andere uitdrukkingen uit het dagelijks taalgebruik, zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Want zodra je ‘ergens mee in je maag zit’, ‘iets op je lever hebt’, of ‘teveel op je schouders neemt’, uit zich dat uiteindelijk letterlijk in fysiek ongemak. En als je niet oppast zelfs in lichamelijke aandoeningen.

Ook (een voorstadium van) burn-out gaat gepaard met lichamelijke klachten. Het is goed hier een arts voor te raadplegen. Daarnaast kun je, door de lichamelijke ongemakken te duiden en er naar te luisteren, zelf heel veel aan herstel doen.

Lees hieronder over de meest voorkomende lichamelijke klachten en wat zij je te vertellen hebben. Plus nuttige tips waar je zelf mee uit de voeten kunt.

 1. Energie-tekort
  Zoals: constante moeheid – Gevoel van uitputting – Snel moe of grieperig – energieloze stem – geen of weinig zin in seks
  Zodra je tegen een burn-out aanzit, of burn-out bent zijn er teveel zaken in je leven waarvan je letterlijk doodmoe wordt. Het is een misverstand dat een druk leven op zich je accu leeg slurpt. Want als je het druk hebt met zaken waar je van geniet, krijg je er méér energie van.
  TIP: Doe zoveel mogelijk iets waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Zoals het lezen van een goed boek, koken, tekenen, kleuren, zingen, muziek maken. En denk regelmatig terug aan een moment waarop je heel gelukkig was, of veel plezier had. Zie het voor je als een film en voel, proef, ruik hoe het ook alweer was. Je lichaam gaat dan geluksstofjes aanmaken. En je energie neemt toe.
 2. Geheugenproblemen
  Zoals: Watten in je hoofd – vergeetachtigheid
  Als je last hebt van stress, maakt je lichaam stresshormonen aan. Langdurige blootstelling hieraan heeft een negatief effect op de hersenen. Het deel van de hersenen dat een grote rol speelt bij leren en onthouden is helemaal van slag als je burn-out bent. Het voelt alsof je watten in je hoofd hebt en kunt niets onthouden.
  TIP: Ga veel wandelen, fietsen, enz. Het maakt je geest helder en creatiever en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van obsessieve, negatieve gedachten. Tijdens het bewegen wordt de verbinding tussen linker en rechter hersenhelft verbeterd. Ook de bloeddoorstroming in je hersenen wordt beter.
 3. Rugklachten, nek- en spierpijn
  Zoals: Rugklachten die verergeren – nekpijn –  schouderpijn – spierpijn
  Je hebt jezelf teveel op de hals gehaald, teveel op je schouders genomen, je rugzak is te zwaar. Dat is wat pijn in de spieren, rugklachten die verergeren en nek- en schouderpijn
  je proberen te vertellen.
  Tip: Schrap 4 woorden uit je vocabulaire: maar, eigenlijk, proberen en moeten. Ze leiden tot negatieve gedachten. Je bent bezig met wat je niet wilt, in plaats van met wat je wel wilt en dat draagt niet bij aan het veranderen van de situatie. De gedachte: ‘Eigenlijk wil ik dit niet, maar…’, is een piekergedachten die nooit leidt tot een oplossing. Met ‘ik moet…’, vertel je jezelf dat er geen oplossing is. Oefen er eens mee om deze woorden niet meer te gebruiken en ervaar wat het met je doet…
 4. Last van spijsverteringsorganen
  Zoals: Spanning op de buikstreek – darmproblemen – onfrisse adem – misselijkheid
  Je zit ergens mee in je maag, hebt iets op je lever, wordt ergens kotsmisselijk van …  Zodra je last hebt van je spijsverteringsorganen duidt dit erop dat je niet luistert naar je eigen behoeftes en niets of te weinig onderneemt om daar iets aan te veranderen.
  Tip:  Stel jezelf de vraag: Wie is de belangrijkste persoon in mijn leven? Is het antwoord: mijn kinderen, mijn partner, mijn baas, of iemand anders? Denk er dan nog eens goed over na. Want de belangrijkste persoon in je leven, ben je zelf. Behandel jezelf dus ook zo. Het heeft niets te maken met egoïsme, want pas wanneer je goed voor jezelf zorgt, is er voldoende energie om ook echt iets te betekenen voor anderen.
 5. Slaapproblemen
  Zoals: Niet kunnen inslapen – steeds wakker worden
  Als je last hebt van slapeloosheid, ligt je letterlijk ergens van wakker. Je gedachten malen; je zit gevangen in de piekermodus.
  Tip: Plan elke dag een moment in waarop je zoveel kunt piekeren als je wilt. Geef negatieve gedachten buiten die tijd zo min mogelijk aandacht. Leid jezelf af met positieve dingen of kijk naar iets waar je vrolijk van wordt. Sla de tweede week een dag over, in de derde week twee dagen en zo verder. Het resultaat: binnen twee maanden ben je gestopt met piekeren.
 6. Hartslag en ademhaling
  Zoals: Hoge hartslag – hoge bloeddruk – hoge ademhaling – benauwdheid – pijn op de borst
  De schrik slaat je om het hart, de adem stokt in je keel. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit stamt uit de oertijd, toen we dagelijks aan veel gevaren bloot stonden. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Als stress chronische vormen heeft aangenomen, is je lichaam continu in staat van paraatheid. Je hart pompt sneller, je ademhaling wordt gejaagd, je spieren spannen zich, enz.
  TIP: Je zult het gemerkt hebben. Hoe meer je probeert je ademhaling of hartslag onder controle te krijgen, hoe erger het wordt. Doe dit dus niet. Bedank je lichaam dat het zo goed werkt en precies doet wat het volgens de natuur hoort te doen bij grote stress. En dat het je een waarschuwingssignaal geeft om zaken voortaan anders te gaan doen.

Angsten die vaak gerelateerd zijn aan burn-out

Pieter Frijters: burn-out gaat nou eenmaal dikwijls gepaard met een niet-reële angst of fobie. Het is eerder regel dan uitzondering dat wanneer de angst is opgelost het herstel van burn-out meteen wordt ingezet..

Hier vind je bijna 200 artikelen die ik schreef over burn-out, angsten en aanverwante problemen zoals slapeloosheid, piekeren, liefdesverdriet, gedachtemanagement, ziekteverzuim enz. https://mindtuning.nl/artikelen/ .

Extra tips:

 • Accepteer geen piekerverlof! Eerst eens goed bijslapen is prima. Echter, zodra je daarna thuis blijft zitten beland je in de piekermodus. Hoe langer je piekerverlof duurt, hoe verder je in de problemen raakt.
 • Zoek hulp en let daarbij vooral op ervaring en eerder geboekte successen van de hulpaanbieders.
 • Vermijd het gebruik van medicatie. Want: medicatie die je fitter maakt, je meer laat verdienen, je geliefde terugbrengt, je zaak gezond maakt en je baan aantrekkelijker maakt bestaat niet.

Leestips

Lees het nieuwste boek van Pieter Frijters: Vijf jaar ouder, tien jaar jonger. Hierin staat de Mindtuning methodiek goed beschreven en staan nuttige tips tegen burn-out en gerelateerde klachten. Eerder verschenen boeken werden bestsellers: Van Fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Je kunt zelf met de tips en adviezen aan de slag!

Naar Videotips

Referenties

Bedrijfsarts over zijn ervaring met Pieter Frijters

Heb Pieter meerdere keren aan de slag gezien en hem binnen één of twee sessies mensen volledig of voor een belangrijk deel af zien helpen van faalangst, andere angst- of paniekaanvallen, fobieën en tics. Ook is zijn aanpak bij stotteren op zijn zachtst gezegd zeer opmerkelijk. Verder heb ik hem de kwaliteit van presenteren aanmerkelijk zien verbeteren bij andere mensen. Pieter presenteert zich als een vakman met een scherp analytisch vermogen die precies weet waar hij naar toe moet. Ben er van overtuigd geraakt dat MindTuning voor veel mensen een oplossing biedt voor veelal jarenlang slepende problematiek waar de reguliere zorg onvoldoende of soms zelfs helemaal geen antwoord op heeft en dat zijn methode voor een scala aan psychisch georiënteerde klachten werkt. Luuk Haze, bedrijfsarts/directeur NoordMed Consultancy B.V.

Bedrijfsarts over MindTuning

Op basis van mijn ervaring en waarneming als deelnemer aan een training van Pieter Frijters, heb ik een met psychische klachten verzuimende werknemer bij wie het herstel stagneerde verwezen naar MindTuning. Na deelname aan een Groepscoaching en een Persoonlijk consult heeft de werknemer een grote stap voorwaarts gemaakt in zijn herstel en heeft hij zijn werkzaamheden tot eigen grote tevredenheid en die van zijn werkgever hervat. Zijn werkgever heeft aangegeven in voorkomende gevallen zeker gebruik te willen maken van de expertise van Pieter Frijters. Hans Steneker Bedrijfsarts

Burn-out: Het werkt!

Bij deze wil ik mijn dank en respect voor jullie betuigen. Ik was bij jullie Introductie seminaar aanwezig en heb jullie site doorgezocht en ben jullie boek aan het lezen. Na de burn-out had ik alle hoop verloren... Ik ben laatste tijd behoorlijk cynisch (en, misschien, lui), maar... HET WERKT! Ik moet zeker nog heel veel leren. Maar ik begrijp nu al, dat het vooral om het DOEN gaat. Met vriendelijke groeten, D. Martens

Burn-out: Ik kijk uit naar volgende week voor nog een inspirerende dag

Afgelopen woensdag naar de eerste dag van jullie groepstraining geweest. Het is voor mij een enerverende positieve ervaring geweest. Ik was vergeten hoe het is om met inspirerende en gemotiveerde mensen samen te zijn. Vol positieve vibes ben ik terug naar huis gereden. Dit hele jaar zit ik al thuis met een burn-out, negen maanden wekelijks naar de psycholoog (die geloofde trouwens niet in mijn positieve denken, hij zei ook altijd: Waarom lach je zoveel?) hebben slechts een beetje geholpen. Ik ga er niet meer heen. Na twee maanden probeerde ik het weer op het werk. Ik was totaal overstuur al na twee ochtenden. Erg van geschrokken en na zes maanden opnieuw geprobeerd. Het is een worsteling van bijna drie maanden geworden om die twee ochtenden per week (ik heb twintig jaar lang fulltime gewerkt!) vol te houden. Het lukte niet, ik moest afhaken. Diezelfde avond kreeg ik geen hap of slok door mijn keel. Opnieuw enorme schrik. Hoe kan het? Met die gedachte maakte ik mezelf gek. Ik gaf al aan bij de groepscoaching dat ik creditcontroller ben en mensen bel om geld binnen te krijgen. Ik begrijp nu dat het echt niet goed is voor me om in zo'n negatieve omgeving te zitten vijf dagen per week. Door wat er gebeurd is, voel ik me een buitenstaander tussen alle mensen die gewoon elke ochtend naar hun werk gaan. (veel schuldgevoelens) Ook op verjaardagen of op bezoek van of bij mensen heb ik het idee dat de mensen van alles over me denken en ik voel me buitengewoon ongemakkelijk. (wil weg! erg emotioneel) En daarbij zijn nog vele andere angsten ontstaan. (faalangst, letterlijk benauwd, dacht dat ik niets kan etc., geloof dat ik driekwart van je boek herken) Toen ik terug was uit Waddinxveen heb ik mezelf eerst een schouderklopje gegeven. Vanaf vorige week doe ik dagelijks vijf keer de spiegeloefening en lees steeds in jullie boek. Ook praat ik positief tegen mezelf. Met een nieuw doel stellen ben ik ook bezig. Ik wil graag schrijven. Dan komt gelijk de praktische perfectionist om de hoek kijken. Hoe ga ik dat realiseren en kan ik er van rondkomen? Dat plaatje is nog zwart, toch ik wil het de komende tijd inkleuren. Om alvast een beginnetje te maken heb ik een stukje geschreven over afgelopen woensdag. Ik hoop dat jullie het leuk vinden en kijk uit naar volgende week voor nog een inspirerende dag. Nienke Steenkamp

Burn-out: Ik voel me sinds maanden goed en gelukkig

Ik wil jullie als eerste laten weten dat ik sinds het zaterdagseminar al zoveel veranderingen opgemerkt heb, ik probeer alles zoveel mogelijk toe te passen van de dag en uit jullie boek. Ik heb opgemerkt dat het breed maken en verderweg kijken me zoveel meer vertrouwen geeft. Het is veel minder wiebelig in mijn hoofd en ik heb gemerkt hoe klein mijn wereld was geworden en hoeveel ik naar beneden keek. Ik ben burn-out geraakt en van daaruit heb ik enorm veel lichamelijke klachten ontwikkeld, waaronder evenwichtsproblemen en flauwvalneigingen. Hierdoor voelde ik me enorm onzeker buiten de deur en ontstond er angst. Dat heb ik voor een deel opgevangen door steeds te zeggen dat ik dan maar flauw zou vallen, jammer. Hierdoor is de angst weggegaan, maar de onrust buiten de deur niet. Ik ben van de week met een schildercursus begonnen, de eerste groepsactiviteit sinds drie maanden (ben in oktober uit mijn werk gestapt). Ik heb van te voren jullie manier van visualiseren toegepast, het beeld breed met alles erop en eraan in hoeverre dat mogelijk was want ik kende de ruimte nog niet en het is SUPER verlopen. Geen enkele kriebel of onrust en het was echt HEERLIJK. Ik voelde me echt sinds maanden goed en gelukkig. Vandaag heb ik met de bioscoop hetzelfde gedaan. Ik heb er ooit enorm gehyperventileerd en er is altijd een onrust blijven bestaan voor bioscopen, kleine ruimtes, drukke omgevingen etc. wat vooral steeds de kop op stak als ik niet lekker in mijn vel zat. Vanmiddag ben ik voor het eerst sinds 20 jaar in het midden van de rij gaan zitten (weliswaar in een hele rustige bioscoop) met het idee: nu ga ik het oefenen en kijken hoe ik me voel. Ik voelde me ontspannen en heb af en toe rond gekeken en verder echt genoten van de film. Ook de stad in geweest, breed gekeken, hoofd steeds rustig gedraaid en mijn blik verder gericht. gevolg: ik ervoer niets meer van onrust en wiebeligheid. Ik merkte op dat zelfs de angst-vluchtsenario's niet in mijn hoofd zijn ontstaan. Ik ben zooooo trots op mezelf en ik vind het zo fascinerend hoe dit werkt. Ik merk dat ik er dus enorm veel mee kan, maar wil dat het ook echt gaat beklijven en niet een trucje wordt( of kan dat niet?). Wat raden jullie me nu aan, een individueel consult, of een groepstraining? Ik zelf heb het gevoel dat ik waarschijnlijk aan 1 consult genoeg heb gericht op mijn burn-out, omdat het in mijn hoofd allemaal door elkaar gestroomd is zoals er in je boek staat. Zo voelt het voor mij ook echt. En na die ene keer bij jullie te kijken of dan de groepstraining ook nog nodig is. Ik wil graag weten hoe jullie dat zien en of jullie ook ruimte hebben om mij individueel te coachen. Ik ben jullie ontzettend dankbaar voor het seminar. Jullie werkwijze vind ik fascinerend en ik merk hoe snel dit ook werkt. Ik kan het bijna niet geloven, maar voel me voor het eerst sinds maanden echt vol vertrouwen van binnenuit. Ik zei steeds wel " het komt goed", maar nu voel ik het ook en zou het ontzettend fijn vinden als jullie me nog een stukje verder zou kunnen helpen of individueel of in de groep. Ik wacht met ongeduld jullie antwoord af en neem dan de (juiste) beslissing. Mijn dank is groot. Christa

Burn-out: Ik leef weer!

Een half jaar geleden ben ik na meer dan twee jaar burn-out en thuiszitten gewoon weer aan het werk gegaan. Mijn contract is vorige week verlengd. De 'foute buren' zitten nu zonder werk. Jullie hebben niet alleen de fine-tuning-knop gevonden, maar ook de aan-uit-knop. Ik leef weer. Duizend maal dank! Isabelle

Burn-out: Binnen 1 week waren al mijn klachten voor 90 procent verdwenen

Ik ben naar het seminar "Fobie en Burnout" geweest in november. Voor ik bij jullie kwam had ik zware burn-outklachten, waaronder migraineaanvallen waardoor ik bewusteloos kon vallen, mijn eten niet meer binnenhield, verlammingsverschijnselen kreeg, enz. Gelukkig was ik al iemand die zich bewust is van de kracht van je eigen gedachten. Ik had altijd ergens het gevoel dat er gewoon een knop moest worden omgezet en dat is precies wat er bij jullie seminar gebeurde. Twee simpele onderwerpen: 'Wie is de belangrijkste persoon in je leven' en 'Bereikend denken ipv vermijdend' (ik dacht altijd dat ik bereikend doelen stelde, maar de achtergrond was toch altijd vermijdend, weet ik nu) waren punten waar ik gelijk mee aan de slag kon. Na jullie seminar had ik een ongekende rust over mij heen gekregen en ben ik direct aan de slag gegaan om van wat ik bij jullie geleerd heb een gewoonte te maken. Binnen een kleine week waren AL MIJN KLACHTEN VOOR 90 procent verdwenen! Op het moment dat ik deze mail stuur ben ik helemaal de oude en beter dan ik ooit geweest ben. De reden dat ik jullie deze mail stuur is dat ik er sinds vorige week achter ben gekomen dat ik recht heb op een IRO (Individuele Reintegratie Overeenkomst) bij het UWV. Ik krijg wanneer ik een goed onderbouwd plaatsingsplan heb opleidingsgeld tot mijn beschikking. Mijn doel voor een IRO aanvraag is dat ik jullie MindTuning Masterclass wil volgen. Het is mijn passie om mensen te motiveren en om ze te inspireren en het beste uit zichzelf te halen. Ikzelf ben razend enthousiast geworden en wil graag alles leren wat MindTuning mij te bieden heeft. Edward

Burn-out: ik heb een hele grote stap gezet in de richting van totaal herstel

Nu enkele weken na mijn laatste bezoek aan de groepssessie wil ik jullie toch even op de hoogte brengen van hetgeen er inmiddels gebeurd is. Mede door de gesprekken die wij daar gehad hebben ben ik gaan nadenken. Jullie gaven mij op een bepaald moment aan, dat ik pas wakker geschud zou worden als er bijvoorbeeld iets ergs zou gebeuren, waardoor ik weer bij mijn positieven zou komen en ook weer emotie zou kunnen voelen. Nou, gelukkig is er in die zin niets ergs gebeurt, maar wel heb ik een hele grote stap gezet in de richting van een totaal herstel van mijn burnout. Mede door gesprekken met vrienden en mijn vrouw en ook terugkijkend naar vele jaren terug ben ik erachter gekomen waar mijn enorme prestatiegerichtheid vandaan kwam. Ik heb mijn hele leven willen presteren voor mijn vader. Die man heeft onnoemelijk veel druk op mij gelegd, mijn hele leven lang. Nooit deed ik iets goed, altijd werd ik te kakken gezet. Dat was ik nu zo zat, dat ik er een punt achter heb gezet. Een paar telefoontjes waren genoeg om mij de antwoorden te geven die ik juist nu zo hard nodig heb. Zonder in onnodige details te treden kan ik jullie meedelen, dat ik vandaag met mijn vader, zus en zwager alle contact verbroken heb. Dit doet heel veel pijn en geeft heel veel verdriet, maar ook opluchting. Mijn moeder blijf ik nog wel zien, want die is in mijn ogen net zo goed slachtoffer van deze man als ik. Ik wil jullie bedanken voor het feit, dat jullie mij aan het denken hebben gezet. Ik ben van mening dat ik deze stap zeker niet mocht overslaan op weg naar mijn herstel. Marcel

Burn-out en bloosangst: Ik ben je eeuwig dankbaar

Bij deze wil ik jullie laten weten hoe het met mij gaat: goed! Dus allereerst wil ik jullie ontzettend bedanken voor jullie vaak simpele maar o zo effectieve tips. Na de tweede trainingsdag heb ik voor mezelf de balans opgemaakt; waar sta ik, wat dan ik en wat wil ik nog bereiken. Het eerste wat voor mij belangrijk was, was om weer zonder stress naar mijn werk te gaan. Ik heb geoefend, vooral met het ontspannen van mijn tenen en de manier waarop ik tegen mezelf spreek. Steeds weer " ik eindig de zin laag" als ik weer aan het ratelen was in mijn hoofd. Het ging steeds beter. Ik merkte dat ik nog wel onzeker was over mijn bloosangst. In plaats van mezelf op de kop te geven, heb ik mezelf de tijd gegeven om ook die angstgedachte los te laten. Dus de eerste weken ging ik nog lekker met coltruitjes aan naar mijn werk. Voor mij was het goed te herinneren dat jullie gezegd hadden niet direct de volgende dag te verwachteh dat je alles kunt. Toen kwam het moment waarop ik mezelf afvroeg wanneer ik zelf dacht beter te zijn van mijn burn-out. Ik heb gelukkig nooit geloofd dat daar een vaste tijd of een vast genezingsplan aan vast hoeft te zitten. Op weg naar mijn werk in de auto besefte ik dat ik nog twee weken nodig had om te oefenen en dat ik dan beter zou zijn. Na die gedachte heb ik die ook onmiddelijk weer losgelaten en tot mijn verbazing merkte ik twee weken later dat ik me weer helemaal in orde voelde. Nog steeds houd ik rekening met mijn belasting maar niet vanuit het idee dat ik ziek ben maar gewoon omdat ik me prettig wil voelen en niet stelselmatig mijn eigen grenzen overngaan. Mijn grootste triomf kwam natuurlijk op het moment dat ik gebeld werd voor een TV commercial. Dat ik die mogelijkheid kreeg kon niet uitblijven. Dit was mijn mogelijkheid om te oefenen. Een half uur achter de schminck-tafel. Het was behoorlijk spannend voor mij, maar ik dacht aan de oefening die ik met jullie gedaan had en ik probeerde vooral om mij heen te kijken en alles in kleur en beweging te blijven zien. Het resultaat was perfekt! Zo bouw ik aan mijn zelfvertrouwen en dat groeit met de dag. Op mijn werk ga ik voor de groep staan ( meestal bleef ik zitten ), kijk iedereen aan en spreek krachtig en uit de losse hand. Het voelt heerlijk. Regelmatig gaat het ook wat minder. Ik begrijp nu veel beter hoe de angst werkt en kan altijd mijn tools gebruiken om mezelf weer in beweging te zetten. Mijn huisarts Tessa Posthuma, die mij geweldig begeleid heeft, was erg benieuwd naar jullie werk. Ik heb haar jullie adresgegevens doorgegeven. Hopelijk kunnen jullie nog veel meer mensen op weg helpen en dat kan alleen als veel mensen jullie weten te vinden lijkt mij. Jullie hebben mij de mogelijkheden gegeven om mezelf weer een vrij mens te voelen. Dat is meer waard dan een tweedaagse training. Dat is iets wat ik jullie niet kan terug betalen anders dan jullie te zeggen dat ik jullie eeuwig dankbaar ben. Ik wens jullie al het goeds, zorg goed voor jezelf. Hartelijk groeten, Marjolein

Persoonlijk consult – burn-out: Het gaat eigenlijk best wel goed en ik durf het nog te zeggen ook!

Tijd voor een kleine update dacht ik, want het is alweer een hele tijd geleden dat ik wat van me heb laten horen. Door die reorganisatie bij xxxx ben ik inderdaad ontslagen (dat was 1 april) en per 31 mei a.s. wordt mijn contract beëindigd. Bij xxxx heb ik aangegeven dat ik vond dat ze me op z'n minst de proeftijd alsnog uit konden laten zitten, want dat geeft mij de kans om vanuit een werkende positie te solliciteren en thuis zitten daar had ik ook geen zin in. En daar ben ik dus nu ook mee bezig. Vanochtend heb ik mijn tweede sollicitatie ronde gehad bij Philips in Hilversum en ik hoop binnen een week te horen of het door gaat. Voor mijn gevoel ging dat erg goed, ik zat goed in de gesprekken, was mezelf en had het nauwelijks voorbereid, het ging gewoon. Ik ben enthousiast, omdat het werk in het verlengde ligt van wat ik nu doe en ik weet nu ook dat ik dat kan en dat ik weer op mijn oude niveau kan presteren en dat geeft een goed gevoel. Dus ik hoop dat ik jullie binnenkort kan meedelen dat ik die baan heb, nog even afwachten dus. Maar voordat ik ook maar ergens anders ga werken ga ik eerst twee weken op vakantie, samen met José natuurlijk richting Griekenland. Een verassing voor Jose, want ik regel het allemaal stiekempjes achter haar rug om. Dat heeft zij -en ik- wel verdiend. Even eruit na al dat gedoe van de afgelopen tijd. Een daarna er weer fris tegen aan, hetzij bij xxxx of ergens anders. Natuurlijk heb ik wel dagen gehad dat het door dat ontslag echt niet erg lekker ging, maar ik blijf sporten, bezig met mijn hobby's en natuurlijk Jose. Het slapen gaat een ietsje minder, maar door de bank genomen ben ik zeer tevreden over hoe ik mij door de afgelopen maanden heen geslagen heb. Geen antidepressiva, geen slaap-middelen en wat nog beter is: Ik heb er ook absoluut geen behoefte aan! Kortom het gaat eigenlijk best wel goed en ik durf het nog te zeggen ook. Ik hou jullie op de hoogte. Frits
Artikel over burnout-behandeling MindTuning in FlowArtikel over burnout-behandeling MindTuning in FlowLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.