Bel ons

'Ik ben sinds maanden weer energiek en gelukkig'

Burn-out & Stress

Leer de 19 psychische symptomen herkennen en doe je voordeel met 19 TIPS!

Burn-out is volgens het Van Dale Woordenboek een toestand van geestelijke uitputting na langdurige stress. Herken jij de symptomen van een burn-out? Wanneer je onderstaande tips toepast bij burn-outklachten zal het herstel snel inzetten. Al 25 jaar werkt de MindTuningmethode heel effectief bij het snel en doelgericht oplossen van burn-outklachten.

 1. Concentratieverlies
  Je kunt je met moeite nog concentreren en als het al wel even lukt ben je al weer snel afgeleid.
  TIP: Concentreer je op iets waar meer zintuigen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld koken, tuinieren, seks, tennis, golf. Iedere minuut, kwartier, uur dat je volledig geconcentreerd bent is meegenomen.
 2. Piekeren
  Een constante stroom van zich herhalende vragen met steeds dezelfde antwoorden heeft bezit genomen van je brein. Je kunt je er niet van losmaken, zo lijkt het.
  TIP: Draai zo nu en dan de woorden van een zin om. ‘Waarom moet mij dat overkomen?’, wordt dan: ‘Moraaw teom jim tad nemokrevo?’ Je brengt op die manier een onderbreking tot stand in de maalstroom van het doelloos denken in cirkels.
 3. Besluiteloosheid
  Zal ik wel of niet? Moet ik dit of dat? Is dit goed voor me of juist niet? Je kunt je er eindeloos in verliezen en wordt er doodmoe van.
  TIP: Wanneer je het antwoord niet weet en twijfelt, betekent dit dat beide opties even goed zijn. Het maakt niet uit. Houd altijd een muntje bij de hand en laat het lot dit bepalen. Gewoon kop of munt. Waar ga ik vanavond eten? Kop of munt. Welke wasmachine koop ik? Kop of munt.
 4. Angst- en paniekklachten
  Had je al, zoals de meeste mensen, een beetje last van lichte niet-reële angst- of paniekklachten. Dan hebben deze de neiging om te verergeren wanneer je burn-out bent of tegen overspannenheid aan zit.
  TIP: je zult bemerken dat je vaak in gedachten bent en dat de buitenwereld niet goed tot je doordringt. Doe daar wat aan en dwing jezelf zo vaak mogelijk om je kijkers de kost te geven en de wereld om je heen in je op te nemen. Niet dat je de dingen die je ziet moet benoemen, maar het is wel zaak dat je je visueel bewust bent van je omgeving. Dwing jezelf daartoe. Telkens als je dat doet voelt het beter.
 5. Geheugenproblemen
  Je hebt last van een energielek en je bent soms te moe om je geheugen goed te laten werken. Omdat je dit niet gewend bent, raak je gefrustreerd en ontstaat er verzet. Het gevolg is dat de manier waarop je eerder informatie uit je geheugen verzamelde bent kwijtgeraakt.
  TIP: Breng je blik regelmatig iets naar boven om iets te herinneren. Kijk je naar beneden (en dat is wat je deed) dan kom je nauwelijks bij informatie. Je kijkers heb je nodig om in je breinbibliotheek te komen. Ze iets naar boven draaien is de beste manier. Het maakt niet uit of je recht naar boven of iets opzij naar boven kijkt. Je gaat het vanzelf goed doen. Onthoud: alle goeds komt van boven!
 6. Snel kwaad
  Je bent snel boos. De emmer is vol en er is maar 1 druppel nodig om hem te laten overlopen. Door boosheid te onderdrukken put je jezelf verder uit en wordt jouw lontje nog korter. Boosheid voeden door er steeds over na te denken vreet eveneens energie. Je belandt in een vicieuze cirkel.
  TIP: Besef dat boosheid niets anders is dan al je energie bundelen en richten op diegene of datgene waarop je kwaad bent. Is het een persoon, dan mag je beseffen dat deze van verwaandheid op straat zou lopen als hij of zij beseft hoeveel je aan hem of haar denkt. Je maakt de ander heel veel belangrijker dan jezelf en er ontstaat een energielek. Maak jezelf weer belangrijk door je aandacht te richten op leuke dingen of naar mensen waar je echt iets aan hebt. Zo gaat er geen energie verloren en stop je die in je eigen herstel.
 7. Jezelf snel ergeren
  Je bent je veerkracht kwijt. Je kunt je aan het minste en geringste enorm ergeren.
  TIP: Jezelf ergeren gaat gepaard met negatief denken over iets of iemand. Het is een gesprek in jezelf met jezelf. Laat je innerlijke denkstem monotoon en in een wat lagere toon dan je gewend bent klinken. Of in slow motion, alsof een tape vertraagd wordt afgespeeld. Je zult waarschijnlijk meteen merken dat je meer afstand kunt nemen van je negatieve gedachten.
 8. Gevoel van machteloosheid
  Machteloosheid is het gevolg van onderwerp gericht denken. Je denkt aan wat je niet wilt. Je hebt het gevoel dat zaken je overkomen en je er geen invloed op hebt.
  TIP: Richt voortaan je aandacht op wat je wél wilt en zet er het woord ‘hoe’ voor. Hoe kan ik… Je geeft je brein zo opdracht om in oplossingen en mogelijkheden te gaan denken. Je neemt het heft weer in eigen hand.
 9. Opgejaagd gevoel
  Een opgejaagd gevoel heeft alles te maken met het idee dat je van alles moet. Van jezelf en van anderen.
  TIP: Sta er eens bij stil dat je met ‘moeten’ jezelf van alles oplegt zonder je af te vragen of dit gerechtvaardigd is. Je mag, je wenst, je gaat, je kan, je kiest er voor, je wilt, enz. Het geeft je activiteiten een heel andere lading als je ‘moeten’ vervangt door iets anders. Bovendien ga je zien dat er ook dingen zijn die je gewoon kunt laten.
 10. Neerslachtig
  Wie neerslachtig is stelt zichzelf vooral nutteloze en horrorvragen. Horrorvragen hebben alles te maken met wat je diep in je hart niet wilt, zoals: Wat nou als…  Nutteloze vragen zijn vragen waarop je het antwoord toch nooit zeker weet.
  Tip: Stel jezelf voortaan doelvragen die gekoppeld zijn aan een positieve emotie. Deze beginnen bijvoorbeeld met: hoe geweldig zou het zijn als…., of hoe fantastisch zou ik me voelen als…
 11. Sneller agressief
  Agressie is de tegenpool van assertiviteit en ontstaat als je je niet gehoord/ erkend voelt.
  Tip: Anderen respecteren jouw wensen en grenzen als jij dit ook bij jezelf doet. Doe jij jezelf wat dat betreft tekort, dan weerspiegelen anderen dit in hun gedrag naar jou toe. Ga, zodra je agressie voelt, eens na wat je van de ander denkt nodig te hebben. Is het begrip, liefde, erkenning? Geef dit vervolgens aan jezelf. Je bent dan niet meer afhankelijk van de glimlach van een ander.
 12. Wantrouwen
  Wat zal een ander van mij vinden? Zal die ander dat compliment echt menen? Heeft hij of zij misschien een dubbele agenda? Het zijn allemaal vragen die wantrouwen veroorzaken en vergroten.
  Tip: Je zult nooit weten wat een ander werkelijk denkt of vindt. Het is dus zonde van de tijd om je daar mee bezig te houden. Word in plaats daarvan je eigen positieve criticaster. En vraag je af wat er aan jou allemaal de moeite waard is. Zodra je jezelf de moeite waard vindt, word het oordeel van een ander minder belangrijk.
 13. Nergens zin in
  Als je nergens zin in hebt, mis je een levensdoel waar je hart sneller van gaat kloppen.
  Tip: Probeer je eens te herinneren wat je als kind graag deed. Was het tekenen, schilderen, kleien, toneelspelen, dansen, zingen, lekker buiten zijn, of iets anders? Pak dat weer op. Doe het om de vreugde die het geeft en zonder dat het ergens toe hoeft te leiden.
 14. Weinig of geen energie
  Alles is opeens een enorme opgave voor je geworden. De meest simpele handelingen kosten je enorm veel moeite. Je hebt er de energie niet voor.
  Tip: je probeert wat je overkomt te begrijpen en onder controle te krijgen. Controle over jezelf is een absolute onmogelijkheid, zelfs niet in 10 levens. Je wens om jezelf onder controle te krijgen is hetzelfde als je hand op een gloeiend hete kachel leggen en proberen de pijn onder controle te krijgen. Je energie lekt weg naar het onderwerp ‘controle’. Accepteer dit en zeg tegen je onbewuste ‘ik vertrouw erop dat dit alles een functie heeft. Richt vervolgens je aandacht op kleine doelen en maak ze smart. Zo voorkom je het weglekken van energie.
 15. Gevoelens van onzekerheid
  Wanneer je niet meer kunt wat voorheen vanzelfsprekend was zal je merken hoe je jezelf in je denken steeds verder naar beneden haalt en wellicht zelfs verwijten maakt. Je praat jezelf steeds dieper de put in.
  TIP: Vertel jezelf zo vaak mogelijk wat je wel kunt. Motiveer jezelf, zoals je dat bij een ander zou doen. Vind je het moeilijk? Begin dan met zaken als: ik kan een glas water drinken, ik kan praten, ik kan lopen, enz.
 16. Neiging tot verslaving
  Verslaving aan alcohol, drugs, sigaretten, enz., komen voort uit het ‘Je goed willen voelen’. Je bent er het meest bevattelijk voor zodra je niet lekker in je vel zit. De waarheid is dat je jezelf er uiteindelijk helemaal geen plezier mee doet.
  Tip: Kies voor een verslaving die wel goed is voor je: de verslaving aan geluk hormonen. Ze worden aangemaakt als je fantaseert over een droom die je waar wilt maken. Je hersenen herkennen eenvoudig het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid. De voorstelling is genoeg. Als je stopt met je verslaving doe het dan resoluut omwille van wat het je oplevert. Proberen te stoppen is geen optie. DOEN.
 17. Niet kunnen genieten
  Je kunt nergens meer van genieten en vraagt je misschien af waarom je je bed nog uit zou komen.
  Tip: Schrijf iedere dag 5 zaken op waarvoor je dankbaar bent. Kost het je in het begin moeite? Begin dan met zaken die heel vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn. Zoals het water dat uit je kraan stroomt, het feit dat de koelkast het doet, je een dak boven je hoofd hebt, enz.
 18. Minder zelfvertrouwen
  Zodra je zelfvertrouwen afneemt, raak je in een negatieve spiraal. Ik kan dit toch niet. Het lukt me nooit. Het gaat vast fout…
  Tip: Schrijf elke dag 3 successen op. Hoe klein ze in jouw beleving ook zijn. Het ene succes is nooit groter of beter dan een andere. Een succes is een succes, punt!
 19. Uitstelgedrag
  Je schuift zaken keer op keer voor je uit en voert er oneindige innerlijke dialogen met jezelf over.
  Tip:  Uitstelgedrag is één van de grootste energievreters die er zijn. Meteen actie ondernemen kost bijna niets en levert heel veel op: de voldoening dat je het hebt gedaan. En dat gééft energie. Neem een resoluut besluit en ga er met jezelf geen dialoog meer over aan.

Herken en begrijp de 6 belangrijkste lichamelijke symptomen – plus nuttige tips voor herstel

‘Ik word er ziek van’ Deze en andere uitdrukkingen uit het dagelijks taalgebruik, zijn natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Want zodra je ‘ergens mee in je maag zit’, ‘iets op je lever hebt’, of ‘teveel op je schouders neemt’, uit zich dat uiteindelijk letterlijk in fysiek ongemak. En als je niet oppast zelfs in lichamelijke aandoeningen.

Ook (een voorstadium van) burn-out gaat gepaard met lichamelijke klachten. Het is goed hier een arts voor te raadplegen. Daarnaast kun je, door de lichamelijke ongemakken te duiden en er naar te luisteren, zelf heel veel aan herstel doen.

Lees hieronder over de meest voorkomende lichamelijke klachten en wat zij je te vertellen hebben. Plus nuttige tips waar je zelf mee uit de voeten kunt.

 1. Energie-tekort
  Zoals: constante moeheid – Gevoel van uitputting – Snel moe of grieperig – energieloze stem – geen of weinig zin in seks
  Zodra je tegen een burn-out aanzit, of burn-out bent zijn er teveel zaken in je leven waarvan je letterlijk doodmoe wordt. Het is een misverstand dat een druk leven op zich je accu leeg slurpt. Want als je het druk hebt met zaken waar je van geniet, krijg je er méér energie van.
  TIP: Doe zoveel mogelijk iets waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Zoals het lezen van een goed boek, koken, tekenen, kleuren, zingen, muziek maken. En denk regelmatig terug aan een moment waarop je heel gelukkig was, of veel plezier had. Zie het voor je als een film en voel, proef, ruik hoe het ook alweer was.
 2. Geheugenproblemen
  Zoals: Watten in je hoofd – vergeetachtigheid
  Als je last hebt van stress, maakt je lichaam stresshormonen aan. Langdurige blootstelling hieraan heeft een negatief effect op de hersenen. Het deel van de hersenen dat een grote rol speelt bij leren en onthouden is helemaal van slag als je burn-out bent. Het voelt alsof je watten in je hoofd hebt en kunt niets onthouden.
  TIP: Ga veel wandelen, fietsen, enz. Het maakt je geest helder en creatiever en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van obsessieve, negatieve gedachten. Tijdens het bewegen wordt de verbinding tussen linker en rechter hersenhelft verbeterd. Ook de bloeddoorstroming in je hersenen wordt beter. Als je flink beweegt maken je hersenen stofjes aan waardoor je je prettiger gaat voelen.
 3. Rugklachten, nek- en spierpijn
  Zoals: Rugklachten die verergeren – nekpijn –  schouderpijn – spierpijn
  Je hebt jezelf teveel op de hals gehaald, teveel op je schouders genomen, je rugzak is te zwaar. Dat is wat pijn in de spieren, rugklachten die verergeren en nek- en schouderpijn
  je proberen te vertellen.
  Tip: Schrap 4 woorden uit je vocabulaire: maar, eigenlijk, proberen en moeten. Ze leiden tot negatieve gedachten. Je bent bezig met wat je niet wilt, in plaats van met wat je wel wilt en dat draagt niet bij aan het veranderen van de situatie. De gedachte: ‘Eigenlijk wil ik dit niet, maar…’, is een piekergedachten die nooit leidt tot een oplossing. Met ‘ik moet…’, vertel je jezelf dat er geen oplossing is. Oefen er eens mee om deze woorden niet meer te gebruiken en ervaar wat het met je doet…
 4. Last van spijsverteringsorganen
  Zoals: Spanning op de buikstreek – darmproblemen – onfrisse adem – misselijkheid
  Je zit ergens mee in je maag, hebt iets op je lever, wordt ergens kotsmisselijk van …  Zodra je last hebt van je spijsverteringsorganen duidt dit erop dat je niet luistert naar je eigen behoeftes en niets of te weinig onderneemt om daar iets aan te veranderen.
  Tip:  Stel jezelf de vraag: Wie is de belangrijkste persoon in mijn leven? Is het antwoord: mijn kinderen, mijn partner, mijn baas, of iemand anders? Denk er dan nog eens goed over na. Want de belangrijkste persoon in je leven, ben je zelf. Behandel jezelf dus ook zo. Het heeft niets te maken met egoïsme, want pas wanneer je goed voor jezelf zorgt, is er voldoende energie om ook echt iets te betekenen voor anderen.
 5. Slaapproblemen
  Zoals: Niet kunnen inslapen – steeds wakker worden
  Als je last hebt van slapeloosheid, ligt je letterlijk ergens van wakker. Je gedachten malen; je zit gevangen in de piekermodus.
  Tip: Plan elke dag een moment in waarop je zoveel kunt piekeren als je wilt. Geef negatieve gedachten buiten die tijd zo min mogelijk aandacht. Leid jezelf af met positieve dingen of kijk naar iets waar je vrolijk van wordt. Sla de tweede week een dag over, in de derde week twee dagen en zo verder. Het resultaat: binnen twee maanden ben je gestopt met piekeren.
 6. Hartslag en ademhaling
  Zoals: Hoge hartslag – hoge bloeddruk – hoge ademhaling – benauwdheid – pijn op de borst
  De schrik slaat je om het hart, de adem stokt in je keel. Stress zorgt ervoor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit stamt uit de oertijd, toen we dagelijks aan veel gevaren bloot stonden. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Als stress chronische vormen heeft aangenomen, is je lichaam continu in staat van paraatheid. Je hart pompt sneller, je ademhaling wordt gejaagd, je spieren spannen zich, enz.
  TIP: Je zult het gemerkt hebben. Hoe meer je probeert je ademhaling of hartslag onder controle te krijgen, hoe erger het wordt. Doe dit dus niet. Bedank je lichaam dat het zo goed werkt en precies doet wat het volgens de natuur hoort te doen bij grote stress. En dat het je een waarschuwingssignaal geeft om zaken voortaan anders te gaan doen.

Alle voorkomende angsten kunnen gerelateerd zijn aan burn-out. Maar een aantal in het bijzonder:

 • Rijangst en claustrofobie
 • Hypochondrie; de angst om ziek te worden
 • Bloosangst, trilangst, spreekangst of overmatig zweten
 • Angst om niet in slaap te kunnen vallen leidt tot slapeloosheid
 • Angst om tegen de vlakte te gaan
 •  Paniekaanvallen
 • Duizeligheid
 • Hyperventilatie
 • Faalangst
 • Angst om alleen te zijn

Extra tips:

 • Accepteer geen piekerverlof! Eerst eens goed bijslapen is prima. Echter, zodra je daarna thuis blijft zitten beland je in de piekermodus. Hoe langer je piekerverlof duurt, hoe verder je in de problemen raakt.
 • Zoek hulp en let daarbij vooral op ervaring en eerder geboekte successen van de hulpaanbieders.
 • Vermijd het gebruik van medicatie. Want: medicatie die je fitter maakt, je meer laat verdienen, je geliefde terugbrengt, je zaak gezond maakt en je baan aantrekkelijker maakt bestaat niet.

Leestips:

Lees het nieuwste boek van Pieter Frijters: Vijf jaar ouder, tien jaar jonger. Hierin staat de Mindtuning methodiek goed beschreven. Mindtuning is de nummer 1 oplossing voor een snel en doelgericht resultaat bij burn-outklachten. Eerder verschenen boeken werden zelfs bestsellers: Van Fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Je kunt zelf met de tips en adviezen aan de slag!

Video Burn-out symptomen

naar oplossingen

Gratis videotips

Wil je 2 GRATIS videotips ontvangen over het oplossen van burn-out? Vul dan hieronder je e-mailadres in!

Ja, ik wil graag 2 gratis videotips ontvangen over burn-out

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
naar burn-out behandeling

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.