Burn-out tips voor partners, vrienden en collega’s
Burn-out is ingrijpend, ook voor de omgeving. Je wilt als partner, familie, collega of vriend niets liever dan die ander helpen. Maar hoe doe je dat op de juiste manier? 8 burn-out tips voor partners, vrienden, collega’s en andere naasten!
Twijfel je of je naaste burn-out is, of in de gevarenzone zit? Lees dan ook: Is mijn partner burn-out
Tip 1. Kaart het aan
Een burn-out treft velen als donderslag bij heldere hemel. De omgeving zag het vaak juist wèl aankomen. Heb jij het idee dat een naaste op een burn-out afstevent? Dan is dit een van de belangrijkste burn-out tips: negeer het niet en kaart het aan. Ook al rust er, ondanks alle media aandacht voor het onderwerp, vaak nog een taboe op. Geef informatie over burn-out. Wijs bijvoorbeeld op deze site. En motiveer de ander om een afspraak te maken met een burn-outpreventiecoach. Hoe eerder deze situatie wordt aangepakt hoe beter.
Tip 2. Motiveer
Iemand die burn-out is, kampt met een slecht zelfbeeld. Versterk dit niet door dingen te zeggen als: ‘Ik zei toch dat je beter voor jezelf moest zorgen? Of: ‘Ik heb je toch gewaarschuwd dat je niet zo hard moest werken?’ Richt je liever op positieve dingen. Benoem wat er goed is aan die ander. Geef complimenten. En bied je hulp aan. Voor iemand met een burn-out kunnen simpele dingen heel veel moeite kosten.
Tip 3. Vul niet in
Ben je zelf nooit burn-out geweest? Dan kun je met de beste wil van de wereld niet begrijpen wat die ander ervaart. Zeg daarom nooit: ‘Ik kan het me voorstellen hoe jij je voelt. Kop op, het komt het wel goed.’ Je wilt het daarmee minder erg maken voor die ander. Maar voor iemand die burn-out is komt dat al snel over als: ‘Je overdrijft, zo erg is het allemaal niet’. Ook daarmee draag je eerder bij aan het slechte zelfbeeld dat die ander al heeft. Terwijl het je bedoeling is dat iemand zich beter gaat voelen.
Tip 4. Stimuleer
Afleiding en beweging zijn goed tegen stress. Stimuleer de ander om (samen) iets te gaan doen. Een stukje wandelen in de natuur bijvoorbeeld. Beweging is goed, er komen stofjes vrij in de hersenen die voor een positief gevoel zorgen. Maar ook koken, schilderen, naar muziek luisteren, of iets anders dat op een positieve manier zorgt voor afleiding van piekeren en klachten, is een prima medicijn.
Tip 5. Wees zintuigelijk
Stimuleer de ander om alle zintuigen naar buiten te richten. Te kijken, luisteren, voelen, proeven, al naar gelang de activiteit die wordt ondernomen. Zodra de zintuigen actief zijn, is er geen ruimte om naar binnen te keren en te gaan piekeren. Het werkt ontspannend en zorgt voor een andere mindset.
Tip 6. Wees doelgericht
Zorg dat gesprekken met iemand die burn-out is gaan over het doel en niet over het onderwerp. Gesprekken over het onderwerp zijn: burn-out en alle klachten die er mee gepaard gaan. Doel-gesprekken gaan over wat de ander graag zou willen. Probeer het gesprek te sturen. Niet door te oordelen, je mening of advies te geven, maar bijvoorbeeld door vragen te stellen over het doel. ‘Wat zou je graag wel willen?’
Tip 7. Ont-moet
Iedereen is allergisch voor het woord moeten. Zodra iemand tegen je zegt: ‘’Je MOET dit of dat doen of laten’’, roept dit verzet op. Toch moeten we van alles van onszelf. Dat geldt vooral voor mensen met een burn-out. Moeten is dan ook één van de grootste burn-out veroorzakers. Zeg daarom niet wat iemand met een burn-out MOET doen.
Tip 8. Geef het goede voorbeeld
Practice what you preach. Dus pas alle burn-out tips daarom ook op jezelf toe. Daarmee geef je het goede voorbeeld en voorkom je dat je zelf in de burn-outgevarenzone belandt. Benoem naar jezelf wat er goed is aan jezelf. Spreek jezelf dagelijks motiverend toe en complimenteer jezelf. Neem voldoende tijd voor beweging. Doe elke dag iets dat je graag wilt doen en waarin je je helemaal kunt verliezen. Richt je op wat je graag zou willen in het leven en doe stappen om dit te verwezenlijken. Ga eens na wat je allemaal ‘moet’ op een dag. Doe wat echt belangrijk is en maak van ‘moeten’ mogen, kunnen, willen of kiezen.
Wil je hulp van ons?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Doe hier een snelle, informele burn-out test om te kijken of jij je in de burn-outgevarenzone bevindt, of burn-out bent. Je ontvangt direct de uitslag per mail.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579