Aanleg voor burn-out
Heb jij aanleg voor burn-out? Lees hier over de 8 profielen van mensen die er extra gevoelig voor zijn en een grote kans maken om vroeg of laat burn-out te raken. Herken je jezelf in 1 of meer risicoprofielen? Ga dan aan de slag met de tips onderaan deze pagina.
Profiel 1: Perfectionisme
Een van de meest voorkomende profielen van mensen met aanleg voor burn-out is dit: je bent een “gedwongen” perfectionist die carrière wil maken, veel
verantwoordelijkheidsgevoel heeft en geen fouten wil maken.
Profiel 2: Moeite met verandering
Je hebt moeite om met veranderingen op het werk om te gaan, zoals een andere chef, ellebogenwerk van collega’s, nieuwe verantwoordelijkheden of een te hoge werkdruk. Jouw rechtvaardigheidsgevoel is sterker dan jouw realiteitszin en dat maakt je aanleg voor burn-out groter.
Profiel 3: Probleemgerichtheid
Je bent iemand die hard werkt en thuis veel spanningen heeft, of een persoonlijk verlies moet verwerken en daar langer dan je lief is in blijft hangen. Je hebt moeite met ontspanning vinden en concentreert je thuis op de problemen in plaats van op ontspanning.
Profiel 4: Slecht tijdbesef
Je hebt een slecht tijdsbesef, stelt alles uit en bent met alles te laat. Daardoor loop je het risico dat belangrijke zaken zich opstapelen en je tenslotte het overzicht verliest.
Profiel 5: Veiligheid en zekerheid
Je kiest in alles voor veiligheid en zekerheid. Er doen zich in jouw leven weinig downs voor, want jouw leven is ingericht om narigheid te voorkomen. Je bent voor alles perfect verzekerd, jouw pensioen is veiliggesteld en je neemt met niets enig risico. Wanneer je plots geconfronteerd wordt met onveiligheid zoals morele chantage, bedreigingen, driehoeksverhouding van partner, stalking of nog erger, dan staat jouw leven finaal op zijn kop en mis je de tools om dit het hoofd te kunnen bieden.
Profiel 6: Teveel verantwoordelijkheidsgevoel
Je voelt je altijd verantwoordelijk voor anderen, je durft nooit nee te zeggen, je hebt moeite om je te uiten, je voelt je gemakkelijk schuldig, je onthoudt alles wat er fout gaat en je blijft eindeloos piekeren. Je wilt graag pleasen. Wordt dat niet gewaardeerd, dan doe je nog harder je best.
Profiel 7: Uitermate gedrevenheid
Je bent uitermate gedreven en je vindt het jammer dat een dag maar 24 uur heeft. Je verzet bergen en je bent in betrekkelijk korte tijd tot grootse dingen in staat. Zelfs tijdens de vakantie wordt de gsm en de laptop meegenomen om nog een aantal zaken te kunnen regelen. Op de golfbaan staat jouw gsm op trilalarm. Je werkt zes dagen per week op dubbele snelheid.
Profiel 8: Sociale onzekerheid
Tijdens een vergadering geef je niet gemakkelijk jouw mening. Je staat liever niet op de voorgrond en hebt voortdurend strijd met jezelf omdat je niet durft te zijn zoals je graag wilt zijn. Je barst waarschijnlijk van het talent en de frustratie dat het er niet uitkomt wegens jouw sociale onzekerheid, breekt je op den duur op.
Tips bij aanleg voor burn-out
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen als je aanleg voor burn-out hebt om de risicofactoren te elimineren.
Bekijk hier de video over perfectionisme en loslaten
Tip 1: Richt je enkel op wat je wel wilt
Ben jij een perfectionist, dan ben je erop gericht wat je NIET wilt; je wilt beslist geen fouten maken. Perfectionisme is een goed streven. Maar jouw wens is in dit geval gefixeerd op wat je NIET wilt, waardoor de kans op dubbele controles groot wordt. Het gevolg is dat jouw werkzaamheden worden vertraagd en je veel langer en intensiever moet werken om hetzelfde te bereiken als iemand anders. Het negatieve perfectionisme wordt afgedwongen door kleine foutjes in jouw onderbewuste belevingswereld. Je bent als het ware gefocust op het voorkomen van de gevolgen van fouten. Er ontstaat dan een tunnelvisie en je verliest het overzicht.
Het woordje “niet” zou daarom absoluut uit jouw denkstructuur verwijderd dienen te worden. Wanneer ik schrijf: “denk niet aan een olifant”, zie jij meteen een olifant voorbijtrekken. Jouw lijfspreuk mag vanaf nu worden:
“Mijn denken en handelen zijn uitsluitend gericht op wat ik wél wil en gaat er toch iets mis dan kan ik ervan leren en alsnog sneller mijn doel bereiken.”
of:
“Ik doe in alle redelijkheid mijn uiterste best om alles zo goed mogelijk te doen en calculeer in dat ik fouten maak. Deze fouten benut ik om mijn leerproces te versnellen en zo nog beter te worden in de dingen die ik doe”.
Tip 2: Zo pas je perfectionisme toe zoals het hoort
Een Formule 1-coureur is een perfectionist, met als enig doel: “Hoe kan de auto zo goed mogelijk worden afgesteld – hoe rijd ik mijn lijnen – hoe spaar ik mijn banden – hoe kan ik winnen”. Is een Formule 1-coureur een gedwongen perfectionist, dan denkt hij het volgende:
- Stel je voor dat er olie op de baan ligt en ik zie het niet, wat dan?
- Ik wil beslist voorkomen dat ik word aangereden door een andere coureur (en
ziet zichzelf al in het ziekenhuis liggen met een dwarslaesie). - Wat als mijn auto tijdens de start stil blijft staan en iedereen op mijn
auto knalt? - Wanneer ik in de bocht een stuurfout maak dan kan ik de winst wel op mijn
buik schrijven, etc.
Gedwongen perfectionisme komt bij Formule 1-coureurs dus niet voor, want men zou op die wijze nooit tot enige prestatie kunnen komen en waarschijnlijk al in een eerder stadium verongelukken.
Welke stappen kun je nemen om de aanleg voor burn-out te elimineren?
Heb je moeite met veranderingen, ben je iemand die hard werkt en thuis veel spanningen heeft, heb je een slecht tijdsbesef, voel jij je altijd verantwoordelijk voor anderen, ben je uitermate gedreven of geef je niet gemakkelijk jouw mening, dan zijn ook deze risicoprofielen weg te nemen. Je kunt aan je assertiviteit werken en NEE leren zeggen, werken aan je zelfvertrouwen, in minder tijd meer leren bereiken, met spanningen en stress leren omgaan, risico’s durven nemen, jouw tijdsbesef veranderen. Met MindTuning™ gaat dat beslist lukken.
Wil je meer hulp van ons?
Dat kan op verschillende manieren:
2 dagdelen werken aan je assertiviteit en zelfvertrouwen in een kleine groep.
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Doe hier een snelle, informele burn-out test om te kijken of jij je in de burn-outgevarenzone bevindt, of burn-out bent. Je ontvangt direct de uitslag per mail.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579