Goede voornemens? 5 gouden tips
Misschien ben je er al mee bezig. Niet meer roken, niet of minder drinken, gezonder eten, afvallen, meer sporten, meer aandacht voor gezin en vrienden… Veel kans ook dat je bij de 85 procent Nederlanders hoort waarbij eerdere pogingen om goede voornemens in de praktijk te brengen zijn gestrand. Met de volgende 5 tips gaat het je nu zeker lukken.
Tip 1: Schrap 2 woorden uit je woordenboek
Moeten is een woord waar iedereen allergisch voor is. Zodra iets ‘moet’ kom je in verzet, dat gebeurt ook bij goede voornemens. Zeg dus nooit tegen jezelf ‘ik moet stoppen’. Het gaat er niet om dat je iets moet, het gaat er om dat je iets wilt. Ook het woord ‘niet’ is taboe. Zodra je denkt, ik wil niet meer roken, roep je een beeld op van… juist, een sigaret. Denk dus aan wat je wél wilt. Meer lucht, frisse adem, een betere conditie, een gezond lichaam, noem maar op.
Tip 2: Zet de voordelen goed op een rij
Neem er de tijd voor om goed na te denken over je motivatie m.b.t. goede voornemens. Maak een lijstje van de nadelen van roken, drinken, teveel eten, of iets anders dat je in je leven wilt veranderen. En zet vervolgens de voordelen duidelijk op een rij. Zodat je brein goed begrijpt dat het een goede keus is om voortaan voor de voordelen te kiezen.
Tip 3: Maak je goede voornemens visueel
Zie voor je hoe je leven positief verandert als je je goede voornemen waarmaakt. Hoe goed je eruit ziet in dat leuke jurkje waar je al jaren niet meer inpaste. De gezellige momenten met je familie en vrienden als je meer tijd voor ze hebt. Hoe je zonder buiten adem te raken de trap op holt. Of hoe energiek en gezond je je voelt. Beelden oefenen een sterke invloed uit op je brein.
Tip 4: Doe het nu
Stel geen datum vast in de toekomst om iets te veranderen. Na voorgaande stappen gaat je besluit de volgende dag in. Uitstel, bijvoorbeeld tot 1 januari, zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld meer gaat roken, drinken, eten omdat het nu nog kan. Je zegt dan tegen jezelf ‘ik vind dit eigenlijk heel prettig’ en straks stop ik er mee. Je versterkt daarmee je verslaving.
Tip 5: Stop de dialoog met jezelf
Neem bewust het besluit om wat je voor ogen hebt in de praktijk te brengen. Een besluit is een grondwet. Er valt niet aan te tornen. Ga niet in discussie met jezelf over iets wat je eerder besloten had, want dan begint het gelazer opnieuw. Denk aan iets anders. Het is klaar. Een besluit is een besluit!
Heb je hulp nodig?
Dat kan op verschillende manieren:
Of lees mijn boek ‘Meester over je gedachten’, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579