Hyperventileren oplossen
Lees meer
Referenties
Je ademhaling gaat gejaagd, benauwdheid slaat toe en je dreigt flauw te vallen. Hoe meer jij je best doet om alle beangstigende lichamelijke sensaties die je voelt onder controle te krijgen, des te erger het wordt. Je wilt dat het stopt. Maar hoe? Lees hier alles over hyperventileren en hoe je er vanaf komt!
Reken af met je Hyperventilatie
Wat gebeurt er als je gaat hyperventileren?
Bij iedere inademing krijg je zuurstof naar binnen. En als je uitademt, wordt koolzuurgas uit je bloed verwijderd. Hyperventileren betekent dat je te snel of te diep ademt. Hierdoor adem je te veel koolzuurgas uit. Dit kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten.
Lichamelijke inspanning
Een snelle ademhaling past bij lichamelijke inspanning. Hyperventilatie ontstaat wanneer sneller ademen of dieper ademhalen niet met een inspannende activiteit gepaard gaat, maar wordt veroorzaakt door spanning of stress.
Verkeerd ademen is niet gevaarlijk
Een aanval van hyperventilatie door een verkeerde manier van ademhalen kan zeer beangstigend zijn en verward worden met een ernstige ziekte vanwege de soort klachten die ermee gepaard gaan. Zoals pijn op de borst, je benauwd voelen en denken dat je zuurstof nodig hebt. Soms belanden mensen daarom ten onrechte op de spoedeisende hulp. Maar gelukkig is hyperventilatie niet gevaarlijk.
Chronisch hyperventileren
Soms wordt de term chronische hyperventilatie gebruikt. Misschien ook wel in jouw geval. Het klinkt alsof je er niets aan kan doen en nooit meer vanaf komt. Maar niets is minder waar. Wie ooit de term chronisch heeft bedacht, mag zich daarom diep schamen. Mocht iemand ooit tegen je zeggen dat het chronisch is, bedenk dan dat er enkel mee wordt bedoeld dat je vaak hyperventileert.
Wat zijn de symptomen van hyperventilatie?
Hyperventilatie is niet alleen maar sneller ademhalen of happen naar lucht door verkeerd ademen. Het kan naast benauwdheid/gejaagde adem/hoge adem de volgende klachten veroorzaken zoals:
- Je hart gaat sneller kloppen/ bonzen
- Beklemmend gevoel, ruk, pijn of steken op de borst
- Trillen/warm of koud worden/zweten
- Droge mond
- Tintelingen/kramp/stijve spieren
- Niet meer helder kunnen denken
- Duizeligheid/ zwart voor de ogen worden
- Hoofdpijn, wazig zien
- Misselijkheid/maag en darmklachten
- Gevoel flauw te vallen/gek te worden/dood te gaan
Reken af met je Hyperventilatie
Wat kan een oorzaak zijn van hyperventilatie?
Hyperventilatie kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een periode van stress. Roofbouw op jezelf plegen. Weinig slapen. Of frustratie op je werk. Je draaglast wordt dan groter dan je draagkracht en opeens ontstaat hyperventilatie. Je krijgt het bijvoorbeeld benauwd, gaat naar adem snakken, krijgt een licht gevoel in je hoofd, voelt hartkloppingen en vervolgens steken in je borst…
Je schrikt er enorm van en stelt alles in het werk om je ademhaling, op hol geslagen hart en eventuele andere nare lichamelijke gewaarwordingen te beheersen. In plaats van dat dit helpt, worden het allemaal juist erger.
De meeste mensen hebben na een hyperventilatieaanval angst dat het hen vaker zal overkomen. Het gevolg is dat je vanaf dat moment teveel gericht bent op je ademhaling. Dit wakkert nieuwe aanvallen aan. Het kan ook zijn dat je situaties gaat vermijden uit angst en spanning om te gaan hyperventileren. Voordat je het weet beland je in een vicieuze cirkel met fixatie op je ademhaling waar je niet meer uit weet te komen.
Ook is hyperventilatie regelmatig een symptoom van een ander onderliggend probleem.
Als je oplet zal je zien dat je steeds in bepaalde situaties hyperventileert.
- Ben je een echte hypochonder? Dan ben je erg gevoelig voor hyperventilatieklachten. Je bent immers altijd alert op je lichaam en meestal op je hart. Het gevolg van die alertheid is dat je automatisch ook hyperventileert. Vervolgens gaat je hart tekeer of slaat het over, terwijl je in feite aan het hyperventileren bent.
- Ook paniekaanvallen zijn vaak hyperventilatieaanvallen die je vertaalt als paniek.
- Een andere oorzaak van hyperventilatie zijn ruimtelijke angsten zoals rijangst, claustrofobie, straatvrees en hoogtevrees kunnen eveneens snelle ademhaling en hyperventilatie veroorzaken.
- Bij spreekangst of plankenkoorts is ook dikwijls sprake van versnelde ademhaling, hoog ademen, buiten adem raken, benauwdheid. Dit wordt dan spreekangst genoemd.
Welke ziekte veroorzaakt hyperventilatie?
Hyperventilatie kan soms ook voorkomen als gevolg van een bepaalde ziekte. Bijvoorbeeld als je bloed verzuurt, wat voorkomt bij suikerziekte, of door gebrek aan zuurstof bij een hart- of longziekte.
Het misverstand rond hyperventilatie
Hyperventilatie wordt vaak gezien als iets abnormaals. Maar in feite is het een normale en natuurlijke reactie van ons lichaam op inspanning. Wanneer je bijvoorbeeld een flink eind hardloopt, ga je transpireren en loop je rood aan. Je hartslag gaat omhoog en je begint zwaarder te ademen, of raakt buiten adem. Je hyperventileert, maar op zo’n moment maak je je daar niet druk over. En je probeert al die lichamelijke sensaties en processen zeker niet onder controle te krijgen. Ze zijn in dit geval dan ook snel weer voorbij.
Maar wanneer je last hebt van stress/ spanning/ overbelasting, jij jezelf mentaal uitput door je bijvoorbeeld voortdurend druk te maken, raak je totaal in paniek als je lichaam reageert alsof je een marathon hebt gelopen. En zo groeit een natuurlijke lichamelijke reactie op (in)spanning uit tot een enorm, steeds terugkerend, probleem door het te willen controleren, wegduwen, er negatieve aandacht aan te geven, over na te gaan denken, in de weerstand te schieten en zelfs ons doen en laten erop af te gaan stemmen.
Reken af met je Hyperventilatie
Hyperventilatie stoppen
De hamvraag is; wat te doen bij hyperventilatie? Hieronder geven we een aantal tips die hun werking ruimschoots hebben bewezen die je zelf kunt toepassen.
De eerste tip is: ontspan je tenen. Als je ze kromt, geeft dit bij velen een totaal gevoel van lichaamsspanning, vergelijkbaar met de vreselijke sensatie als je in paniek dreigt te raken. Als je tenen ontspannen zijn, doet de rest van je lichaam mee. En vice versa.
Tip 2 is: breng je aandacht naar buiten toe. Bijvoorbeeld met onderstaande oefening:
Zeggen tegen jezelf: ‘probeer rustig te blijven’, of: ‘zoek afleiding’, helpt niet. Onderstaande oefening wel! Ga zitten met je hoofd rechtop en kijk bijvoorbeeld naar een schilderij aan de muur, iets boven ooghoogte. Laat je ogen glijden over schilderij en neem alles in je op zonder het te benoemen. Doe dat op zo’n wijze dat jij je straks alle details van het kunstwerk zou kunnen herinneren. Ondertussen luister je naar de omgevingsgeluiden. Je doet dus beide dingen gelijktijdig. Na twee minuten zal je een rustige ademhaling ervaren en dat je volkomen ontspannen geworden bent.
Tip 3 is: zet ook andere zintuigen aan het werk. Naast je ogen en oren zijn er andere zintuigen die je aan het werk kunt zetten. Voel bijvoorbeeld eens goed aan je kleding wat de structuur is van de stof. Neem een pepermuntje of iets anders in je mond en word je bewust van de smaak. Zodra er meerdere zintuigen afzonderlijk aan het werk zijn, zorgt dat voor innerlijke rust.
Waarom langzaam herstellen als het sneller kan…
Wil je hyperventilatie oplossen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je draagkracht weer groter wordt dan je draaglast, dat je leert om los te laten én, niet in de laatste plaats, om de onderliggende angst aan te pakken. De MindTuning-aanpak is hiervoor zeer geschikt en werkt snel en duurzaam. Je eigen herstelvermogen wordt met MindTuning gemobiliseerd.
De methode is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.
Onze aanpak om van hyperventilatie af te komen:
- Je leert van ons hyperventilatie-ontsnappingstechnieken die meteen werken.
- We ontmantelen het mechanisme dat de vicieuze cirkel van hyperventilatie in stand houdt. Het domino-effect dat meestal ontstaat na een eerste hyperventilatieaanval wordt zo onderbroken.
- Je leert om voortaan oorzaken en triggers te herkennen en te omzeilen, zodat je in de toekomst hyperventilatie kunt voorkomen.
Reken af met je Hyperventilatie
Waarom geen nadruk op ademhalingsoefeningen?
De nadruk ligt bij ons niet op ademhalingscontrole in de vorm van tal van oefeningen in ademen, waaronder buik adem. Ademhalen is een automatisch proces, een basisvoorwaarde voor ons bestaan. De ideale ademhaling bestaat niet. Iedereen heeft een aan de persoon en omstandigheden aangepaste manier van ademen die automatisch plaatsvindt en waaraan je beter niet kunt sleutelen. Doe je dit wel, dan werkt dit regelmatig averechts. Het risico is aanwezig dat het hyperventileren daardoor juist steeds opnieuw opkomt. Of, nog erger, dat er ademhalingsvrees ontstaat.
Aandacht zorgt voor groei
Ademhalingsoefeningen zijn ouderwets en gebaseerd op CO2-logica. Ze gaan voorbij aan de psychische component die hyperventilatie veroorzaakt. Hoe meer aandacht wordt gegeven aan de bestrijding van de symptomen, des te groter de kans dat je keer op keer hyperventileren gaat. Aandacht zorgt in de regel namelijk voor groei.
Behandeling van hyperventilatie bij MindTuning.nl
Zoek je hulp bij hyperventilatie? MindTuning is een praktische non-nonsens aanpak. En is geknipt voor jou als je niet zit te wachten op eindeloze therapiesessies, maar snel en blijvend resultaat voor ogen hebt. Wat wij bieden is:
- Zeer ervaren coaches die begrijpen wat jij doormaakt.
- Bij een training of persoonlijke coaching krijg je onbeperkt online toegang tot (video)lessen als naslagwerk.
- Plus een gratis bestseller van Pieter Frijters naar keuze.
- Je profiteert van 31 jaar ervaring.
Reken af met je Hyperventilatie
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
Persoonlijk consult – hyperventilatie: Een sessie was voldoende
Allereerst een Merry X-mas en de beste wensen voor een heel goed en voorspoedig nieuw jaar. Met trekking tot onze afspraak van morgen merk ik de laatste tijd en met name de afgelopen dagen dat ik eruit ben. Ben gelukkiger dan ooit en kan weer normaal functioneren zoals de oude ik. Dit wil wellicht niet zeggen dat de hyperventilatie nooit terugkomt. In dat geval doe ik graag een beroep op jullie. Maar zoals nu blijkt was het godzijdank van tijdelijke aard. Ik heb vanmorgen zelfs weer gevlogen zonder een greintje angst en met de oude vlinders in mijn buik van plezier. Dank jullie wel voor de eerste sessie, dit heeft veel goeds gedaan! Met vriendelijke groet, A. S.
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Hyperventilatie herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579