Alle burn-out oorzaken op een rij
Wat zijn belangrijke burn-out oorzaken? Waarom raakt de één wel burn-out en de ander niet? Het heeft alles te maken met je persoonlijkheid, je persoonlijke omstandigheden, je relatie met medewerkers of leidinggevende, je overtuigingen en natuurlijk ook je persoonlijke aanleg. Het zou te simpel zijn om te veronderstellen dat je uitsluitend burn-out raakt van te hard werken. Een combinatie van een aantal stressfactoren zorgt ervoor dat je burn-outsymptomen krijgt. Het is beter om die te voorkomen.
Burn-out oorzaken op een rij:
Moeite met NEE zeggen
Wanneer je moeite hebt om NEE te zeggen, dan ben je altijd de klos. Het is een van de bekendste burn-out oorzaken. Je wilt niemand teleurstellen en je krijgt steeds meer op je bord. Je mag leren assertief te zijn, want anders raak je binnenkort geheid burn-out.
Sociaal onzeker
Ben je sociaal onzeker, dan heb je niet alleen moeite om assertief te zijn, maar je gaat ook sociale situaties uit de weg of je houdt je mond terwijl je graag tijdens vergaderingen had willen zeggen het ergens niet mee eens te zijn. Dit gaat ten koste van je zelfvertrouwen. Collega’s gaan anders op jou reageren, waardoor jij weer anders op hen reageert. Een assertiviteitstraining biedt uitkomst. Je voorkomt daarmee veel ellende.
Moeite met delegeren
Wanneer je moeite hebt om zaken te delegeren, dan is de consequentie dat je alles zelf mag doen. Het wordt snel te veel en ergens bereik je vervolgens de burn-outgrens.
Medicatie zoals antidepressiva
Steeds gemakkelijker worden er voor allerlei stresskwalen antidepressiva, zogenaamde serotonineheropnameremmers, voorgeschreven. De arts of psycholoog vertelt je dat je serotoninebalans niet in orde is. Wees niet goedgelovig en vraag eerst om dat aan te tonen. Je zult ervaren dat NIEMAND dit kan aantonen. Als gevolg van het gebruik van antidepressiva loop je grote risico’s op paniekaanvallen en depressiviteit. Ook zelfmoordneigingen komen voor. Op die manier raak je nog verder van huis. Was je nog niet burn-out, dat loop je grote kans het te worden. Lees goed de bijsluiters!
Moeten
Wanneer je vaak het woord ‘moeten’ gebruikt, is dat één van de burn-out oorzaken bij uitstek. Je moet immers niets. Je wilt iets of je mag iets. Want voor ‘moeten’ is iedereen allergisch.
Angst om te falen
Iedere vorm van faalangst is uiteindelijk funest voor je hele functioneren. Altijd maar angst hebben dat je iets niet goed doet, zorgt ervoor dat alles wat je doet teveel energie kost. Ook de innerlijke dialoog met jezelf is niet bevorderlijk voor je functioneren. Faalangst heeft alles te maken met andere mensen en wat zij mogelijk van je vinden. Faalangst is dus ook een oorzaak van burn-out klachten. Doe er wat aan, want het is een snel oplosbaar probleem.
Gedrevenheid
Ben je erg gedreven dan denk je vaak: ‘Nog vlug even dit of nog vlug even dat’. Het is altijd teveel. Deze gedrevenheid of zelfs ‘passie’ is eveneens een van de veel voorkomende burn-out oorzaken.
Driehoeksverhouding
Driehoeksverhoudingen komen meer voor dan vroeger en lijken bij deze tijd te horen. Er zijn zelfs websites die je daarin aanmoedigen. Maar een driehoeksverhouding heeft zo zijn prijs. Het is een zware opgave om het 2 mensen naar de zin te maken en nog moeilijker wanneer niemand het mag weten. Dat een driehoeksverhouding mede oorzaak van burn-out is, komt vaker voor dan je zou denken.
Piekerverlof
Het is funest voor je wanneer de bedrijfsarts je adviseert een maand thuis te zitten bij de eerste vermoedens van burn-out. Het is de beste manier om in een erg diep gat te vallen waar bijna niet meer uit te komen is en waardoor je herstel maanden of jaren gaat duren. Daarna ben jij je arbeidsritme kwijt en wordt het steeds moeilijker om je oude niveau te bereiken. Waak voor piekerverlof, blijf deelnemen aan het arbeidsproces. Stoot een aantal taken af en werk desnoods enkele uren minder. Ga liever niet met ziekteverzuim.
Geen fouten willen maken
Mensen die als doel hebben om geen fouten te maken zijn ten onrechte perfectionisten. Het gevolg is soms 2 x meer werk dan echt noodzakelijk is of dubbele controles. Er kan zelfs een dwang ontstaan die je nog vatbaarder maakt voor burn-out.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Een andere oorzaak van burn-out is teveel verantwoordelijkheidsgevoel. Een zeker gevoel van verantwoordelijkheid is goed. Maar wanneer het niet jouw organisatie is, er ergens iets misgaat en jij voelt je er verantwoordelijk voor, kun je de bui al zien hangen. Je raakt burn-out.
Je wens tot controle
Controleren is een taak van accountants. Wanneer jij alles onder controle wilt houden, dan is het al snel te veel. Zelfs je wéns om controle te hebben is al teveel van het goede. Je mag leren leven met de ‘prettige zekerheid dat alles in dit leven absoluut onzeker is’.
Posttraumatische stress
Soms gebeurt het dat een gebeurtenis uit je verleden je nog dagelijks parten speelt. Er is dan sprake van posttraumatische stress. Alles wat je doet kost veel extra kracht omdat je iets wilt loslaten dat steeds bij je is. Het is verstandig wanneer je dat eerst op een veilige en vertrouwde manier laat oplossen. Een extra burn-out kun je missen als kiespijn.
Omgevings-cultuur
Omgevings-cultuur kan ook een oorzaak zijn van burn-out. Je hebt van je ouders en omgeving normen en waarden meegekregen waarmee je in conflict komt. Eerst trouwen, dan samenwonen, eerst sparen, dan pas kopen, of geen relatie aangaan met iemand die uit een andere cultuur komt. Ook met geloof kun je in conflict komen. Het is belangrijk om dit op te lossen. Een Groepstraining Angst, Paniek, Onzekerheid en Burn-out zal je daar beslist bij helpen.
Schuldgevoel
Nederlanders staan bekend om de ziekte die ‘schuldgevoel’ heet. Hoe durf je, hoe kun je, ik schaam me voor je, besef je wel wat je mij daarmee aandoet, ik voel me niet goed en dat komt door jou, jouw schuld dat het zo slecht gaat enz. Schuldgevoel is een burn-outoorzaak bij uitstek. Een goede assertiviteitstraining zal je beslist allergisch maken voor schuldgevoelens die anderen jou opleggen of die jij jezelf nu nog aanpraat.
Moeite met tijd
Best kans dat je altijd denkt dat je zeeën aan tijd hebt en dat je ineens tot je schrik constateert dat iets binnen een x aantal dagen af moet zijn. Wanneer je dat vaak overkomt, loop je dikwijls achter de feiten aan, heb je de neiging om overal te laat te komen en is er altijd tijdsdruk. Timemanagement is een goede optie om dit op te lossen.
Ruimtelijke angsten
Heb je last van ruimtelijke angsten zoals claustrofobie of rijangst? Dan kost het al moeite om op je werk te komen. Heb je claustrofobie? Dan is een trein of bus al zo’n verzoeking dat je uitgeput op het werk komt en je jezelf de laatste uren op je werk alweer druk maakt omdat je met de trein of bus naar huis wilt. Heb je rijangst? Dan wil je de snelweg vermijden en pak je zoveel mogelijk binnen doorwegen. Je bent zodoende twee keer langer onderweg en al moe wanneer je op je werk komt.
Conflicten thuis of op het werk
Er is weinig zo uitputtend als conflicten. Je loopt het risico om er de hele dag mee bezig te zijn en je hebt moeite om je te concentreren op je werk. Ieder conflict zorgt voor een verkeerde focus en het gevolg is spierspanning die weer leidt tot chronische stress en vervolgens burn-out.
Mijn glas is half leeg
Is je glas altijd half leeg en niet half vol? Dan ben je een redelijke pessimist en zal je waarschijnlijk bij ieder positief voorstel ‘JA MAAR’ zeggen. Je geniet veel te weinig wanneer er echt iets te genieten is. En als het minder gaat zeg je: ‘Zie je nou wel’. Dit maakt je extra gevoelig voor burn-out.
Neiging tot verslaving
Of je nu verslaafd bent aan nicotine, vaker alcohol nuttigt dan goed voor je is of verslaafd bent aan gokken, internet, games, social media of chatten: het is slecht voor je algehele gezondheid en gaat ten koste van je concentratie op belangrijkere zaken.
Weten wat je niet wilt
Ga je nog met vakantie? ‘Waarschijnlijk wel, maar ik ga niet meer naar Texel, want dat is me totaal niet bevallen’. Ga je nog een nieuw huis kopen? ‘Ik denk het wel, maar niet ergens buitenaf, want dat vind ik zo ongezellig’. Wanneer het eerste wat bij je opkomt meestal is wat je niet wilt, in de plaats van wat je wel wilt, dan is ook dat één van de burn-out oorzaken.
Kwaadheid
Laat je beter niet verleiden tot kwaadheid. Als dat lang bij je blijft, vreet het energie. Extreme kwaadheid is de sterkste burn-outveroorzaker die er is. Bedenk dat degene op wie je zo kwaad bent, naast zijn of haar schoenen zou gaan lopen van arrogantie, wanneer hij of zij zou weten altijd in jouw gedachten aanwezig te zijn. Niemand verdient zoveel aandacht.
Verlies van zekerheid
Je grootste klant gaat naar de concurrent, je bent binnenkort je baan kwijt, of je vrouw of man heeft een ander. Een grote klant gaat failliet en betaalt zijn rekening niet. Of je wordt ineens ernstig ziek en het is niet zeker of je nog beter wordt. Hoe ga je verder? Je mag leren leven met de prettige zekerheid dat alles in dit leven absoluut onzeker is.
Teveel willen
Als je een organisatorisch wonder bent, is het waarschijnlijk geen probleem als je veel wilt. Vrouwen zijn hier gemiddeld beter in dan mannen. Ben je iets minder organisatorisch begaafd, dan is werk, plus een secretariaat hier en een voorzitterschap daar, al snel te veel. Als daar kinderen, hobby’s, sport en familie bijkomen dan kun je wachten op burn-out.
Relatieproblemen
Relatieproblemen kunnen je flink in hun greep houden. Zeker als daar gevoelens van onrechtvaardigheid bij komen kijken. Des te meer je gefocust bent op de problemen, des te gevoeliger word je voor burn-out. Des te meer je op zoek bent naar oplossingen – en als die er niet zijn, laat je het gewoon los – des te meer voorkom je het om burn-out te worden.
Slapeloosheid
Niets is zo uitputtend als slapeloosheid. Het kan een gevolg zijn van burn-out maar kan er ook aan vooraf gaan. Meestal begint slapeloosheid met lang blijven doorwerken en daarna je focus op slapen leggen. FOUT. Hoe meer je focust des te slechter je slaapt.
Financiële problemen
Dat financiële problemen nogal bevorderlijk zijn om burn-out te raken mag duidelijk zijn. Gebrek aan geld en schulden kunnen je in een allesomvattende greep van burn-out krijgen, waardoor zelfs de mogelijkheid tot denken helemaal stagneert.
Alles verandert in goud
Wanneer je de pech hebt dat alles wat je aanraakt verandert in goud, dan loop je het risico dat je niets van de buit wilt missen en keihard blijft doorgaan. Want je ziet immers overal kansen. Je raakt op den duur totaal gefocust op het benutten van je kansen en bent niet meer te houden. Je denkt dat een week 10 dagen heeft en nog kom je te kort. Goud najagen heeft de neiging om je enorm uit te putten en kan zomaar de oorzaak zijn van je burn-out.
Niets doen
Ik krijg vaak mensen in mijn MindTuning™-praktijk die burn-out raken van niets doen. Vaak gaat het om gefortuneerde Nederlanders. Ze hebben alles waar ze van droomden bereikt, nemen afstand van hun bedrijf en besluiten alleen nog te doen wat ze leuk vinden. Al snel komen ze er achter dat dit leven vreselijk is. Maar dat kan toch niet, dat is toch vreemd?, denken ze. Ze worden depressief en de volgende stap is een burn-out. Echt waar, niets doen is ook één van de burn-out oorzaken!
Herken je bovenstaande burn-out oorzaken?
En heb je hulp nodig om burn-out te voorkomen of op te lossen?
Ga naar Burn-out behandelingen op maat
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Doe hier een snelle, informele burn-out test om te kijken of jij je in de burn-outgevarenzone bevindt, of burn-out bent. Je ontvangt direct de uitslag per mail.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579