Emoties onderdrukken
Emoties onderdrukken is als het willen neersabelen van een golf in de zee. Verspilde moeite dus. Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Je vereenzelvigen met emoties
Als je iemand bent die zich vereenzelvigd met een emotie, houd je deze in stand en je maakt hem groter en groter. Hij zwelt aan en bereikt nooit zijn piek. Omdat je hem blijft voeden met gedachten die hem nog meer bestaansrecht geven. Ook dit heeft op den duur enorme gevolgen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Waarom emoties toelaten de beste manier is
Hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor ontdekte dat een emotie 90 seconden duurt, vanaf het ontstaan tot het verlaten van je lichaam. Tenminste, als je deze bewust ervaart en er geen gedachten op los laat, zoals gewenst, ongewenst, goed, slecht, enz. Je kunt de emotie een handje helpen door bewust te voelen hoe deze opkomt, groter wordt en vervolgens uit je stroomt naar buiten totdat er niets meer van over is.
Jij kan het ook
Zonder dat je dit weet, doe je dit trouwens al regelmatig. Bijvoorbeeld als je een goed boek leest of naar een film kijkt. Je beleeft de emoties uit het verhaal alsof je het zelf meemaakt. Maar zonder er een mening over te vormen of na te denken over het waarom en te willen bepalen of het goed of slecht is. Ze komen en gaan, er is niets aan de hand. Je kunt dat dus al.
Er zijn 3 stappen om kort en krachtig met je emoties om te gaan. Zodat ze niet met je op de loop gaan, of je erin gaat zwelgen.
Stap 1.
Neem waar hoe jij op een emotie reageert, zodra deze opkomt. Laat je deze komen en gaan? Probeer je deze uit alle macht weg te drukken, omdat je het niet wilt voelen? Klamp je je eraan vast en houd je deze in stand door hem te voeden met allerlei negatieve gedachten en oordelen?
Stap 2:
Aanvaard je emoties. Stop met verzet tegen iets wat er toch al is. Verzet kost enorm veel energie. Bovendien: je houdt je bezig met iets wat je niet wilt en houdt het daarmee juist in stand. Je kunt het vergelijken met niet willen denken aan een roze olifant. Je ziet hem onmiddellijk voor je. Net zoals niet boos willen zijn, je boos maakt.
Stap 3:
Ervaar de emotie en hoe deze aanvoelt in je lichaam. Voel hoe het aanzwelt, een piek bereikt en weer afneemt terwijl hij je lichaam uitstroomt. Ga er niet over nadenken, want dat houdt je emotie in stand, of maakt hem groter en groter. Als je je volledig concentreert op wat je voelt, het er laat zijn, stopt het denken. Je kunt namelijk geen twee dingen tegelijk geconcentreerd doen.
Escape
Lukt bovenstaande niet omdat je emoties zo sterk zijn dat je er door wordt overmand? Uit ze dan. Bijvoorbeeld door je tranen de vrije loop te laten, het van je af te schreeuwen of te schrijven, op een kussen te slaan, of door ze hardop uit te spreken tegen een denkbeeldig persoon. Je kunt ook gaan hardlopen, schilderen, boetseren, enz. Het gaat erom dat je de emoties een weg geeft om je lichaam te verlaten. En je er beslist niet over gaat denken en piekeren.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Bekijk hier ons aanbod van coaching & trainingen