11 tips om te vergeven
Je neemt de ander iets enorm kwalijk, je stemt niet in met wat hij of zij heeft gedaan of gezegd, je ervaart het als onrecht. Zo kun je iets wat gisteren gebeurde, dagen, weken, maanden of zelfs jaren met je meezeulen, omdat het je niet lukt om de ander te vergeven. Natuurlijk betekent vergeven niet dat je het opeens goedkeurt wat een ander heeft gedaan. Maar het is wel de enige manier om negatieve emoties kwijt te raken. Vergeven is beseffen dat je het verleden niet kunt veranderen en je de ander macht geeft over jouw leven als je erin blijft hangen. Lees hier 11 tips om voortaan vergeving z’n werk te laten doen.
1.Besef dat iemand altijd een legitiem verhaal heeft naar zichzelf toe om iets wel of niet te doen. Wat die reden is, doet er niet toe. Of jij die reden plausibel vindt of begrijpt, ook niet. Feit is dat de ander op dat moment een excuus had voor zichzelf om te doen wat jou zo ontzettend heeft geraakt.
2.Bedenk je dat de ander bezig was met zijn of haar emoties en behoeften toen de handeling plaatsvond. Net zoals jij dat nu ook doet. Wat dat betreft is ieder mens hetzelfde.
3.Laat goed tot je doordringen dat de negatieve emoties die je nu ervaart helemaal niet het gevolg zijn wat die ander je toen heeft aangedaan, maar van de hoeveelheid ruimte die je het nu laat innemen in je brein. Je kunt het verleden niet veranderen, maar wel hoe jij daar nu mee omgaat.
4.Zet voor jezelf de feiten op een rij m.b.t. een situatie waarover jij negatieve gedachten hebt. Dus zonder jouw mening, oordeel en commentaar. Dan ervaar je duidelijk het verschil tussen een situatie op zich en wat je gedachten er over teweeg brengen.
5.Denk eens terug aan iets waarover jij je schuldig voelde en hoe fijn het voelde toen die ander je vergaf. Of hoe fijn het zou zijn geweest als die ander dit had gedaan.
6.Vraag je eens in alle oprechtheid af hoe jij je zonder de gedachten die je bijvoorbeeld boos maken zou voelen. ‘Hoe zou het zijn als ik dit niet denk…?’ Kijk eens wat dit met je doet!
7.Als je visueel bent ingesteld, kun je je voorstellen dat je alles wat je dwars zit over die ander in een grote rugzak meezeult. Je kunt deze rugzak in je verbeelding afdoen en achterlaten. Stel je dan voor hoe fijn het voelt om bevrijd van alle zware ballast en zoveel lichter door het leven te gaan.
8.Bedenk wat je graag van de persoon die je onrecht heeft aangedaan zou willen. Stel je dan eens in gedachten voor dat die ander dit tegen je zegt, of doet. En neem er de tijd voor.
9.Zie voor je dat de persoon die je wilt vergeven op een stoel zit. En vervolgens hoe die ander alles krijgt waar hij of zij gelukkig van zou worden. Stel je dan voor dat je op diezelfde stoel plaatsneemt. En hoe alles wat je wenst moeiteloos naar je toekomt.
10.Ben je boos op of teleurgesteld in jezelf? Pas dan ook beslist vergeving toe. Niemand is volmaakt. Fouten bestaan niet, alleen leermomenten. Als je jezelf vergeeft, kun je weer in alle vrijheid verder.
11.Zet jezelf niet onder druk. Vergeven is een proces. Kies uit bovenstaande manieren één of meerdere die jou aanspreken. Neem de tijd die je nodig hebt. En herhaal het als dit nodig is.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf problemen aanpakt.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579