Angst voor duizeligheid overwinnen
Duizeligheid kan zowel een lichamelijke als psychische oorzaak hebben. In beide gevallen is het vaak een angstige ervaring en duizeligheid kan dan ook spontaan een paniekaanval tot gevolg hebben. Lees hier over de oorzaken en symptomen van duizeligheid en het oplossen van de angst die ermee gepaard gaat.
Reken af met je Duizeligheid
Wat is duizeligheid?
Duizeligheid is een gevoel dat je niet kunt meten en het is een verzamelnaam voor symptomen die uiteenlopen. De meeste mensen klagen over een licht gevoel in het hoofd, een zweverig gevoel, of het gevoel alsof alles om je heen draait. Dit kan even duren, een paar minuten of zelfs uren, waarna spontaan herstel optreedt. Sommigen beschrijven heftige duizeligheid als een gevoel alsof je dreigt flauw te vallen. Of als een evenwichtsstoornis omdat het lijkt alsof je om zal vallen. Duizeligheid gaat regelmatig gepaard met misselijkheid en braken.
De rol van je evenwichtsorgaan bij duizeligheid
Je krijgt de hele dag door informatie over de ruimte om je heen en de positie die je lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie krijg je van je ogen, het evenwichtsorgaan en de spieren en pezen vanuit je benen en je nek.
Al deze informatie wordt verwerkt in je hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam zodat je je houding kan aanpassen en je evenwicht bewaart.
Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid.
Als alles draait en beweegt, komt dat bijvoorbeeld door een storing in de buisjes in je oor, de halfcirkelvormige kanalen, die onderdeel uitmaken van je evenwichtsorgaan. Hoe gevoelig je evenwichtsorgaan is, ervaar je bijvoorbeeld al als je te snel opstaat uit een stoel.
Mogelijke oorzaken van duizeligheid
Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Van een acute aandoening, zoals een hersenbloeding tot een goedaardige tumor, diabetes mellitus, een laag bloedsuikergehalte, de ziekte van ménière, orthostatische hypotensie (een tijdelijke lage bloeddruk) of een ontsteking van het evenwichtsorgaan, bijvoorbeeld als gevolg van griep. Ook bij migraine treden duizeligheidsklachten regelmatig op. Het kan eveneens een bijwerking zijn van medicijnen. Vaak is de oorzaak van duizeligheid echter niet lichamelijk, maar psychisch.
Reken af met je Duizeligheid
Duizeligheid en stress
Om er achter te komen of duizeligheid een lichamelijke oorzaak heeft, is lichamelijk onderzoek bij de huisarts en soms aanvullend onderzoek bijvoorbeeld bij een kno-arts nodig. Maar bij 1 op de 3 mensen vinden specialisten geen aanwijsbare oorzaak waarom de duizeligheid ontstaat. Meestal komt plotselinge duizeligheid dan ook voort uit stress.
Je bent daar extra gevoelig voor als je een periode van spanning, roofbouw of slecht slapen achter de rug hebt. Het onaangename gevoel kan beginnen met een licht gevoel in het hoofd, maar ook met acute heftige draaiduizeligheid. Wanneer je daarvan schrikt en je bedenkt dat dit jou morgen weer kan overkomen, loop je kans dat je angstig wordt en situaties gaat vermijden.
Want angst voor duizeligheid en licht worden in je hoofd veroorzaakt regelmatig paniek en hyperventilatie waardoor het verergert. Je belandt zo in een vicieuze cirkel en voordat je het weet heb je een angststoornis te pakken.
Symptomen bij angst voor duizeligheid
Symptomen die je kunt ervaren bij angst voor duizeligheid zijn legio. De belangrijkste staan hier onder op een rij:
- Niet helder meer kunnen denken
- Verhoogde hartslag/ pijn op de borst
- Hoge adem/ hyperventilatie
- Trillen/ zweten
- Tintelingen/ droge mond
- Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan
Reken af met je Duizeligheid
Duizelig zijn als symptoom van fobieën
Duizeligheid is trouwens niet alleen als oorzaak gerelateerd aan een paniekstoornis, waarbij duizelingen leiden tot grote angst en vermijdingsgedrag. Ook als symptoom is duizeligheid verbonden met allerlei angststoornissen en fobieën. Met andere woorden: duizeligheid is regelmatig een van de nare lichamelijke sensaties die mensen voelen als zij lijden aan een angst of fobie. Zoals rijangst, claustrofobie, hyperventilatie, hypochondrie, pleinvrees, noem maar op. Het heeft een sterke psychische component en zolang die niet wordt opgelost, boezemt duizeligheid je nog meer angst in. Immers, zo denk je, vroeg of laat gaat het een keer flink fout… Dat heeft natuurlijk gevolgen voor je dagelijks functioneren.
Gevolgen van duizeligheid
Als je vaak duizelig bent en uit angst daarvoor situaties gaat mijden, heeft dat niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen!
In het ergste geval kan het zelfs een enorme wissel op je relatie(s) trekken. Heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen van jouw angst. Ze zijn getuige van jouw angst of paniekaanvallen en krijgen te maken met jouw vermijdingsgedrag.
Schuldgevoel of boosheid komt regelmatig voor. Omdat je niet voor honderd procent de persoon, partner of ouder bent die je zou willen zijn.
Het kan anders
Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder angst voor duizeligheid. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Want leven zonder angst om duizelig te worden, dat is ook voor jou bereikbaar.
Tijdens het werken met 10.000 den mensen heeft Pieter Frijters iets ontdekt wat veel mensen gevoelig voor duizeligheid maakt en waarvoor een eenvoudige oplossing is.
Dit zijn onze duurzame oplossingen:
GROEPSTRAINING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze training die uiterst effectief is.
PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.
Waarom langzaam als het sneller kan…
Met MindTuning leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.
Beheerst angst voor duizeligheid je leven? Beperkt het je in je gaan en staan? En ben je er aan toe om daar iets aan te doen? Dan hebben wij een match!
Reken af met je Duizeligheid
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579