Overspannen, voorstadium van burn-out
Overspannen zijn is een voorstadium van burn-out (totaal opgebrand zijn) en kan zelfs leiden tot depressie. Het is daarom zaak om overspannenheid snel grondig aan te pakken om erger te voorkomen. In dit artikel komt het volgende aan bod:
- De kenmerken van overspannen zijn
- Wat is de oorzaak van overspannen raken?
- Waarom komt overspannenheid meer voor van vroeger?
- Risicofactoren
- Tips om overspannenheid aan te pakken en te voorkomen
De kenmerken van overspannen zijn
Er zijn een aantal kenmerken en symptomen waaraan je overspannenheid herkent. Ze staan hieronder op een rij:
- Niet in staat zijn om probleemsituaties op te lossen
- Opgejaagd gevoel
- Ongeordend gedrag
- Stemmingswisselingen
- Perioden van hyperactiviteit worden afgewisseld door perioden van het gevoel niets meer te kunnen
- Het gevoel nergens grip op te hebben
- Prikkelbaarheid
Wat is de oorzaak van overspannen raken?
Overspannen raken komt niet zomaar uit de lucht vallen. De oorzaak is dat je teveel op je bord hebt gekregen in korte tijd. Stressvolle situaties stapelden zich op. Je was niet in staat deze op een gezonde en effectieve manier het hoofd te bieden.
Waarom komt overspannenheid meer voor dan vroeger?
Overspannenheid lijkt tegenwoordig veel vaker voor te komen. Dat komt omdat het leven van vandaag veel meer prikkels, impulsen en mogelijkheden kent dan vroeger. Er wordt meer van je verwacht. Het tempo waarin we leven en werken gaat vele malen sneller. De één is daar meer tegen opgewassen dan de ander. Maar iedereen is in staat om te leren om op een gezonde manier om te gaan met de stress die dit teweeg kan brengen.
Risicofactoren
De één loopt meer risico om overspannen te raken dan de ander. Risicofactoren zijn:
- Perfectionisme
- Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
- Onzekerheid
- Faalangst
- Gebrek aan assertiviteit
- Controle dwang
- Geen grenzen stellen
Gebeurtenissen die kunnen leiden tot overspannenheid
Naast individuele risicofactoren zijn er ook gebeurtenissen die kunnen leiden tot overspannenheid, zoals:
- Het overlijden van een dierbare
- Zorg voor een dierbare zieke in combinatie met een werkkring
- Relatieproblemen
- Reorganisaties op het werk
- Toename werkdruk
- Ontslag
- Financiële problemen
- Slachtoffer zijn van pesten of (seksueel) geweld
Tips om overspannenheid aan te pakken en te voorkomen
Je kunt zelf dingen een aantal dingen doen om overspannenheid te voorkomen en/ of op te lossen. We geven je 8 tips waarmee je zelf aan de slag kunt.
Tip 1: Behandel jezelf als de belangrijkste persoon in je leven
De belangrijkste persoon in je leven, dat ben jij. Zodra je overspannen raakt, handel je niet vanuit dit basisprincipe. Jezelf de belangrijkste persoon vinden, klinkt voor sommigen als egoïsme. Maar dat is het niet. Want zodra je jezelf als de belangrijkste persoon in je leven ziet en er naar handelt, zorg je goed voor jezelf en kun je van daaruit goed voor anderen zorgen.
Tip 2: Zorg voor voldoende slaap
Volwassenen hebben per dag 7 tot 8 uur slaap nodig. Je lichaam herstelt zich en je hersenen verwerken de indrukken van de dag. Langdurig slaaptekort zorgt voor vermoeidheid, gebrek aan motivatie om dingen te ondernemen, tekort aan energie, stemmingswisselingen, problemen met concentratie en geheugen. Heb je last van slapeloosheid? Lees hier 8 tips om beter te slapen.
Tip 3: Maak tijd voor dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt
Regelmatig ontspannen en tijd voor jezelf nemen is nodig om geestelijk in balans te blijven en jezelf op te laden.
Tip 4: Beweeg regelmatig
Als je beweegt maakt je lichaam endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Ook neemt de kwaliteit van je denken toe zodra je in beweging bent.
Tip 5: Wees assertief
Neem ruimte in, baken je grenzen af, wees resoluut en leer om ‘nee’ te zeggen. Als je assertief bent voorkom je dat jijzelf of een ander over jouw grenzen heen gaat.
Tip 6: Vermijd het woord moeten
Met ‘moeten’ leg je jezelf allerlei dingen op zonder je nog af te vragen of het wel gerechtvaardigd is. Daarmee vervuil je niet alleen je eigen gedachten, maar ook je agenda, je tijd en je plezier in het leven.
Tip 7: Stop met het invullen wat een ander denkt of bedoelt
Je weet niet wat de ander denkt en zult dat nooit zeker weten. Je zult nooit zeker weten waarom iemand iets doet en hoe de ander dit aan zichzelf verkoopt. En ook niet wat iemand over jou denkt. Het betreft die ander en niet jou. Het is niet jouw hoofd, maar dat van de ander. Zaken invullen voor een ander is verspilling van energie.
Tip 8: Manage je gedachten
Stop met piekeren, in cirkels denken, twijfelen, het herhalen van negatieve statements, het stellen van nutteloze vragen aan jezelf en het denken in horrorscenario’s. Stel jezelf voortaan doelvragen. Doelvragen beginnen met ‘hoe’ en zorgen ervoor dat je in mogelijkheden en oplossingen denkt in plaats van in problemen.
Hulp nodig?
Lukt het niet om zelf iets aan je overspannenheid te doen? Of behoor je tot een risicogroep en wil je liever voorkomen dan genezen?
MindTuning leert je om jouw gedachten zodanig te managen waardoor ze voor je werken in plaats van tegen je. Je leert omgaan met, en reageren op, stressvolle situaties op een manier zoals mensen dat doen die zelden last van stress hebben.
Daarnaast worden kleine programmafoutjes die in je belevingswereld zijn ontstaan direct opgespoord en veilig, deskundig en vertrouwd opgelost. Je wordt stressvrij en uitgerust met nieuwe gereedschappen die je vertrouwen geven. Voortaan heb je alle kennis en kunde in huis om overspannenheid, of erger, burn-out, te voorkomen.
Dit zijn de mogelijkheden:
Lees meer over de symptomen van burn-out.
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Doe hier een snelle, informele burn-out test om te kijken of jij je in de burn-outgevarenzone bevindt, of burn-out bent. Je ontvangt direct de uitslag per mail.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579