Hypochondrie oplossen
Hypochondrie, ook wel ziekteangst of ziektevrees genoemd, is overmatige angst om een ernstige ziekte te hebben. Ook als medisch onderzoek uitwijst dat dit niet zo is, stelt dat jou niet gerust. Hoe ontstaat hypochondrie? Welke kenmerken en lichamelijke klachten horen daarbij? En hoe kom je van hypochondrie af?
Wat is hypochondrie?
Een vervelend gevoel, gewone lichamelijke verschijnselen, kleine lichamelijke ongemakken en lichamelijke sensaties zorgen bij mensen met hypochondrie voor angstige momenten. Heb je bijvoorbeeld last van koude rillingen, duizeligheid of hoofdpijn? Dan denk je meteen aan iets ergs als een hersentumor.
Lees je iets in de krant over leverkanker en de lichamelijke symptomen die daarbij horen? Nog diezelfde dag bespeur je bij jezelf bepaalde lichamelijke verschijnselen en denk je dat jij die ernstige ziekte ook hebt.
Als een bekende plotseling overlijdt aan een hartstilstand, weet je vrijwel zeker dat jij de volgende bent. Je bent continu bezig om te controleren of je bepaalde symptomen hebt die wijzen op dezelfde aandoening.
Het is voor jou onmogelijk om positieve gedachten te hebben als je huisarts je voor de zoveelste keer verzekert dat je kerngezond bent. En heb je last van een onschuldig griepje, ook dan is dit nieuws geen geruststelling. Want je blijft bang dat de hoofdpijn, misselijkheid, koude rillingen die je voelt toch veroorzaakt worden door een ernstige aandoening die je huisarts over het hoofd ziet.
Het kan ook zijn dat hypochondrie zich juist uit in het vermijden van bezoek aan de huisarts. Dit uit angst dat wordt bevestigd dat je kampt met een ernstig gezondheidsprobleem of ziekte.
Of ga naar de Online training tegen hypochondrie.
Angststoornis
Hypochondrie heeft grote invloed op je dagelijks leven. De angst voor een ernstige aandoening of ziekte is zo groot dat het resulteert in bijvoorbeeld de volgende klachten die horen bij een angststoornis:
- Hartkloppingen
- Droge mond
- Tintelingen/ doof gevoel
- Benauwdheid/ hyperventilatie
- Angst om gek te worden of de controle te verliezen
- Maagklachten, misselijkheid en braken
- Paniekaanvallen
- Flauwvallen
En hoewel dit dus symptomen van angst zijn, zullen mensen met hypochondrie deze lichamelijke klachten zien als bevestiging dat er medisch gezien iets goed mis is en zal hun angst daardoor verder toenemen.
De symptomen van hypochondrie op een rij:
De volgende symptomen gaan gepaard met hypochondrie:
- Je bent gefocust op lichamelijke klachten en lichamelijke verschijnselen en verbindt dit aan ernstige ziekte.
- Je controleert je lichaam obsessief op iets dat op een aandoening wijst.
- Je hebt een abonnement op de huisarts.
- Je voelt je niet serieus genomen als de huisarts of specialist je vertelt dat je gezond bent.
- Zodra je iets leest of ziet over een ziekte, herken je bij jezelf symptomen.
- Niemand is in staat om je blijvend gerust te stellen omdat de lichamelijke sensaties en de angst die je voelt de overhand nemen.
- Het lukt je niet om je te richten op positieve gedachten.
Oorzaken van hypochondrie
Er is niet één duidelijke oorzaak voor het ontstaan van hypochondrie. In bepaalde situaties kan opvoeding een rol spelen en ben je beïnvloed door de angst en overmatige aandacht voor gezondheid van je ouders.
Ook kan het doormaken van een ernstige ziekte op jonge leeftijd er de reden van zijn dat je hypochondrie ontwikkelt.
Wat de oorzaak van hypochondrie ook is, het achterhalen ervan lost je probleem niet op.
Gevolgen hypochondrie voor je omgeving
Hypochondrie heeft niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor de mensen die je lief zijn.
Je familieleden en vrienden zijn getuige van jouw voortdurende angst en zorgen om je gezondheid en kunnen je niet helpen. Dat kan emotioneel belastend zijn.
Het feit dat je helemaal opgaat in het controleren van je lichaam en in het vinden van bewijs dat je ernstig ziek bent, kan ook leiden tot spanningen met de mensen om je heen. Want je kunt zoveel aandacht vragen voor je vermeende gezondheidsproblemen en de daarmee gepaarde angst, dat er nauwelijks nog ruimte en aandacht is voor iets en iemand anders.
Heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen van jouw focus op ziekte en zeer. Schuldgevoel of boosheid komt regelmatig voor omdat je niet voor honderd procent de persoon, partner of ouder bent die je zou willen zijn.
Hypochondrie en medicatie
Wie medicijnen slikt als angstremmers of antidepressiva, bestrijdt hiermee de symptomen maar niet de oorzaak van hypochondrie. Medicijnen kunnen bovendien ongewenste bijwerkingen hebben. Slechtere opties zijn er dus nauwelijks.
Behandeling hypochondrie
Je even over je angst heen zetten, zoals anderen dat doen in het dagelijks leven is er bij hypochondrie niet bij. Het is een irrationele angst. En alle logica van de wereld kan je dan niet helpen. Je bent dan ook toe aan een oplossing die voorbijgaat aan logica en respect heeft voor de werking van je brein: MindTuning®. Daarmee voorkom je de nadelen van medicatie.
MindTuning aanpak bij hypochondrie
MindTuning is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om paniekaanvallen, burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.
‘Programmafoutje’ zorgt voor angstgevoelens omtrent je gezondheid
De reden dat je last hebt van hypochondrie is een klein ‘programmafoutje’ dat in je brein is ontstaan. De MindTuning benadering met betrekking tot het aanpakken van hypochondrie begint dan ook met het ‘resetten van je brein’.
Daarnaast krijg je technieken en oefeningen aangereikt die je consequent mag gaan toepassen. Het gevolg is dat wat je leert een tweede natuur wordt. Naast hypochondrie ga je daarmee iedere vorm van niet-reële angst in de toekomst voorkomen.
Vergelijking met een radiozender
Vergelijk je brein met een oude radio die niet goed is afgesteld op een zender. Wanneer de radio op de juiste frequentie wordt afgestemd, is de ontvangst helder en duidelijk. Op dezelfde manier leren we jou om je brein te af te stemmen op een gezondere, meer positieve frequentie. Oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat.
Wil je meer lezen over de MindTuningaanpak, klik hier
Pak je voordeel!
* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot het online e-trainingpakket Afrekenen met hypochondrie met duidelijke uitleg en video’s.
Kom in actie: begin vandaag nog met MindTuning
Ben je klaar om je hypochondrie aan te pakken? Begin dan vandaag nog met MindTuning! Neem contact met ons op om te bespreken hoe we je kunnen helpen.
Wees niet bang om hulp te vragen bij hypochondrie
Het is normaal om hulp te vragen als je met een uitdaging als hypochondrie te maken hebt. Wij staan klaar om je te ondersteunen en begeleiden op je weg naar herstel.
Bel ons gerust als je een vraag hebt. Tel +31 (0) 182612345
MINDTUNING®
– SCHOKKEND EFFECTIEF –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk