19 psychische burn-outsymptomen plus tips
Burn-out gaat gepaard met verschillende klachten en symptomen. In dit artikel zetten we de 19 psychische burn-outsymptomen die het meest voorkomen op een rij en geven je tips om te herstellen.
Symptoom 1 – Weinig of geen energie
Weinig of geen energie is een van de bekendste psychische burn-outsymptomen. Alles is opeens een enorme opgave voor je. De meest simpele handelingen kosten je enorm veel moeite. Je hebt er de energie niet voor.
Tip 1
Je probeert controle te krijgen over wat er met je gebeurt. Maar controle over jezelf is absoluut onmogelijk. Zelfs als je 10 levens zou hebben. Je kunt het vergelijken met het leggen van je hand op een gloeiend hete kachel om vervolgens te proberen om controle over de pijn te krijgen… Daarom: accepteer dat je op dit moment weinig of geen energie hebt. En richt je aandacht op zaken waarop je wel invloed hebt. Stel kleine doelen. Zo voorkom je het weglekken van energie.
Symptoom 2 – Nergens zin in
Nergens zin in hebben is ook een van de psychische burn-outsymptomen bij uitstek. Als je nergens zin in hebt, mis je een levensdoel waar je hart sneller van gaat kloppen.
Tip 2
Probeer je eens te herinneren wat je als kind graag deed. Was het tekenen, schilderen, kleien, toneelspelen, dansen, zingen, lekker buiten zijn, of iets anders? Pak dat weer op. Doe het om de vreugde die het geeft. Dus zonder dat het ergens toe hoeft te leiden. Doen wat je hart laat zingen geeft energie.
Symptoom 3 – Geheugenproblemen
Je bent soms te moe om je geheugen goed te laten werken. Omdat je dit niet gewend bent, raak je gefrustreerd. Daarom ontstaat er verzet. Het gevolg is dat de manier waarop je eerder informatie uit je geheugen verzamelde bent kwijtgeraakt.
Tip 3
Breng je blik regelmatig iets naar boven als je je iets wilt herinneren. Kijk je naar beneden? Dan kom je nauwelijks bij informatie. Je hebt je ogen nodig om in je brein bibliotheek te komen. Zo zijn we nu eenmaal gemaakt. Je ogen net iets naar boven draaien is de beste manier. Het maakt niet uit of je recht naar boven of iets opzij naar boven kijkt. Je gaat het vanzelf goed doen.
Symptoom 4 – Concentratieverlies
Kun je je met moeite nog concentreren? Ook dit is een veelvoorkomend psychisch burn-outsymptoom. En als het al wel even lukt om je te concentreren ben je snel afgeleid.
Tip 4
Concentreer je op iets wat je leuk vindt en waar meer zintuigen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld koken, tuinieren, tennis, golf. Iedere minuut, kwartier, uur dat je volledig geconcentreerd met iets bezig bent is een stap voorwaarts.
Symptoom 5 – Gevoelens van onzekerheid
Wanneer je niet meer kunt wat voorheen vanzelfsprekend was, denk je vaak negatief over jezelf. En maak je jezelf misschien zelfs verwijten. Je praat jezelf zo steeds dieper de put in.
Tip 5
Let eens op hoe onaardig je vaak tegen jezelf praat. Of in je hoofd zelfs tegen jezelf schreeuwt. Dat zou je tegen een ander nooit doen. Want dan wil die ander al snel niets meer met je te maken hebben.
Vertel jezelf zo vaak mogelijk wat je wel kunt. Motiveer jezelf, zoals je dat bij een ander zou doen. Moeilijk? Begin dan met: ik kan praten, ik kan lopen, enz. Het lijkt misschien kinderachtig. Maar als je hiermee serieus aan de slag gaat, pakt je brein het op. Daardoor zal je steeds meer te binnen schieten waar je goed in bent. En neemt je eigenwaarde toe.
Symptoom 6 – Jezelf snel ergeren
Een van de veel voorkomende psychische burn-outsymptomen is ook dat je je veerkracht kwijt bent. Je kunt je aan het minste en geringste enorm ergeren.
Tip 6
Jezelf ergeren gaat gepaard met negatief denken over iets of iemand. Het is een gesprek in jezelf met jezelf. Laat je innerlijke denkstem monotoon en in een wat lagere toon dan je gewend bent klinken. Of in slow motion, alsof een tape vertraagd wordt afgespeeld. Je neemt op deze manier meer afstand van je gedachten. Ze verliezen daardoor aan impact.
Symptoom 7 – Gevoel van machteloosheid
Machteloosheid is het gevolg van denken aan wat je niet wilt. Bijvoorbeeld: Ik wil niet burn-out zijn.
Tip 7
Richt voortaan je aandacht op wat je wél wilt. En zet er het woord ‘hoe’ voor. Hoe kan ik… Je geeft je brein zo opdracht om in oplossingen en mogelijkheden te gaan denken. Je transformeert jezelf van slachtoffer naar iemand die het heft in eigen hand neemt.
Symptoom 8 – Piekeren
Veelvuldig piekeren is niet alleen één van de vele psychische burn-out symptomen. Het is ook een oorzaak van burn-out. Je bent verstrikt geraakt in een constante stroom van zich herhalende gedachten. Die niets oplossen, ook. Denken in cirkels en daar niet uit kunnen ontsnappen vreet energie. En daarvan heb je al zo weinig.
Tip 8
Realiseer je dat negatieve gesprekken met jezelf in je hoofd zorgen voor minder prettige innerlijke filmpjes. En die filmpjes zorgen op hun beurt voor vervelende gevoelens. Het lijkt wellicht een beetje een vreemde tip, maar probeer het volgende eens uit. Draai zo nu en dan een gedachte die je hebt om. ‘Waarom moet mij dat overkomen?’, wordt dan: ‘Moraaw teom jim tad nemokrevo?’ Het maakt dat je even stopt met piekeren. Omdat je nu eenmaal niet 2 dingen tegelijk kunt doen. Je brengt op die manier een onderbreking tot stand in de maalstroom van het doelloos denken in cirkels.
Symptoom 9 – Minder zelfvertrouwen
Burn-out zorgt voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen. Je hebt geen grip meer op jezelf, zo lijkt het. Allerlei zaken die vroeger normaal waren, gaan nu moeizaam of helemaal niet. In het ergste geval lukt het amper nog om een boterham voor jezelf te smeren.
Tip 9
Als je gericht bent op wat niet lukt, ondermijn je je zelfvertrouwen steeds verder. Schrijf daarom elke dag 3 successen op. Hoe klein ze in jouw beleving ook zijn, dat maakt niet uit. Want een succes is een succes.
Als je dit serieus oppakt dan zorgt dat voor een andere mindset. Je gaat gaandeweg positiever over jezelf denken. En je zelfvertrouwen groeit. Bouwen aan zelfvertrouwen is een belangrijke stap op weg naar genezing.
Hulp nodig? Bel voor een afspraak naar: 0182-612345
Symptoom 10 – Angst- en paniek klachten
Had je al een beetje last van lichte niet-reële angst- of paniek klachten? (dat hebben veel mensen namelijk), dan kunnen ze verergeren wanneer je burn-out bent.
Tip 10
Je zult merken dat je vaak in gedachten bent als je burn-out bent. En dat de buitenwereld niet goed tot je doordringt. Die gedachten zijn meestal niet positief. Ze zorgen voor negatieve plaatjes in je hoofd. Je lichaam reageert hierop. Je hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen, je hebt een hoge adem, enz. Voordat je het weet eindigt dit in een paniekaanval.
Voorkomen
Je kunt dit voorkomen door je ogen zo vaak mogelijk de kost te geven. En dus de wereld om je heen in je op te nemen. Niet dat je de dingen die je ziet moet benoemen. Maar het is wel de bedoeling dat je visueel bewust bent van je omgeving. Dwing jezelf daartoe. Als je kijkt naar wat er in de buitenwereld te zien is, kun je niet naar binnen keren. En niet gegrepen worden door een negatieve innerlijke film. Telkens als je je helemaal naar buiten richt, voelt het beter.
Symptoom 11 – Besluiteloosheid
Zal ik wel of niet? Moet ik dit of dat? Is dit goed voor me of juist niet? Besluiteloosheid; je kunt je er eindeloos in verliezen en wordt er doodmoe van.
Tip 11
Wanneer je twijfelt over een keuze, betekent dit dat beide opties even goed zijn. Het maakt niet uit. Houd altijd een muntje bij de hand en laat het lot dit bepalen. Gewoon kop of munt. Wat ga ik vanavond eten? Kop of munt. Ga ik wandelen of fietsen? Kop of munt. Het voorkomt dat je je energie verspilt aan eindeloos dubben en overwegen. Want alles wat energie vreet helpt je niet verder.
Symptoom 12 – Niet kunnen genieten
Het is een van de hardnekkige psychische burn-outsymptomen; je kunt nergens meer van genieten en vraagt je misschien af waarom je je bed nog uit zou komen…
Tip 12
Schrijf iedere dag 5 zaken op waarvoor je dankbaar bent. Kost het je in het begin moeite? Begin dan met dingen die heel vanzelfsprekend lijken, maar het niet zijn. Zoals het water dat uit je kraan stroomt. Het feit dat de koelkast het doet, je een dak boven je hoofd hebt, enz. Als je dit een aantal dagen volhoudt, verandert je mindset. Zo wordt het steeds gemakkelijker om te zien waarvoor je allemaal dankbaar kunt zijn. En hoe meer dankbaar je bent, hoe beter je je gaat voelen.
Symptoom 13 – Snel kwaad
Je bent snel boos. De emmer is vol en er is maar 1 druppel nodig om hem te laten overlopen. Door boosheid te onderdrukken put je jezelf verder uit. En wordt jouw lontje nog korter. Boosheid voeden door er steeds over na te denken vreet eveneens energie. Je belandt in een vicieuze cirkel.
Tip 13
Weet dat boosheid niets anders is dan al je energie bundelen. En het richten op iets of iemand waarop je kwaad bent. Is het een persoon? Besef dan dat deze van verwaandheid op straat zou lopen als deze weet dat jij steeds aan hem of haar denkt. Je maakt de ander veel belangrijker dan jezelf. Dat leidt tot een energielek. Maak jezelf weer belangrijk door je aandacht te richten op leuke dingen. Of op mensen waar je echt iets aan hebt. Zo gaat er geen energie verloren en stop je die in je eigen herstel.
Symptoom 14 – Opgejaagd gevoel
Psychische burn-outsymptomen zijn heel divers. Ook een opgejaagd gevoel valt hieronder. Dit gevoel heeft alles te maken met het idee dat je van alles moet. Van jezelf en van anderen.
Tip 14
Sta er eens bij stil dat je met ‘moeten’ jezelf van alles oplegt. Zonder je af te vragen of dit gerechtvaardigd is. Je mag, je wenst, je gaat, je kan, je kiest er voor, je wilt, enz. Het geeft je activiteiten een heel andere lading als je ‘moeten’ hierdoor vervangt. Bovendien ga je dan beseffen dat er ook dingen zijn die je gewoon kunt laten. En dat kun je dan beter ook gewoon doen.
Symptoom 15 – Neerslachtigheid
Wie neerslachtig is stelt zichzelf vooral nutteloze en horrorvragen. Horrorvragen hebben alles te maken met wat je diep in je hart niet wilt. Zoals: ‘Wat nou als…’ Nutteloze vragen zijn vragen waarop je het antwoord toch nooit zeker weet.
Tip 15
Stel jezelf voortaan doelvragen. Vragen dus die gekoppeld zijn aan een positieve emotie. Deze beginnen bijvoorbeeld met: ‘Hoe geweldig zou het zijn als….’ Of met: ‘Hoe fantastisch zou ik me voelen als…’ Je tovert daarmee positieve beelden op je innerlijke beeldscherm. Het werkt net als kijken naar een film op tv of in de bioscoop. Een vrolijke film maakt je vrolijk. Een verdrietig film, maakt je verdrietig. En een horrorfilm maakt je bang.
Symptoom 16 – Sneller agressief
Agressie is de tegenpool van assertiviteit. Het ontstaat als je je niet gehoord/ erkend voelt. Je niet gehoord of erkend voelen is 1 van de oorzaken van burn-out. En houdt burn-out ook in stand. Daarom valt ook dit onder de psychische burn-outsymptomen.
Tip 16
Anderen respecteren jouw wensen en grenzen als jij dit ook bij jezelf doet. Doe jij jezelf wat dat betreft tekort? Dan weerspiegelen anderen dit in hun gedrag naar jou toe. Ga, zodra je agressie voelt, eens na wat je van de ander denkt nodig te hebben. Is het begrip, liefde, erkenning? Geef dit vervolgens zelf aan jezelf. Je bent dan niet meer afhankelijk van de glimlach van een ander. En het interessante is dat als jij jezelf meer geeft, anderen dit automatisch ook gaan doen.
Symptoom 17 – Wantrouwen
Wat zal een ander van mij vinden? Zal die ander dat compliment echt menen? Heeft hij of zij misschien een dubbele agenda? Het zijn allemaal vragen die wantrouwen veroorzaken en vergroten.
Tip 17
Je zult nooit weten wat een ander werkelijk denkt of vindt. Het is dus zonde van de tijd om je daarmee bezig te houden. Word in plaats daarvan je eigen positieve criticaster. En vraag je af wat er aan jou allemaal de moeite waard is. Zodra je jezelf de moeite waard vindt, word het oordeel van een ander minder belangrijk. En dat scheelt heel veel stress.
Symptoom 18 – Neiging tot verslaving
Verslaving aan alcohol, drugs, sigaretten, enz., komen voort uit het ‘Je goed willen voelen’ en valt ook onder de psychische burn-outsymptomen. Je bent er het meest bevattelijk voor zodra je niet lekker in je vel zit. De waarheid is dat je jezelf er uiteindelijk helemaal geen plezier mee doet.
Tip 18
Kies voor een verslaving die wel goed is voor je. Dat is verslaving aan gelukhormonen. Ze worden aangemaakt als je fantaseert over prettige dingen. Zoals een droom die je waar wilt maken. Je hersenen herkennen eenvoudig het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid. De voorstelling is genoeg. Doe het veel en vaak.
Als je stopt met een verslaving die slecht voor je is, doe het dan resoluut. Vanwege wat het je oplevert. Proberen te stoppen is geen optie. DOEN wel.
Symptoom 19 – Uitstelgedrag
Je schuift zaken keer op keer voor je uit. En voert er oneindige innerlijke dialogen met jezelf over.
Tip 19
Uitstelgedrag is één van de grootste energievreters die er zijn en één van de hardnekkige psychische burn-outsymptomen die er is. Meteen actie ondernemen kost bijna niets. En levert heel veel op: de voldoening dat je het hebt gedaan. En dat gééft energie. Neem een resoluut besluit. Bijvoorbeeld om serieus met bovenstaande tips aan de slag te gaan. En ga er met jezelf geen dialoog meer over aan.
Wil je meer hulp van ons?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training; thuis in je eigen tempo aan je probleem werken
Burn-outbehandeling op maat bij ons in de praktijk
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Doe hier een snelle, informele burn-out test om te kijken of jij je in de burn-outgevarenzone bevindt, of burn-out bent. Je ontvangt direct de uitslag per mail.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579