19 psychische burn-outsymptomen plus tips
Burn-out gaat gepaard met verschillende klachten en symptomen. In dit artikel zetten we de 19 psychische burn-outsymptomen die het meest voorkomen op een rij en geven je tips om te herstellen. Ongetwijfeld herken je één of meerdere van de symptomen bij jezelf.
Reken af met je Burnout
Symptoom 1 – Concentratieverlies
Je wilt graag maar het lukt je gewoon niet. Waar je normaal gesproken met aandacht je werk doet, wil dat ineens niet meer lukken. Dat past niet bij je persoonlijkheid en je bent teleurgesteld in jezelf.
Tip 1
Accepteer dat je geen supermens bent en dat je draaglast een tijd groter was dan je draaglast. Het is wat het is. Behandel jezelf zoals je graag door anderen behandelt wilt worden. Wees aardig naar jezelf en kom in beweging. Ga wandelen, fietsen, in de tuin werken, fitnessen, tennissen, golfen of de natuur in. Want door je lijf in te zetten krijgt je brein meer zuurstof en komen er andere stofjes vrij die het nodig heeft. Het is belangrijk om je ertoe te zetten. Er zijn allerlei manieren waarmee je je brein een boost geeft om je herstelproces te versnellen. Wil je zelf aan de slag om je brein een boost te geven? Dan is de burn-out online training beslist een overweging waard.
Symptoom 2 – Futloos voelen
Je hebt geen puf om iets te ondernemen. Je hebt nergens nog zin in en bent niet vooruit te branden.
Tip 2
Ergens van weggaan is makkelijker dan ergens naartoe. Vluchten is eenvoudiger dan vechten. Dromen van meer puf brengt je nergens. Wil je sterke spieren krijgen, dan bereik je dat alleen door ze te trainen. Om weer zin te krijgen om iets te ondernemen is het dus zaak om je actie-spieren te trainen. Nergens voor nodig om te overdrijven. Bouw het rustig op, precies zoals je dat ook zou doen om je lichaam sterker te maken. Het ligt niet aan je voorraad energie. Maar aan het opwekken van energie, want pas dan kun je die benutten.
Symptoom 3 – Schaamte en schuldgevoel
Schaamte is het grootste vergif voor jezelf. Op de energieladder kost schaamte jou de meeste energie. Na schaamte is schuldgevoel het op een na grootste vergif op de energieladder. Het trekt je leeg.
Tip 3
Schaamte komt voort uit je opvoeding, overtuigingen, ervaringen, gedachten en perceptie. Je kijkt als het ware door de ogen van anderen op een negatieve wijze naar jezelf. Je perceptie is gewoon anders dan wat het werkelijk is. Een deel van je schaamte is een sociaal probleem: de angst voor wat anderen van je vinden.
Wat helpt om je schaamte te overwinnen of los te laten is: stop voor eens en altijd met omlaag kijken of schichtig vanuit je ooghoeken. Ontwikkel het lef om te kijken naar je omgeving en zie wat er wél is. Langzaam maar zeker helpt het je om de wereld vanuit een ander gezichtspunt te bekijken. Heb je veel last van schaamte, dan is een Groepstraining het minste wat je zou mogen overwegen. Pas toe wat je leert en er gaat veel veranderen. Heeft Groepstraining je interesse? Klik dan hier
Wil je schuldgevoelens loslaten, ben je heel gemotiveerd en wil je hier zelf mee aan de slag? Overweeg in dat geval het online burn-out booster pakket. Dit is een heel uitgebreid pakket. Pas je toe wat je leert, dan gaat er veel voor je veranderen. Trek een maand uit om er je voordeel mee te doen.
Interesse of meer weten?
Symptoom 4 – Geestelijk uitgeput
Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput. Je bent al moe voordat de dag begint. Door overbelasting doet je brein even niet wat het zou moeten doen. Er is een foutje ontstaan in de normale programmering van je brein. De wereld om je heen dringt nauwelijks nog tot je door en omdat lichaam en geest met elkaar samenwerken heb je daar ook lichamelijk last van.
Tip 4
Door je klachten onder controle te willen krijgen, wordt je uitputting groter. Je mag accepteren dat controle niet bestaat. Het helpt om actief te bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, skiën, tennis en al het andere dat je in beweging brengt. Nog beter is het om je zintuigen bewust te gebruiken. Door beter te luisteren, te ruiken, te kijken, te proeven en te voelen. Hoe meer je dat met aandacht (mindful) doet, des te meer dat het je oplevert. Ook koken met aandacht levert je veel op. Want bijna al je zintuigen zijn daarbij betrokken.
Symptoom 5 – Piekeren
Je bent verstrikt geraakt in een constante stroom van zich herhalende gedachten. Denken in cirkels en daar niet uit kunnen ontsnappen, vreet energie. En daarvan heb je al zo weinig. Ga je naar de oorzaak zoeken van je piekeren, dan ga je automatisch meer piekeren. Feit is dat je piekert, en de oorzaak weten maakt niet dat je ermee stopt. En of je piekeren nou wordt veroorzaakt door een onderliggende angst, of juist angst veroorzaakt; wat maakt het uit…
Tip 5
Het slechtste advies is om voorlopig te stoppen met werken. Het is onbegrijpelijk dat dit soort adviezen nog gegeven worden want dat betekent ‘piekerverlof’. Blijf zoveel mogelijk deelnemen aan het arbeidsproces, al is het maar voor enkele uren per dag. Doe in redelijkheid wat mogelijk is en bouw het rustig op. Je gedachten hebben richting nodig naar morgen, dus naar datgene wat je wél wilt.
Je hebt meer dan 40.000 gedachten op een dag. En als de meeste van je gedachten gaan over de ‘waarom’s’ van gisteren, blijft er weinig energie over. Vraag je af hoe leuk, fijn, gezellig het zou zijn als… Pieter Frijters schreef de bestseller ‘Meester over je Gedachten’. Beslist de moeite waard om te lezen. En als je toch wilt piekeren: plan dan een piekerkwartier. Je kunt dit allemaal lezen in zijn boek. Het leest heel gemakkelijk. Klik hier en ga naar Meester over je gedachten.
Symptoom 6 – Niet-reële angstklachten
Heb je een lichte gevoeligheid voor niet-reële angst. Dan hebben angsten de neiging om te verergeren wanneer je burn-out bent. Zo zijn rijangst en hypochondrie samen met sociale angst daar typische voorbeelden van.
Tip 6
Meestal begint je herstel van burn-out onmiddellijk nadat je angstklachten zijn weggenomen. En angstproblemen worden nou eenmaal met MindTuning® veel sneller opgelost dan je in eerste instantie zou denken. Zo zijn er voor al deze angsten specifieke online trainingen. Of een groepstraining angst met maximaal 5 andere personen. Feit is dat vrijwel alle angst- en paniekklachten in een mum van tijd zijn op te lossen.
Interesse of meer weten?
Symptoom 7 – Weinig zelfvertrouwen
Burn-out zorgt voor een deuk in je zelfvertrouwen. Je hebt geen grip meer op jezelf, zo lijkt het. Allerlei zaken die vroeger normaal waren, gaan nu moeizaam of helemaal niet. Je vindt dat burn-out totaal niet bij jou past en het past niet in je zelfbeeld.
Tip 7
Vergroot je zelfvertrouwen door regelmatig een rijtje op te sommen van dingen die je wel kunt en waar je goed in bent. Negatief of positief maakt niet uit. Voorbeeld: wat ik wél kan is me zorgen maken. Wat ik wél kan is mezelf aankleden. Wat ik wél kan is mijn haar kammen. Wat ik wél kan is aardig zijn. Wat ik wél kan is autorijden. Wat ik wél kan is lekker eten. Wat ik wél kan is mezelf gek maken. Wat ik wél kan is fietsen. Wat ik wél kan is… enz. Noem regelmatig een serie van 30 dingen op die je wel kunt. En bedenk ze telkens weer opnieuw zonder dat je ze opschrijft. Je komt in een andere mood.
De volgende stap is echt bouwen aan je zelfvertrouwen, ofwel leren om jezelf te vertrouwen. Want uiteindelijk is jezelf volledig vertrouwen waar het om gaat, wil je succesvol zijn in de dingen die je doet en burn-out en stress in de toekomst voorkomen. Wil je dat dichte deuren voor je opengaan, mensen beter op je reageren en alles wat je onderneemt tot een succes maken? Dan is de ‘zelfvertrouwen online training’ het beste dat je op internet kunt vinden op het gebied van zelfvertrouwen. Echt een ‘no brainer’ als jij je leven positief wilt veranderen. Klik hier voor de online training Zelfvertrouwen.
Hulp nodig? Bel voor een afspraak naar: 0182-612345
Symptoom 8 – Besluiteloosheid
Zal ik wel of niet? Moet ik dit of dat? Is dit goed voor me of juist niet? Besluiteloosheid; je kunt je er eindeloos in verliezen en wordt er doodmoe van. Het is zaak je besluiteloosheid direct aan te pakken. Want besluiteloosheid wordt sneller een gewoonte zonder dat je dat door hebt.
Tip 8
Wanneer je twijfelt over een keuze, betekent dit dat beide opties even goed zijn. Ook als je drie opties hebt. Het maakt niet uit. Houd altijd een of twee muntjes bij de hand en laat het lot dit bepalen. Gewoon kop of munt. Wat ga ik vanavond eten? Kop of munt of kop/kop munt/munt. Ga ik wandelen of fietsen? Het voorkomt dat je je energie verspilt aan eindeloos dubben en overwegen. En het maakt dat je van besluitvaardigheid een gewoonte maakt.
Symptoom 9 – Neerslachtigheid
Wie neerslachtig is, stelt zichzelf vooral nutteloze en horror vragen. Horror vragen hebben alles te maken met wat je diep in je hart niet wilt. Zoals: ‘Wat nou als…’ Nutteloze vragen zijn vragen waarop je het antwoord toch nooit zeker weet. Het maakt je somber. Gelukkig is aan neerslachtigheid veel te doen.
Tip 9
Stel jezelf voortaan doelvragen. Vragen dus die gekoppeld zijn aan een positieve emotie. Deze beginnen bijvoorbeeld met: ‘Hoe geweldig zou het zijn als….’ Of met: ‘Hoe fantastisch zou ik me voelen als…’ Je tovert daarmee positieve beelden op je innerlijke beeldscherm. Het werkt net als kijken naar een film op tv of in de bioscoop. Een vrolijke film maakt je vrolijk. Een verdrietige film maakt je verdrietig. En een horrorfilm maakt je bang. Iemand die neerslachtig is, kun je meteen herkennen. De ogen zijn meestal omlaag gericht en de wereld daar omheen dringt nauwelijks door. Het helpt je om je oren, ogen en reuk meer naar buiten te richten in plaats van naar binnen.
Naar Online burn-out boosterpakket
Interesse of meer weten?
Symptoom 10 – Prikkelbaar zijn
Er is weinig voor nodig om je te irriteren. Je kunt weinig hebben en er is altijd wel iets om je aan te storen. Je bent veranderd in een knorrig persoon en het heeft de neiging om een levenslange gewoonte te worden.
Tip 10
Je hebt de neiging om de oplossing buiten jezelf te zoeken. Begin met accepteren dat niet je omgeving maar jijzelf een probleem hebt. Gek genoeg is prikkelbaarheid een keuze: je kunt er wel of niet voor kiezen. Kies je daarvoor dan heeft niet alleen jij, maar ook je familie daar last van. Maak een keuze om aan jezelf te werken en vermijd het om te staren.
Symptoom 11 – Rusteloosheid
De tijd staat niet stil, je leven gaat door en toch verandert er niets. Je enige doel is je burn-out oplossen en dat wil maar niet lukken. Je leven bestaat uit hoop dat het morgen anders is. Dat maakt rusteloos.
Tip 11
Feit is dat je een lange weg te gaan hebt als je gericht bent op de oplossing van burn-out. Je bent dan gericht op wat je niet wilt en dan krijg je daar meer van. Pijn wordt minder als je met zaken bezig bent waar je invloed op hebt. Jeuk verdwijnt op dezelfde manier. Burn-out gek genoeg ook. Richt je op morgen en wat je nog wilt realiseren in je leven. Onderweg naar morgen verdwijnen je symptomen en begrijp je automatisch waarom het eerder fout ging. Wil je de drie mogelijkheden weten waarmee je de weg naar een beter morgen enorm versnelt? Klik hier
Symptoom 12 – Wantrouwen
Burn-out is iets waarvan je waarschijnlijk niet gedacht had dat het jou ooit zou overkomen. Je vertrouwt daardoor niet meer op jezelf en een logisch gevolg daarvan is dat je wantrouwen toeneemt naar anderen. Je naasten, hulpverleners, je werk, collega’s enzovoort.
Tip 12
Het helpt wanneer je bewuster bent van je gedachten. Je hebt er waarschijnlijk 40.000 tot 70.000 op een dag. En de meeste gedachten gaan over waarom jij dit hebt, waarom jou dit is overkomen, hoe lang het zal gaan duren en waarom dingen je niet lukken. Dwing jezelf om 10 minuten rechtop te zitten in een stoel. Sluit je ogen, volg je ademhaling en neem wat afstand van je gedachten. Vergeef jezelf als er gedachten voorbij komen die je niets opleveren. Doe dit twee keer per dag. En voer de tijdsduur geleidelijk wat op. Maar forceer niets. Dit heet mediteren. En mediteren is de eerste maand hard werken en jezelf dwingen om te blijven zitten en rustig te blijven. Binnen een maand vertrouw je veel meer op jezelf en is er nauwelijks wantrouwen naar anderen.
Interesse of meer weten?
Symptoom 13 – Emotioneel zijn
Om allerlei zaken waar je eerder weinig moeite mee had of die je nauwelijks raakten, kun je nu ineens geëmotioneerd raken of in huilen uitbarsten. Het is een veel voorkomend burn-out symptoom.
Tip 13
Er tegen vechten heeft geen enkel nut. Het is beter om het te accepteren en gewoon te laten gaan. Probeer je het onder controle te krijgen, dan wordt het erger. Het helpt echt om in beweging te komen, wandelen, fietsen, fitness en alles wat je leuk vindt. Een korte ademhalingsoefening die je enkele keren per dag mag doen, gaat je verder helpen. Realiseer je dat als je snikt je in feite 2x kort adem op adem haalt en vervolgens lang uitademt. Doe dat enkele keren per dag bewust: diep door je neus inademen en daar nog een korte ademteug op laten volgen. En vervolgens rustig en lang uitademen door je mond. Doe dit enkele keren per dag 3 tot 5 x achter elkaar. Het geeft je meer rust en spanning verdwijnt.
Symptoom 14 – Laag zelfbeeld
Burn-out helpt je niet mee om een beter zelfbeeld te krijgen. Zegt iemand tegen je: ‘wat een mooie schoenen draag je’, dan is jouw antwoord wellicht: ‘het is maar een uitverkoopje.’ En zegt iemand: ‘wat zie jij er goed uit’, dan denk je: volgens mij word ik in de maling genomen. En zegt iemand: ‘wat knap dat je dit of dat kunt’, dan zeg je waarschijnlijk dat het maar heel gewoon is.
Tip 14
Wees je bewust dat jij de belangrijkste persoon in je leven bent. Jij bepaalt wat je mooi vindt en jij bepaalt wat je lekker vindt en jij bepaalt naar welke muziek je graag luistert en wat je lekker vindt om te eten. Je doet het de rest van je leven met …. JEZELF. Behandel daarom jezelf minstens even goed als dat je je kinderen, partner of vrienden behandelt. Aan een ander geef je waarschijnlijk complimenten, maar te weinig aan jezelf.
Des te beter je bent voor jezelf, des te meer heb je de mensen te bieden van wie je houdt. Gaat het met jou beter, dan is dat ook beter voor hen. Tegen een kind zeg je niet: ‘tjonge, wat ben jij lelijk zeg’. Terwijl je tegen jezelf kunt zeggen: ‘ik zie er niet uit’. Tegen een kind zeg je niet: ‘dat lukt je niet, want daar ben je te dom voor’. Maar tegen jezelf kun je zeggen ‘ik kan dat wel willen maar dat lukt me toch niet’. Er is dus werk aan de winkel
Symptoom 15 – Slapeloosheid
Nachtenlang slecht of weinig slapen is uitputtend. Slecht voor de werking van je brein en slecht voor je gezondheid.
Tip 15
Ga je naar bed met de problemen van morgen in je hoofd? Ben je bezig met wat je morgen allemaal te doen staat, of wilt doen? Dan is dat de beste manier om slecht te slapen. Wat helpt is dat je vlak voor je gaat slapen dankbaar bent voor wat je die dag voor goeds is overkomen en voor wat je hebt gedaan.
Nog beter is het om voor je gaat slapen 10 minuten rechtop een stoel te zitten en gedurende die tijd rustig je adem te volgen en rust te brengen in je gedachten. Vergeef jezelf al het negatieve wat je denkt en laat zo’n gedachte gewoon gaan. Dit heet mediteren. En mediteren is in het begin ‘werken’, want het is nog niet eenvoudig om 10 minuten in absolute stilte door te brengen. Na twee weken voer je dit op naar 15 minuten. Mocht je meer hulp willen bij slapeloosheid. Klik hier voor de online training
Interesse of meer weten?
Symptoom 16 – Oorsuizen
Een ruis of piep in je oren is uitermate vervelend en helaas niet zelden het gevolg van overbelasting, stress en niet-reële angst. Komt het wegens stress en overbelasting, dan is er veel aan te doen.
Tip 16
Het is belangrijk dat er snel rust komt en dat al je ergernissen, stress en de dingen waar je tegenop ziet zo snel mogelijk uit je systeem gaan. Want dan begint je herstel en verdwijnt de ruis meestal als sneeuw voor de zon. Aangezien oorsuizen een naar symptoom is die andere klachten kunnen verergeren is het zaak om echt aan je herstel te werken. In dit geval is er maar één optie die je de meeste kans op succes geeft en dat is een Persoonlijk Master Consult. Twee consults van 2.5 uur volstaan meestal om je herstel in werking te zetten. Pas toe wat je leert en je leven ziet er na 4 tot 6 weken een stuk vrolijker uit. Heeft een Persoonlijk Master Consult je interesse? Klik hier
Symptoom 17 – Gevoelig voor geluid
Een van de symptomen die bij burn-out voorkomen is een gevoeligheid voor geluid. Zodra je tijdens je burn-out je even stoort aan geluid en je geeft daar aandacht aan of probeert het onder controle te krijgen, dan loop je het risico dat je zelfs extreem gevoelig wordt voor een bepaald geluid. Het komt ook voor dat die gevoeligheid zich uit in zoveel angst of stress dat het je burn-out maakt.
Tip 17
Het heeft niets te maken met gehoorschade en het is over het algemeen een snel op te lossen symptoom. Vaak is er de angst dat een bepaald geluid zich voordoet en gaat dat een eigen leven leiden. Waar een ander niets hoort, hoor jij dat wel. Het is over het algemeen een snel oplosbaar probleem. Maar helaas heb je daar wat hulp voor nodig. Omdat je brein wat instructies nodig heeft om een bepaalde gevoeligheid te helpen overschrijven in je brein. Er moet als het ware een knop worden omgezet. En vervolgens krijg je wat instructies mee om toe te passen, waardoor je dit in de toekomst voorkomt. Er zijn twee opties: een Groepstraining Angst (want dat is het), Persoonlijk Master Consult
Symptoom 18 – Niet tegen drukte kunnen
Als je burn-out bent, is drukte je al snel teveel. Dat loopt uiteen van drukke mensen, plekken waar veel mensen zijn, zoals winkels en pleinen, openbaar vervoer, of verjaardagen tot je oorspronkelijke werkplek. Het overweldigt je, je kunt je nergens goed op concentreren en de overload kan angst en paniekgevoelens bij je teweeg brengen. Zelfs in zo’n mate dat je plaatsen of situaties uit de weg gaat uit angst voor nare lichamelijke sensaties die met angst en paniek gepaard gaan. En het je niet meer lukt om je daar overheen te zetten.
Tip 18
Het is aanlokkelijk om mensen en drukke plaatsen te mijden als je burn-out bent. Omdat je moe en snel overprikkeld raakt lijkt het logisch om je terug te trekken in je eigen veilige cocon. Doe dit niet te lang. Want hoe langer jij je terugtrekt, hoe moeilijker het wordt om je weer in de buitenwereld te begeven. Lukt dit niet, dan is er sprake van een angst. Gelukkig zijn angsten met de MindTuning-methode snel en veilig op te lossen. Ook angst voor plekken met veel mensen en drukte zoals pleinvrees of agorafobie. Groepstraining is er uitermate geschikt voor om zonder strijd deze angst te overwinnen.
Interesse of meer weten?
Symptoom 19 – Opgejaagd gevoel
Een opgejaagd gevoel is een teken aan de wand als het gaat om burn-out. Je staat constant aan. Het is een gevoel van allerlei dingen moeten gecombineerd met angst, spanning, opwinding en stress en niet tot rust kunnen komen. Een gedachte die er regelmatig mee gepaard gaat is bijvoorbeeld: nog vlug even dit en nog vlug even dat…
Tip 19
Je bent volledig over je eigen grenzen gegaan. Stop daarmee. De enige juiste manier van werken is in flow. Wie in flow is, gaat totaal op in een activiteit, vergeet alles om zich heen en alles lijkt als vanzelf te gaan. Het geeft je een fijn en voldaan gevoel. Een opgejaagd gevoel daarentegen gaat gepaard met negatieve gedachten, doemscenario’s en voor je gevoel allerlei dingen moeten. Je wilt voldoen aan verwachtingen van anderen of jezelf die veel te hoog gespannen zijn en legt de lat veel te hoog.
Wat je nodig hebt is een boost aan zelfvertrouwen om je leven in te richten zoals jij dat wilt. En gereedschappen om je burn-outsymptomen op te lossen. Wil je daar zelf mee aan de slag? Dan is het burn-outboosterpakket de juiste keuze.
Wil je meer hulp van ons?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training; thuis in je eigen tempo aan je probleem werken
Burn-outbehandeling op maat bij ons in de praktijk
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Leer hoe je de symptomen van burn-out verslaat en vraag om meer informatie.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools, binnen 4-8 weken. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Burn-out herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579