Bel ons

'Dankzij MindTuning heb ik mijn leven teruggekregen'

Burn-out & Stress

Burn-outbehandelprotocol nadelig

WADDINXVEEN – Jarenlang is er ingewikkeld gedaan over burn-out. ‘Deskundigen’ lieten in interviews optekenen dat het een ingewikkeld probleem was dat in jaren was opgebouwd en daarom ook veel tijd nodig had om opgelost te worden. Anderen waren van mening dat het een ziekte is die met medicatie en therapie moet worden aangepakt. Iedereen was het er over eens dat het een gerichte, langdurige aanpak nodig had, volgens bepaalde protocollen. Er zijn gespecialiseerde bureaus ontstaan met langdurige therapieën die mensen weer mindfit proberen te krijgen. En luxe resorts waar mensen van burn-out kunnen afkomen.
De gemene deler is dat het allemaal even lang duurt. De vraag is of het anders, beter en veel sneller kan. Het antwoord is JA!

Professor Smalhout en politieprotocol

Kort geleden lazen we in de krant dat Professor Dr. Smalhout thuis was aangehouden, handboeien om kreeg, zijn stropdas, riem en alles uit zijn zakken moest inleveren en in een cel werd opgesloten om te wachten op een verhoor. Geheel ontdaan vertelde hij later in de media dat de agenten hem verder beleefd behandelden en hem als uitleg gaven: ‘Sorry, maar we mogen niet anders, dit is protocol’. Smalhout zei hierover: ‘Zo deden de Duitsers dat in de oorlog ook’. Protocollen zijn in veel gevallen vreselijk. Hebben niets menselijks en werken daarom dikwijls averechts.

Menselijke problemen laten zich niet vangen door een protocol
Ieder protocol gaat ten koste van de creatieve geest, van logisch denken, menselijke normen en inschattingsvermogen.

Enkele mensen hebben er over nagedacht en eisen: ‘Zo moet het voortaan en niet anders, want wij hebben er al over nagedacht’. Dus… opvolgen! Gaat het om veiligheid dan kunnen we ons daar nog iets bij voorstellen. Gaat het om het tunen van iemands mind, omdat de persoon burn-out is, dan werken protocollen averechts. Het kan slechts één woord zijn dat op een bepaalde manier wordt uitgesproken dat iemands mind op het goede spoor brengt. Niemands mind laat zich vangen door een protocol en dat is de reden dat therapieën tegen burn-out meestal veel te lang duren en soms een averechts effect hebben.

Angst, depressie en burn-out zijn broertjes van elkaar

Al meer dan 20 jaar doe ik mijn best om iedereen ervan te overtuigen dat angst, depressie en burn-out familie van elkaar zijn, een gemene deler hebben en even snel en gemakkelijk zijn op te lossen. Voorwaarde is dat de persoon gemotiveerd is om weer zo snel mogelijk op zijn best te functioneren. Wat ik telkens in talloze artikelen schreef, werd afgedaan als onmogelijk. Het had allemaal niets of weinig met elkaar te maken en burn-out los je niet op in 2 sessies. Ik schreef in de bestseller: ‘Van fobie naar vrijheid’ (2000) hoe burn-out even snel is op te lossen als ieder ander probleem. Enkele jaren later kwam een psycholoog met het boek ‘Angst de baas’. Ik schreef in 2008 een nieuw boek: ‘Meester over je gedachten’, alweer een bestseller met vele herdrukken. Dezelfde psycholoog schreef daarna het boek: ‘Je brein de baas’. Het onderwerp van mijn volgende boek zal ik daarom niet vertellen.

Belangrijker vind ik dat deze psycholoog nu zegt: ‘Pijn, angst, depressie en burn-out zijn broertjes van elkaar’. Eindelijk krijg ik dan toch ook uit die hoek mijn gelijk. Nu de snelheid nog waarmee deze problemen worden opgelost en we kunnen binnenkort samen een volgend boek schrijven.

2 sessies om burn-out op te lossen verkoopt slecht

Al meer dan 20 jaar is mijn beste product het snel helpen oplossen van burn-out. Dat lukt namelijk vrijwel altijd binnen 2 sessies. Toch is het niet mijn best verkopende oplossing. Er komen in verhouding iets meer mensen met spreekangst, rijangst of vliegangst dan mensen die burn-out zijn.

Marketeers adviseren me daarom om er minstens 6 sessies over te doen. Vertel mensen dat het een langer traject is en iedereen gelooft je en je wilt niet weten hoe druk je het daarmee krijgt. Marketeers hebben zeker gelijk: binnen 2 sessies het herstel in gang zetten van burn-out is realiteit, maar is door alle voorlichting hierover niet geloofwaardig.

Eerlijkheid duurt het langst, zo ben ik van mening en het is daarom dat ik weiger om te zwichten voor een marketingconcept dat langer duurt, meer oplevert en de persoon in kwestie langer in zijn probleem laat blijven.

De prijs van burn-out

De prijs die het bedrijfsleven en de hele gemeenschap betaalt voor burn-out is enorm. Burn-out zijn is legitiem. Vrijwel niemand schaamt zich voor een burn-out, omdat dit probleem gerelateerd lijkt aan ‘gedrevenheid en hard werken’. Vandaar dat mensen liever burn-out zijn dan verlegen, liever burn-out zijn dan rijangst hebben, enz. Zes maanden of langer niet meer deelnemen aan het arbeidscircuit kost het bedrijf en de gemeenschap veel geld, terwijl dat absoluut nergens voor nodig is.

Waarom iedereen snel kan herstellen van burn-out

Bij iedereen die burn-out is, is in de bovenkamer een klein programmafoutje ontstaan. Het denken aan het probleem, aan het werk of aan bepaalde situaties geeft een beklemmend, angstig, of somber stemmend gevoel.

Het programmafoutje in het hoofd is iemands onderbewuste beleving van die bepaalde situatie. Daar wordt de werkelijkheid anders beleefd dan die in feite is. Als daar op de juiste manier aan gesleuteld wordt, zet het herstel van burn-out direct in. Onze binnenwereld maakt altijd gebruik van de minste weerstand. Het doet wat het kent, totdat het iets anders ervaart dat veel beter voelt. Het vraagt geen protocol, maar juist creativiteit om het onderbewuste in banen te leiden.

Wat er nu nog nodig is zijn cognitieve gereedschappen om iemand te leren burn-out voor te blijven en om redelijke wensen en dromen in het leven te realiseren. Nieuwe, simpele, echt werkzame praktische gereedschappen om alles uit het leven te halen wat mogelijk is.

Lees ook:
Wat is MindTuning Boeken van Pieter Frijters

Oplossingen voor Burn-out & Stress

Direct inschrijven

Gratis TIPS ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.