Bel ons

'Dankzij MindTuning heb ik mijn leven teruggekregen'

Ruimtelijke angsten

Zodra een specifieke ruimte bij jou angst oproept, heb je last van een ruimtelijke angst. Dat kan binnenshuis, maar ook buiten zijn. Uit angst voor de symptomen en klachten die je ervaart, ga je situaties mijden. Het beperkt je bewegingsvrijheid, beïnvloedt je beslissingen en maakt dat je niet optimaal kunt genieten van wat het leven te bieden heeft.

Herken je dit?

 • Je raakt al in paniek bij het idee aan autorijden
 • Je rijdt wel auto, maar mijdt snelwegen, tunnels of bruggen
 • Je durft niet te vliegen of gebruik te maken van het openbaar vervoer
 • Je bent angstig in een lift of andere kleine ruimte
 • Je raakt in paniek op hoogte
 • Je bent bang om van huis te zijn
 • Je durft geen boodschappen te doen, naar de bioscoop, theater, enz te gaan
 • Je raakt in paniek op plekken waar veel mensen zijn
 • Je komt uit angst voor een paniekaanval de deur niet uit, of je actieradius rond je huis is zeer klein

Kom je in een voor jou beangstigende situatie, dan krijg je te maken met met allerlei lichamelijk symptomen en klachten. De meest voorkomende reactie is dat je controle over deze klachten probeert te krijgen. Het werkt niet. Het zorgt er juist voor dat ze nog heviger worden.

Ook het denken aan de door jou gevreesde situatie roept al spanning op.

Symptomen en klachten bij ruimtelijke angst:

 • Niet helder meer kunnen denken
 • Verhoogde hartslag/ pijn op de borst
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Duizelingen/ tintelingen/ droge mond
 • Trillen/ zweten
 • Het gevoel dat je dood gaat of flauw valt

Oorzaak van jouw angst

Je eerste paniekaanval had een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Toch is het handig om te weten welke oorzaak aan jouw angst ten grondslag kan liggen.

1. Roofbouw plegen op jezelf

Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.

2. Spannning en stress

Zijn er thuis spanningen met je partner of kinderen en heb je moeite om daar van los te komen? Dan gaat het geheid mis. Dat geldt ook voor stress en spanningen op je werk met je leidinggevende of collega’s.

3. Kwaadheid

Blijf je te lang kwaad op iemand en heb je moeite om dat los te laten? Dan heeft dat een enorme impact op je totale zenuwstelsel. Het is de sterkste paniekveroorzaker die er bestaat.

4. Gevoelens van onrechtvaardigheid

Hoe kan iemand zo zijn? Waarom doet iemand dat? Heb je een sterk gevoel van rechtvaardigheid, dan heb je moeite met het accepteren van de realiteit. Mensen zijn allemaal verschillend en juist dat maakt het leven zo interessant. Heb je daar moeite mee dan haalt dat de aandacht van jezelf weg en maakt het je vatbaarder voor een ruimtelijke angst.

5. Succes

Het kan je zomaar overkomen dat alles wat je aanraakt succes heeft. Heb je moeite om daar afstand van te nemen, dan breng je jezelf in een stroomversnelling. Duurt dit te lang dan is je eerste paniekaanval snel een feit.

6. Angst voor de toekomst

Heb je moeite om regelmatig afstand te nemen wanneer het in je bedrijf tegenzit, of wanneer je het risico loopt om je baan te verliezen? Dan wordt dit obsessief. Het blokkeert je creativiteit en je verliest het overzicht. Een eerste paniekaanval en burn-out liggen op de loer.

Oorzaak en gevolg

De oorzaken van ruimtelijke angsten zijn meestal terug te voeren op een van bovenstaande problemen of zijn daarvan afgeleid. Je onwillekeurige zenuwstelsel geeft je automatisch een seintje, maar dan wel op een manier zoals je dat eerder nog niet kende.

En dan gebeurt het:  je eerste paniekaanval is een feit…

Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het idee dat je ter plekke dood neervalt. Je hebt geen besef van wat er met je gebeurt. Ga je vervolgens fantaseren wanneer en waar je dat opnieuw kan overkomen, dan is je ruimtelijke angst een feit. Vergelijkbare situaties worden vanaf dat moment door je mind automatisch herkend als bedreigend en je raakt weer in paniek.

Het kan anders

Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten?

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die zeer effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAININGEN

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Tip: Focussen

In deze video legt Pieter Frijters je uit hoe spanning ontstaat en hoe je deze laat verdwijnen.

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

Naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips

Referenties

Groepstraining: Ik rij weer op de autoweg en snelweg

Met mij gaat het super! Ik rij weer en elke keer gaat het beter. Ik rij weer op de autoweg en snelweg. Heerlijk, wat een vrijheid en zelfvertrouwen heb ik daarmee teruggekregen. Nogmaals BEDANKT! Marjo van Heemskerk

Rijangst/ reisangst: Het is allemaal goed gegaan

Langs deze weg wil ik jullie laten weten dat ik naar de Ardennen ben geweest en aan alle activiteiten heb meegedaan. Het was super stoer en ik ga volgende week met de trein naar Berlijn mijn moeder bezoeken. Jullie boek heb ik ondertussen gelezen en zal ik meerdere keren lezen. Het doet mij goed. Ik ben ook met een kennis de hele dag in een auto overal heen geweest en heb in een file gestaan! Dat is allemaal goed gegaan. Door deze reis naar de Ardennen heb ik wel de smaak te pakken gekregen om volgend jaar voor mijzelf lekker een reisje te boeken. Ik ben blij dat ik deze groepscoaching gevolgd heb en wil jullie daarvoor bedanken. Ik geniet ook veel meer zonder dat angst me beheerst omdat ik me nu beter/bewuster van alles ben. Annemieke

Hoogtevrees: Het resultaat is dat ik nu negen meter boven de grond rij…

Ik ben die vrouw die bij jullie is geweest en last had van hoogte vrees en in een heftruck moest op haar werk. Ik had er niet zoveel vertrouwen in, maar moet jullie bekennen dat ik heel veel dingen toch heb opgepakt van wat jullie allemaal vertelde. Het resultaat is dat ik nu negen meter boven de grond met mijn heftruck rij en af en toe nog wel eens een 'foute buur' heb, maar die ik heel snel weer wegstuur. Missie geslaagd dus! Bedankt! Het verrijkt je leven. Marjan

Claustrofobie: Ik heb heerlijk alleen gereden

Hierbij een postieve mail. Ik heb heerlijk alleen naar Rotterdam gereden. Wel wat files gehad en meteen in Waddinxveen stond het vast voor de brug. Maar ik kan nu de plaatselijke schoenwinkel etalage beschrijven en even verder het dagmenu van het restaurant. En, oh ja, wat een mooie oude pandjes vooraan in de straat... Later in de file dacht een vrachtwagenchauffeur blijkbaar dat ik aan het flirten was toen ik zijn vrachtwagen aan het bekijken was en kreeg ik een vriendelijk lachje en een toetersalvo toen ik weer verder reed. Weer later belde mijn man op. Hij wilde dat ik meteen naar huis kwam en ik zag de files ook weer richting het zuiden. In plaats van meteen in de verdediging te gaan zei ik: 'Bedankt lieverd. Ik vind het echt heel fijn dat je me mist. Gezien het feit dat er veel files staan kom ik wat later naar huis, als het wat rustiger is.' Dus ik zei niet: 'Ik wil niet in de file staan!! Nogmaals bedankt! Charlotte

Rijangst: Na 1 dag geen angst meer, ik heb jouw gelijk gevonden

Allereerst nog bedankt voor de ontspannen coaching. Ik vond het fijn om naar jullie te luisteren. Ik was gisteren bij jullie in de groep. Toen ik naar huis reed, kreeg ik al het gevoel dat ik jullie waarheid had gevonden. Eigenlijk na de de eerste dag al... Bedankt! Leontien

Stoeltjesliftangst: ook toen de deur dichtging, geen paniek!

Ik kon het niet geloven, maar ik ging deze wintersport zonder paniek in de bankstellift en gondel. Ook toen de deur dichtging, geen paniek!! Helemaal super!! Zeer goed voor het zelfvertrouwen. Heel erg bedankt voor de speciale aandacht tijdens de  seminar van zaterdag 21 januari jl. Dit heeft voor mijn gevoel zeker bijgedragen aan dit zeer positieve resultaat. Bart H.

Groepstraining: Tram, drukte, alles liep gesmeerd!

Bedankt voor jullie telefoontje laatst. Echt heel fijn dat jullie zo snel al belde. Ik vind het zalig als mensen doen wat ze zeggen. Dat rustig en laag praten is erg lekker !! En heeft ook een verbluffend effect op andere mensen. En op m`n hond. Als ie bij me in de buurt is en ik praat laag en rustig komt ie accuut uit z`n mand en gaat tegen me aan zitten. Liefst met z`n kop op m`n knie. Echt heel bizar. Heb het nu 3 x bewust geprobeerd en 3 x raak. Heel grappig. Paradiso in Amsterdam was te gek. Tram, drukte, alles liep gesmeerd. Marian

Rijangst: Het is mij gelukt!

Na mijn eerste groepstrainingsdag heb ik een succesvolle poging gedaan om het gaspedaal in te drukken. Helemaal toppie!!! Het gevoel van vrijheid heb ik weer ervaren (zoals het 20 jaar geleden was). Op de weg terug vanuit Waddinxveen bekroop mij het gevoel weer van “ik moet (ik mag natuurlijk) weer genieten van de vrijheid om in een Audi A4 te zoefen over een snelweg”. Het is mij gelukt, op de A29 heb ik het gaspedaal flink ingetrapt en toen ik keek op de kilometerteller stond die op de 170km. Mooi he! Ik ben dit aan het vieren samen met mijn fles wijn. Mijn vrouw heeft avonddienst, dus vandaar. Maar die komt ook nog aan bod, als ze dadelijk thuis komt. Ha ha!!! Tot over 2 weken. Frank van de Zande

Rijangst: Autorit door tunnels en in het donker, alles ging perfect

Heb net MBA-examen gedaan en het ging geweldig. Brede blik, goed geslapen, rustig tegen mezelf gepraat, laatste dag iets anders gedaan. Autorit door de tunnels en in het donker; alles ging perfect. Het is hard werken, maar levert absoluut resultaat op. Ik wil eigenlijk nog een keertje naar jullie komen luisteren, weet niet wanneer jullie weer een seminar geven, maar dat zie ik wel. Even de positieve flow weer opsnuiven. Spreek jullie snel. Francien

Liftangst/ rijangst: Het gaat prima met ons

Ik ben in juni bij jullie geweest met mijn nonkel Diederick. Ik wil jullie hierbij laten weten dat het prima gaat met ons. Dirk stapt al wat vaker in de lift en ik neem nu toch al af en toe kleine stukjes snelweg zonder dat ik mij drukmaak. Ik geniet er zelfs van. Ik ben sowieso veel rustiger geworden en maak mij veel minder druk over van alles en nog wat en dat doet zo goed. Ik hoop dat het zo blijft! Veel dank voor de hulp. Hanneke
EVA over MindTuningEVA over MindTuningLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.