Bel ons

'Dankzij MindTuning heb ik mijn leven teruggekregen'

Ruimtelijke angsten

Zodra een specifieke ruimte bij jou angst oproept, heb je last van een ruimtelijke angst. Dat kan binnenshuis, maar ook buiten zijn. Uit angst voor de symptomen en klachten die je ervaart, ga je situaties mijden. Het beperkt je bewegingsvrijheid, beïnvloedt je beslissingen en maakt dat je niet optimaal kunt genieten van wat het leven te bieden heeft.

Herken je dit?

 • Je raakt al in paniek bij het idee aan autorijden
 • Je rijdt wel auto, maar mijdt snelwegen, tunnels of bruggen
 • Je durft niet te vliegen of gebruik te maken van het openbaar vervoer
 • Je bent angstig in een lift of andere kleine ruimte
 • Je raakt in paniek op hoogte
 • Je bent bang om van huis te zijn
 • Je durft geen boodschappen te doen, naar de bioscoop, theater, enz te gaan
 • Je raakt in paniek op plekken waar veel mensen zijn
 • Je komt uit angst voor een paniekaanval de deur niet uit, of je actieradius rond je huis is zeer klein

Kom je in een voor jou beangstigende situatie, dan krijg je te maken met met allerlei lichamelijk symptomen en klachten. De meest voorkomende reactie is dat je controle over deze klachten probeert te krijgen. Het werkt niet. Het zorgt er juist voor dat ze nog heviger worden.

Ook het denken aan de door jou gevreesde situatie roept al spanning op.

Symptomen en klachten bij ruimtelijke angst:

 • Niet helder meer kunnen denken
 • Verhoogde hartslag/ pijn op de borst
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Duizelingen/ tintelingen/ droge mond
 • Trillen/ zweten
 • Het gevoel dat je dood gaat of flauw valt

Oorzaak van jouw angst

Je eerste paniekaanval had een oorzaak. Die oorzaak kennen lost je probleem niet op. Toch is het handig om te weten welke oorzaak aan jouw angst ten grondslag kan liggen.

1. Roofbouw plegen op jezelf

Een periode van roofbouw, zoals te veel, te hard en te lang doorwerken levert vroeg of laat een bepaalde angst op.

2. Spannning en stress

Zijn er thuis spanningen met je partner of kinderen en heb je moeite om daar van los te komen? Dan gaat het geheid mis. Dat geldt ook voor stress en spanningen op je werk met je leidinggevende of collega’s.

3. Kwaadheid

Blijf je te lang kwaad op iemand en heb je moeite om dat los te laten? Dan heeft dat een enorme impact op je totale zenuwstelsel. Het is de sterkste paniekveroorzaker die er bestaat.

4. Gevoelens van onrechtvaardigheid

Hoe kan iemand zo zijn? Waarom doet iemand dat? Heb je een sterk gevoel van rechtvaardigheid, dan heb je moeite met het accepteren van de realiteit. Mensen zijn allemaal verschillend en juist dat maakt het leven zo interessant. Heb je daar moeite mee dan haalt dat de aandacht van jezelf weg en maakt het je vatbaarder voor een ruimtelijke angst.

5. Succes

Het kan je zomaar overkomen dat alles wat je aanraakt succes heeft. Heb je moeite om daar afstand van te nemen, dan breng je jezelf in een stroomversnelling. Duurt dit te lang dan is je eerste paniekaanval snel een feit.

6. Angst voor de toekomst

Heb je moeite om regelmatig afstand te nemen wanneer het in je bedrijf tegenzit, of wanneer je het risico loopt om je baan te verliezen? Dan wordt dit obsessief. Het blokkeert je creativiteit en je verliest het overzicht. Een eerste paniekaanval en burn-out liggen op de loer.

Oorzaak en gevolg

De oorzaken van ruimtelijke angsten zijn meestal terug te voeren op een van bovenstaande problemen of zijn daarvan afgeleid. Je onwillekeurige zenuwstelsel geeft je automatisch een seintje, maar dan wel op een manier zoals je dat eerder nog niet kende.

En dan gebeurt het:  je eerste paniekaanval is een feit…

Je weet niet wat je overkomt. Je hebt het idee dat je ter plekke dood neervalt. Je hebt geen besef van wat er met je gebeurt. Ga je vervolgens fantaseren wanneer en waar je dat opnieuw kan overkomen, dan is je ruimtelijke angst een feit. Vergelijkbare situaties worden vanaf dat moment door je mind automatisch herkend als bedreigend en je raakt weer in paniek.

Oplossing

Wees gerust, want ruimtelijke angst wordt veilig en vertrouwd opgelost. Pieter Frijters, grondlegger van MindTuning™, ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode om iedere vorm van angst, snel en definitief te elimineren. Meer dan 30.000 mensen kregen dankzij deze methodiek hun vrijheid weer terug.

Aanpak ruimtelijke angst

 • Ruimtelijke angst is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst ruimtelijke angst voorblijft.

Tip: Focussen

In deze video legt Pieter Frijters je uit hoe spanning ontstaat en hoe je deze laat verdwijnen.

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Naar oplossingen

Eerst meer video-tips zien?

naar video-tips
EVA over MindTuningEVA over MindTuningLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.