Wat is een angststoornis | symptomen en oplossingen
Alles wat je moet weten over angststoornis, ook wel fobie genoemd
Bijna 20 procent van de Nederlanders krijgt in hun leven te maken met een angststoornis/ fobie. Dat is maar liefst 1 op de 5. De impact ervan is enorm. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over angststoornissen.
- Wat is een angststoornis nu precies?
- Wat is het verschil tussen een niet reële angst en een fobie?
- Kan iedereen een angststoornis krijgen?
- Wat is het belangrijkste symptoom als je aan een angststoornis lijdt?
- Welke fobieën zijn er?
- Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?
- Wat zijn de gevolgen van een fobie?
- Wat zijn belangrijke risicofactoren/ oorzaken die je vatbaar maken voor een angststoornis?
- Wat kun je doen om van een fobie af te komen?
Wat is een angststoornis?
Angst is een nuttige emotie. Als je geen angst kent, dan breng je jezelf in levensgevaarlijke situaties en kun je niet adequaat reageren. Angst hoort dus bij het leven. Het zorgt ervoor dat je pupillen verwijden, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Er worden razendsnel bepaalde stofjes aangemaakt, zoals adrenaline dat ervoor zorgt dat je supersnel reageert op dreigend gevaar.
Angst voorkomt dat je zomaar de weg oversteekt als er een auto aan komt scheuren. En zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet zomaar over een smalle lat een afgrond oversteekt op 200 meter hoogte zonder dat je je ergens aan vast kunt houden. Maar wanneer wordt angst een stoornis? Dat gebeurt als je angstig bent voor ongevaarlijke situaties en er 2 uur of meer per dag mee bezig bent. We noemen dit ook wel een fobie.
Wat is het verschil tussen een niet-reële angst en een fobie?
Als je af en toe met je angst voor een ongevaarlijke situatie bezig bent, spreken we van een niet-reële angst. Maar dat laatste kan zomaar veranderen in een angststoornis als je in zo’n situatie wordt geplaatst en je er als gevolg daarvan vanaf dat moment wel continu mee bezig bent.
Kan iedereen een angststoornis krijgen?
Denk niet dat je zwak of dom bent als je een fobie hebt. Het kan iedereen overkomen. Voor de duidelijkheid: iemand die een angststoornis heeft ontwikkeld, heeft gewoon pech. Bijvoorbeeld omdat je regelmatig wordt geconfronteerd met een niet reële angst. Gebeurt dit ook nog eens in een periode waarin je moe bent en slecht slaapt, dan kan er zich ook zomaar een angststoornis ontwikkelen.
Ik ben ervan overtuigd dat vrijwel iedereen een niet-reële angst heeft. De meeste mensen worden er nooit mee geconfronteerd en zijn er daarom dus niet mee bezig. Ben je bijvoorbeeld een burgemeester en heb je een niet-reële angst om op hoogte te zijn, dan is daar prima mee te leven. Maar ben je dakbedekker, dan wordt dat een ander verhaal.
Wat is het belangrijkste symptoom als je aan een angststoornis lijdt?
Je kunt allerlei lichamelijke sensaties ervaren als je aan een angststoornis lijdt. Het kan per persoon verschillen; zoals zweten, een hart dat tekeer gaat als een gek, duizeligheid, trillende benen, een gevoel dat je flauw gaat vallen… Maar wat iedereen met een angststoornis gemeen heeft is dit: er dringt niets meer tot je door. Zelfs als iemand tegen je zou zeggen dat je de loterij hebt gewonnen, komt dat niet of nauwelijks binnen. Je wordt opgeslokt door je binnenwereld. Want daar speelt zich een horrorscenario af. Je zou kunnen zeggen dat je voldoende ziet om je hoofd niet te stoten, maar verder dringt de buitenwereld/werkelijkheid niet meer tot je door.
Welke fobieën zijn er?
Er zijn heel veel angststoornissen. Je kunt ze verdelen in een viertal categorieën. Zo zijn er sociale angsten, waaronder bloosangst, zweetangst, trilangst, spreekangst en stotteren. De tweede categorie is ruimtelijke angst. Hieronder vallen bijvoorbeeld claustrofobie, pleinvrees, rijangst en vliegangst. Voorbeelden van de derde categorie (lichamelijke angst) zijn overgeefangst, hyperventilatie of hypochondrie (de angst om ziek te worden). Overige angsten zijn bijvoorbeeld dwang, smetvrees, angst voor dieren en insecten en paniekaanvallen.
Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?
We piekeren allemaal wel eens. Maar als dit je leven beheerst, spreken we van een gegeneraliseerde angststoornis, of piekerstoornis. Je bent continu gespannen en denkt dat er iets vreselijks gaat gebeuren. Ook hier kunnen lichamelijke symptomen bij komen kijken zoals zweten, een op hol geslagen hart, trillen, duizeligheid, enz.
Wat zijn de gevolgen van een fobie?
Een belangrijk gevolg van een angststoornis, waar in mijn optiek te weinig aandacht voor is, is dat het je gezondheid schaadt. Teveel spanning en stress kan je jaren van je leven kosten. Wil je gezond oud worden, dan is het zaak er echt iets aan te gaan doen. Ook heeft een fobie grote impact op de kwaliteit van je leven. Je gaat dingen mijden en de mensen die je lief zijn lijden er ook onder. Het is slecht voor je zelfvertrouwen zodat je er depressief van kunt worden.
Wat zijn belangrijke risicofactoren die je vatbaar maken voor een angststoornis?
Er zijn diverse omstandigheden die je gevoelig maken om een angststoornis te ontwikkelen. De belangrijkste 5 lees je hieronder.
Risicofactor 1: een slechte of gebroken relatie
Een relatie waarbinnen vaak ruzie wordt gemaakt, kost enorm veel energie. Het put je uit, wat je vatbaar maakt voor een angststoornis. Ook als je partner je als een donderslag bij heldere hemel in de steek laat en je gevoel van veiligheid valt weg, kan dit je gevoelig maken om een fobie te ontwikkelen. Veel angststoornissen ontstaan namelijk op een moment dat de draaglast groter is dan je draagkracht. Je lichaam geeft een signaal waarvan je schrikt.
Kun je zo’n waarschuwingssignaal relativeren en denk je er verder niet over na, dan is er niets aan de hand. Ga je er te lang over nadenken: ‘waarom overkomt mij dit’ en ‘stel je voor dat het opnieuw gebeurt’ en reed je in de auto toen bijvoorbeeld het zweet je uitbrak en het even zwart voor je ogen werd, dan heb je rijangst te pakken. Sloeg je hart opeens op hol en raakte je daarvan in paniek, dan kan dit straatvrees tot gevolg hebben.
Risicofactor 2: teveel hooi op je vork
Ook teveel hooi op je vork, bijvoorbeeld door de combinatie van een drukke baan en mantelzorg, of een flinke verbouwing aan je huis, kan zorgen voor een waarschuwingssignaal dat uitmondt in een fobie. Alles wat zorgt voor overbelasting en oververmoeidheid kan uiteindelijk dit effect hebben.
Risicofactor 3: medicatie
Medicatie kan negatieve impact hebben op je lichaam en geest. Zo heeft het gebruik van bepaalde antidepressiva als mogelijke bijwerking dat het leidt tot tot angst. Lees daarom de bijsluiter altijd goed. In het gunstige geval vlakt deze medicatie alles af; zowel het negatieve als positieve. Maar zit het tegen, dan kun je er behoorlijke angstklachten van krijgen.
Risicofactor 4: gebruik van drugs of alcohol
Alcohol en softdrugs worden gebruikt omdat je je er lekkerder door gaat voelen. Maar het kan ook een heel andere uitwerking hebben. Ook als je daar eerder nooit last van had. Je kunt er een enorme paniekaanval van krijgen en er een angststoornis aan overhouden.
Risicofactor 5: een heftige gebeurtenis
Een heftige gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare, vooral als dat plotseling is, maakt je vatbaar om een angststoornis te ontwikkelen. Ook gewelddadige en schokkende gebeurtenissen kunnen dit effect hebben waardoor je bijvoorbeeld last krijgt van PTSS. Angstaanvallen horen daar ook bij.
Wat kun je doen om van een fobie af te komen?
Wat de oorzaak van een angststoornis ook is, je kunt er vanaf komen. En met MindTuning zelfs sneller dan je denkt. Een van de dingen die wij doen is het piekeren aanpakken. We leren je hoe jij je denken weer richting geeft. Zodat het een automatisme wordt om je bezig te houden met ‘wat wil ik dolgraag van binnen wel’, in plaats van met ‘wat wil ik niet of vermijden’.
In het nu leren zijn
Ook leren we je middels een speciale techniek hoe je altijd in het nu kunt zijn. Zeker in situaties waar je nu zo tegenop ziet. Zoals al eerder uitgelegd dringt de buitenwereld nauwelijks meer door in situaties die jou beangstigen. We leren je hoe de buitenwereld ook in die situaties weer helder kan doordringen. Want zodra dit het geval is, krijgt angst geen kans meer.
Wil je door ons worden geholpen? We bieden verschillende mogelijkheden:
Ga naar groepstraining van 2 dagdelen in een kleine groep.
Ga naar 1 op 1 persoonlijke coaching.
Ga naar online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van je angststoornis af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579