Bel ons

'Ik voel me nu vrij om iedere uitdaging aan te gaan die ik wil'

Angsten

In onderstaand overzicht van A tot Z de meest voorkomende angsten en klachten in de Mindtuning praktijk. Je vindt daar informatie en advies. Plus tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Met uitzondering van dwangklachten en smetvrees, behoren deze angsten tot de snél oplosbare klachten met Mindtuning™. Dat geldt ook voor burn-out. De herstelperiode tot je topfit bent duurt bij burn-out echter langer.

Wanneer je doorklikt, vind je meer achtergrondinformatie en tips om zelf mee aan de slag te gaan.

4 angst-categorieën

Sociale angsten en fobieën
Sociale angsten hebben alles te maken met andere mensen. Met wat zij mogelijk van je zien of vinden. Op de Sociale Angstenpagina vind je meer informatie en advies.

Ruimtelijke angsten en fobieën
Claustrofobie, rijangst, liftangst, tunnelangst, hoogtevrees, vliegangst enz. zijn ruimtelijke angsten. Op de Ruimtelijke Angstenpagina vind je meer informatie en advies.

Lichamelijke angsten en fobieën
Hypochondrie, hyperventilatie, emetofobie, slikangst of angst om flauw te vallen zijn lichamelijke angsten. Op de Lichamelijke Angsten-pagina vind je meer informatie en advies.

Overige angsten en fobieën
Paniekaanvallen is de meest bekende. Maar ook angst om niet te kunnen slapen, examenvrees en dwangstoornissen vallen hieronder. Op de Overige Angstenpagina vind en advies.

Goed bedoeld – fout advies

Je moet je maar over je angst heen zetten! Het is een goed bedoeld advies. Wie nooit een paniekaanval heeft gehad, heeft geen idee wat jij doormaakt. Jezelf er overheen zetten is hetzelfde als hardlopen met een gebroken been.

Symptomen en klachten

 • Niet meer helder kunnen denken
 • Gejaagde hartslag/ overslaand hart
 • Druk/ pijn op de borst
 • Hoge adem/ hyperventilatie
 • Blozen/ zweten/ trillen/ verstijven
 • Duizelingen/ tintelingen/ droge mond
 • Koude rillingen/ opvliegers
 • Misselijkheid
 • Gevoel flauw te vallen/ gek te worden/ dood te gaan

Gevolgen

Het hebben van een angst of  fobie heeft gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen!

 • Je bent niet meer vrij om te doen wat je wilt. Je naasten hebben daar ook last van. In het ergste geval kan het een enorme wissel op je relatie(s) trekken.
 • Heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen van jouw angst of fobie.
 • Je hebt last van schuldgevoel, of bent kwaad op jezelf. Het maakt je niet de meest prettige persoon voor je omgeving.

Pieter Frijters: het is lang niet altijd nodig om in therapie te gaan of om een coaching traject te volgen. Je kunt er zelf het nodige aan doen. Deze website is ook een kennisbank voor als je zelf je eigen probleem wilt oplossen.

Ga zelf aan de slag met alle tips in artikelen, video’s en blogs. Ze hebben bij duizenden mensen hun werking bewezen. En als jij jouw angst zelf oplost geeft dat een geweldige kick. Op deze pagina https://mindtuning.nl/artikelen/ vind je al bijna 200 artikelen die ik schreef over angsten en aanverwante onderwerpen.

Naar video-tips

Referenties

Bedrijfsarts over zijn ervaring met Pieter Frijters

Heb Pieter meerdere keren aan de slag gezien en hem binnen één of twee sessies mensen volledig of voor een belangrijk deel af zien helpen van faalangst, andere angst- of paniekaanvallen, fobieën en tics. Ook is zijn aanpak bij stotteren op zijn zachtst gezegd zeer opmerkelijk. Verder heb ik hem de kwaliteit van presenteren aanmerkelijk zien verbeteren bij andere mensen. Pieter presenteert zich als een vakman met een scherp analytisch vermogen die precies weet waar hij naar toe moet. Ben er van overtuigd geraakt dat MindTuning voor veel mensen een oplossing biedt voor veelal jarenlang slepende problematiek waar de reguliere zorg onvoldoende of soms zelfs helemaal geen antwoord op heeft en dat zijn methode voor een scala aan psychisch georiënteerde klachten werkt. Luuk Haze, bedrijfsarts/directeur NoordMed Consultancy B.V.

Groepstraining: Boeiend en zinvol

Ik vond de cursus boeiend en zeer zinvol en probeer de tips zo veel mogelijk in praktijk te brengen. Ik merk wel, dat ik snel weer gegrepen word door de snelheid van het leven en ik bewust tijd moet maken voor de spiegeloefeningen en om de aantekeningen die ik gemaakt heb, door te lezen. Ik heb me opgegeven voor de refresh training zodat ik een stok achter de deur heb om er de komende maanden bewust mee bezig te zijn. Hoewel ik niet erg veel last van hoogtevrees heb, vond ik hoog op een vuurtoren staan, niet prettig. Ik ben met deze klacht ook niet bezig geweest tijdens je training omdat ik er weinig hinder van ondervond. Toch merk ik nu dat ik vanaf de hoogste etage op mijn werk, nu makkelijk naar beneden kan kijken als ik de trap neem, zonder dat ik dat in mijn maag voel. Dit vond ik heel opvallend. Paula B.

Groepstraining: Het kwartje viel

Langs deze weg wil ik jullie nogmaals bedanken voor de training die ik 12 en 19 mei in Eindhoven gevolgd heb. Met name de handvaten over "mensen niet langer dan een paar seconden aankijken" en "durven te kijken" (de omgeving goed in je opnemen) zijn zaken die ik nu elke dag toepas en die me echt helpen. Het kwartje viel tijdens de tweede trainingsdag toen jullie me voor de groep lieten staan en me de ervaring leerde voelen. Ik was in één klap overtuigd van Mindtuning! Ik ben anders over mezelf gaan denken na de training, ik mag er zijn en ik ben veel minder onzeker dan eerst! Een heerlijk gevoel. Ik moet wel nog echt bewust stilstaan op momenten dat ik mijn valkuilen tegenkom en denken aan wat ik geleerd heb. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik uiteindelijk helemaal van mijn problemen zal komen. Ik wens jullie verder ook veel succes en zal jullie methode verder spreiden onder mensen die ik ken en waarvan ik denk dat ze zich bij jullie moeten melden. Ilona S.

Groepstraining: Alleen weggaan gaat steeds beter

Mijn complimenten voor de vernieuwde site, ziet er heel mooi uit zo. Met mij gaat het goed. Ik heb de angst voor de angst steeds beter onder controle. Het alleen weggaan gaat steeds beter. Op 19 juni ben ik uitgenodigd voor een bruiloft. Op zich hartstikke leuk, alleen die bruiloft is in Polen, haha. Meteen gingen 'de foute buren' aan de slag en zeiden me dat dat nog teveel gevraagd was. Ik kon ze tackelen door te bedenken dat ik deze mooie ervaring die later een mooie herinnering zal zijn niet wil laten liggen, en heb besloten om wel te gaan. John van Ommeren

Groepstraining: Pieter Frijters stelt je direct op je gemak

Pieter Frijters weet zijn cursisten direct op hun gemak te stellen. Vanaf het prille begin op de eerste dag blijkt dat hij niet slechts zijn kennis uitdraagt, maar zelf ook op die wijze in het leven staat. Hij is een kwartier te laat maar komt relaxed en zonder stress binnen, legt zijn jasje in een hoek neer, kijkt even ons gezelschap rond en begint schijnbaar volkomen op zijn gemak met de groepscoaching. Het is mij meteen duidelijk: hier staat een gelouterd coach en levenskunstenaar die noch door de omstandigheden noch door de problemen van zijn cursisten uit zijn evenwicht zal raken. Bravo voor Pieter en zijn no-nonsense-aanpak waarbij angsten en fobieën via de techniek van MindTuning betrekkelijk snel wegsmelten. Ook in ons gezelschap van 8 mensen blijkt al na de eerste dagsessie resultaat. Bij een enkeling duurt het iets langer, maar ook hier verandert al binnen een week het kijken en daarmee ook het persoonlijke patroon van knellende gewoonten en belemmering van de eigen gedachten. Daarbij raak je niet alleen je angst of fobie kwijt, maar je verandert tegelijkertijd ook in al je facetten in gedrag en persoonlijke uitstraling met toenemende initiatieven en meer dagelijkse energie. Dat ervaart elke cursist al binnen een week. Pieter Frijters geeft je het zetje dat je nodig hebt en hij gaat bovendien respectvol om met elk individu en eventuele emoties die loskomen. Ik kan iedereen deze groepscoaching MindTuning aanbevelen. Wanneer je zijn tips consequent in de praktijk brengt en voldoende gemotiveerd bent om te veranderen, dan zul je de resultaten al spoedig ervaren. Pieter Frijters weet bij iedereen gevoelsmatig de juiste persoonlijke snaar te treffen zodat je weer in staat bent intens te genieten van je eigen dagelijkse levensmuziek en die van anderen. Piet

Groepstraining: Het muntje is gevallen

Ik wil jullie even laten weten dat ik jullie heel dankbaar ben voor de aangeboden coaching. Ik heb er echt heel veel aangehad! Afgelopen vrijdag wilde ik eigenlijk nog van alles vragen, maar ik dacht: de antwoorden komen vanzelf wel. Ik wilde graag weten hoe ik met die vermoeidheid moest omgaan. (er aan toegeven of niet) En opeens bedacht ik dat ik dat gewoon moet omdraaien! Nu herhaal ik steeds in mijn hoofd: ik ben fit en gezond! Want waar je aandacht aan geeft groeit!! Opeens werd het helemaal duidelijk. Het gaat om NU en niet het verleden! Ik heb al zoveel ´troep´ opgeruimd, heerlijk. 3 jaar geleden dacht ik ´s avonds vaak, ik hoop dat ik morgen niet wakker word. De laatste tijd dacht ik, ik ben hier nog en dat zal dus wel een reden hebben, maar van mij hoeft t niet want ik vind t veel te vermoeiend allemaal. Nu denk ik, wat ben ik blij en dankbaar dat ik er nog ben!! Dat ik nu de kans heb om alles anders aan te pakken en te gaan genieten en kijken wat er allemaal nog gaat gebeuren! Per 1 september ga ik beginnen met mijn nieuwe baan en nu kan ik zeggen dat ik er erg veel zin in heb! Ik ben heel bewust bezig met positieve gedachten, waardoor er geen ruimte is voor piekeren en angst. En als ik in de spiegel kijk denk ik, hmm het lijkt wel of die spiegel eerst mijn hele beeld vervormde, maar dat was mijn eigen onzekerheid, alles ziet er nu vriendelijker en mooier uit. Bertien Kroesen

Groepstraining: Geen trillende handen, geen stokkende adem; ik stond daar gewoon

Afgelopen woensdag was ik bij jullie op cursus. Het was allemaal erg overweldigend, en toen het te persoonlijk werd schoot ik vol. Vandaag stond ik voor een zaal met 80 mensen,en ik dacht: NOU EN? Ik pakte de microfoon, keek rustig de zaal in van links naar rechts en begon met mijn betoog. Het was super, wat een goed gevoel. Eigenlijk wilde ik nadat ik weer in de zaal op mijn plaats was gaan zitten alleen nog maar terug naar de plek voor de zaal, zo leuk vond ik het. Pas na 8 uren mocht ik het bedankwoordje en nog wat huishoudelijke mededelingen doen. Het werkt nu al een beetje verslavend merk ik op. Ik vind het gewoon L E U K ! Geen trillende handen, geen stokkende adem, niks niet! Ik stond daar gewoon. Wat een opluchting, heerlijk. Dat heb ik te danken aan de eerste bijeenkomst in Waddinxveen. Ongelooflijk. Dank jullie wel daarvoor! Patricia

Groepstraining: Mijn leven is een stuk aangenamer geworden

Ik ben ontzettend opgeknapt!! Ik kan mijn angsten beter plaatsen. Ze slaan eigenlijk nergens op. Ik ben er dus minder mee bezig en als ik me toch niet zo prettig voel, pas ik meteen jullie methodes toe! En voila, ik kan meteen weer verder met mijn leven. Ik dacht dat ik alles vergeten was maar als het nodig is weet ik het toch allemaal weer. Geweldig hé!! Misschien kom ik zaterdag 6 oktober nog even langs voor een update. En ik probeer natuurlijk toch wel mensen te benaderen die soortgelijke problemen hebben. Er zijn er zo veel. Mijn leven is in ieder geval een stuk aangenamer geworden, want ik heb echt een jaar in de shit gezeten zeg!!!! Ooit kom ik ook een keer met mijn zoon langs (10 jaar oud), want hij is een echt bang mannetje. En ik wil hem natuurlijk helpen. Tot oktober!!! Carolien Alebeek – Mikkers

Groepstraining: Jullie hebben me mijn leven terug gegeven

In Juli ben ik 2 keer bij jullie geweest , daar ik al jaren "last" had van meerder fobiën. Ik kan niet zeggen dat mijn mind in 1 klap getuned was , maar dat ik er wel aan moest werken. Het valt me heel onopgemerkt op dat ik regelmatig denk ; Bart , het gaat potverdorie hartstikke goed met je ! En dat is ook echt zo , het lijkt nu allemaal zo vanzelfsprekend. Jullie hebben me mijn leven terug gegeven. Klinkt misschien zwaar , maar geloof me , het is echt zo ! Ik ben jullie eeuwig dankbaar en ik zal jullie zeker nooit vergeten ! Dank jullie wel Bart

Groepstraining: Pieter is een milestone

Met mij gaat het goed, ik voel me lekker en zelfverzekerd, op het werk loopt het als een tierelier en thuis word ik bemind. In het pre-Frijterstijdperk zou ik dat niet echt willen zien en mezelf vooral focussen op wanneer ik geen succes heb, wat niet goed gaat, waar kritiek op is, waar ik aan twijfel enz... Dus ik heb heel wat gehad aan de cursus. In het post-Frijterstijdperk is alles lichter, luchtiger en leuker. Dus Pieter, je bent wel een beetje een milestone. Jasmijn
YES: 'Gevangen in een fobie'YES: 'Gevangen in een fobie'Lees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.