Emetofobie – Overgeefangst oplossen
Als je last hebt van emetofobie, dan herken je vast het volgende:
Als je op bezoek bent bij vrienden, hoor je dat hun zoontje last heeft van een fikse griep en al 2 keer moest braken. Plots gaat de deur open en komt het kind lijkbleek de kamer in… Een allesoverheersende paniek overvalt je. Je wilt zo snel mogelijk weg.
Nog geen 2 uur later zit je op een gezellig terras. Je gaat even bij de horecagelegenheid naar binnen om naar het toilet te gaan. Je hebt nog geen 2 stappen over de drempel gezet of een dronken man begint tegen je te lallen. Je raakt in paniek. Stel je voor dat hij dadelijk gaat overgeven… In blinde paniek loop je naar buiten.
Wanneer je last hebt van emetofobie (ook wel braakangst of overgeefangst genoemd), ben je doodsbang dat jij of iemand anders moet overgeven. Je probeert die situaties dus uit alle macht te vermijden. En dat kan zeer extreme vormen aannemen.
Gevolgen van emetofobie
Overgeefangst heeft grote impact op je leven. Van niet meer in een auto of ander vervoermiddel willen stappen, uit angst voor reisziekte en daarmee gepaard gaand overgeven, tot aan het vermijden van plaatsen waar andere mensen zijn die zouden kunnen gaan braken. Maar ook angstig zijn om iets te eten waarvan je misselijk kunt worden komt voor. Evenals overdreven hygiëne uit angst om besmet te raken en ziek te worden. Emetofobie gaat dan ook regelmatig hand in hand met bijvoorbeeld sociale angst, reisangst, smetvrees en paniekaanvallen. Je kunt er een eetstoornis door ontwikkelen en zelfs de straat niet meer op durven.
Symptomen van paniek bij braakangst:
- Misselijkheid
- Niet meer helder kunnen denken
- Trillen/ zweten
- Hoge adem/ hyperventiatie
- Tintelingen/ duizeligheid/ droge mond
- Gejaagde hartslag/ benauwdheid
Oorzaken van emetofobie
Emetofobie kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt bijvoorbeeld iets traumatisch meegemaakt hebben rondom overgeven. Wat ook vaak voorkomt is dat een ervaring met overgeven, van jezelf of bij een ander, spontaan tot een paniekaanval leidt omdat je op dat moment niet goed in je vel zit. Omdat je een periode achter de rug hebt van spanning, roofbouw of slecht slapen, of daar net middenin zit. Zo’n spontane paniekaanval is het gevolg van overbelasting. Het is jouw lichaam die je een seintje geeft om het anders te gaan doen. Om rust te pakken en beter voor jezelf te zorgen. Helaas koppelen we zo’n paniekaanval meestal aan de situatie van dat moment (in dit geval het overgeven). Ga je je vervolgens bedenken dat dit je morgen weer kan overkomen en daarom situaties vermijden, dan is emetofobie in no time een feit.
Het hebben van braakangst heeft niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen!
Als je leven beheerst wordt door braakangst, hebben jouw naasten daar ook last van. Omdat je situaties en mensen vermijdt en in het ergste geval het huis niet of nauwelijks meer uit komt, overdreven bezig bent met voedsel en het eventueel oplopen van ziektekiemen. Emetofobie trekt dan ook een enorme wissel op je relatie(s). En heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen van jouw braakangst. Schuldgevoel of boosheid komt dan ook regelmatig voor bij mensen die aan overgeefangst lijden. Omdat je niet voor honderd procent de persoon, partner of ouder bent die je zou willen zijn. Gelukkig kan het ook anders!
Leven zonder emetofobie
Er was een tijd dat je met hele andere dingen bezig was dan met het vermijden van overgeven en je obsessie met braaksel. Je genoot van het leven, ging overal heen en alles was redelijk ongecompliceerd. Werd iemand in je omgeving ziek, zwak en misselijk, dan drong dat amper tot je door. Je zintuigen stonden open voor alles wat spannend en leuk was. Met MindTuning™ leer je weer diezelfde ‘state of mind’ te bereiken. Maar dan uitgerust met nieuwe gereedschappen die je met de dag meer zelfvertrouwen en vertrouwen in je lichaam geven.
MindTuning Aanpak
- Eerst wordt alle ruis in je brein die emetofobie veroorzaakt opgespoord en met MindTuning-oefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
- Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.Lees hier alle ins en outs over de MindTuning-aanpak>>
Pak je voordeel!
* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot het online e-trainingpakket Afrekenen met Emetofobie met duidelijke uitleg en video’s.
Bekijk ook eens onderstaande video waarin Pieter Frijters uitleg geeft over emetofobie en de MindTuningmethode.