Wat is agorafobie | symptomen en oplossingen
Alles over agorafobie op een rij en hoe jij jezelf kunt helpen
In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over agorafobie. Wat is het? Wat zijn de oorzaken ervan en de symptomen die mensen met deze angst ontwikkelen? Is agorafobie te behandelen met medicatie? En wat kun je zelf doen om uit de negatieve spiraal van agorafobie te komen?
Zoek je hulp?
Volg de online training ‘Afrekenen met agorafobie’ (vanuit huis in je eigen tempo) om van je angst af te komen.
Of meld je aan voor de groepstraining.
Je kunt ook kiezen voor een persoonlijk masterconsult om van je agorafobie af te komen.
Agorafobie: wat is het?
Agorafobie is een angststoornis waarbij regelmatig paniekaanvallen en paniekachtige symptomen optreden zodra je buiten je vertrouwde omgeving komt. Het wordt ook wel straatvrees of pleinvrees genoemd. Het woord ruimtevrees wordt voor deze angst ook gebruikt.
Agorafobie gaat gepaard met vermijdingsgedrag. Zoals het vermijden van drukke plekken en open ruimtes. Ook is er bijvoorbeeld sprake van vermijding van bepaalde situaties en openbare plekken en plaatsen van waaruit ontsnappen moeilijk is, zoals een afgesloten ruimte of waar geen hulp beschikbaar is als je last krijgt van angstsymptomen en in paniek raakt.
Het kan gaan om openbare plekken zoals pleinen, supermarkten en winkelcentra. Maar ook om angst voor een paniekaanval in afgesloten openbare ruimten zoals een bioscoop, kerk of theater. Andere triggers van straatvrees zijn bijvoorbeeld mensenmenigten en het openbaar vervoer.
Je weet het zeker: als je plekken die je nu weet te vermijden opzoekt, gebeurt waarvoor je angst hebt; je krijgt een paniekaanval. Je bent bang voor de verschillende klachten die de stoornis pleinvrees teweeg brengt.
Je vermijdt als je agorafobie hebt dus bepaalde situaties en bepaalde plekken uit angst voor paniekaanvallen en blijft het liefste thuis in je eigen veilige omgeving. Het kan ook zo’n vorm aannemen dat je wilt dat er iemand bij je is zodra je het huis verlaat. Een tot twee op de honderd mensen heeft agorafobie. Bij vrouwen komt het twee keer zo vaak voor als bij mannen.
Gradaties van agorafobie
Agorafobie kent allerlei gradaties. De ene persoon durft nog geen drie meter van huis, voor de ander geldt dat een actieradius van vijfhonderd meter haalbaar is. Bijvoorbeeld omdat twee straten verderop een familielid woont, en weer een stukje verder de huisarts en dit je een gevoel van controle en veiligheid geeft mocht je last krijgen van paniekaanvallen.
Het kan zijn dat je iemand bent die voor geen goud openbare gebouwen bezoekt. Maar ook dat je dit wel doet en tijdens een voorstelling dicht bij de uitgang gaat zitten. Zo kun je zo snel mogelijk weg als dat nodig is. Misschien zet je nooit meer een voet binnen bij de supermarkt, of doe je alleen boodschappen als er bijna niemand is. En dan kan het zomaar zijn dat je je karretje laat staan en de winkel uitvlucht als er onverhoopt toch opeens een rij voor de kassa staat.
In het ergste geval kom je door agorafobie helemaal de deur niet meer uit. Het hangt van de ernst van je angst af in hoeverre het impact heeft op je sociale leven. Kom je niet meer buitenshuis, dan kun je in een sociaal isolement raken. Agorafobie zorgt er in alle gevallen voor dat je je vrijheid kwijt bent. Je kunt niet meer gaan en staan waar je wilt.
Wat is de oorzaak van agorafobie?
Verschillende factoren kunnen debet zijn aan agorafobie. Natuurlijk kan er een precieze oorzaak zijn, zoals een beroving op straat, of een andere nare gebeurtenis. Over het algemeen is de oorzaak dat je op een gegeven moment overbelast was omdat je draaglast groter was dan je draagkracht. Dat kan zich opeens uiten in duizelig worden, het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen, hartkloppingen of andere lichamelijke symptomen die je aan het schrikken maken.
Als dit je overkomt en je erover gaat nadenken: waarom overkomt mij dit, zou er iets ergs met me aan de hand zijn, stel je voor dat dit opnieuw gebeurt…, dan slaat je brein als het ware een snapshot op van dat moment. Dreig je opnieuw in een soortgelijke situatie te komen, dan reageert je lichaam onmiddellijk op dat opgeslagen beeld. Het gaat om een onbewust innerlijk beeld. En we reageren nu eenmaal vele malen sneller op een onbewust beeld dan op de werkelijkheid.
Hoe voelt agorafobie?
Agorafobie gaat gepaard met lichamelijke klachten. Zoals angst, hyperventileren, trillen, hartkloppingen, duizeligheid, zweten, het gevoel tegen de grond te gaan, enz. Ook hebben mensen met agorafobie vaker last van andere psychische problemen. Ze ontwikkelen een depressie of angststoornissen naast hun pleinvrees.
Is agorafobie te behandelen?
Agorafobie is in de meeste gevallen goed te behandelen. Voorbeelden van behandelingen zijn cognitieve gedragstherapie, virtual reality exposure therapy, hypnotherapie, beeldende therapie of psychomotorische therapie.
MindTuning behandeling agorafobie
MindTuning onderscheid zich van andere therapieën en gaat ervanuit dat wat in één keer ontstaat, met dezelfde energie even snel van richting kan veranderen. Dat helpen bewerkstelligen is ons specialisme. De reden dat je last hebt van agorafobie is een klein ‘programmafoutje’ dat in je brein is ontstaan. De MindTuning benadering begint dan ook met het resetten van je brein.
Vergelijk je brein met een oude radio die niet goed is afgesteld op een zender. Wanneer de radio op de juiste frequentie wordt afgestemd, wordt de ontvangst helder en duidelijk. Op dezelfde manier leren we jou om je brein te ‘af te stemmen’ op een gezondere, meer positieve frequentie. Oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat.
Wat kun je doen om jezelf te helpen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te helpen als je agorafobie hebt. Lees de 3 belangrijke tips hieronder goed door en ga ermee aan de slag!
Tip 1: waarnemen
Iedereen met een agorafobie heeft een grens. Ga je die over, dan slaat de paniek toe. Die grens kan de drempel van je voordeur zijn, drie straten verderop, of iets anders. Wat er op zo’n moment gebeurt, is dat je gaat staren en naar binnen keert. Voorkom dit voortaan. En neem goed waar wat er om je heen is. Hoe verder je weg kijkt, hoe beter. Begin hier al mee lang voordat je de grens bereikt waar je niet overheen durft. En houd dit vol als je over die grens heengaat.
Tip 2: doeldenken
Alle mensen met een fobie doen het: je bent er in gedachten mee bezig.
‘Ik hoop niet dat ik in paniek raak…’
‘Als het maar niet fout gaat…’
Met deze gedachten kun je de straat niet op. Want je bent alleen maar bezig met je fobie en met wat je niet wilt. Je kunt erop wachten dat het compleet misgaat. Stel in plaats daarvan een doel. Wat wil je wel? Naar de bakker om 2 broden te halen, bijvoorbeeld. En wat ga je dan met die broden doen? Wat voor lunch ga je klaarmaken?
Tip 3: ontspan je tenen
Zorg er altijd voor dat je tenen ontspannen zijn. Als je ze kromt, blokkeren je longen. Bij velen geeft het een totaal gevoel van lichaamsspanning. Als je tenen ontspannen zijn, doet de rest van je lichaam mee. En vice versa.
Een afrader
Wellicht heb je het idee dat het helpt als je jezelf tot doel stelt om een bepaald aantal meters verder van huis te zijn; zeg honderd meter. En daarna weer wat extra meters verder te durven. Maar, een beetje meer dan gisteren is veel te weinig.
Je neemt jezelf overal mee naar naartoe en de hele wereld is van jou, niet een paar meter. Gaan en staan waar je wilt, dat is het doel. Focus je niet op je ademhaling. Het enige dat je daarmee bereikt is dat je 10 tot 50 meter verder komt. Ademhalen doen we vanzelf.
Houd je dus enkel bezig met je doel, kijk goed om je heen en ontspan je tenen!
Heb je onze hulp nodig?
Online training ‘Afrekenen met pleinvrees’
Wil je met ons in contact komen? Bel gerust naar 0182-612345
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579