Verlatingsangst/ separatieangst/ isolofobie
Heb je last van verlatingsangst? Dit kun je doen om jezelf te helpen!
Bij verlatingsangst of seperatieangst denken we vaak aan kleine kinderen die er moeite mee hebben om van hun ouders gescheiden te worden. Bijvoorbeeld als ze voor het eerst naar school gaan. Maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. En zelfs in zo’n mate dat er sprake is van een fobie. We noemen dit isolofobie. Lees hier alles over de achtergronden en hoe je stappen zet om jezelf te helpen.
Wat is verlatingsangst?
Ben je, zonder dat daar echt reden toe is, bang om in de steek te worden gelaten door bijvoorbeeld je partner, je ouders, familie, vrienden, je kinderen of anderen die je lief zijn? Dan heb je last van verlatingsangst. Je lijdt er niet alleen zelf onder, ook de mensen die belangrijk voor je zijn kampen met de gevolgen. Omdat je snel jaloers bent, claimt, of steeds opnieuw wilt horen dat de ander je niet in de steek zal laten. Separatieangst uit zich in angst om alleen te zijn, waardoor je bijvoorbeeld niet op jezelf durft te wonen. Ook kan het zijn dat je continu bang bent dat je partner er vandoor gaat of een slippertje maakt.
Symptomen bij isolofobie
Verlatingsangst kan zich op allerlei manieren openbaren. De belangrijkste symptomen zijn:
- Je leeft in angst dat je wordt gedumpt of bedrogen en bent daar in gedachten heel veel mee bezig.
- Je voelt stress, angst of raakt compleet in paniek als de mensen aan wie je gehecht bent niet bij je zijn.
- Je ervaart lichamelijk klachten/ symptomen als je alleen bent.
- Je durft niet ver van huis zonder degene(n) aan wie je zo gehecht bent.
- Je hebt nachtmerries waarin je verlaten wordt.
- Je bent jaloers en claimt de ander(en) of gaat juist enorm pleasen/ op je tenen lopen.
- Je wilt steeds opnieuw een bevestiging dat een ander je niet in de steek zal laten.
- Je bent bang dat je iets overkomt waardoor je van de ander(en) wordt gescheiden.
- Je bent overbezorgd omdat je bang bent dat de ander(en) iets overkomt.
Indekken tegen pijn
Scheidingsangst kan er toe leiden dat je je indekt tegen pijn. Je gaat in zo’n geval relaties aan met mensen die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Of kiest een partner waar je niet zoveel om geeft. Je hoopt op deze manier pijn te voorkomen als je in de steek wordt gelaten. Het gevolg is dat liefde en vriendschappen niet de kwaliteit hebben die ze zouden kunnen hebben. Je doet jezelf (en anderen) zodoende enorm tekort.
Hoe ontstaat verlatingsangst?
Verlatingsangst kan haar oorsprong hebben in je kindertijd. Bijvoorbeeld omdat je ouder(s) je geen veiligheid konden bieden. Ook een echtscheiding van je ouders kan zo’n impact op je hebben dat verlatingsangst ontstaat. Dit kan ook gebeuren als een ouder of ander familielid overlijdt. Meestal verdwijnt scheidingsangst bij kinderen vanzelf als ze ouder worden, maar het komt ook voor dat er een overtuiging ontstaat dat mensen die belangrijk voor je zijn je vroeg of laat zullen verlaten. Verlatingsangst kan tevens op latere leeftijd ontstaan. Wellicht ben je een keer bedrogen of verlaten en hebben deze gevoelens onbewust nog steeds een enorme impact op je.
Verlatingsangst en bindingsangst
Verlatingsangst en bindingsangst zijn familie van elkaar. Als je een relatie hebt waarvan jij het idee hebt dat het een match made in heaven is, en de ander laat je plots in de steek, of gaat vreemd, dan is dit een prima voedingsbodem voor bindingsangst. Je durft letterlijk geen diepe relatie meer aan te gaan uit angst voor een nieuwe traumatische ervaring. Je knoopt oppervlakkige relaties aan en zodra iemand te dichtbij komt, sla je op de vlucht. Of je zorgt er met je gedrag voor dat een ander zelf de benen neemt. De relaties die je aangaat zijn dus niet erg serieus en je investeert er nauwelijks in. Het kan ook zijn dat je liefdesrelaties helemaal uit de weg gaat, of kiest voor iemand waar je weinig om geeft.
Helpt relatietherapie bij separatieangst?
Het lijkt voor velen logisch om in relatietherapie te gaan als je lijdt aan verlatingsangst. Mijn advies is om dit niet te doen. Het probleem zit tussen jouw oren en vraagt van je dat jij hier verantwoordelijkheid voor neemt, niemand anders. De bottom line is dat jij je weer veilig gaat voelen bij jezelf en daarvoor niet meer afhankelijk bent van een ander.
Tips om aan je probleem te werken
Hieronder geven we je handvatten en tips om je te helpen om af te komen van de angst die jou belet om gezonde relaties aan te gaan.
Oefening voor 6 weken
Spreek met jezelf af om binnen je relatie 6 weken lang alles te geven wat je in alle redelijkheid kunt geven. Zonder reserves, uit je hart en zonder op je tenen te lopen. Dan zul je merken dat je relatie leuker en beter wordt.
Ik zeg altijd: ‘geef jezelf voor de volle 100 procent’. Mocht het toch misgaan, dan hoef je jezelf niks te verwijten en ben je er in mum van tijd overheen. Dek je jezelf echter in tegen pijn, dan krijg je pijn en gaat het geheid mis. Je blijft achter met spijt en piekergedachten als: ik had het beter zus en zo kunnen doen.
Gebruik de wet van invloed
Het enige waar je invloed op hebt in je leven is je eigen denken en handelen. Gemiddeld heeft een mens meer dan 40.000 gedachten op een dag. Heb je verlatingsangst, dan is tachtig tot negentig procent negatief kritisch naar jezelf. Als jouw partner een half uur per dag hetzelfde tegen jou zegt als wat jij in gedachten naar jezelf uitspreekt, zou je onmiddellijk van hem of haar af willen. Let er maar eens op. En wees voortaan aardig naar jezelf en geef jezelf complimenten.
Je visuele zintuig inzetten
Wie staart of naar beneden kijkt, doemdenkt en piekert. Je wereld is figuurlijk, maar ook letterlijk heel erg klein. Maak er een gewoonte van om goed om je heen te kijken. Hoe meer je rondkijkt des te groter je visuele wereld is en hoe kleiner alle problemen worden waar jij je tot nu toe steeds mee bezighoudt.
Pak jaloezie aan
Stop vanaf nu met steeds maar vragen om bevestiging bij anderen. Keer op keer willen horen dat iemand je niet in de steek zal laten is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen uit elkaar gaan.
Doe iets aan je jaloezie als je merkt dat je daar last van hebt. Lees hier het artikel over jaloezie om meer inzicht in dit onderwerp te krijgen. En werk aan je assertiviteit en zelfvertrouwen.
Zoek je meer hulp? Wij bieden verschillende mogelijkheden:
Online training Assertiviteit en Zelfvertrouwen
Online training Afrekenen met bindingsangst
Online training Zo krijgt jouw kind zelfvertrouwen
Wil je advies welke oplossing het beste bij jou past? Neem dan contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579