Slechte gewoontes, hoe leer je ze af? | Tips
Wil je nu eindelijk wel eens afrekenen met slechte gewoontes? Zoals bijvoorbeeld te veel roken, te veel drinken, te veel snoepen, te veel eten, continu zaken uitstellen, te laat opstaan, jezelf dingen voornemen en uiteindelijk niet doen? Lees dan beslist dit artikel met inzichten en tips die je helpen om van slechte gewoontes af te komen.
Bekijk eerst de video:
Slechte gewoontes ben je niet, slechte gewoontes doe je…
Ik hoor wel eens mensen zeggen: ja, ik ben nu eenmaal een uitsteller. Of, ik ben nu eenmaal een snoepkont. Of, ik ben een Bourgondiër, ik houd van lekker eten. Je doet jezelf daarmee te kort. Want, je bent niet zo… je doet zo!
Gedrag is aangeleerd. Je doet het automatisch. Je kunt gedrag ook ieder moment veranderen. Houd jezelf dus niet voor de gek door tegen jezelf te zeggen: zo ben ik. Maar vertel de waarheid en zeg dan: zo doe ik. Of beter gezegd: zo deed ik.
Hoe ontstaan slechte gewoontes?
Het is belangrijk dat je beseft dat slechte gewoontes er automatisch insluipen. Zoals zonder dat je er erg in hebt een zak chips voor de televisie leegeten. Of een koekje of een gebakje bij de koffie nemen uit gewoonte. Het gaat bijna allemaal vanzelf. Je denkt er niet echt bij na.
Doorbreken van slechte gewoontes
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van slechte gewoontes af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
1. Start met bewustwording
Bewustwording is belangrijk bij het doorbreken van gewoontegedrag. Het is de eerste stap als je slechte gewoontes wilt veranderen.
Wat hierbij helpt is het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen van jouw gewoonte. Schrijf als eerste de nadelen voor jezelf op. Als je ze goed hebt genoteerd, schrijf je op een ander papiertje alle voordelen op die het stoppen met je slechte gewoonte oplevert. Weeg vervolgens de nadelen en voordelen tegen elkaar af. Wanneer je voor honderd procent zeker weet dat die slechte gewoonte jou alleen maar narigheid oplevert en het stoppen ermee alleen maar voordelen heeft, ben je toe aan de volgende stap.
2. Neem een besluit
Je weet inmiddels heel duidelijk wat de voordelen zijn van het stoppen met een slechte gewoonte. Daarmee ben je er klaar voor om het besluit te nemen om jouw slechte gewoonte vanaf nu af te zweren. En deze te vervangen voor goede gewoontes. Het nemen van een bewust besluit is van groot belang. Anders loop je kans dat je later toch weer een keer aan je gewoontegedrag van voorheen toegeeft.
Ga voor de volle 100% voor jouw besluit
Een besluit betekent dat je er nooit meer -want dat is de afspraak die je maakt met jezelf- over gaat nadenken om ook nog maar voor één keer aan die oude gewoonte toe te geven. Jouw besluit is vanaf nu een grondwet. Althans, dat hoort het te zijn. Anders kun je net zo goed geen besluit nemen.
3. Doe het NU!
Wanneer je een besluit hebt genomen, kom je NU in actie. Want wanneer je het voor je uitschuift naar bijvoorbeeld een week later, ga je op weg naar dat moment nadenken: heb ik wel een goed besluit genomen? Moet het ik het nu wel doen? Is er een beter moment in de toekomst? Kan ik het uitstellen?
Je doet daarmee een enorme stap achteruit. Uitstel leidt tot halve besluiten. En een half besluit is te weinig om slechte gewoontes te doorbreken. Onthoud dus: het huidige moment is het enige juiste moment om je leven een andere wending te geven.
Ga niet voor een korte termijn beloning
Telkens als je toegeeft aan een slechte gewoonte, lijkt het alsof je meteen wordt beloond. Die beloning is echter van korte duur. Wil je stoppen met een slechte gewoonte, dan neem je nu een besluit, houd jij je eraan en komt de beloning later. Maar die beloning is dan ook blijvend: je voelt je beter, gezonder, ziet er beter uit en krijgt meer zelfvertrouwen.
Zo communiceer jij met jouw brein als je in de verleiding komt
Het is normaal dat je in situaties terecht zult komen waarin het heel aantrekkelijk is om toch weer eens toe te geven aan een oude slechte gewoonte. Dat kan zijn wanneer je heel erg moe of wat gestresst bent. Of zodra je in een situatie komt waarin de mensen om je heen toegeven aan het gewoontegedrag waar jij mee bent gestopt. Op zo’n moment kan het gebeuren dat heel even de gedachte opkomt: zal ik nu voor één keer…
Klaar, ander onderwerp…
De enige manier om hier heelhuids uit te komen is om deze gedachtengang meteen af te breken en tegen jezelf te zeggen: klaar! Ander onderwerp! Richt je gedachten vervolgens op iets anders. Doe je dit niet, dan sturen jouw gedachten jou in plaats van andersom en gaat het mis.
Visualiseer je toekomst
Het is van een extreem belang dat je weet wat een nieuwe gewoonte jou gaat opleveren. Wanneer je bijvoorbeeld veel te veel at, snoepte en te weinig bewoog, en daardoor veel te dik bent geworden en je bent begonnen met nieuwe gewoontes zoals bewegen en gezonder eten, zie dan voor je hoe je er over zes maanden uitziet. Visualiseer hoeveel slanker en fit je bent, hoeveel meer energie je hebt en hoe je zelfvertrouwen is gegroeid. En stel je voor hoe jij je dan voelt.
Zorg voor een magneet
Ben je iemand die rookt? Zie dan voor je hoeveel meer lucht jij hebt, dat je uithoudingsvermogen is toegenomen, hoe fris jij en je huis ruiken en hoe beter jij eruit ziet. Zulke vooruitzichten zijn heel belangrijk. Een helder toekomstig beeld van jezelf, is een magneet waar je naartoe wordt getrokken.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van slechte gewoontes af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579