Alles over jaloezie en hoe je er vanaf komt
Alles over jaloezie en hoe je er vanaf komt, lees je in deze blog. Wat is jaloezie precies? Waarom ben je jaloers en wat kun je eraan doen om dit te veranderen?
Reken af met je Jaloezie
Je kunt jaloers zijn op familie, collega’s, vrienden, buren, kennissen… Op bekende mensen, bezittingen, prestaties, iemands uiterlijk, karaktertrekken… Als je jaloers bent, wil je iets zijn of hebben wat die ander is of heeft. Het kan daarbij gaan om materiele zaken of eigenschappen. Maar ook om relaties die iemand heeft met anderen. Een andere vorm van jaloezie is een ander iets niet gunnen. Dit wordt meestal afgunst genoemd.
Bekijk eerst de video:
Gebrek aan zelfvertrouwen
Jaloezie heeft alles te maken met gebrek aan zelfvertrouwen. Als je weet wat je waard bent en tevreden bent met jezelf en wat je hebt, dan is er geen reden om jaloers op anderen te zijn.
Jaloezie is onlosmakelijk verbonden met emoties als:
- Ongelukkig zijn
- Zelfmedelijden
- Slachtoffergevoel
- Teleurstelling
- Verdriet
- Boosheid
- Agressie
Je kunt jaloers zijn omdat een ander meer geld heeft dan jij, in jouw ogen mooier is dan jij, vrienden heeft die jij zou willen hebben, dunner is dan jij, een betere/ leukere baan heeft dan jij, enz.
Maar ook bijvoorbeeld als jouw partner vreemdgaat, je ex een nieuwe relatie krijgt, of je beste vriend of vriendin nieuwe vrienden maakt en daardoor minder tijd voor jou heeft. Er zijn zelfs ouders die jaloers zijn op hun kinderen omdat zij mooier, populairder of slimmer zijn…
Jaloers zijn kan intense lichamelijke sensaties teweeg brengen, zoals:
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Spierspanning
- Verkramping op je borst
- Duizeligheid
Reken af met je Jaloezie
Jaloezie en moord en doodslag
Jaloezie is er in diverse gradaties. Van lichte emotie, tot jezelf van binnen opvreten. En kan leiden tot leedvermaak als een ander waar jij jaloers op bent iets naars overkomt. Maar ook tot zelfdestructie (bereid zijn om zelf schade te lijden als een ander zijn bezit maar kwijt raakt). In het ergste geval leidt jaloezie tot moord en doodslag. Denk aan familiedrama’s en mensen die hun ex-partner vermoorden.
Jaloezie en negativiteit
Of het nu om heftige gevallen van jaloezie gaat of om mildere vormen die algemeen geaccepteerd zijn in de samenleving, jaloezie levert je niets positiefs op. Het is een negatieve emotie.
Zodra je jaloers wordt, kies je meestal uit de volgende mogelijkheden. Dit is een onbewust proces.
- Erkennen dat je jaloers bent. Je vindt het gerechtvaardigd en handelt er naar.
- Ontkennen dat je jaloers bent.
- Erkennen dat je jaloers bent en jezelf daarom veroordelen.
Alle drie de keuzes leveren je geen gevoel van welbevinden op. Je zit in een negatieve spiraal.
Als je in een negatieve spiraal zit heeft dat negatieve impact op:
- De kwaliteit van je gedachten. Je gaat in cirkels denken, piekeren en doemdenken
- Je gezondheid. Jaloezie levert stress op en dit heeft een negatieve invloed op de werking van je immuunsysteem.
- Je prestaties. Negativiteit kost veel energie en leidt je af van jouw doel.
- Je uitstraling. Als je niet gelukkig bent, straal je dat uit. Je gelaatstrekken worden harder. Het maak je minder mooi.
- Je communicatie. Jouw manier van communiceren wordt negatief.
- Je handelen. Je gaat eerder tot negatieve acties over.
Reken af met je Jaloezie
Jaloezie is stilstand
Negativiteit blokkeert je creativiteit, je levenslust, je vermogen om te relativeren en om het goede in anderen te zien. Je bent als je jaloers bent gefocust op tekort en stilstand. Want je bent bang om:
- Iets te verliezen
- Iets niet te krijgen
- Of vindt dat een ander iets niet zou mogen hebben
Het kan ook anders:
Zie jaloezie en de daarmee gepaard gaande emoties als een seintje dat je er klaar voor bent om iets te leren. Jaloezie is namelijk, net als andere negatieve emoties, een kompas dat jou erop wijst dat je de verkeerde kant op gaat. Dat het tijd is om even pas op de plaats te maken en je te bedenken wat jij wilt.
Wil jij je happy of ongelukkig voelen?
Kies je voor het laatste, dan hoef je niets te doen en blijf je ongelukkig. Kies je voor het eerste, ga dan aan de slag met onderstaande tips die je helpen om jaloezie de baas te worden.
Reken af met je Jaloezie
Tips bij jaloezie
Besteed geen aandacht meer aan de negatieve gedachten en gevoelens die je hebt ten opzichte van de ander of jezelf. Dat betekent dat je ze ook niet gaat analyseren. Probeer niet om deze gevoelens en gedachten te stoppen. Want dat lukt namelijk niet. Ze zijn er en mogen er zijn, maar schenk er geen aandacht aan. Beschouw het als een achtergrondmuziekje.
Verschuif je aandacht
Richt je aandacht op iets anders. Iets waar je heel erg blij en positief van wordt. Wat is jouw passie in het leven? Denk daar bijvoorbeeld aan. En ervaar de positieve energie die door je heen stroomt als jij je aan je passie kunt overgeven. Want alles wat aandacht krijgt groeit. Als jij je volle aandacht richt op dingen waar jij blij van wordt, maken negatieve gevoelens en gedachten als vanzelf plaats voor positieve.
Stop met denken in tekorten
Een belangrijke manier om jaloezie voortaan te voorkomen is om aan jouw gevoel van eigenwaarde te werken. Dat doe je door te stoppen met het denken in tekorten. En je te richten op overvloed, groei en vooruitgang.
Geef jezelf aandacht
In plaats van jezelf te richten op de angst om iets of iemand te verliezen, richt jij je voortaan op het geven van aandacht aan jezelf, het waarderen van jezelf en het complimenteren van jezelf.
Focus op dankbaarheid
In plaats van je te focussen op de angst om iets niet te krijgen, focus jij je voortaan op dankbaarheid voor alles wat jij al hebt en nog zult ontvangen.
Overstelp jezelf
De angst dat een ander iets krijgt wat hij of zij volgens jou niet zou mogen krijgen, vervang je door in gedachten jezelf en die ander te overstelpen met cadeaus, mooie eigenschappen en mensen.
Oefen dit serieus. Want het verandert je mindset en maakt je minder vatbaar voor jaloezie!
Wil je meer hulp?
Dat kan op verschillende manieren:
Online e-training, vanuit huis en in je eigen tempo
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van jaloezie af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reken af met je Jaloezie
MINDTUNING®
– SCHOKKEND EFFECTIEF –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Jaloezie herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579