Wat doet adrenaline bij angst?
Waarom speelt adrenaline zo’n grote rol bij angst? Daar gaat dit artikel over. Aan bod komen onder meer de volgende onderwerpen:
- Waarom adrenaline op zich een nuttig stofje is…
- Wat gebeurt er in je lichaam als je adrenaline aanmaakt?
- Wat gebeurt er met je gedrag als gevolg van adrenaline?
- Adrenalineverslaving
- De gevolgen van teveel adrenaline
- Adrenaline en irreële angst en fobie
Waarom speelt adrenaline zo’n grote rol bij angst?
Angst gaat gepaard met allerlei lichamelijke symptomen. Dit wordt veroorzaakt door adrenaline. Maar waarom maakt je lichaam dit stofje aan en welk effect heeft dit op je lichaam, geest en gezondheid? Je leest het in dit artikel.
Heb je onze hulp nodig?
- Meld je aan voor een Groepstraining
- Volg een online training vanuit huis in je eigen tempo.
- Of kies voor een persoonlijk masterconsult om van je angst af te komen.
Waarom adrenaline op zich een nuttig stofje is…
Het mechanisme dat bij angst in werking treedt, stamt uit de oertijd; een periode waarin er ontzettend veel gevaren op de loer lagen en we als mens moesten zien te overleven. Vandaag de dag speelt dit oer-mechanisme ons vaak parten als er geen sprake is van levensgevaar. Je ziet dan als het ware figuurlijk leeuwen en beren op je weg. Bijvoorbeeld als je last hebt van een irreële angst of fobie.
Je lichaam reageert op zo’n moment alsof je werkelijk oog in oog staat met een roofdier. Het wordt superalert en maakt zich klaar om te vluchten, vechten of bevriezen. Het stofje dat dit alles in gang zet heet adrenaline. Het is een stresshormoon en neurotransmitter en wordt geproduceerd in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen.
Wat gebeurt er in je lichaam als je adrenaline aanmaakt?
Adrenaline zorgt ervoor dat je ademhaling en hartslag versnellen en je bloeddruk omhoog gaat. Er wordt extra veel energie (glucose) vrijgemaakt en je pupillen vergroten zich. Je geheugen verbetert, je waarnemingsvermogen neemt toe en alles lijkt veel trager te verlopen zodat het lijkt alsof je meer tijd hebt om te reageren op de situatie waarin je je bevindt. Kortom, adrenaline maakt je superalert. Je bent in staat om tot prestaties te komen die je eerder niet voor mogelijk hield.
Je ervaart hierdoor allerlei lichamelijke sensaties. Je spieren spannen zich aan, je hart gaat als een razende tekeer, je ademhaling versnelt. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat het zweet je uitbreekt.
Wat gebeurt er met je gedrag als gevolg van adrenaline?
Vluchten, vechten of bevriezen? Dat is een afweging die je brein razendsnel maakt wanneer de adrenaline z’n werk doet. Je beoordelingsvermogen is vele malen beter dan normaal. Omdat je in de overlevingsstand staat, wordt de keuze instinctief gemaakt. Je kunt het vergelijken met het in een reflex terugtrekken van je hand, als je deze per ongeluk op een hete kachel legt. Je hebt je hand al teruggetrokken voordat je daar op bewust niveau een besluit over kon maken.
Vluchten
De eerste mogelijkheid die je brein razendsnel checkt is of je kunt vluchten uit de situatie waarin je je bevindt. Is er een uitweg? Onder andere dankzij de extra zuurstof die wordt rondgepompt ben je in staat om je supersnel uit de voeten te maken.
Vechten
Is vluchten geen optie, maar vechten wel? Dan is je lichaam daar ook helemaal klaar voor. Dankzij de stressrespons wordt de bloedtoevoer voornamelijk op de grote spieren en het versterken van andere lichaamsdelen gericht. Ook zorgt het voor een verkorte bloedstollingstijd, voor het geval je gewond raakt. Zo vermindert de kans om dood te bloeden
Bevriezen
Bevriezen van angst ontstaat als je brein geen andere uitweg ziet. Het kan zijn dat je spieren verlammen van angst, of dat het leidt tot stijfheid van de spieren. In tegenstelling tot de vlucht- of vechtrespons, daalt de hartslag en ademhalingsfrequentie bij bevriezing. Verder neemt je lichaamstemperatuur af en vernauwen de bloedvaten. Je kunt het daardoor ijskoud krijgen. De functie van deze lichaamsreacties is dat je minder zuurstof nodig hebt en minder bloed verliest bij eventuele verwondingen.
Adrenalineverslaving
Wanneer je last hebt van een angststoornis kun je het gevoel dat adrenaline je bezorgt, missen als kiespijn. Het is nauwelijks voor te stellen voor je dat er mensen zijn die het kicken vinden als de adrenaline door hun lichaam giert. Ze zoeken spanning en sensatie op om dit gevoel op te roepen. Denk aan het beoefenen van extreme sporten, hard rijden, horrorfilms kijken, het opzoeken van extreme hitte of kou, bungee jumpen, ritjes maken in achtbanen, enz.
Het komt zelfs voor dat mensen verslaafd raken aan het gevoel dat adrenaline opwekt. En ze continu situaties opzoeken waarbij het lichaam adrenaline aanmaakt. Een andere trigger om dit te doen is om te ontkomen aan het gevoel van lusteloosheid dat na een adrenalineboost ontstaat.
De gevolgen van teveel adrenaline
Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam op scherp staat. Hiervoor worden andere lichaamsfuncties op een laag pitje gezet, zoals je spijsvertering, je imuunsysteem en onderhoud en vernieuwing van cellen. Nadien heeft je lichaam logischerwijs rust nodig om te herstellen. Gebeurt dit lange tijd niet, dan kan je lichamelijk uitgeput en zelfs burn-out raken. Dit ontstaat bijvoorbeeld als je dag in dag uit aan veel stress blootstaat.
Adrenaline en irreële angst en fobie
Je weet nu dat de lichamelijke sensaties die je voelt als je angstig bent, op zich een heel natuurlijke reactie zijn. En ook nuttig. Tenminste, als je je in een gevaarlijke situatie bevindt. Feit is dat er bij een angststoornis geen sprake is van gevaar en het zeker geen kwestie is van leven of dood. Hoe komt het dan dat je lichaam er wel zo op reageert? De oorzaak is dat er foutjes worden gemaakt in je brein met betrekking tot de situatie die jou zo beangstigt. Je ziet de situatie van binnen anders dan deze in werkelijkheid is.
Bij MindTuning zijn we er in gespecialiseerd om deze foutjes op te sporen en te herstellen. Zodat alle interne alarmbellen niet meer gaan rinkelen in situaties die jou onterecht zo beangstigen. Ook krijg je gereedschappen om te voorkomen dat je in de toekomst opnieuw een irreële angst of fobie ontwikkelt.
Wil je met ons in contact komen? Bel gerust naar 0182-612345.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579