Prikangst? Zo kom je snel van vaccinatie-angst af
Houdt prikangst je tegen om gevaccineerd te worden? Deze tips helpen je ervan af
Maar liefst 6 miljoen mensen in Nederland hebben last van prikangst, ook wel naaldvrees genoemd. Van die 6 miljoen zijn er 1,2 miljoen die zich niet laten vaccineren. En dat is niet omdat ze tegen vaccinatie zijn, maar omdat ze doodsbang zijn voor een injectienaald in hun arm, of ander lichaamsdeel. Kun je er op korte termijn iets aan doen? Het antwoord is ja! In deze blog lees je hoe.
Bekijk bovenstaande video over prikangst om meer inzicht te krijgen in dit probleem. En lees de uitgebreide informatie en tips op deze pagina. Wil je snel geholpen worden zodat je zonder angst gevaccineerd kunt worden?
- Meld je aan voor een groepstraining
- Volg de online training afrekenen met prikangst vanuit huis.
- Of kies voor een persoonlijk masterconsult om van je angst voor injectienaalden af te komen.
In dit artikel vind je:
- 3 dingen die niet tegen prikangst helpen, maar mensen met prikangst wel doen
- Wat je moet weten over prikangst
- 2 belangrijke tips bij prikangst waar je zelf mee aan de slag kunt
3 dingen die niet helpen, maar mensen met prikangst wel doen
Wanneer je kampt met prikangst doe je onbewust van alles wat je angst nog groter maakt. De 3 belangrijkste dingen die je niet moet doen zetten we hieronder voor je op een rijtje.
1. Je prikangst weg proberen te redeneren
Je zult het zelf gemerkt hebben. Met je verstand los je die vreselijke angst voor een injectienaald niet op. Angst luistert niet nu eenmaal niet naar rede. Je verstand weet best dat zo’n prikje maar even duurt en je er niet dood aan gaat. Of dat je die vaccinatie gewoon nodig hebt. Maar hoe vaak je dit ook naar jezelf toe herhaalt, je bent en blijft er doodsbang voor. Als anderen goedbedoelde pogingen doen om jouw angst uit je hoofd te praten, helpt dit ook niet.
2. Controle proberen te krijgen over jezelf
De angst om een prik te krijgen uit zich in allerlei lichamelijke sensaties. Je bent bang om flauw te vallen of te gaan hyperventileren. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling gaat omhoog, je wordt duizelig, het wordt zwart voor je ogen, of je gaat zweten of trillen. Je probeert waarschijnlijk om deze nare lichamelijke situaties onder controle te krijgen lang voordat het prikken een feit is. Maar je kunt in het nu het straks niet onder controle krijgen. En hoe meer jij je best doet om lichamelijke sensaties de baas te worden, hoe erger ze juist worden.
3. Bezig zijn met de oorzaak van prikangst, of daarachter willen komen
Vaak wordt er gedacht dat het helpt als je weet waarom je prikangst hebt. Feit is dat ook dit helemaal geen zoden aan de dijk zet. Zoals bij alle angsten zorgt het weten van de oorzaak ervoor dat je je angst juist gaat legitimeren. Je zegt hiermee tegen jezelf, logisch dat ik prikangst heb, want… Je bezorgt jezelf een alibi en bekrachtigt en bevestigt je angst hier dus mee.
Wat je moet weten: de gemene deler van (prik)angst
Een angst ontstaat altijd in één keer. En meestal op een zwak moment. Als lange tijd je draaglast groter was dan je draagkracht, dus. Iets in je bovenkamer laat het als gevolg daarvan even afweten en je krijgt een waarschuwingssignaal. Dit veroorzaakt lichamelijke sensaties die je overvallen en beangstigen. Je gaat erover nadenken. Waarom gebeurt dit? Als het me maar niet weer overkomt… Je mind maakt zo een koppeling tussen de situatie en de angstige gewaarwording die het met zich meebrengt.
Gebeurt dit tijdens het krijgen van een prik, dan is vanaf dat moment prikangst een feit. Overkomt het je in de auto, dan ontstaat rijangst. En loop je bijvoorbeeld op straat, dan heb je straatvrees te pakken. Natuurlijk kan de oorzaak van naaldvrees ook een traumatische ervaring met het injecteren op zich zijn, bijvoorbeeld in je vroege kinderjaren. Of heeft één van je ouders de angst op je overgebracht. Maar of prikangst nu in je jonge jaren of pas later is ontstaan; feit is, jij zit nu met de gebakken peren.
Stap 1 naar de oplossing: het mechanisme achter prikangst begrijpen
Om te begrijpen wat je aan prikangst kunt doen, is het allereerst belangrijk om te weten wat het mechanisme erachter is. Je reageert niet op de situatie op zich waarin jij je bevindt als je angstig wordt, maar op het beeld dat jij ervan hebt. Dat komt omdat je brein 50 keer sneller reageert op een innerlijk beeld dan op de werkelijkheid.
Heb je last van prikangst, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat er op je onbewuste innerlijke beeldscherm een enorme injectienaald verschijnt als je alleen al denkt aan een vaccinatie. Of je brein maakt andere foutjes. Je bent je vaak niet bewust van onbewuste beelden die je angst aanwakkeren. De specialiteit van MindTuning is om deze onbewuste foutjes op te sporen en te herstellen.
Je zenuwstelsel reageert op een innerlijk beeld
Zodra je innerlijke beleving bedreigend overkomt, reageert je zenuwstelsel daarop. Je lichaam wordt onmiddellijk in staat van paraatheid gebracht, zodat je het dreigende gevaar het hoofd kunt bieden. Zelfs als er in werkelijkheid geen bedreiging is. Je brein kent namelijk het verschil niet tussen werkelijkheid en fantasie. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom je hart sneller gaat kloppen als je naar een spannende film kijkt, terwijl je zelf niet echt meemaakt wat de hoofdpersoon in de film doorstaat.
Wie zorgt voor een innerlijke wereld die in overeenstemming is met de werkelijkheid, raakt niet in paniek in situaties waarin je je redelijkerwijs op je gemak zou mogen voelen. Tijdens onze trainingen en consulten vinden wij de foutjes in je brein die jouw enorme angst veroorzaken en overschrijven deze. Want wat in 1x is ontstaan (jouw prikangst) is ook in 1x op te lossen. Daarnaast leren we je hoe jij je voortaan ontspant. En ook hoe jij je denken in de juiste richting stuurt om in de toekomst te voorkomen dat je opnieuw een angst ontwikkelt.
2 belangrijke tips bij prikangst waar je zelf mee aan de slag kunt
Er zijn 2 belangrijke dingen die je zelf kunt doen als je aan prikangst lijdt die je enorm zullen helpen. Ga er serieus mee aan de slag!
1. Mindset-tip: stuur je je aandacht in de juiste richting
Aandacht zorgt voor groei. Daarom is het van groot belang dat je je denken in de juiste richting stuurt. Dat begint al lang voordat je een injectie gaat halen. In plaats van je zorgen te maken over de vaccinatie in de toekomst, is het belangrijk om je alleen bezig te houden met het hier en nu. Dus met wat op dit moment belangrijk voor je is. Dat kan je werk zijn, de boodschappen die je wilt halen, het gerecht dat je wilt maken. Is het zo eenvoudig? Ja, dat is het! Betrap je jezelf erop dat je in het nu het straks onder controle wilt krijgen, breng jezelf dan onmiddellijk terug naar wat er op dit moment aan de orde is.
2. Cruciale ontspanningstip: neem visueel ruimte in
We zijn inmiddels aanbeland bij een hele belangrijke tip. Het is dé manier om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent wanneer je een injectie gaat halen. Ik noem het: visueel ruimte innemen. Dit heeft alles te maken met jouw manier van kijken. Het gaat als volgt.
Neem als je de ruimte betreedt waar je gevaccineerd zal worden, de hele ruimte in je op. Maak je blikveld zo ruim mogelijk. Dat geeft ruimte van binnen en ontspant. Let op: goed waarnemen is iets anders dan focussen. Ga dus niet naar de injectiespuit of je arm staren. Maak je gezichtsveld zo groot mogelijk en blijf om je heen kijken. Zo wordt het onderwerp dat jou zo beangstigt (de injectienaald), een klein onderdeel van een veel groter geheel en daarom een stuk minder bedreigend.
Lees hier nog meer ontspanningsoefeningen die je helpen om tot rust te komen.
Waarom staren funest is
Vermijd staren. Want wie staart, keert naar binnen en gaat een horrorfilm bekijken die niets te maken heeft met de werkelijkheid. Blijf naar buiten gericht en geef je ogen zoveel mogelijk te kost.
Ga hiermee aan de slag. Heb je meer hulp nodig? Tijdens onze trainingen en consulten sporen wij de foutjes op in je brein die prikangst veroorzaken en overschrijven deze. Ook krijg je nog meer uitleg over hoe je in het hier en nu blijft en over de kracht van goed waarnemen.
Afrekenen met prikangst
Wil je meer weten over ons en hoe wij je kunnen helpen om jezelf zonder angst en paniek te laten vaccineren? Neem dan gerust contact met ons op.
Ga naar: online training Afrekenen met Prikangst
Ga naar: Groepstraining
Ga naar: Persoonlijk 1 op 1 Consult
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579