Vliegangst overwinnen plus 3 tips
Heb je last van vliegangst, oftewel aviofobie? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 20 procent van de Nederlanders lijdt aan angst om te vliegen. Kun je zelf vliegangst overwinnen? En hoe dan? Daar gaat dit artikel over.
Inhoudsopgave:
- Wanneer moet je iets aan vliegangst doen?
- Welke vormen van vliegangst zijn er?
- Wat zijn de symptomen bij vliegangst?
- Wat zijn de oorzaken van vliegangst?
- Waarom kun je opeens uit het niets vliegangst krijgen?
- Hoe ontstaat plotselinge vliegangst?
- Vliegangst overwinnen met de MindTuningmethode
- 3 tips bij vliegangst
Wanneer moet je iets aan vliegangst doen?
Het feit dat vliegen één van de meest veilige vormen van transport is -de kans dat er iets gebeurt, is velen malen kleiner dan wanneer je fietst of autorijdt- doet er niets aan af dat veel mensen met vliegangst met gemak de auto of fiets pakken, maar het vliegtuig mijden als de pest.
Als het niet noodzakelijk is om het vliegtuig te nemen en je vindt dat prima, dan is een vliegangstcursus aan jou niet snel besteed. Het wordt anders als je bijvoorbeeld voor je werk (soms) per vliegtuig moet reizen, je geen spelbreker wilt zijn als je gezin of vrienden wel samen een vliegreis willen maken, of vliegangst je belet om mensen die je lief zijn te kunnen bezoeken.
Welke vormen van vliegangst zijn er?
Vliegangst kan zich op verschillende manieren uitten. Sommigen worden angstig bij het opstijgen en/ of landen, of tijdens turbulentie. Voor anderen is het gehele vliegproces een horrorverhaal. Het begint al ver voor het instappen en duurt totdat het vliegtuig veilig op de grond staat. Het kan zelfs je hele vakantie verpesten omdat het maar in je hoofd blijft gonzen dat je straks ook weer per luchtbus naar huis toe moet.
Wat zijn de symptomen bij vliegangst?
Van angstgevoelens tot complete paniek en alles dat er tussen zit; dat kun je ervaren als je vliegangst hebt. Het kan zich lichamelijk uitten in een hart dat als een razende te keer gaat, druk op je borst, benauwdheid of hyperventilatie, duizeligheid, droge mond, trillen, zweten, koude rillingen, een doof gevoel, of het idee dat je doodgaat.
Sommigen lijden in stilte, anderen worden emotioneel, gaan huilen of schreeuwen het uit hoe bang ze zijn tegen degene die naast hem of haar zit. In extreme gevallen is de angstrespons en reflex om te willen vluchten zo groot dat iemand smeekt of het vliegtuig aan de grond kan worden gezet.
Wat zijn de oorzaken van vliegangst?
Een traumatische vliegervaring, zoals hevige turbulentie of een bijna ongeluk kunnen ervoor zorgen dat je vliegangst ontwikkelt. Een andere trigger is dat je iemand kent die is overleden als gevolg van een vliegtuigongeluk. Ook het zien van heftige beelden van een verongelukt toestel in de pers of een documentaire kan ervoor zorgen dat je vliegangst ontwikkelt. Heb je last van claustrofobie? Ook dan gaat dit vaak gepaard met vliegangst (zodra de deur dicht gaat kun je er immers niet meer uit). Angst voor een paniekaanval, om geen controle te hebben, een ongeluk te krijgen of angst om dood te gaan zijn ook uitgelezen triggers die maken dat mensen voor geen goud in een vliegtuig stappen.
Waarom kun je opeens uit het niets vliegangst krijgen?
Er komen regelmatig cliënten in onze praktijk die probleemloos en ontspannen de hele wereld rondvlogen. Totdat ze tijdens een vlucht zomaar ‘uit het niets’ een joekel van een paniekaanval kregen. En daarna geen voet meer in een vliegtuig durven te zetten. Ze begrijpen er helemaal niets van. Hoe komt dit?
Hoe ontstaat plotselinge vliegangst?
Om te beginnen: veel angsten ontstaan ‘uit het niets’. Tenminste, zo voelt het. Er is echter wel degelijk iets aan de hand. Op momenten dat je draaglast groter is dan je draagkracht, met andere woorden: je hebt roofbouw op jezelf gepleegd, geeft je lichaam je een waarschuwingssignaal. Het wil je zeggen: ho, stop, het is tijd om rust te nemen. Zo’n waarschuwingssignaal komt in de vorm van hartkloppingen, duizeligheid, of andere lichamelijke sensaties waarvan je enorm schrikt. Het kan zelfs even helemaal zwart voor je ogen worden. De meeste mensen denken op zo’n moment dat ze doodgaan en raken in paniek. Je brein koppelt zo’n verschrikkelijke ervaring aan de situatie waarin jij je op dat moment bevindt. Zit je op dat moment in een vliegtuig? En ga je erover nadenken dat het opnieuw kan gebeuren? Dan heb je vliegangst te pakken.
Vliegangst overwinnen met de MindTuningmethode
MindTuning benadert en behandelt vliegangst anders dan elke andere vliegangsttherapie. Wij nemen je niet mee een vluchtsimulator of vliegtuig in. Het probleem zit in je brein en mag daar worden opgelost. Alle angsten hebben 1 gemene deler. Het wordt veroorzaakt door een ‘foutje’ in het visuele brein, waardoor je de werkelijkheid uit het oog verliest. Je keert totaal naar binnen. Op je innerlijke beeldscherm speelt zich een horrorscenario af. En jouw lichaam reageert hierop met een angstrespons.
Laat het maar eens tot je doordringen; je bent als je vliegangst hebt niet bang voor de realiteit/ de werkelijkheid van dit moment. Je bent niet in het hier en nu. In plaats daarvan bekijk je een innerlijke horrorfilm. Met MindTuning sporen we het foutje in je brein op en overschrijven deze. Daarnaast krijg je inzichten, technieken en oefeningen waarmee je kunt voorkomen dat je opnieuw een angst ontwikkelt.
3 tips bij vliegangst
Hieronder vind je 3 tips bij vliegangst die je zelf kunt toepassen.
Tip 1: Vermijd deze extra triggers
Cafeïne, suiker energiedrankjes enz. maken je gevoeliger voor angst. Vermijdt het gebruik ervan als je gaat vliegen.
Tip 2: Zo voorkom je dat je in de greep komt van innerlijke horrorscenario’s
Naar binnen keren gaat gepaard met staren. Voorkom dit. Kijk om je heen, geef je ogen de kost. Wat zie je allemaal? Hiermee zorg je ervoor dat je niet gaat kijken naar een innerlijke foute film.
Tip 3: Zo block je piekeren en doemdenken
Voorkom dat je gaat piekeren en doemdenken. Houd je bezig met doeldenken. Met wat je graag wilt. En dat is niet: ik wil zonder angst vliegen. Maar wel, wat je allemaal gaat doen op je bestemming. Hoe leuk, interessant en fijn het wordt. Maak bijvoorbeeld tijdens je reis een planning m.b.t. je bestemming.
Wil je meer hulp van ons bij het overwinnen van vliegangst?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van je angststoornis af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579