Burn-out door relatie
Burn-out door relatie raken, is dat mogelijk? Opgebrand raken wordt door velen gezien als een werk gerelateerd probleem. De werkelijkheid is echter dat er regelmatig andere oorzaken aan burn-outklachten ten grondslag liggen. Eén van die oorzaken is negatieve energie op het thuisfront door relatieproblemen. Check of jij je in de gevarenzone bevindt en doe je voordeel met de tips.
Elke relatie heeft ups en downs, maar als de downs te lang aanhouden, wordt het voor jou ook zwaarder om je werk naar behoren te doen en kan er burn-out door relatie ontstaan. Je gaat steeds meer stress ervaren. Je merkt dat wat je altijd gemakkelijk afging opeens veel energie kost, krijgt last van burn-outsymptomen en uiteindelijk kan het ertoe leiden dat jij je werk helemaal niet meer kunt doen.
Een weekendje weg of een ochtendje uitslapen helpt in zo’n geval niet meer. Want, burn-out betekent dat de knop definitief om gaat. Het lijkt dan alsof je burn-out bent geworden van je werk, terwijl het in feite het gevolg van relatieproblemen is dat jij je werk niet meer aankunt en een burn-out krijgt.
Overspannen door relatie: oorzaken
Relaties kunnen om verschillende redenen uit balans raken en onder druk komen te staan waardoor burn-outklachten ontstaan. Veel voorkomende problemen die relatie gerelateerd zijn, zijn wantrouwen, verschillende verwachtingen, financiële problemen, intimiteitsproblemen, verschillende interesses en doelen, gebrek aan tijd voor elkaar, onopgeloste problemen uit het verleden, gedragsproblemen, en grote veranderende omstandigheden.
Wantrouwen
Iedereen weet dat je met ontrouw, leugens en geheimen een bom legt onder een relatie die elk moment kan afgaan. Niet alleen als je partner er achter komt. Ook bij jezelf levert het stress op als jij niet eerlijk bent.
Het komt eveneens voor dat er een gebrek aan vertrouwen in elkaar is, zonder dat er een goede reden voor is. Of dat één van de partners obsessief bang is om in de steek te worden gelaten, zonder dat de ander er aanleiding toe geeft. Dit leidt dan tot steeds terugkerende conflicten en ruzies, terwijl er in feite niets aan de hand is.
Verschillende verwachtingen
Conflicten ontstaan ook vaak als partners verschillende verwachtingen hebben over hun relatie, toekomstplannen, levensstijl, of de verdeling van taken. Het voelt alsof je met een vreemde bent, terwijl het eerst leek alsof je met elkaar kon lezen en schrijven.
Er wordt wel eens gezegd: liefde maakt blind. Lange tijd denk je dat alles vanzelf gaat, totdat de tijd dat je alles door een roze bril ziet plaatsmaakt voor de realiteit en blijkt dat je helemaal niet zo goed bij elkaar past.
Een relatie waarin partners elkaar tegenpolen zijn kan trouwens prima uitpakken. Mits er goede afspraken worden gemaakt en gelijkwaardigheid de norm is. Het vraagt om begrip, flexibiliteit van beide partijen en een goede onderlinge communicatie.
Financiële problematiek
Geld gerelateerde stress, verschillende financiële gewoonten of een gebrek aan overeenstemming over financiën kunnen eveneens enorme spanningen veroorzaken. Het gebeurt regelmatig dat een geweldige relatie opeens stuk loopt als er financiële problemen ontstaan en het niet lukt om er goed over te blijven communiceren. Het kan ook zijn dat de een er alles aan doet om het op te lossen en de ander de kop in het zand steekt. Maar ook dat er geen overeenstemming is over hoe dit op te lossen.
Intimiteitsproblemen
Gebrek aan fysieke intimiteit, emotionele verbinding of seksuele problemen zijn stress en spanningveroorzakers bij uitstek. Bijvoorbeeld als de ene partner weinig of geen zin (meer) heeft in seks. Maar ook als er een verschil is in ideeën over wat emotionele verbinding of intimiteit inhoudt en het in de praktijk niet voor beide partners even goed (meer) voelt. Ook de overgang of midlife crisis kunnen intimiteitsproblemen veroorzaken.
Verschillende interesses en doelen
Wanneer partners sterk uiteenlopende interesses, doelen of waarden hebben, kan dit tot frictie leiden. Bijvoorbeeld als er geen enkele gezamenlijke interesse is met betrekking tot sociale activiteiten, je helemaal niets op hebt met elkaars vrienden, er geen begrip is voor elkaars gevoelens of grenzen. Of wanneer je een ander idee hebt als het gaat om de definitie van liefde.
Gebrek aan tijd voor elkaar
Een drukke levensstijl of het gevoel dat er te weinig tijd is voor de relatie leidt ook regelmatig tot frustratie en problemen. Andere mensen en activiteiten krijgen dan meer tijd en ruimte dan jullie relatie. Als dat langer blijft aanhouden en beide partners doen er niets aan om het te herstellen, stapelen de spanningen zich op.
Onopgeloste problemen uit het verleden
Oude ruzies of onopgeloste kwesties die steeds terugkomen, kunnen de emoties hoog doen oplopen, zodat je uitgeput raakt. Het kost steeds meer moeite om van een ruzie te herstellen als zaken zich blijven herhalen zonder dat er een oplossing in zicht is en oude koeien keer op keer uit de sloot worden gehaald.
Gedragsproblemen
Burn out komt ook vaak door verslavingen, manipulatie, agressie, passief-agressief gedrag of andere gedragsproblemen binnen een relatie. Leven met een verslaving is slopend. Maar partner zijn van een verslaafde nog meer.
Ook wanneer je partner een manipulator is, ga je er vroeg of laat onderdoor als je in deze relatie blijft zitten. Je krijgt te maken met passief-agressief gedrag, of regelrechte agressie. In alle gevallen ga je er onderdoor.
Je loopt het risico je sociale contacten en sociale activiteiten kwijt te raken en in een isolement terecht te komen. Omdat de ander je isoleert, of je dit zelf doet uit schaamte voor wat er zich binnen jouw relatie afspeelt. Ook op je werk wil je verbergen wat er aan de hand is, wat tot grote druk en spanning leidt.
Grote veranderingen
Een grote verandering in je leven zoals gezinsuitbreiding, carrièreverandering, een verhuizing die gepaard gaat met een langdurige verbouwing, of als één van de partners mantelzorger wordt, kunnen stress en aanpassingsproblemen veroorzaken binnen een relatie. Het zijn burn-outveroorzakers bij uitstek.
Conflicten en ruzies
Wat de achterliggende problemen ook zijn; regelmatige conflicten, voortdurende ruzies en het onvermogen om op een constructieve manier met situaties en meningsverschillen om te gaan, belasten een relatie enorm en putten je uit.
De impact van relatieproblemen op jouw functioneren op het werk
Een stressvolle situatie thuis heeft grote impact op hoe jij je voelt en functioneert. En dus ook op jouw gemoedstoestand en functioneren buitenshuis op de werkvloer. Enkele effecten van relatieproblemen op het werk zijn onder andere:
Verminderde samenwerking en communicatie
Wanneer je in beslag wordt genomen door relatieproblemen, kan het moeilijker zijn om effectief te communiceren en samen te werken met collega’s. Dit beïnvloedt de teamdynamiek negatief en zorgt voor spanning.
Verminderde concentratie en focus
Symptomen als verstrooidheid, je zorgen maken en met je gedachten niet bij je werk zijn, maken dat het moeilijker is om je te concentreren op taken en projecten.
Verminderde productiviteit
Het wordt moeilijker voor je om taken op tijd af te ronden. Je hebt naast minder focus ook minder energie dan voorheen.
Toename van fouten maken
Emotionele stress leidt tot verminderde cognitieve functies, wat resulteert in meer fouten maken op het werk. Dit veroorzaakt extra stress, waardoor je nog minder goed gaat functioneren. En zo is de cirkel rond.
Uitgeput door relatie
Al met al moet je alle zeilen bijzetten om te dealen met de gevolgen die jouw relatieproblemen hebben op jouw functioneren op de werkvloer. Dit kost enorm veel energie en die heb je nu juist niet als relatieproblemen je uitputten. Een burn-out kan dan niet lang meer uitblijven.
Blijven werken aan een gezonde relatie
Liefde lijkt in het begin van een relatie vaak voldoende, maar liefde alleen is niet genoeg om ervoor te zorgen dat een nieuwe relatie goed blijft in de toekomst. Een gezonde relatie is iets waar je blijvend aan mag werken. Het heeft als basis dat je blijft communiceren met elkaar, tijd vrij maakt voor de ander, leuke dingen samen blijft doen, rekening houdt met elkaar en je eigen grenzen en die van de ander respecteert.
Zo’n relatie zal minder snel ontwricht raken, dan een ongezonde relatie waarbij je afhankelijk bent van de glimlach van de ander, in een sociaal isolement terecht komt, of geen rekening met een ander houdt. Want als een van beiden wil blijven communiceren en van toegevoegde waarde is voor de ander, maar die ander geen thuis geeft, is het trekken aan een dood paard.
Het belang van werken aan een gezonde relatie met jezelf
Gezonde relaties met een ander beginnen sowieso altijd met een gezonde relatie met jezelf. Lees hier hoe je een goede relatie met jezelf ontwikkelt om burn-out door relatie te voorkomen.
Communicatieproblemen oplossen
Met elkaar blijven praten is van groot belang om een relatie goed te houden. De ene persoon heeft meer behoefte aan communicatie dan een ander. En natuurlijk kun je ook met vrienden of goede vriendin praten over wat je bezig houdt. Maar als je elkaar in een liefdesrelatie niet kunt begrijpen op het communicatieve vlak omdat je op een andere golflengte zit en misverstanden niet uit de weg worden geruimd, is dat desastreus. Dat geldt ook voor niet luisteren naar elkaar, of het vermijden van gesprekken terwijl de ander daar wel behoefte aan heeft.
Tips om beter te communiceren
Goed leren communiceren is een must als je relatieproblemen voor wilt zijn en om, als er toch iets speelt, daar op een goede manier mee om te gaan. Belangrijke tips zijn: laat een ander uitpraten, neem niets persoonlijk en spreek in de ik-vorm.
Tip 1 – Laat de ander uitpraten
Wacht altijd met reageren totdat je partner is uitgesproken. Als je de ander in de reden valt, ook al denk je dat je iets belangrijks te vertellen hebt, dan zeg je dat jij je eigen verhaal belangrijker vindt dan die van je partner. Of je denkt al te weten wat de ander wil zeggen zonder dat je de moeite wilt nemen om eerst te blijven luisteren of dat wel klopt. Ook als je een vraag stelt als de ander niet is uitgesproken, is dat een vorm van een gesprek overnemen. Iemand laten uitspreken is laten zien dat je de ander volkomen serieus neemt.
Tip 2 – Neem niets persoonlijk
Veel mensen zijn geneigd om wat een ander zegt persoonlijk op te vatten. En dat verstoort een goede communicatie enorm. Houd daarom het volgende goed voor ogen: wat jouw partner zegt, gaat over hoe hij of zij een situatie ervaart. Ook de rol die de ander jou hierin toe bedeelt is hoe hij of zij dat ziet. Als jij dit daadwerkelijk kunt scheiden, zorgt dat voor innerlijke rust en ben je in staat om goed te luisteren en op objectieve wijze mee te denken over hoe iets opgelost kan worden.
Tip 3 – Spreek in de ik-vorm
Voer een gesprek altijd in de ik-vorm. Zeg niet: ‘Jij doet…’, of ‘jij bent…’ Maar: ‘Ik vind jouw gedrag…, enz.’ Zo houd je het bij jezelf en voorkom je dat je anderen veroordeelt of bekritiseert.
Lees 21 tips om beter te communiceren
Heb je onze hulp nodig bij burn-out door relatie?
Bekijk hier de verschillende mogelijkheden van professionele ondersteuning die je uit je burn-out helpen.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579