Hoogsensitief persoon kenmerken
Vraag jij je af of je een HSP’er bent? HSP staat voor highly sensitive person, oftewel hoogsensitief persoon. De term is in 1996 geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Lees hier wat hsp kenmerken zijn en waarom hsp’ers vaak ten onrechte worden gezien als verlegen, geremd, of niet sociaal… En waarom je vanwege je hooggevoeligheid vatbaar kunt zijn voor het ontwikkelen van een angst.
De volgende onderwerpen over HSP komen aan bod:
- Wat is hoogsensitief?
- HSP kenmerken herkennen
- Lichamelijke kenmerken hsp’ers
- Hoogsensitief en werk
- Gevolgen van teveel prikkels
- Hier heb je behoefte aan
- Zijn hoog sensitieve mensen introvert?
- High Sensation Seekers
- Het verschil tussen HSP en verlegenheid
- HSP en angstklachten
Wat is hoogsensitief?
Hoogsensitieve mensen ervaren de wereld op een intensere manier dan anderen. Belangrijk om te weten is dat hoogsensitiviteit absoluut geen psychische stoornis is, maar een aangeboren eigenschap. Zo’n 15 tot 20 procent van de bevolking bestaat uit hoogsensitieve personen.
Je zou hoogsensitiviteit kunnen omschrijven als een andere manier waarop je zenuwstelsel werkt, maar je kunt alle mensen die hoogsensitief zijn niet over één kam scheren. Hoewel er specifieke hsp symptomen zijn, ervaart elk hoogsensitief persoon het op een eigen manier. Het varieert hoe hoogsensitiviteit tot uiting komt en ook met betrekking tot de intensiteit ervan.
HSP kenmerken herkennen
Lees hieronder of je de hsp kenmerken herkent bij jezelf:
Je bent gevoelig voor overprikkeling
Omdat je als sensitieve persoonlijkheid een gevoeliger zenuwstelsel hebt, ben je overgevoelig voor teveel prikkels. Een van de hsp symptomen is dan ook dat fel licht, harde geluiden, sterke geuren of ruwe stoffen overweldigend voor je kunnen zijn en een sterke reactie bij je veroorzaken.
Je hebt oog voor details en subtiliteiten
Hoogsensitieve mensen merken details en subtiele signalen op die anderen over het hoofd zien. Een diepgaande verwerking van informatie is ook een typische eigenschap van een sensitieve persoonlijkheid. Je hebt de neiging om situaties grondig te overdenken voordat je handelt. Anderen kunnen je daardoor zien als geremd of verlegen.
Je hebt een goede intuïtie en veel empathie
Je ervaart als hoog sensitief persoon emoties, zowel positieve als negatieve, intenser dan anderen. Je vangt non-verbale signalen en emotionele prikkels van mensen op die anderen niet opmerken. Je hebt een groot empathisch vermogen en een sterke intuïtie. Je gaat diepe verbindingen en relaties aan met anderen. Oppervlakkigheid is niet aan jou besteed.
Je bezit een groot gevoel voor schoonheid
Je hebt als HSP een rijke en complexe innerlijke belevingswereld. Je kunt diep geraakt worden door kunst, delicate geuren, smaken en muziek.
Lichamelijke kenmerken hsp’ers
Hooggevoelig zijn brengt ook lichamelijke symptomen met zich mee:
- Je bent gevoeliger voor pijn
- Je schrikt sneller dan anderen
- Als je honger hebt, heeft dat grote invloed op je humeur en concentratievermogen
- Je bent gevoeliger voor de effecten van bijvoorbeeld cafeïne
Hoogsensitief en werk
In een rustige werkomgeving voel je je als HSP’er als een vis in het water. Je komt dan goed uit de verf. Je bent in staat om informatie beter dan gemiddeld in je op te nemen en tot in detail uit te werken. Je bent creatief en goed in originele oplossingen bedenken.
Je komt niet tot je recht onder druk. Als je in korte tijd veel moet doen, voel je je opgejaagd. En je raakt geïrriteerd als mensen je te veel tegelijkertijd willen laten doen. Je doet erg je best om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt of dat je iets vergeet. Onder druk levert dat veel stress op. Als er sprake is van competitiedrang of er op je vingers wordt gekeken, raak je gespannen en blokkeer je.
Gevolgen van teveel prikkels
Je kunt je als hoog gevoelig mens het ene moment super geweldig voelen en het andere moment is alles opeens teveel voor je omdat je wordt overweldigd door teveel prikkels. Ook word je snel beïnvloed door stemmingen van anderen.
Hier heb je behoefte aan:
Je vermijdt het liefste situaties die je van streek maken of overbelasten. En om overprikkeling te voorkomen, heb je regelmatig behoefte aan tijd om te herstellen en jezelf weer in balans te brengen. Tijdens drukke dagen trek je je graag terug op een plek waar je alleen kunt zijn en niet wordt gestoord. Je voelt je thuis in de natuur.
Zijn hoog sensitieve mensen introvert?
Er wordt vaak gedacht dat een van de hsp kenmerken is dat hsp’ers altijd introverte mensen zijn. In zo’n 70 procent van de gevallen is dat inderdaad zo en ben je gelukkig met een rustig leven, waarbij er veel ruimte is voor reflectie. Je zult niet zo snel een impulsieve of risicovolle beslissing nemen. Maar je kunt ook introvert zijn en helemaal niet hoog sensitief.
High Sensation Seekers
Ben je een extravert persoon? Denk dan niet dat jij daarom niet hoog sensitief kunt zijn. Dat kan namelijk wel. Extraverte mensen die hoog sensitief zijn hebben behoefte aan spanning en nieuwe ervaringen. Ze worden ook wel High Sensation Seekers’ (HSS’ers) genoemd. Aan de ene kant vervelen ze zich zeer snel, maar aan de andere kant raken ze ook snel overprikkeld. Het is belangrijk voor je als HSS’er om naast alle spanning en sensatie die je graag opzoekt, ook genoeg tijd te nemen om te herstellen.
Het verschil tussen HSP en verlegenheid
Als hsp’er zal je vast gemerkt hebben dat je in je leven vaak ten onrechte bent gezien als verlegen, geremd, of niet sociaal… En ben je wellicht gaan geloven dat dit zo is. Verlegenheid is echter iets anders dan gevoelig zijn voor teveel prikkels. Verlegenheid is een gemoedstoestand. Die speelt bijvoorbeeld op als je nieuwe mensen gaat ontmoeten. Je bent bang dat anderen je misschien niet leuk zullen vinden of niet accepteren. Je bent niet 24/7 verlegen, net zoals je niet altijd boos, verdrietig of jaloers bent. Hoog sensitief en dus gevoelig voor teveel prikkels, ben je wel altijd. Het is een aangeboren eigenschap.
Het kan natuurlijk best zo zijn dat je als hsp’er ook in bepaalde situaties verlegen bent. Bijvoorbeeld omdat je dit etiket kreeg opgeplakt door de buitenwereld en er zelf in bent gaan geloven. Maar van verlegenheid kun je afkomen, van hoog gevoelig zijn niet. Je kunt wel goed leren omgaan met hoog gevoeligheid.
HSP en angstklachten
Hoogsensiviteit heeft veel positieve kenmerken. Naast de positieve kanten ben je als hoogsensitief persoon of high sensation seeker sneller stressgevoelig en vatbaar voor chronische vermoeidheid of angstklachten als je niet voldoende tijd neemt om jezelf op te laden, omdat je snel overprikkeld raakt.
Je wordt dan plotseling overvallen door een angstaanval. Op deze manier geeft je lichaam aan dat het overbelast is. Je schrikt hier enorm van en vanaf dat moment legt je brein een link tussen de enorme paniek die je voelde en de situatie waarin jij je op dat moment bevond. Overviel de angstaanval je bijvoorbeeld op straat? Dan heb je straatvrees te pakken. Gebeurde het tijdens een vergadering? Dan kan een sociale angst, zoals spreekangst, het gevolg zijn, enz.
Ook is er een relatie tussen hoog sensitiviteit en burn-out. Goed leren omgaan met deze aangeboren eigenschap is dan ook een must om dit te voorkomen.
Lees hier alles over burn-out (voorkomen)
Lees hier alles over angstaanvallen (voorkomen)
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579