Bel-angst of Telefoon-angst
In het digitale tijdperk, waarin berichten versturen via e-mail, whatsapp en andere social media de norm lijkt, hebben steeds meer jonge mensen moeite om de telefoon op te nemen of zelf iemand te bellen. Dit wordt bel-angst genoemd. Hoe kom je ervan af? Je leest er hier alles over.
Wat is bel-angst?
Bel-angst is een sociale angst. Als je er last van hebt, bel je niet graag iemand op. Je appt, mailt, sms’t, schrijft desnoods een brief, of spant iemand anders voor je karretje…, alles om maar niet te hoeven bellen.
Je schrikt je rot als je mobieltje trilt en er een telefoonnummer op je scherm verschijnt. Of, als je ringtone opeens klinkt. Je neemt voor geen goud op. Zou je dit wel doen, dan roept het hele gesprek via de telefoon zoveel angst op, dat er van de conversatie niets blijft hangen.
Als thuis de telefoon gaat, dan maak je je snel uit de voeten. Mocht een familielid je roepen omdat er iemand voor jou aan de lijn hangt, lieg je dat je wel terug zult bellen. Want terugbellen wordt dan al snel appen.
Angstgevoelens vanwege een gesprek aan de telefoon blijkt vaker voor te komen bij jongeren. Maar ook 10 procent van de ouderen heeft een zekere vorm van bel-angst. Het is een van de snelst opkomende angsten. Als je jong bent en je vertelt vrienden dat je bel angst hebt, kom je er vast en zeker achter dat je niet de enige bent.
Symptomen van bel-angst
Bel-angst kan gepaard gaan met allerlei symptomen. Van klamme handen, een hart dat op hol slaat, trillende stem, hoge adem tot hyperventileren en een regelrechte paniekaanval.
Gevolgen van bel-angst
Er is in jouw ogen prima met bel angst te leven als iemand anders voor jou de telefoon opneemt en voor je belt. Het maakt het ook al makkelijker als je zakelijk geen telefoongesprek hoeft te voeren.
Toch is het niet handig als je carrière wilt maken. Mondelinge communicatievaardigheden zijn noodzakelijke soft skills. En er wordt van je verwacht dat je tijdens je werk zo nu en dan iemand belt. Zeker als er niet wordt gereageerd op je e-mail of appje. Angst om een telefo0ntje te plegen, is dan ook een enorme belemmering als je echt wat wilt bereiken in je leven.
Uitstelgedrag
Dat bel-angst onzin is, dat weet je verstand drommels goed. En dat niemand je tijdens het bellen een kopstoot geeft, begrijp je ook. En toch, ondanks alle logica, houdt bel-angst je in de greep en zorgt ervoor dat je dingen gaat uitstellen.
Geloof je…
- Als je niet gelooft dat jijzelf je bel-angst snel kunt oplossen, ga je het waarschijnlijk niet eens proberen.
- Vraag jezelf eens af of er ooit een tijd was waarin je geen bel-angst had? Als dat zo was, zit de oplossing in jou. Wil je dat geloven en wil je weten HOE? Dan is MindTuning® de oplossing.
Wil je via Groepstraining van je bel-angst afkomen? Klik hier.
Effect op je mentale gezondheid en zelfvertrouwen
Je zal merken dat bel-angst op den duur ten koste gaat van je mentale gezondheid. Het kan er zelfs in resulteren dat je fysiek gaat reageren met een paniekaanval of hyperventilatie zodra je een belletje moet doen.
Ook krijgt je zelfvertrouwen een knauw omdat je iets niet kunt wat anderen wel kunnen en zaken gaat uitstellen. Met klamme handen een gesprek voeren via je smartphone, terwijl woorden en zinsopbouw nauwelijks in je opkomen, kan leiden tot zelfkritiek en een slecht zelfbeeld.
Oorzaken van telefoonangst:
Er zijn allerlei redenen waarom mensen telefoonangst hebben:
Sociale media:
In een wereld waarin vooral contact plaatsvindt via tekstberichten, emoji’s en foto’s, kun je je onzeker gaan voelen over je vermogen om een mondeling gesprek te voeren via de telefoon.
Minder controle:
Op social media kun je berichten opstellen, bewerken en filters gebruiken om de gewenste indruk te maken. Bij telefonische gesprekken kan dit niet. Dit gebrek aan grip op de situatie kan angst veroorzaken.
Angst om negatief beoordeeld te worden: Je bent bang voor kritiek, afwijzing, of om belachelijk gemaakt te worden, bijvoorbeeld als je niet weet hoe een telefonisch gesprek te beginnen, wanneer je het juiste antwoord op een vraag niet weet, etc.
Angst voor negatieve lichamelijke sensaties: Je bent bang dat je stem trilt of je adem omhoog schiet, de ander dat hoort, daar in negatieve zin wat van vindt en je daarom als zwak, zielig of incompetent ziet.
Angst voor stotteren: Mocht je stotteren, dan kan iemand aan de andere kant van de lijn dat horen en juist dat wil je voorkomen. Stotteren is net als bel-angst een van de vele sociale angsten.
Bel-angst wordt nog erger als jij je bedenkt dat er misschien nog meer mensen meeluisteren.
Hoe bel-angst te overwinnen – 5 tips
Met onderstaande tips kun je zelf aan de slag gaan.
- Begin met het oefenen van telefoongesprekken met bekenden, zoals vrienden of familieleden, om ermee vertrouwd te raken.
- Neem een simpel telefoongesprek eens op en luister deze terug met een positieve mindset. Wat ging er goed?
- Een goede voorbereiding helpt. Als je wat steekwoorden opschrijft, hoef je niet bang te zijn voor een brainlock tijdens het telefoneren.
- Sommige behandelaars geven het advies om positief te visualiseren voordat je gaat bellen. Maar het is beter om dat juist niet te doen. Als je bel-angst hebt, wordt er o.a. een foutje gemaakt in je visuele verwerking van een belsituatie. Visualiseren resulteert mogelijk in een groter probleem.
- Volg een communicatietraining. Leer presenteren. Doe een training tegen spreekangst. Volg een assertiviteitstraining. Het helpt je mee om bel-angst te overwinnen. Onthoud daarbij: bel-angst behoort tot de eenvoudig en snel oplosbare angststoornissen.
Oefenen vs testen?
Maak een afspraak met jezelf dat je een test doet van een week. Je neemt telkens de telefoon op en je belt iemand als dat nodig is. Slechts één week geen enkel belletje vermijden. Benader het echt als een test.
Oefenen met mensen bellen is te vergelijken met proberen om te gaan bellen. En de ervaring leert dat als jongeren gaan oefenen, ze incalculeren dat het fout gaat. Wil je echt veranderen dan is testen beter, zo blijkt.
Het voordeel van een afspraak met jezelf is dat je er niet meer over hoeft na te denken. Afspraak is afspraak. Breng het die ene week in de praktijk en je gaat ongemerkt lef ontwikkelen.
Voordelen van bel-angst overwinnen
Een leven zonder bel-angst verbetert op vele fronten. Je hebt meer persoonlijke communicatie met vrienden en familie. Meer begrip voor anderen. Bellen of appen is je om het even. Je hebt de vaardigheid om mensen te enthousiasmeren voor ideeën, ook tijdens het bellen. Je spontaniteit is terug en je voelt dat je er helemaal bij hoort. Nog belangrijker is dat je een professioneel netwerk kunt opbouwen en vaker en meer interessante mensen ontmoet.
Lezen
Pieter Frijters schreef enkele boeken die je beslist een stuk verder helpen. Lees zijn boek ‘Van Fobie naar Vrijheid’. Het is een echte bestseller en alweer de 25e druk. Zijn laatste boek ‘Vroeger had ik Spreekangst’ gaat niet per se over bellen, maar je vindt een heleboel overeenkomsten. Ook handig is zijn boek ‘Meester over je Gedachten’. Het leert je sturing te geven aan je denken. Lees minstens een van zijn boeken en er gaat een nieuwe wereld voor je open.
Bellen
Je mag ons ook bellen over de mogelijkheden die er zijn om je te helpen: tel: 0182 612345. Maar chatten kan natuurlijk ook.
MINDTUNING®
– SCHOKKEND EFFECTIEF –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
Bekijk hieronder de GRATIS online training (Video)Bellen zonder angst:
Wil je meer hulp van ons?
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579