Trillende handen
Oorzaken van trillende handen
Heb je last van trillende handen? Dan kan dit een lichamelijke of psychische oorzaak hebben. In dit artikel komen ze beide aan de orde. Te beginnen met de psychische oorzaak, gevolgd door informatie over lichamelijke oorzaken. Ook lees je hoe MindTuning je kan helpen.
Trillende handen vanwege sociale fobie
Trillende handen als gevolg van een sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd, is een psychische aandoening. Je ervaart overmatige angstgevoelens in sociale situaties. Bijvoorbeeld tijdens het praten met anderen. Als je moet presenteren in het openbaar. Of als je deelneemt aan groepsactiviteiten. Alleen al in het bijzijn van andere mensen verkeren, is een trigger.
Trillen als gevolg van intense spanning
Trillen is een fysiek gevolg van de intense angstgevoelens en stress die je ervaart als je een sociale fobie hebt. In gezelschap iets eten of drinken, koffie inschenken, een handtekening zetten, een muziekinstrument bespelen… het is een regelrechte nachtmerrie.
Je bent bang dat anderen je trillende handen opmerken. En probeert dat te voorkomen. Het levert zoveel spanning op dat je juist meer gaat trillen.
Trillen uit angst voor afwijzing
Je bent bang dat mensen je negatief beoordelen vanwege het trillen. En je bestempelen als zwak, raar, onbekwaam of angstig. Je schaamt je er enorm voor dat je trilt. Want anderen doen dat ook niet in dezelfde situatie. Je bent bang dat je afgewezen wordt.
Het wordt nog erger als je als muzikant, arts, tandarts, verpleeghulp of chirurg tijdens het werk angstig bent dat je handen gaan trillen. Omdat je dan je werk niet meer naar behoren kunt uitvoeren.
Er zijn veel professionals die in hun vak daar vroeg of laat last van krijgen. Met MindTuning® is dit meestal een snel oplosbaar probleem. En dan is de keuze snel gemaakt.
‘Mocht je daar meer van willen weten? Bekijk hier je mogelijkheden’.
Wil je online afrekenen met trilangst? Klik hier.
Vormen van trillen
Naast trillende handen kan het trillen door stress bij een sociale fobie op meerdere manieren tot uiting komen.
- Onderarmen trillen als je iets wilt pakken, een slok van je drinken wilt nemen, iets wilt inschenken enz.
- Trillende stem als je het woord voert, of bij het voeren van een gesprek met anderen.
- Trillende benen wanneer je staat, of probeert stil te zitten in een sociale situatie.
- In ernstige gevallen kan de angst zo overweldigend zijn dat het hele lichaam begint te trillen.
Overige symptomen
Trillen is slechts een van de vele symptomen van een sociale angststoornis. Het gaat gepaard met allerlei klachten, waaronder hartkloppingen, zweten, blozen, misselijkheid, duizeligheid, droge mond, ademhalingsmoeilijkheden en het gevoel hebben dat je de controle verliest.
Ontstaan van angst voor trillende handen
Soms heb je teveel stress in je leven. Het opgejaagde gevoel dat ontstaat kan verschillende oorzaken hebben. Zoals werkdruk, verwachtingen van anderen, te weinig slaap. Er ontstaat zoveel spanning dat je handen gaan trillen.
Andere oorzaken van trillende handen kunnen zijn: hevige woede, overmatig gebruik van alcohol, cafeïne, of andere stimulerende middelen. Meestal gaat het om meer van vier kopjes koffie per dag, maar een enkeling is zelfs gevoelig voor een milligram cafeïne.
Ook een lage bloedsuikerspiegel, of wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt door overmatig eten van voedingsmiddelen waarin veel suiker zit, kan ervoor zorgen dat je trillen gaat.
Sociale onzekerheid kan er ook de aanjager van zijn dat je handen voor het eerst gaan trillen. Je kijkt door de ogen van anderen kritisch naar jezelf en hebt stress als alle aandacht op je is gericht Je wilt bijvoorbeeld een slokje water nemen en opeens gebeurt het.
Om welke oorzaak het ook gaat, het trillen overkomt je meestal in het bijzijn van anderen. Je schrikt ervan en probeert het onder controle te krijgen. Maar het verergert.
Als je volgende stap is dat je gaat bedenken dat je in vergelijkbare situaties voortaan weer trillende handen krijgt, dan zet dit zich vast in je brein en zijn de rapen gaar. Het trillen gaat vervolgens een eigen leven leiden.
Dit zijn de gevolgen van sociale trilangst
- Je vermijdt sociale situaties en verplichtingen
- Pas als niemand naar je kijkt, durf je te drinken of iets te eten
- Je ontwijkt handelingen waarbij anderen ‘op je vingers kijken’
Gelukkig is deze sociale vorm van angst voor trillende handen en/ of andere lichaamsdelen een snel oplosbaar probleem.
Lichamelijke oorzaken van trillende handen
Zoals in de inleiding al genoemd, zijn er ook allerlei lichamelijke oorzaken en onderliggende aandoeningen die kunnen zorgen voor trillende handen (en andere delen van het lichaam). Dit worden ook wel tremoren genoemd. De belangrijkste vind je hieronder op een rij:
- Essentiële tremor trillen is een veelvoorkomende aandoening die zich uit door trillende handen, hoofd of stem. Patiënten krijgen daardoor moeite met schrijven, een kopje vasthouden, enz. Oorzaak is een verstoorde communicatie tussen bepaalde hersengebieden. Koffie, roken, stress en sommige medicijnen kunnen het trillen erger maken.
- Ziekte van Parkinson is een progressieve hersenaandoening waarbij er een tekort aan dopamine is in de hersenen, wat leidt tot neurologische klachten als trillen, stijfheid en bewegingsproblemen.
- Trillen kan ook worden veroorzaakt door een erfelijke stofwisselingsziekte, die van invloed is op de productie van essentiële enzymen in het lichaam. Zoals bij aandoeningen die de stofwisseling van vitamine B12 verstoren.
- Diabetes en alcoholisme kunnen zenuwbeschadiging (neuropathie) veroorzaken, wat tot trillen kan leiden in de aangetaste ledematen.
- Mensen met een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) kunnen last krijgen van trillen en beven.
- Essentiële myoclonus is een neurologische aandoening die zorgt voor haperende lichaamsdelen in de vorm van snelle, schokkerige spierbewegingen.
- Trillende handen kan ook een symptoom zijn van te weinig rode bloedcellen in het bloed (bloedarmoede).
Medicatie en ontwenningsverschijnselen
Bepaalde medicijnen hebben als bijwerking trillen en trillende handen. Waaronder bepaalde astmamedicatie en antidepressiva.
Ook kan trillen optreden als ontwenningsverschijnsel bij mensen die abrupt stoppen met alcohol, benzodiazepines of andere drugs.
Kan trillen verergeren?
In alle gevallen zal het trillen erger worden als je het onder controle probeert te krijgen. Of je nou last hebt van een tremor, snel werkende schildklier, ziekte van Parkinson of dat er sprake is van een niet-reële trilangst.
Kunnen de klachten verminderen bij een essentiële tremor?
Heb je een essentiële tremor, dan overkomt het je vaak dat je in sociale situaties veel meer gaat trillen tijdens het drinken of eten. Als je meer last krijgt van trillende handen tijdens het samenzijn met anderen, is het weldegelijk mogelijk dat in die situaties het trillen vermindert. Namelijk door controle los te laten.
Wil je meer weten over de sociale vorm van trilangst? Klik hier.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579