Paniekaanval herkennen
Een eerste paniekaanval herkennen is best moeilijk. Dit komt door de lichamelijke sensaties die je ervaart. Je denkt dat er iets ernstig mis is met je gezondheid. Of nog erger, dat je gek wordt of dood gaat.
Bekijk eerst de video:
Een eerste paniekaanval herkennen is moeilijk als je er niets over weet. Het kan overal plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de auto, op je werk, op school, in een winkel, op straat, tijdens een verjaardag, in bed. Een logische reactie is dat je dit nooit, maar dan ook nooit, meer wilt meemaken.
Paniekaanval herkennen aan de lichamelijke symptomen
- Duizeligheid, licht in het hoofd voelen
- Hoge adem of benauwdheid/ gevoel dat je stikt
- Hartkloppingen, versnelde hartslag, pijn op de borst
- Droge mond
- Tintelende handen, benen of andere lichaamsdelen
- Trillen
- Zweten
- Opvliegers of koude rillingen
Van paniekaanval tot fobie
In de meeste gevallen zal je brein de betreffende plek of situatie gaan koppelen aan de angstige lichamelijke gewaarwordingen. Dit betekent dat je vanaf dat moment een paniekaanval krijgt zodra je in dezelfde situatie komt. Zelfs bij het denken aan zo’n locatie of situatie, kun je al in paniek raken. Een fobie, ook wel irreële angst of angststoornis genoemd, is geboren.
Oorzaken paniekaanvallen
Een eerste paniekaanval ontstaat in de regel door overbelasting. Je hebt teveel hooi op je vork genomen, loopt op je tenen, hebt problemen op je werk of in een relatie. Of misschien is er iemand overleden waar je veel van houdt. Wat ook veel voorkomt is het negeren van eigen behoeften en wensen om tegemoet te komen aan die van anderen.
Je lichaam bedanken
Een paniekaanval is niets meer of minder dan een seintje van je lichaam om aan te geven dat je beter voor jezelf mag zorgen. Als je dit weet, kun je je lichaam hiervoor bedanken. En er alles aan doen om te herstellen van overbelasting en dit in de toekomst te voorkomen. De paniekaanval zal dan niet ontaarden in een blijvende angst.
Helaas worden de meeste mensen overvallen door een eerste paniekaanval. En zijn niet in staat om het te relativeren. Logisch, want het is en blijft een beangstigende ervaring als je niet weet wat het is en waarom het je overkomt.
Wat je beter niet kunt doen bij een paniekaanval
Een paniekaanval roept bij de meeste mensen verzet op. Je wilt je hart langzamer laten kloppen, je ademhaling regulieren, niet zweten, niet duizelig zijn. Je wilt dat het stopt. En misschien is het je al eens opgevallen: hoe meer je het niet wilt, des te heftiger worden de symptomen. Verzet heeft dus geen zin. Het maakt alles juist erger. Maar wat dan wel?
Het mechanisme van paniekaanvallen ontmantelen
MindTuning is een zeer goede methode om van paniekaanvallen verlost te worden. De methodiek ontmantelt het mechanisme dat paniekaanvallen in stand houdt. Het domino effect dat meestal ontstaat na een eerste paniekaanval wordt onderbroken. Je leert nieuwe oorzaken en triggers die leiden naar paniek te herkennen en omzeilen.
De nieuwste wetenschappelijke inzichten onderbouwen waarom de MindTuning-technieken zo effectief zijn bij het oplossen en voorkomen van paniekaanvallen.
Wil je meer hulp van ons bij het overwinnen van paniekaanvallen?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van je paniekaanvallen af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579