Bel ons

'Dankzij MindTuning heb ik mijn leven teruggekregen'

Blogs

7 Fabels over blozen

Blozen

Wist je dat er over blozen ideeën bestaan die helemaal niet kloppen? Maar die wel bijdragen aan het veroorzaken en in stand houden van de angst om te gaan blozen? Hieronder lees je de 7 hardnekkigste fabels!

 1. Ik ben de enige, of één van de weinigen die bloost op de wereld

  Maar liefst tien procent van de mensen tussen 15 en 60 jaar oud heeft last van blozen. Je bent dus zeker niet de enige! Veel mensen hebben er echter geen probleem mee dat ze af en toe rood worden. En als je blozen niet als een probleem ziet, heb je er geen last van. Het wordt pas een heet hangijzer als je er zélf een probleem van maakt.

 2. Iedereen ziet het als ik bloos

  Zodra jij bloost, ervaar je de lichamelijke sensaties die daarmee gepaard gaan. Je krijgt het warm en voor je gevoel krijg je een kop als een biet. Het lijkt eeuwen te duren. Maar de gewaarwording van blozen is veel groter dan wat er echt te zien is. Een ander ziet vaak helemaal niets of nauwelijks iets.

 3. Omdat ik vaak bloos, ben ik minder aantrekkelijk

  Blozen wordt door de buitenwereld opgevat als iets liefs en charmants. Mannen vinden vrouwen die blozen zelfs vaak aantrekkelijker. Praat er eens over met anderen. Je zult constateren dat niemand er een probleem mee heeft dat jij bloost. En dat het blozen juist een van de redenen is dat mensen je sympathiek en aardig vinden.

 4. Mensen plagen me als ik bloos om me voor schut te zetten

  Als mensen je plagen omdat je bloost, doen zij dat 9 van de 10 keer omdat ze denken dat jij dat leuk vindt. Daarmee geven ze ook aan dat zij het blozen niet als een ernstig probleem zien, anders zouden ze er geen plagerijtje aan wijden.

 5. Als ik bloos word ik minder goed beoordeeld

  Mensen beoordelen je niet negatief als je bloost tijdens een presentatie of vergadering. Ze beoordelen je op wat je zegt en wat doet. En waarschijnlijk valt die beoordeling zelfs nog iets beter uit, want mensen vinden je een normaler mens en je wordt betrouwbaar gevonden.

 6. Pas als ik nooit meer bloos is mijn probleem opgelost

  Iedereen die bijvoorbeeld in zijn werkomgeving regelmatig met mensen te maken krijgt  zal vijftig tot honderd keer per jaar rood worden. Het lijkt dan meer op een klein schokje en het rood blijven duurt meestal niet langer dan 10 seconden. Het is heel normaal en het is de kunst om een korte opvlieger als normaal te accepteren en daar geen waarde aan te hechten.

 7. Bloosangst kun je alleen definitief oplossen met medicatie of een operatie

  Er zijn operaties om te voorkomen dat je ooit nog zult blozen. En ook worden angstremmers of antidepressiva voorgeschreven aan mensen die blozen. Slechtere opties zijn er nauwelijks. Na een operatie bijvoorbeeld loop je grote kans om in de plaats van blozen andere uitingen van een sociale angst te krijgen, zoals overmatig zweten, versnelde hartslag en trilangst.  Met een goede behandeling, zoals MindTuning kun je bloosangst, gemakkelijk oplossen. Daarmee voorkom je de nadelen van medicatie of een operatie.

  Lees ook:
  Wat is MindTuning Boeken van Pieter Frijters

Naar trainingen
Fit & Gezond over bloosangstFit & Gezond over bloosangstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.