Angst voor een MRI-scan? Lees de TIPS
Zo raak je niet in paniek tijdens een MRI-scan
Een MRI-scan is voor niemand een pretje en zeker niet als je al een negatieve ervaring achter de rug hebt. Gelukkig kun je er zelf heel wat aan doen om niet in paniek te raken in het MRI-scanapparaat. Lees hier onze tips om rustig te blijven.
Waarom is een MRI-scan noodzakelijk?
Soms is het noodzakelijk dat een specifiek deel van je lichaam wordt gescand om te kijken wat er met je aan de hand is als je bepaalde klachten hebt. Zo kan er een MRI-scan gemaakt worden van je hoofd, hals, borstkas, buik, knie, schouders, pols, enz. De beelden van zo’n scan laten zien of er bijvoorbeeld een ontsteking, tumor, breuk, of iets anders zit. Ook al heb je angst voor een MRI-scan, het is dus van belang voor je eigen gezondheid om die toch te ondergaan als je arts dit noodzakelijk acht.
Waarom zijn mensen bang voor een MRI-scan?
Het zijn vooral mensen die aan claustrofobie ofwel engtevrees lijden die het niet volhouden in een MRI-scan. Je hebt immers angst voor afgesloten, nauwe ruimten en dat is precies wat je te wachten staat. Ook mag je je niet bewegen en dat idee kan je eveneens enorme angst inboezemen. De wetenschap dat je stil moet liggen en er niet uit kunt, kan ontaarden in een paniekaanval. Nu is het zo dat je er best uit mag natuurlijk, als je angst voor een MRI-scan ontaardt in een panische reactie. Maar dan zal het later opnieuw moeten worden gedaan. En daar zit niemand op te wachten. Van groot belang dus om ervoor te zorgen dat je kalm blijft.
Veel voorkomende symptomen bij angst voor een MRI-scan
Alle angsten uiten zich in lichamelijke reacties. Dat geldt ook voor angst voor een MRI-Ssan. De meest voorkomende symptomen staan hieronder op een rij.
- Niet meer helder kunnen denken
- Trillen/ zweten
- Droge mond/ tintelingen/ duizelingen
- Hoge adem/ hyperventilatie
- Snelle hartslag/ pijn op de borst
- Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan
Tips bij claustrofobie in de MRI-scan
Waarschijnlijk maak jij je enorme zorgen zodra je weet dat de afspraak voor een MRI-scan is gemaakt. Maar wees gerust. Met de tips die wij je hier onder geven gaat het je vast lukken.
Tip 1: Wees op tijd
Haastige spoed is zelden goed. Helemaal als je een afspraak hebt voor een MRI-scan. Het levert vooraf al heel veel stress op als je moet zoeken naar een parkeerplek, gehaast het ziekenhuis in holt om op tijd te zijn en dan ook nog de juiste afdeling moet zien te vinden. Ga dus ruim op tijd van huis. Dat zorgt al voor veel rust voordat je überhaupt de MRI-scan ingaat.
Tip 2: Ademhaling in de MRI-scan
‘Joh, haal even diep adem, dan komt het wel goed’. Het is een goedbedoeld advies dat vaak wordt gegeven als je iets spannends te wachten staat. Maar het kan juist resulteren in hyperventilatie, stress of paniek als je aandacht geeft aan je ademhaling. Doe dat dus niet. Waar je wel met je aandacht naartoe mag, lees je in de tips hieronder.
Tip 3: Luister visueel
Tijdens een MRI-scan krijg je een koptelefoon op. Die zorgt ervoor dat de geluiden van het apparaat zoveel mogelijk worden gedempt. Je kunt er daarbij voor kiezen om ergens naar te luisteren. Naar de radio, je eigen meegebrachte favoriete muziek, of een podcast of luisterboek bijvoorbeeld. Maak daar beslist gebruik van als je last hebt van angst voor een MRI-scan.
De kracht van een sprookje…
Zelf zouden wij kiezen voor het luisteren naar een sprookje. Ja, je leest het goed: een sprookje. Een sprookje leent er zich namelijk bij uitstek voor om visueel te luisteren. Daarmee bedoelen we dat jij je gemakkelijk beelden kan vormen bij het verhaal dat wordt verteld. Luister dus goed naar het verhaal en zie het voor je. Daar heb je al je aandacht bij nodig, waardoor je geen tijd hebt voor iets anders.
Luister je enkel naar muziek, dan loop je kans dat je gedachten alsnog met je op de loop gaan in de richting van: ik ben opgesloten, ik kan er niet uit… Of dat je jezelf gaat controleren: wat voel ik…, ik krijg het benauwd, enz. Daarom; luister naar een sprookje. Sluit je ogen en zie voor je wat er wordt verteld. De tijd vliegt en voordat je het weet is de scan voltooid.
Tip 4: Scan je lichaam
De volgende tip is: scan je eigen lichaam. Je geeft jezelf daarmee een taak om stil te kunnen blijven liggen in plaats van te focussen op: oh ik lig hier echt wel heel erg vast, ik vind het zo spannend, waarom voel ik mijn hart nou zo tekeer gaan….
Je lichaam scannen gaat als volgt: Je ligt op de bank van de MRI-scanner en observeert welke delen van je lichaam de bank raken. Centimeter voor centimeter, van boven naar beneden en van beneden terug naar boven. Doe het rustig en zorgvuldig. Je zult ook hierbij ervaren: de tijd gaat snel voorbij.
Tip 5: Luister naar je denken
Wat je ook kunt doen is richting geven aan je denken. Daarmee bedoelen we: bedenk een doel en stap voor stap wat je hiervoor allemaal moet doen. Zie het zo goed mogelijk voor je. Dat doel kan bijvoorbeeld zijn, een appeltaart bakken. Begin met het maken van een boodschappenlijstje in je hoofd. Zie dan voor je dat je naar de supermarkt gaat om wat je nodig hebt te kopen. Stel je voor hoe je door de rijen met levensmiddelen loopt naar de juiste schappen om deze ingrediënten te pakken en in je winkelmandje te doen. Vorm je een beeld van hoe je de boodschappen even later op de band legt bij de kassa en deze worden gescand door de caissière. En vervolgens natuurlijk ook van het afrekenen en hoe je huiswaarts keert. Wat zie je onderweg allemaal?
Eenmaal thuis ga je aan de slag om de appeltaart te bakken en zie je dit hele proces voor je. Neem er de tijd voor om alles zo goed mogelijk te visualiseren.
Als het even niet lukt…
Mocht je even in de verleiding komen om jezelf toch te gaan controleren en je gedachten dwalen af naar: wat voel ik, oh ik mag me niet bewegen, enz., geen nood! Het is niet zo dat als je even wordt afgeleid, er geen weg meer terug is. Die is er wel. Breng jezelf terug naar waar je mee bezig was, zoals bijvoorbeeld het sprookje of het visualiseren van het bakken van een appeltaart en ga daarmee door.
Wil je verder door ons worden geholpen met het afrekenen van je angst voor een MRI-scan? Dat kan.
Of Persoonlijk 1 op 1 consult.
Maar ook thuis in je eigen tempo door middel van de online e-training Afrekenen met Claustrofobie.
Of lees de bestseller Van Fobie naar Vrijheid.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579