Hoe kun je angst voor de dood overwinnen?
Iedereen is wel eens bang voor de dood. Maar het wordt een probleem als het je leven beheerst. Elke dag denken dat je dood gaat, wordt ook wel thanatofobie genoemd en vormt een enorme belemmering om voluit van het leven te genieten. In deze blog met video krijg je inzichten en tips waarmee je jezelf kunt helpen om angst voor de dood te overwinnen.
Bekijk eerst de video
Het verschil tussen doodsangst en angst voor de dood
Angst om dood te gaan of doodsangst lijken op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. Wat is het verschil?
Doodsangst is complete paniek wanneer je de dood letterlijk in de ogen kijkt. Als iemand een pistool op je richt, bijvoorbeeld. Of wanneer je een parachutesprong maakt, je parachute open wilt trekken en het lukt niet. Op zulke momenten is het reëel dat je een enorme angst voelt om te sterven.
Angst voor de dood is iets anders. Dat je ooit dood zult gaan is de enige zekerheid die je hebt in dit leven. De meeste mensen houden zich daar niet mee bezig, omdat het nu eenmaal zo is. Ze zijn gewoon bezig met leven. Maar wanneer je angst voor de dood hebt, ben je er de hele tijd mee bezig dat je vandaag of morgen het loodje kunt leggen en met het controleren en voorkomen ervan.
Angst voor de dood Symptomen
Als je lijdt aan angst voor de dood, controleer je keer op keer of je iets voelt dat erop zou kunnen duiden dat er iets ergs aan de hand is waaraan je zou kunnen overlijden. Normale lichamelijke sensaties triggeren je angst. Je raakt er regelmatig van in paniek. Een paniekaanval maakt dat je bijvoorbeeld gaat trillen, zweten, je hart slaat op hol, je wordt duizelig… Het voelt alsof je doodgaat, precies dus waar jij zo bang voor bent. Het is echter ‘gewoon’ een paniekaanval. Lees hier alles over paniekaanvallen.
Een ander symptoom van thanatofobie is dat je jezelf alles ontzegt dat in jouw ogen gevaarlijk kan zijn. Dat is niet alleen lastig voor jezelf, maar tevens voor de mensen die je lief zijn. Ze zullen je wellicht vaak proberen gerust te stellen, maar dat helpt niet. Je zult jezelf dan ook vaak ‘ja, maar…’, horen antwoorden op de goedbedoelde adviezen die je krijgt.
Waarschijnlijk dringt de buitenwereld ook totaal niet tot je door. En als iemand jou een vraag stelt, dan reageer je regelmatig met: ‘Wat zei je nou precies?’ Of: ‘Wat bedoel je?, ik heb het niet goed gehoord.’ Dit komt omdat je continu naar binnen keert en bezig bent met jezelf. Daardoor komt de buitenwereld niet meer luid en duidelijk bij je binnen.
De angsten achter angst voor de dood
Wie last heeft van een angst voor de dood fobie is bang voor het onbekende. We weten nu eenmaal niet of er na de dood iets is, en zo ja, wat dat dan inhoudt. Natuurlijk kun je ergens in geloven met betrekking tot de dood. Maar zeker weten doe je het niet. Ben je religieus? Dan kan het zijn dat je denkt dat er na de dood een oordeel over je wordt geveld en dit je bang maken. Ook angst voor eventueel lijden voorafgaand aan de dood en het afscheid moeten nemen van alles en iedereen die je lief is kan een angsttrigger zijn. Zo kan het ook zijn dat als je lijdt aan angst voor de dood, je eveneens panisch bent dat anderen uit je omgeving zullen overlijden.
Hoe kom ik af van angst voor de dood?
Angst voor de dood overwinnen is iets wat je alleen zelf kunt doen. Natuurlijk kun je daarbij hulp inschakelen en kiezen voor een angst voor de dood therapie. Zo hebben wij trainingen om angst op te lossen in een kleine groep, maar bijvoorbeeld ook een online e-training ‘Afrekenen met angst om dood te gaan’ die je thuis zelf in je eigen tempo kunt doen. Neem om te beginnen onderstaande inzichten en tips ter harte!
Tip 1: Maak van angst een motivatie
Angst voor de dood kan je leven op de rem zetten, maar je kunt het ook als motivatie gebruiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op bun sterfbed vooral spijt hebben van wat ze allemaal niet hebben gedaan. Zie de onvermijdelijkheid van de dood dus als een wake-up call om alles uit jezelf en je leven te halen wat erin zit. Je leeft nu en dit is het moment om dingen te doen. Stel niets uit tot morgen en geniet van wat het leven te bieden heeft.
Tip 2: Kies voor deze prettige zekerheid
Wanneer je de hele dag bezig bent met angst voor de dood, zoek je naar zekerheid. Maar leven is pas echt leven vanwege de prettige zekerheid dat alles in dit leven absoluut onzeker is. Die onzekerheid maakt het leven boeiend, leuk en de moeite waard. Want, stel je eens voor dat alles vast zou staan? Dat het zeker is wat er morgen en overmorgen gaat gebeuren, wanneer je ziek wordt, een been breekt, of dood gaat? Dan is de lol er al snel vanaf.
Tip 3: Blijf in het nu
Wanneer je steeds maar bezig bent met de dood, sta je in de piekermodus. Je zit misschien wel uren op de bank en komt nauwelijks het huis uit. Je leeft niet in het nu, maar wordt in beslag genomen door negatieve gedachten, controleert wat je allemaal voelt en kijkt naar een innerlijke horrorfilm. Om jezelf daar uit te halen is het belangrijk dat je al je zintuigen naar buiten toe richt, zodat je volledig in het nu bent. Hoe meer je je ogen, neus, mond, oren en tastzin activeert, hoe beter het is.
Daarom: ga eropuit. Neem waar wat er allemaal om je heen is. Wandel je bijvoorbeeld in de natuur? Dan hoor je wat er groeit en bloeit te zien en het tjilpen van de vogels te horen. Voel eens aan het gras, de blaadjes van een struik of boom, of word je ervan gewaar hoe de wind je lichaam beroert. Ga 3 sterren koken, want ook dan ben je met je zintuigen bezig. Je proeft, je ruikt, je snijdt… Of kies voor iets anders waar je helemaal in op kunt gaan, zoals muziek maken of schilderen.
Tip 4: Kies voor een media dieet
Vermijd negativiteit in bladen, kranten, op je mobiel en tv. Ik noem dat: ‘ga op media-dieet.’ Kijken naar of lezen over narigheid is al snel een trigger, zodat je opnieuw naar binnen keert met alle gevolgen van dien. Kies voortaan voor dingen die goed voor je zijn, zoals positieve vrolijke televisieprogramma’s en dito leesvoer.
Tip 5: Ga uit je dak
Er wordt weleens gezegd: dansen is het beste medicijn. En dat klopt. Zodra we beginnen te dansen, vermindert de hoeveelheid stresshormonen als adrenaline en cortisol en stijgen neurotransmitters die je stemming in je brein verbeteren, waaronder bijvoorbeeld endorfine. Ga daarom regelmatig eens uit je dak. Zet je favoriete muziek op en dans!
Wil je meer hulp van ons?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training; thuis in je eigen tempo aan je probleem werken
Coaching in een kleine groep ons in de praktijk
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579