Loslaten, zo doe je dat | Inzichten en tips
‘’Joh, laat het toch los…” We hebben het vast allemaal wel een keer gehoord als we ons ergens druk over maakten. Het is een goed bedoeld advies. Maar hoe doe je dat, loslaten? En wat werkt juist niet? Lees hier onze tips en wat loslaten je oplevert. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Loslaten; wat wel en niet werkt
- Loslaten en controle
- Praktijkvoorbeeld van loslaten
- Lessen in loslaten
- Dit levert loslaten je op
- Oefening in loslaten
Bekijk eerst de video>>>
Loslaten; wat wel en niet werkt
Zoals we in de video al uitleggen is één van de grootste misvattingen omtrent loslaten dat het helpt om ergens niet aan te willen denken. Want als je jezelf oplegt om gedachten los te laten, denk je er juist wel aan. En als je jezelf voorhoudt, ’ik moet dit of dat loslaten’, houd je het juist vast. Met andere woorden: alle aandacht die je richt op iets wat je graag wilt loslaten, maakt loslaten juist onmogelijk.
Wat wel werkt is je gedachten verzetten. Je kunt je gedachten namelijk niet stopzetten, maar wel in een andere richting sturen. Vraag jezelf eens af: wat levert het mij op in positieve zin om te blijven denken over dat wat ik nu juist wil loslaten? En verschuif je aandacht dan naar zaken die je wel wat opleveren. Het maakt niet uit wat dat is, als het maar gaat over iets waar je invloed op hebt.
Loslaten en controle
Ben je een control freak, dan zul je moeilijker los kunnen laten dan anderen. En zie je zoiets als je gedachten op iets anders richten wellicht als ‘de realiteit niet onder ogen willen zien’. Vooral voor jou is het van belang om goed tot je te laten doordringen dat het geen zin heeft om je druk te maken over zaken waar je geen invloed op hebt. Want doe je dat wel, dan is juist dat niet realistisch. Kun je ergens wel invloed op uitoefenen, doe het dan ook meteen. Ben je daar niet assertief genoeg voor, werk dan aan je assertiviteit
Praktijkvoorbeeld van loslaten
Een goed voorbeeld van loslaten is het verhaal uit de video over de jonge man die ik een paar jaar geleden bezocht in het ziekenhuis. Hij had de ziekte van Crohn en zou geopereerd worden. Hij was vrolijk en liet mij zien dat zijn buik was geschoren en er 2 puntjes op waren getekend. Hij vroeg me: ‘weet je waar dat voor is?’’ Ik had geen idee, waarop hij me uitlegde: ‘Ik heb aardig wat kans dat ik morgen een stoma krijg en dat is de plek waar.
Toen ik hem vroeg hoeveel kans daarop was, zei hij: ”Meer dan 60 procent, maar ik ga er vanuit dat het niet zo ver komt. En gebeurt het wel, dan zien we wel weer verder en komt het op een of andere manier ook wel goed.” Waarop hij onmiddellijk vervolgde: ‘’Ik laat je even wat zien, want ik ben lekker bezig met de inrichting van mijn nieuwe bedrijfspand.’’
Vol enthousiasme verhaalde hij de rest van het bezoekuur over waar wat zou komen te staan, welke vloerbedekking, kleuren verf en andere zaken hij had gekozen. En liet me de voorbeelden zien.
Op de operatie had hij geen invloed, dus hield hij zich daar niet mee bezig. Op de inrichting van zijn nieuwe bedrijfspand wel, dus daarom ging al zijn aandacht daar naartoe.
Lessen in loslaten
Loslaten is een werkwoord, zoals je hebt kunnen lezen in het prakijkvoorbeeld. Je kunt het actief in de praktijk brengen. Neem de volgende lessen ter harte en ga ermee aan de slag.
Richt je op dromen en doelen
Als het gaat om je aandacht op iets anders richten, kunnen dat hele praktische voor de hand liggende zaken zijn. Zoals een was draaien, welke boodschappen je wilt doen, iets lekkers koken… Maar ook uitgestelde dromen en doelen waar je heel blij en gelukkig van wordt, zijn uitermate geschikt. Vraag je eens af hoe je die alsnog kan verwezenlijken. Of stel nieuwe doelen. Doelen stellen en stappen zetten in de richting ervan, dat geeft enorm veel energie. Het haalt je weg van zaken waar je geen invloed op hebt, maar die wel steeds je gedachten in beslag namen. Met andere woorden: je ergens anders op richten en in actie komen is loslaten.
Leef efficiënt
Als je energie stopt in zaken waar je niets aan hebt, of geen invloed op hebt, kun je nooit maximaal energie steken in dingen die je vooruit helpen en ertoe doen. Leef dus efficiënt, want dat levert dividend op. Stop je je energie in een studie om een diploma te halen en zo later een (betere) baan te krijgen? Dan ben je heel efficiënt bezig. Wil je graag gezond zijn en ga je sporten en gezond eten? Dan ben je ook efficiënt bezig. Efficiënt bezig zijn is aan de slag gaan met de dingen die je dolgraag wel wilt en leidt automatisch tot loslaten. Bezig zijn met wat je niet wilt, betekent vasthouden en slokt energie op die je beter kunt gebruiken voor dingen die je vooruithelpen in het leven.
Accepteer dat perfectie niet bestaat
Veel mensen zijn op zoek naar het perfecte plaatje; het perfecte leven en lichaam. Maar perfectie bestaat niet. Accepteer dat perfectie een worsteling is met de realiteit, dan valt er heel wat van je af en wordt het leven een stuk relaxter. Natuurlijk is er niets op tegen dat je de dingen zo goed mogelijk wilt doen, maar verandert dit in perfectionisme, dan keert het zich tegen je. Je raakt iedere keer weer teleurgesteld in jezelf waardoor je een hekel aan jezelf krijgt. Perfectionisme kost enorm veel energie, maar levert je geen dividend op.
Werk aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde
Loslaten gaat hand in hand met eigenwaarde en zelfvertrouwen. Eigenwaarde ontstaat als je afspraken met jezelf maakt en die ook nakomt. Het vergroot je zelfvertrouwen. Sommige mensen verwachten teveel van zichzelf en komen afspraken met zichzelf niet na. Ze krijgen daardoor een hekel aan zichzelf en dat is heel slecht voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen en maakt het moeilijk om dingen los te laten. Kan je eigenwaarde en zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Lees hier alles over de e-training Zelfvertrouwen
Heb vertrouwen
Loslaten is vertrouwen hebben. Ik vergelijk het leven vaak met een rivier. Het water komt overal obstakels tegen, maar vindt toch altijd z’n weg naar zee. Besef dat ieder nadeel z’n voordeel heeft, ofwel: een nadeel kan pas een nadeel zijn omdat er ook een voordeel is. En zo kan een probleem pas een probleem zijn als er ook een oplossing is, anders zou er geen probleem kunnen zijn.
Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een relatie die klapt en zijn daar kapot van. Maar twee jaar later hebben ze een veel betere relatie en zijn gelukkiger dan ooit. Er zijn mensen die een bedrijf hebben dat failliet gaat. Twee jaar later doen ze iets wat hen vele malen gelukkiger maakt. Het kan zijn dat je ergens voor geleerd hebt en er geen werk in kunt vinden. Uiteindelijk kom je ergens terecht dat veel leuker blijkt dan hetgeen waarvoor je gestudeerd hebt.
Zie jezelf als een rivier. En vertrouw erop dat je een oplossing gaat vinden. Die is er namelijk altijd.
Dit levert loslaten je op
Loslaten levert je ontzettend veel op. Er valt een zwaarte van je af en het geeft ruimte in je hoofd. Het zorgt voor innerlijke rust, meer energie en is goed voor je gezondheid. Je hebt je hoofd en handen vrij om je dromen na te jagen en je doelen te verwezenlijken!
Oefening in loslaten
Neem regelmatig een douche waarbij je je voorstelt dat alle negatieve energie die je los wilt laten van je afspoelt en wegstroomt in het afvoerputje.
Wil je verder door ons worden geholpen? We bieden verschillende mogelijkheden:
Ga naar 1 op 1 persoonlijke coaching.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579