Alles over angst om te plassen
Plasangst komt bij heel veel mensen voor. Zowel bij vrouwen als bij mannen. Zo’n 7% van de Nederlandse bevolking heeft angst om te plassen. Er is niets raars aan, het is alleen maar heel erg oncomfortabel. Want jij bent bezig met wat andere mensen van je zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat ze je kunnen horen plassen. Je schaamt je ervoor. In dit artikel krijg je tips over hoe je plasangst kunt oplossen.
Sociale gevolgen van angst om te plassen
Wanneer je last hebt van plasangst probeer je zo veel mogelijk te vermijden dat je ergens anders dan in je eigen huis naar de wc moet. Dus een lange autorit naar Zuid-Frankrijk is bijvoorbeeld bijna ondenkbaar. Gewoon even gezellig naar de bioscoop met vrienden of vriendinnen is ook een hele uitdaging voor je. Dat geldt eveneens voor op visite of naar een feest gaan. Ook op je werk kan het voor veel spanning zorgen. Plasangst heeft dus veel gevolgen voor je sociale leven. Je zult tegen veel dingen ‘nee’ zeggen. Niet omdat je een activiteit niet leuk vindt, maar vanwege het feit dat je geen gebruik wilt maken van een toilet buitenshuis.
Medische gevolgen van angst om te plassen
Naast sociale gevolgen heeft plasangst ook medische gevolgen. Want uiteraard plassen we met een reden; we moeten afvalstoffen kwijt. Dus is het heel belangrijk dat je voldoende naar het toilet gaat en je urine niet steeds ophoudt, anders kunnen er complicaties ontstaan. Daarom is het zaak nu af te rekenen met jouw plasangst. We helpen je graag met onderstaande tips.
Plasangst overwinnen: 4 tips
Tip 1 – Ga alleen naar het toilet wanneer je echt moet
Spreek 1 ding met jezelf af; je gaat pas naar het toilet wanneer je écht moet. Ga dus niet steeds op de wc zitten als je geen aandrang voelt, omdat je denkt: stel je voor dat het straks niet kan… Als ik nu nog een keertje ga, is de kans groter dat ik straks niet hoef… Want op die manier zeg je tegen jezelf: het gaat me niet lukken. Je dekt je alvast in voor het geval je straks niet over je plasangst kunt heenkomen. Je maakt je probleem daarmee groter en bevestigt je angst.
Tip 2 – Zorg voor afleiding
Blijf jezelf prikkelen. Leid jezelf af. Bijvoorbeeld als je in de auto zit omdat je de keuze hebt gemaakt om toch naar Zuid-Frankrijk te rijden. Keer niet naar binnen. En houd je niet bezig met gedachten als: ik ga geen water drinken, dan hoef ik niet naar het toilet onderweg. Luister in plaats daarvan met volle aandacht naar muziek en/ of zing lekker mee. Ga in gesprek met je reisgenoot. Wat heeft die te vertellen? Of bekijk de omgeving. Wat zie je allemaal? Je aandacht verleggen naar andere zaken dan je angst helpt echt. Merk je dat je toch weer even met je angst bezig bent, kap dit af en ga je bewust op iets anders richten. Blijf dit herhalen.
Aandacht zorgt voor groei
Aandacht zorgt voor groei. Als je je bezighoudt met je angst, gaat je blaas van de spanning op slot. Het zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk niet kunt plassen als je echt moet. Dus hoe meer aandacht je geeft aan je angst, hoe groter de kans dat het jou ook niet gaat lukken. Daarom nogmaals: wil je je blaas kunnen ontspannen, dan mag jij je angst met rust laten door voor afleiding te zorgen.
Tip 3 – Ga situaties niet uit de weg
Vermijd geen situaties en plekken, zoals vakanties, of op stap gaan met vrienden. Zodra je iets uit de weg gaat, maak je jouw plasangst alleen maar groter en de drempel om toch een keer buitenshuis naar het toilet te gaan wordt hoger. Blijf jezelf uitdagen. Blijf alles waar je tegenop ziet als een kans zien om stappen te zetten. Vermijden is toegeven aan de angst. En dat gaat je probleem niet oplossen.
Tip 4 – Maak gebruik van een flesje indien nodig
Een concrete tip voor mannen: wanneer het jou rust geeft, is er niets op tegen om een leeg flesje in de auto te leggen waarvan je eventueel gebruik kunt maken als je in de file staat. Maar alleen wanneer je echt moet. Voor vrouwen wordt dat wat lastiger, maar wellicht heb jij daar een oplossing voor, een leeg bakje bijvoorbeeld. Als dit jou helpt en mentaal rust geeft, zodat jij nog gemakkelijker om je heen kunt kijken en zo in het nu kan zijn, dan mag dat.
Er zijn veel meer dingen die je aan plasangst kunt doen. Wil je meer hulp van ons bij het overwinnen van je angst?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken voor mannen.
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken voor vrouwen.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk en hoe wij je kunnen helpen om van je angst af te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579