Plasangst oplossen
Heb je last van plasangst? Dan beperkt dit je leven enorm. Gelukkig is plasangst oplossen gemakkelijker dan je wellicht denkt.
Reken af met je Plasangst (M/V)
Plasangst komt bij heel veel mensen voor. Zowel bij vrouwen als bij mannen. Zo’n 7% van de Nederlandse bevolking heeft angst om te plassen. Er is niets raars aan, het is alleen maar heel erg oncomfortabel. Want jij bent bezig met wat andere mensen van je zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat ze je kunnen horen plassen. Je schaamt je ervoor.
Herken je dit?
- Zodra je moet plassen en je bent niet thuis, heb jij een probleem. Het lukt niet. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat anderen je horen plassen. Vanaf het moment dat je weet dat je ergens heen gaat, durf je nauwelijks te drinken. Je hebt een rits aan smoezen paraat om thuis te kunnen blijven en daarmee plassen buitenshuis te vermijden.
- Ben je een man? dan heb je waarschijnlijk problemen met plassen in een urinoir. Zodra er zij aan zij naast andere mannen geplast moet worden, lukt het niet meer.
Sociale gevolgen van angst om te plassen
Wanneer je last hebt van plasangst probeer je zo veel mogelijk te vermijden dat je ergens anders dan in je eigen huis naar de wc moet. Dus een lange autorit naar Zuid-Frankrijk is bijvoorbeeld bijna ondenkbaar. Gewoon even gezellig naar de bioscoop met vrienden of vriendinnen is ook een hele uitdaging voor je. Dat geldt eveneens voor op visite of naar een feest gaan. Ook op je werk kan het voor veel spanning zorgen. Plasangst heeft dus veel gevolgen voor je sociale leven. Je zult tegen veel dingen ‘nee’ zeggen. Niet omdat je een activiteit niet leuk vindt, maar vanwege het feit dat je geen gebruik wilt maken van een toilet buitenshuis.
Medische gevolgen van angst om te plassen
Naast sociale gevolgen heeft plasangst ook medische gevolgen. Want uiteraard plassen we met een reden; we moeten afvalstoffen kwijt. Dus is het heel belangrijk dat je voldoende naar het toilet gaat en je urine niet steeds ophoudt, anders kunnen er complicaties ontstaan. Daarom is het zaak nu af te rekenen met jouw plasangst.
Reken af met je Plasangst (M/V)
Plasangst is een sociale angst
Plasangst heeft alles te maken met andere mensen. Het valt daarom onder de sociale fobieën. Je bent bang wat anderen van jou denken/ om beoordeeld te worden. In een aantal gevallen kan er ook een traumatische gebeurtenis aan ten grondslag liggen.
Als je beheerst wordt door plasangst, hebben jouw naasten daar ook last van. Vooral als je veelvuldig situaties buitenshuis gaat ontwijken. In het ergste geval kan het zelfs een enorme wissel op je relatie(s) trekken.
Het kan anders
Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder zonder angst- en fobieklachten. En de vrijheid die het je geeft. Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn. Hoe geweldig zou het zijn om zonder angst of fobie weer optimaal van het leven te genieten? We geven je 4 tips om zelf mee aan de slag te gaan.
Plasangst oplossen: 4 tips
Tip 1 – Ga alleen naar het toilet wanneer je echt moet
Spreek 1 ding met jezelf af; je gaat pas naar het toilet wanneer je écht moet. Ga dus niet steeds op de wc zitten als je geen aandrang voelt, omdat je denkt: stel je voor dat het straks niet kan… Als ik nu nog een keertje ga, is de kans groter dat ik straks niet hoef… Want op die manier zeg je tegen jezelf: het gaat me niet lukken. Je dekt je alvast in voor het geval je straks niet over je plasangst kunt heenkomen. Je maakt je probleem daarmee groter en bevestigt je angst.
Tip 2 – Zorg voor afleiding
Blijf jezelf prikkelen. Leid jezelf af. Bijvoorbeeld als je in de auto zit omdat je de keuze hebt gemaakt om toch naar Zuid-Frankrijk te rijden. Keer niet naar binnen. En houd je niet bezig met gedachten als: ik ga geen water drinken, dan hoef ik niet naar het toilet onderweg. Luister in plaats daarvan met volle aandacht naar muziek en/ of zing lekker mee. Ga in gesprek met je reisgenoot. Wat heeft die te vertellen? Of bekijk de omgeving. Wat zie je allemaal? Je aandacht verleggen naar andere zaken dan je angst helpt echt. Merk je dat je toch weer even met je angst bezig bent, kap dit af en ga je bewust op iets anders richten. Blijf dit herhalen.
Aandacht zorgt voor groei
Aandacht zorgt voor groei. Als je je bezighoudt met je angst, gaat je blaas van de spanning op slot. Het zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk niet kunt plassen als je echt moet. Dus hoe meer aandacht je geeft aan je angst, hoe groter de kans dat het jou ook niet gaat lukken. Daarom nogmaals: wil je je blaas kunnen ontspannen, dan mag jij je angst met rust laten door voor afleiding te zorgen.
Tip 3 – Ga situaties niet uit de weg
Wil je plasangst echt oplossen; vermijdt dan geen situaties en plekken, zoals vakanties, of op stap gaan met vrienden. Zodra je iets uit de weg gaat, maak je jouw plasangst alleen maar groter en de drempel om toch een keer buitenshuis naar het toilet te gaan wordt hoger. Blijf jezelf uitdagen. Blijf alles waar je tegenop ziet als een kans zien om stappen te zetten. Vermijden is toegeven aan de angst. En dat gaat je probleem niet oplossen.
Tip 4 – Maak gebruik van een flesje indien nodig
Een concrete tip voor mannen: wanneer het jou rust geeft, is er niets op tegen om een leeg flesje in de auto te leggen waarvan je eventueel gebruik kunt maken als je in de file staat. Maar alleen wanneer je echt moet. Voor vrouwen wordt dat wat lastiger, maar wellicht heb jij daar een oplossing voor, een leeg bakje bijvoorbeeld. Als dit jou helpt en mentaal rust geeft, zodat jij nog gemakkelijker om je heen kunt kijken en zo in het nu kan zijn, dan mag dat.
Er zijn veel meer dingen die je aan plasangst kunt doen. Wil je meer hulp van ons bij het oplossen van plasangst?
Dat kan op verschillende manieren:
GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze training die uiterst effectief is.
PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.
ONLINE TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.
Plasangst oplossen: waarom langzaam als het sneller kan…
Met MindTuning leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.
Mindtuning is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.
Reken af met je Plasangst (M/V)
Aanpak plasangst oplossen
- Eerst wordt alle ruis in je brein die plasangst veroorzaakt opgespoord en met MindTuning-oefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
- Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.
Reken af met je Plasangst (M/V)
Pak je voordeel!
* Bij Plasangst groepstraining en 1 op 1 persoonlijk consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot het online e-trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Plasangst herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579