Zo word je zelfverzekerd en straal je dat ook uit – 6 tips
Er is een groot verschil tussen zelfverzekerd zijn en zelfvertrouwen uitstralen. Als ik naar mezelf kijk, dan straalde ik vroeger heel veel zelfvertrouwen uit. Van buiten oogde ik echt als een burcht. Maar van binnen zat het anders; ik voelde me als brandhout. Misschien ben jij ook iemand waaraan niemand ziet dat je onzeker bent, maar dat maakt je probleem niet minder dan van iemand die het minder goed kan verbloemen. Hoe jij zelfverzekerd overkomt én je ook zo voelt, dat lees je in deze blog.
Bekijk eerst de video>>>
Een zelfverzekerde lichaamshouding
Als je onzeker bent, komt dat vaak tot uitdrukking via je lichaamshouding. Je staat een beetje in elkaar gedoken en laat je schouders hangen. Wil je voortaan zelfverzekerd overkomen, doe dan precies het tegenovergestelde. Maak jezelf zo groot mogelijk. Sta dus rechtop, schouders ietsje naar achteren, borst vooruit en laat je armen losjes langs je lichaam hangen.
Zelfvertrouwen en waarnemen
Ook de wijze waarop je kijkt, bepaalt of je zelfverzekerd overkomt.
Dit is hoe het niet moet:
- Omlaag kijken
- Je blik omhoog richten, terwijl je je hoofd omlaag houdt
- Vanuit je ooghoeken kijken
In al deze gevallen geef je namelijk het signaal: ik durf niet te kijken…
Wat wel werkt is dit:
Houd je hoofd rechtop. En draai het mee in de richting waarin je kijkt. Zorg daarbij dat je ogen altijd in het midden blijven. Dat voelt in het begin misschien een beetje onwennig, want je bent vast niet gewend om je hoofd goed mee te draaien, maar het is de enige manier waarop je krachtig zelfverzekerd overkomt. Ook voelt het voor jezelf veel prettiger. Probeer, het maar eens uit.
Wees letterlijk in evenwicht
De manier waarop je staat en kijkt bepaalt trouwens ook letterlijk of je stevig in je schoenen staat. Zodra je bijvoorbeeld uit je ooghoeken kijkt, ben je in wankel evenwicht. Zou je een duwtje krijgen, dan val je meteen om. Als je jouw hoofd meedraait in de richting waarin je kijkt en dus zorgt dat je ogen in het midden blijven, blijf je te allen tijde stevig staan.
Lees ook de tips hieronder waardoor je zelfverzekerdheid van binnen toeneemt.
Tip 1 – Wees aardig voor jezelf
We hebben (schrik niet) gemiddeld zo’n 40.000 gedachten op een dag. Als ik aan mensen die geen problemen hebben vraag: hoeveel van jouw gedachten zijn er, denk je, kritisch en negatief naar jezelf? Dan is dat percentage bij deze groep ongeveer 50 procent. Bij mensen die onzeker zijn, is dat percentage nog hoger, zo’n 8o procent. Stel je nu eens voor dat je met je denkstem net zo negatief kritisch doet naar anderen als naar jezelf? Je zou het niet in je hoofd halen, want zij zouden daar knettergek of heel erg onzeker van worden. En dat wil je niemand aandoen. Dus waarom ga je wel zo om met jezelf? Luister eens naar je eigen denken. Wees aardig en complimenteus naar jezelf. Dat gaat je enorm helpen. Minimaal zo’n 95 procent van al jouw gedachten zouden positief en motiverend naar jezelf mogen zijn.
Tip 2 – Kom afspraken met jezelf na
Ik vind sowieso dat afspraken er zijn om na te komen. Een man, een man, een woord, een woord. Een vrouw, een vrouw, een woord, een woord. Maar veel belangrijker nog vind ik het om je aan de afspraken met jezelf te houden. Iedere keer als jij je voorneemt om iets te gaan doen en je doet het niet, dan moet je aan jezelf gaan verkopen waarom je het niet deed. Dat is heel slecht voor je zelfvertrouwen. Dus kom in ieder geval alle afspraken die jij met jezelf maakt, na.
Tip 3 – Vermijd verkleinwoorden
Om zelfverzekerd te worden, is het belangrijk dat je verkleinwoorden zoveel mogelijk vermijdt. Zeg dus niet: ik wil graag een glaasje wijn. Hoezo een glaasje? Er zijn ook mensen die zeggen: ik heb wel trek in een wijntje. Hoezo een wijntje? Wanneer je vraagt om een wijntje, vraag je als het ware om bocht. Wanneer je vraagt om een glas wijn, dan krijg je een goed glas. Nog een voorbeeld: ik geef een feestje. Kom op zeg! Je geeft een feest! Hoor je het verschil? Geen verkleinwoorden gebruiken geeft veel meer power aan wat je zegt.
Tip 4 – Wees je ervan bewust hoe je jezelf toespreekt
Behalve verkleinwoorden mag je voortaan ook alle woorden vermijden die je onzeker kunnen maken. ‘Eigenlijk’, is zo’n woord. Stel je voor dat iemand tegen je zegt: ik vind je eigenlijk wel aardig… Ik vond het eigenlijk wel een fijn feest dat je gaf… Pas als je het woord eigenlijk weglaat, klinkt het overtuigend. Ook het woord ‘proberen’ mag uit je vocabulaire. Zeg dus nooit tegen jezelf: ik ga het proberen. Want proberen houdt altijd in dat je incalculeert dat het misgaat. Ik ‘hoop’, is ook zo’n voorbeeld. Er zijn mensen die zeggen: ik hoop dat het me lukt. Maar zodra je gaat hopen, dan lijk je op iemand van 90 jaar, die zijn leven lang de beest heeft uitgehangen, op het sterfbed ligt en dan toch hoopt dat hij in de hemel terechtkomt. Ga niet hopen, maar heb een verwachting. Daar gaat veel meer kracht vanuit. Wees ook een beetje voorzichtig met: ‘in principe’.
Schrap ‘moeten’
Ik moet nog dit, ik moet nog even dat. Zodra je het woord moeten gebruikt, bezorg je jezelf stress. Vervang het woord moeten voortaan door een ander woord. Ik moet nog even boodschappen doen, wordt dan: ik mag nog even boodschappen doen. Of: ik wil nog even boodschappen doen. Je gaat je meteen heel anders voelen van binnen.
Tip 5 – Accepteer dat niet iedereen je aardig zal vinden
Wanneer je niet zeker bent van jezelf, wil je graag door iedereen aardig gevonden worden. Maar dat is onmogelijk. Je mag vanaf nu accepteren dat niet iedereen jou even aardig vindt, ook al ben je nog zo aardig. En ook dat niet iedereen jou fantastisch vindt, ook al ben je nog zo fantastisch. Ook jij vindt niet iedereen even geweldig die het misschien toch wel is. Accepteer dit en je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker.
Tip 6 – Kom in actie!
Als je onzeker bent, heb je de neiging om te wikken en te wegen. Maar als je iets wilt en je gaat erover nadenken: zal ik wel of zal ik niet…, dan doe je een enorme stap achteruit. Grote kans dat je het uiteindelijk ook niet gaat doen. Doe je iets meteen, dan doe je een sprong voorwaarts. Onderneem dus actie. Dingen doen, dat geeft maximaal zelfvertrouwen.
Wil je meer hulp van ons?
Dat kan op verschillende manieren:
Online training. Thuis in je eigen tempo aan ultiem zelfvertrouwen werken.
Assertiviteitstraining van 2 dagdelen in een kleine groep.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579