Wat wel werkt bij paniekaanvallen
Als je last hebt van angst en paniekaanvallen doe je er alles aan om het te stoppen. Door uit alle macht te proberen het trillen, zweten, het op hol geslagen hart en andere symptomen te onderdrukken. Wie het heeft geprobeerd, weet waar het toe leidt. De lichamelijke sensaties, en de paniek nemen toe in plaats van af. Maar wat werkt wel bij paniekaanvallen?
Om te beginnen: is er niets mis met een snel kloppend hart en andere lichamelijke sensaties. Jouw lichaam doet gewoon waar het voor gemaakt is. Het functioneert zoals het behoort te functioneren. Een voorbeeld: je bent druk aan het piekeren over een situatie waarover je geen overzicht krijgt. Dit kost je verstand enorm veel energie. Het is alsof je een marathon loopt in tien minuten.
Paniekaanvallen en neurotransmitters
Het zenuwstelsel neemt dit waar en brengt alle troepen in paraatheid om de klus te klaren. Er worden allerlei neurotransmitters en andere stoffen aangemaakt. Het hart gaat sneller kloppen om ervoor te zorgen dat al deze belangrijke stoffen via je bloed door je lichaam kunnen worden getransporteerd.
Het is dus als je er eens goed over nadenkt geweldig dat je hart in zo’n situatie sneller gaat kloppen. En in plaats van dat je je hart daarvoor hartelijk bedankt, ga je pogingen doen je hartslag onder controle te krijgen. Omdat dit niet lukt, maak je je nog drukker. Als gevolg daarvan gaat je hart nog beter zijn best doen voor je en nog sneller pompen. Waarop jij je nog drukker gaat maken. De cirkel is rond.
Wat wel werkt bij paniekaanvallen 1:
Je hart reageert niet op je verstand. Je kunt je zenuwstelsel immers niet met je verstand aan en uitschakelen. Als je aan paniek wilt ontsnappen doe je er daarom goed aan om de drang naar controle over je lichaam los te laten en er voortaan op te vertrouwen dat je zenuwstelsel zijn werk naar behoren doet.
Wat werkt wel bij paniekaanvallen 2:
Zie paniek en bijbehorende lichamelijke sensaties voortaan positief. Het is je zenuwstelsel dat je iets probeert te vertellen. Het is een boodschap over hoe het met je gesteld is. Je piekert teveel, neemt te weinig rust, of je innerlijke beleving over een bepaalde situatie is niet in overeenstemming met de werkelijkheid.
Werkelijkheid en fantasie
Zodra je innerlijke beleving bedreigend voelt, reageert je zenuwstelsel daarop door je lichaam in paraatheid te brengen, zodat je het dreigende gevaar het hoofd kunt bieden. Zelfs als er in werkelijkheid geen bedreiging is. Je brein kent namelijk het verschil niet tussen werkelijkheid en fantasie. Dat is de reden waarom bijvoorbeeld je hart sneller gaat kloppen als je naar een spannende film kijkt, terwijl je zelf helemaal niet meemaakt wat de hoofdpersoon in die film doorstaat.
Wat werkt wel bij paniekaanvallen 3:
Wie zorgt voor innerlijke wereld die in overeenstemming is met de werkelijkheid, raakt niet in paniek in situaties waarin je je redelijkerwijs op je gemak zou mogen voelen. Je kunt hieraan werken door goed waar te nemen en in het nu te blijven. Kijk, luister, ruik naar wat er in werkelijkheid om je heen is. Je lichaam reageert daarop met ontspanning. Je kunt immers niet in het hier en nu en in een horrorfilm die zich in je hoofd afspeelt tegelijk zijn.
Heb je hulp nodig?
Dit is ons aanbod:
Online training. Thuis in je eigen tempo aan je probleem werken.
Of lees mijn boeken, waarin je leert hoe je zelf je probleem aanpakt.
Wil je meer weten over de MindTuningpraktijk? Neem dan gerust contact met ons op.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579