Sociale angststoornis: de nr 1 meest voorkomende angst
Angst voor de opinie van anderen of angst om met anderen om te gaan, ook wel sociale angst, sociale fobie of sociale angststoornis genoemd, is de meest voorkomende angst ter wereld. Je bent bang om iets te zeggen of te doen waardoor je negatief wordt beoordeeld, of om te gaan trillen, zweten of rood te worden in gezelschap van anderen. Je doet er alles aan om sociale situaties die je angst inboezemen te vermijden. Lees hier alles over social angst en doe je voordeel met de tips uit de video.
Reken af met je sociale fobie
Inhoudsopgave
-
- Wat is een sociale angststoornis?
- Voorbeelden sociale angststoornis
- Specifieke sociale fobie
- Gegeneraliseerde fobie
- Sociale angststoornis symptomen
- De oorzaak van sociale fobie
- Wat zijn de gevolgen van een sociale angststoornis?
- De risico’s van een sociale angst
- Sociale angststoornis overwinnen
- Behandeling van sociale fobie
Wat is een sociale angtsstoornis?
Iedereen maakt zich er wel eens druk om wat een ander van je vindt. Bijvoorbeeld als je graag die ene baan wilt. En je dus goed voor de dag wilt komen tijdens het sollicitatiegesprek. Het zorgt ervoor dat je optimaal presteert tijdens het gesprek. Angst voor de opinie van anderen daarentegen, daar is niets positiefs aan. Het is een sociale angststoornis die je verlamt en maakt dat je sociale situaties met andere mensen uit de weg gaat.
Geloof je…
- Als je niet gelooft dat jijzelf je sociale angst snel kunt oplossen, ga je het waarschijnlijk niet eens proberen.
- Vraag jezelf eens af of er ooit een tijd was waarin je geen sociale angst had? Als dat zo was, zit de oplossing in jou. Het enige wat je hoeft te weten is HOE. Wil je dat geloven? Dan is MindTuning® de oplossing.
Reken af met je sociale fobie
Voorbeelden sociale angststoornis
Van alleen al de gedachte aan zoiets als een sollicitatiegesprek kun je, als je last hebt van een sociale angststoornis, al in paniek raken. Je bent niet bezig met je sterke punten, met wat er mooi, leuk en waardevol is aan jezelf. Je bent angstig om negatief beoordeeld te worden. Want dat dat gaat gebeuren, staat gewoon vast wat jou betreft. Andere voorbeelden van gevreesde sociale situaties die je intense angst bezorgen zijn: verjaardagen, vergaderingen, cursussen en voorstelrondjes, enz. Het samenzijn met onbekende mensen triggert je angst, maar ook wanneer mensen niet nieuw voor je zijn, zoals je collega’s, kan zoiets als de dagelijks lunch in de bedrijfskantine een gevreesde sociale situatie voor je vormen.
Specifieke sociale fobie
Als één specifieke situatie je angst inboezemt, spreken we van een specifieke sociale fobie. Een voorbeeld daarvan is spreekangst. Een presentatie geven op het werk, of een toespraak houden, ga jij dus uit de weg. Je hebt een smoezenboek paraat om er onderuit te komen. Ook andere situaties waarin er van je wordt verwacht dat je iets zegt kunnen je een paniekaanval bezorgen. Zoals vergaderingen en een voorstelrondje.
Een ander voorbeeld van een specifieke vorm van sociale angststoornis is trilangst. Een kopje koffie drinken in gezelschap van anderen, soep eten, of een handtekening zetten is voor jou de ultieme nachtmerrie. Je bent doodsbang dat je handen gaan trillen en anderen dit opmerken. Ook bloosangst en zweetangst zijn specifieke uitingsvormen van een sociale angststoornis.
Gegeneraliseerde sociale fobie
Mensen die niet kampen met angst in één bepaalde sociale situatie, maar bij wie allerlei sociale situaties en contacten zorgen voor angst, behoren tot het gegeneraliseerde type. Je vermijdt het liefste elke situatie waarin de aandacht op jou kan worden gericht. Van verjaardagen tot iemand aanspreken, om hulp vragen, vergaderingen, één op één gesprekken, een restaurant bezoeken en ga zo maar door.
Sociale angststoornis symptomen
Mensen met een sociale fobie krijgen te maken met de volgende symptomen en klachten in sociale situaties. Zoals snel kloppend hart, blozen, hoge adem, zweten, trillen, duizeligheid, droge mond, het gevoel flauw te vallen of paniekaanvallen. Je heb last van irreële gedachten. Je piekert veel en kunt last hebben van slapeloosheid. In het ergste geval leidt aanhoudende angst ertoe dat je burn-out raakt.
En probeer je de symptomen onder controle te krijgen, dan gebeurt juist het tegendeel. Het kan ook aanlokkelijk lijken om jezelf lef in te drinken om een gevreesde situatie het hoofd te bieden.
Reken af met je sociale angst
De oorzaak van sociale fobie
Of een sociale fobie geleidelijk ontstaat of zich in één keer aandient; de oorzaak kennen van een sociale angststoornis biedt niet de oplossing, maar is wel handig om te weten. De meest voorkomende oorzaken staan hier onder op een rij:
*Was je op jonge leeftijd getuige van mishandeling of huiselijk geweld als kind, dan heeft dat effect op je sociaal emotionele ontwikkeling. En kan dit leiden tot een angststoornis, zoals een sociale fobie.
*Je opvoeding: waren je ouders erg autoritair en/ of kreeg je vaak kritiek, dan heb je niet geleerd om jezelf als de belangrijkste persoon in je leven te zien, maar om je te conformeren aan anderen. En in het ergste geval heeft dit je zelfs geleerd dat wat je ook doet, je nooit goed genoeg bent.
*Heb je een ongelijkwaardige relatie achter de rug waarin je ten prooi viel aan manipulatie, emotionele chantage en ander geestelijk of lichamelijk geweld? Dan is angst voor de opinie van anderen (regelmatig gecombineerd met een andere angststoornis, of zelf meerdere) een vaak voorkomend gevolg.
*Overkwam je één keer in een sociale situatie een intens vervelende ervaring waarbij iemand zijn negatieve opinie over jou gaf? Ook dat kan zo’n impact hebben dat je spontaan, zonder dat je daar zelf iets aan doen kunt, een paniekreactie met vergelijkbare lichamelijke symptomen kreeg. Op zich is er dan nog niets aan de hand. Maar wanneer je er veel aandacht aan geeft, wordt je angst in bepaalde situaties groter en kan dit uitmonden in het ontwikkelen van een sociale angststoornis.
Wil je één op één door ons worden geholpen? Kijk hier voor de mogelijkheden
Wat zijn de gevolgen van een sociale angststoornis?
Angst voor wat anderen van je vinden, maakt je onzeker als je een sociale fobie hebt. Je zult nooit weten wat een ander werkelijk van je vindt. Zegt iemand dat jij of wat je doet niet deugt, dan geloof je dat. Zegt iemand dat jij of wat je doet wel deugt, dan denk je dat je in de maling wordt genomen.
De risico’s van een sociale angst
Wie bang is voor de opinie van anderen, mijdt sociale situaties. Het gevolg is dat je je niet volop kunt ontplooien zoals je dat diep van binnen graag zou willen. Met alle risico’s van dien. Je gaat in het dagelijks leven voorbij aan je eigen behoeften, waarde en talenten. En geniet niet optimaal van het leven.
Je relaties lijden er onder, omdat jij degenen bent die er altijd onderuit probeert te komen, of afhaakt als er een gezellig sociaal gebeuren op stapel staat. Ook een liefdesrelatie aangaan kan bemoeilijkt worden als gevolg van een sociale angststoornis. Dates wakkeren je sociale fobie aan omdat je bang bent dat je iets stoms zegt of doet. Of dat je gaat trillen, zweten of blozen en die ander dit ziet. Mocht er wel iets moois opbloeien, dan is het onvermijdelijk dat je gaat kennismaken met familie en vrienden van de ander. Die stap kan je zo beangstigen dat je alsnog een einde aan de relatie maakt.
Heb je kinderen? Dan loop je het risico om jouw angst voor sociale situaties op hen over te brengen. Al met al vraagt een sociale fobie dringend om een oplossing!
Reken af met je sociale fobie
Sociale angststoornis overwinnen
Of je nu last van een specifieke sociale fobie hebt, of angstig bent in meerdere sociale situaties, in de ogen van anderen kan jouw angst overdreven overkomen. ‘We eten je niet op…’, is een goedbedoelde reactie van anderen, als je er al voor uit durft te komen dat je een sociale angststoornis hebt. Want net zoals bij andere fobieën schamen mensen met een sociale fobie zich daar voor uit angst dat anderen het raar vinden. En hou je het dus voor je. Want goedbedoelde adviezen als: ‘Je moet je er gewoon even overheen zetten’, werken averechts.
Mocht je er wel voor uitkomen dat je kampt met een sociale fobie, dan zal je ontdekken dat anderen bepaalde dingen en klachten herkennen. Want heel veel mensen hebben een vorm van sociale angst en durven er net zoals jij niet voor uit te komen.
Zo kan het ook!
Zou het niet heerlijk zijn om aan het einde van de dag tot je verrassing te beseffen dat je je tijdens verschillende sociale situaties totaal niet druk hebt gemaakt over wat een ander van je vindt of verwacht? Dat je blij bent met jezelf en je de vrijheid hebt om te zijn wie je bent en te doen en laten wat jij wilt? Zonder angst voor wat een ander daarvan vindt? Alle kansen die dát je biedt! Je hoeft nergens meer benauwd voor te zijn of voor weg te lopen. En kunt je leven voortaan inrichten zoals jij dat wilt.
Het kán! Dankzij de MindTuning aanpak. MindTuning onderscheidt zich van andere angst-oplossingen, waaronder bijvoorbeeld gesprekken met je huisarts of praktijkondersteuner, cognitieve gedragstherapie hypnose en medicatiegebruik. Lees hier over de MindTuning-aanpak.
Behandeling van sociale fobie
GROEPSTRAINING is het meest POPULAIR bij mensen met een sociale angststoornis. Je kunt in een veilige setting aan je probleem werken, samen met anderen die ook een angst of fobie hebben en begrijpen wat jij doormaakt. Het onderlinge begrip en de support werk enorm motiverend. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze training.
PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer je af wilt van sociale angst en tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.
ASSERTIVITEITSTRAINING is voor jou de beste training wanneer je graag onbevangen zonder symptomen van sociale angst voor jezelf wilt opkomen op een manier die door anderen ook als prettig wordt ervaren.
Of kies voor online training vanuit huis in je eigen tempo. Aanbevolen trainingen:
Ga naar online training trilangst
Ga naar online training bloosangst
Ga naar online training zweetangst
Ga naar online training spreekangst
Ga naar online training assertiviteit
Ben je er aan toe om korte metten te maken met jouw sociale angststoornis? Zodat je weer volop van het leven kunt genieten? Vraag gerust advies welke oplossing het beste bij jou past.
Reken af met je sociale fobie
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk
MindTuning herstelt je direct, met unieke tools. Ervaar de bewezen effectiviteit en kies jouw traject:
✓ Herstelpakketten op maat
✓ Zeer ervaren coaches
✓ Snel resultaat
✓ Je profiteert van 31 jaar ervaring
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579