Wat is een eetstoornis/ anorexia nervosa?
De eetstoornis anorexia
Ben je obsessief aan het lijnen, terwijl je al te weinig weegt? Lees dan dit artikel.
De eetstoornis anorexia nervosa komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar. Slechts in ongeveer 1 op de 10 gevallen gaat het om een mannelijke anorexiapatiënt. Je bent continu bezig om af te vallen, terwijl je al te weinig weegt. Het beeld dat je van jezelf en je lichaam hebt, klopt niet. En ook al spreekt de hele wereld het tegen, je blijft jezelf te dik vinden.
Je bent heel obsessief met voedsel in de weer. Het kan zijn dat je helemaal niet of nauwelijks eet. Of je eet wel, maar probeert het voedsel zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Bijvoorbeeld met laxeermiddelen, door over te geven, klisma’s te gebruiken, enz.
Zoek je hulp en wil je weten of we een klik hebben? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Bel hiervoor met: 0182-612345
De gevolgen als voedsel een bron van stress en angst wordt…
Eten is als je een eetstoornis hebt een regelrechte bron van angst en stress voor je. En je maakt je lichaam langzaam maar zeker kapot omdat je niet de voedingsstoffen naar binnen krijgt die je nodig hebt. Wat er gebeurt is dat je lichaam eerst je vetreserves gebruikt, vervolgens worden je spieren ‘opgegeten’ en dan zijn je organen aan de beurt.
Dat je lichaam helemaal ontregeld raakt, merk je onder meer doordat je menstruatie op een gegeven moment uitblijft. Duizeligheid, haaruitval, vermoeidheid en hartklachten zijn andere lichamelijke symptomen als gevolg van anorexia.
In het ergste geval beland je in het ziekenhuis waar je sondevoeding toegediend krijgt omdat je in levensgevaar verkeert. Als het zover komt, ben je therapeutisch niet meer behandelbaar en zal er dus eerst iets aan je lichamelijke toestand moeten worden gedaan.
De symptomen van anorexia op een rij:
- Je bent geobsedeerd door afvallen, terwijl je ondergewicht hebt.
- Je hebt een beeld van je lichaam dat niet klopt met de werkelijkheid, waardoor je jezelf als te dik ziet, terwijl dit niet het geval is.
- Voedsel is een bron van angst en stress voor je. Je telt de hele dag callorieën en staat meerdere keren per dag op de weegschaal.
- Je eet niet of nauwelijks, of zorgt ervoor dat het voedsel zo snel mogelijk uit je lichaam verdwijnt. Bijvoorbeeld met behulp van laxeermiddelen, klisma’s of door over te geven.
- Je krijgt last van lichamelijke klachten als uitblijven van je menstruatie, duizeligheid, haaruitval, vermoeidheid en hartklachten.
Wat zijn de oorzaken van anorexia?
Er kunnen allerlei oorzaken aan een eetstoornis als anorexia ten grondslag liggen, zoals trauma’s en een onverwerkte jeugd. Ook zijn mensen die er aan lijden regelmatig perfectionistisch, hebben een negatief zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen. Het kan eveneens zo zijn dat je wilt voldoen aan het onrealistische schoonheidsideaal dat de media en social media ons voorschotelen.
Zoals Lindy in de video uitlegt, komt anorexia regelmatig voor, bijvoorbeeld in de danswereld, waar zijzelf ook deel van uit maakt. Dat heeft te maken met het feit dat er veel druk is om een ‘perfect’ lichaam en gewicht te hebben. ”Het zorgt ervoor dat heel anders naar je lichaam en naar eten gaat kijken”, vertelt ze. ”Ik weet nog dat ik een eetdagboek moest gaan bijhouden. En ik had heel keurig opgeschreven dat ik op zondag een donut had gegeten bij de koffie. Daarover werd ik wel even op mijn vingers getikt, zo van: ‘dat kun je beter niet meer doen.’ Ik heb om me heen gezien dat als je daar vatbaar vond bent, dit een heel eigen leven kan gaan leiden.”
Een appel is gezond, maar niet als dat het enige is wat je op een dag eet.
‘Let je op dat je niet te dik wordt?‘, of ‘misschien moet je even bij de diëtiste langsgaan…‘
Als je gevoelig voor dit soort opmerkingen bent, is het een voedingsbodem om een eetstoornis te ontwikkelen. Er zijn mensen die op een appel per dag gaan leven. Feit is dat jij jezelf niet ziet zoals anderen je zien als je een eetstoornis hebt. Anders zou je beseffen dat jezelf uithongeren je er niet mooier op maakt.
Wat zijn de sociale gevolgen van een eetstoornis?
Geobsedeerd afvallen levert conflicten op met je omgeving. Opmerkingen als: ‘Je bent helemaal niet dik’, zorgen ervoor dat je aan anderen en jezelf gaat bewijzen dat afvallen wel degelijk nodig is. Het vergroot je eetprobleem. Ander gevolg van een eetstoornis is dat je de neiging hebt om je terug te trekken en in een isolement terecht kunt komen.
Wat gebeurt er in je brein als je anorexia hebt?
Het onbewuste innerlijke beeld dat je van jezelf hebt als je een eetstoornis hebt, klopt niet met hoe anderen jouw zien en hoe het werkelijk met je is gesteld. Omdat ons brein het verschil niet kent tussen de werkelijk zichtbare wereld en het onbewuste beeld dat je van je eigen lichaam hebt, reageert het daar op. Dat komt omdat je 5x sneller reageert op een onbewust beeld dan op de werkelijkheid.
Als we het onbewuste beeld overschrijven, zodat dit gelijk wordt aan de zichtbare werkelijkheid, dan ga je zelf zien hoe het er echt voor staat met je. Dit is wat we bij MindTuning doen en waarmee we al bijna 30 jaar zeer goede resultaten boeken.
Deze 3 dingen kun je zelf doen
- Voor elk probleem geldt dat je het pas kunt oplossen als je erkent dat je een probleem hebt. Ook in het geval van anorexia is erkennen de eerste stap die nodig is op weg naar herstel.
- Zorg ervoor dat je jezelf niet afzondert en zoek hulp.
- Zoek een behandelaar waarmee je een klik hebt en die je vertrouwt.
Wat zijn de speerpunten van de MindTuningbehandeling bij eetstoornissen?
Bij MindTuning sporen we het onbewust beeld op in jouw brein dat ervoor zorgt dat je een verkeerd beeld hebt van de werkelijkheid en overschrijven deze.
We starten dus niet met graven in je verleden op zoek naar een oorzaak voor je eetstoornis. Voor ons staat dat namelijk gelijk aan het zoeken naar de oorzaak waarom je over een banenschil bent gestruikeld en je been brak. Dat doe je ook niet, je gaat eerst het been zetten en weer leren lopen. De oorzaak komt later, zodat je herhaling in de toekomst kunt voorkomen.
Ook krijg je van ons belangrijke gereedschappen aangereikt die ervoor zorgen dat je een gezond zelfbeeld krijgt en gaat blaken van zelfvertrouwen.
Lees hier meer over MindTuning >>>
Zoek je hulp en wil je weten of we een klik hebben? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Bel hiervoor met: 0182-612345
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579