Bel ons

'Ik wilde in een veilige setting, ontspannen mijn klachten oplossen. Bij MindTuning vond ik precies wat ik zocht'

Hyperventilatie

Hyperventileren: Je dreigt flauw te vallen, te verkrampen en hoe meer jij je adem onder controle probeert te krijgen, des te benauwder je wordt. Ieder moment kan het je zomaar weer overkomen, besef je.

Controle

Je zult hebben gemerkt dat hoe meer je pogingen onderneemt om je hyperventilatie onder controle te krijgen, des te  erger het wordt. Je wilt het graag loslaten, maar je hebt geen idee hoe je dat doen moet.

Symptomen bij hyperventilatie

 • Benauwdheid
 • Gejaagde hartslag/ druk op de borst
 • Trillen/ zweten
 • Tintelingen/ verkramping
 • Niet meer helder kunnen denken
 • Gevoel flauw te vallen/ dood te gaan

De waarheid

Heb je last van hyperventilatie? De waarheid is, dat dit beslist geen probleem is dat op zichzelf staat. Hyperventilatie is een symptoom van iets anders.

De koppeling ontdekken

Als je goed oplet zal je merken dat je steeds in bepaalde situaties hyperventileert.

 • Ben je een echte hypochonder, dan ben je ook erg gevoelig voor deze klachten. Je bent immer altijd alert op je lichaam en meestal op je hart. Het gevolg van die alertheid is dat je automatisch ook hyperventileert. Vervolgens gaat je hart tekeer of slaat het over, terwijl je in feite aan het hyperventileren bent.
 • Paniekaanvallen zijn vaak hyperventilatie aanvallen die je vertaalt als paniek.
 • Ruimtelijke angsten zoals rijangst, claustrofobie, straatvrees en hoogtevrees kunnen dezelfde klachten teweeg brengen.
 • Bij spreekangst of plankenkoorts is ook dikwijls sprake van versnelde ademhaling, maar dit wordt dan spreekangst genoemd.

Geen ademhalingsoefeningen

Helaas werken ademhalingsoefeningen meestal averechts. Het risico is aanwezig dat het hyperventileren daardoor chronisch wordt. Of, nog erger, dat er ademhalingsvrees ontstaat.

Ademhalingsoefeningen zijn ouderwets en zijn gebaseerd op CO2-logica, maar gaan voorbij aan de psychische component die hyperventilatie veroorzaakt. Hoe meer aandacht wordt gegeven aan de bestrijding van de symptomen, des te groter de kans dat je chronisch gaat hyperventileren. Aandacht zorgt meestal voor groei.

Oorzaken

De oorzaken van hyperventilatie zijn: een periode van spanning, roofbouw op jezelf, weinig slapen of frustratie op je werk. Er overvalt je een gevoel dat je eerder nog niet kende en je raakt in paniek. Je stelt alles in het werk om het onder controle krijgen en dat maakt het nog erger.

Programmafoutje

Het gevolg is dat alles zich vastzet en er in je hoofd een klein programmafoutje ontstaat, waardoor je teveel gericht bent op je ademhaling. Het kennen van de oorzaak zal je probleem niet oplossen.

CHRONISCHE HYPERVENTILATIE

Soms wordt de term chronisch gebruikt. Het klinkt alsof je er niet vanaf komt en je er niets aan doen kunt. Maar niets is minder waar. Wie ooit de term chronisch heeft bedacht, mag zich diep schamen. Mocht iemand ooit tegen je zeggen dat het chronisch is, bedenk dan dat ermee wordt bedoeld dat je vaak hyperventileert.

Oefeningen om hyperventilatie voor dit moment op te lossen zijn belangrijk. Maar ook om het onderliggende probleem aan te pakken!

Jouw wens

Je wilt maar één ding: je zo snel mogelijk in alle redelijke situaties krachtig en volkomen op je gemak voelen en verlost zijn van je probleem. Je zit niet te wachten op 20 therapeutische sessies. Je wilt gereedschap waarmee je in de toekomst hyperventileren voorkomt.

Ontmantelen vicieuze cirkel

MindTuning is een zeer goede methode om van hyperventilatie en de onderliggende angst verlost te worden. Het ontmantelt het mechanisme dat de vicieuze cirkel in stand houdt. Het domino-effect dat meestal ontstaat na een eerste hyperventilatieaanval wordt onderbroken. Je leert om voortaan oorzaken en triggers te herkennen en omzeilen.

Duurzame oplossingen angst en paniek

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanbeveling wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

ALLE TRAININGEN

E-TRAINING HYPERVENTILATIE

Waarom langzaam als het sneller kan…

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Aanpak angst & fobie

 • Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuningoefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Pak je voordeel!

* Bij groepstraining en 1 op 1 consult krijg je ter ondersteuning GRATIS toegang tot een E-Training pakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

TIP: Hoe ontsnap je aan hyperventilatie?

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

Naar trainingen

Eerst meer video-tips zien?

Naar video-tips

Referenties

In 3 uur fobievrij!

Het onmogelijke werd mogelijk door de nieuwe fobiemethode van Hr. Frijters (deze brief is geplaatst in een huisblad van een stichting voor hyperventilatie, de copie van deze brief ontving ik van cliënte) Ben een vrouw van 42 jaar, gehuwd en twee zonen. Lijd al sinds 25 jaar aan een fobie. De fobie manifesteert zich in: angst om alleen in huis te zijn, straatvrees, bang naar te worden in winkels, vooral angst voor de angst. De paniekaanvallen gingen gepaard met nare lichamelijke verschijnselen zoals: hyperventileren, te zullen stikken, hartkloppingen, overmatig transpireren, duizeligheid en het naarste gevoel van dit alles, steeds te denken dood te gaan. De angsten waren zo groot dat het sociale leven hierdoor helemaal wegviel. De belemmeringen die een fobie met zich meebrengt zijn totaal. Nadat de fobie zich openbaarde alle mogelijke vormen van hulpverlening gezocht, zoals psychiaters, psychologen, maar beter worden nooit. Dit jaar vele sessies doorgebracht bij een psycholoog, opnieuw zei hij niets meer voor me te kunnen doen. De therapie sloeg niet aan. Weer stond ik met mijn rug tegen de muur, zo is het al die vorige jaren ook gegaan. Toch gaf deze laatste psycholoog mij een stencil mee waarop stond: "gigantische doorbraak in fobiebehandeling". Nieuwe behandelmethode van de hr. Frijters. Door traditionele psychologen totaal opgegeven cliënten weten intussen de weg naar de privépraktijk van Pieter Frijters in Waddinxveen. Las verder het volgende: Vaak zijn mensen 20 jaar of langer onder behandeling geweest zonder enig resultaat en verlaten binnen anderhalf uur als nieuw mens de praktijkruimte. (Pieter Frijters: wat meer bescheidenheid had me beter gestaan) Om een lang verhaal kort te maken. Hr. Frijters heeft mij aan huis behandeld. Mijn ervaring is inderdaad dat deze fobiebehandeling een doorbraak in het altijd maar uitzichtloze gedoe met traditionele hulpverleners is. De doortastendheid, de rust, de kennis is ongelooflijk. Voor mij is de hr. Frijters de beste van Nederland. Het is niet te beschrijven hoe hij mij in drie uur fobievrij heeft gemaakt. (Pieter Frijters: althans mogelijk gemaakt dat zij een heleboel dingen weer kon die voor die tijd onmogelijk waren) Kan alleen de boodschappen kopen, alleen naar de kapper gaan, met mijn man gezellig winkelen in de stad, bezoekjes afleggen bij kennissen enz. Iedere dag ga ik meer vooruit. E.R

Een sessie was voldoende

Allereerst een Merry X-mas en de beste wensen voor een heel goed en voorspoedig nieuw jaar. Met trekking tot onze afspraak van morgen merk ik de laatste tijd en met name de afgelopen dagen dat ik eruit ben. Ben gelukkiger dan ooit en kan weer normaal functioneren zoals de oude ik. Dit wil wellicht niet zeggen dat de hyperventilatie nooit terugkomt. In dat geval doe ik graag een beroep op jullie. Maar zoals nu blijkt was het godzijdank van tijdelijke aard. Ik heb vanmorgen zelfs weer gevlogen zonder een greintje angst en met de oude vlinders in mijn buik van plezier. Dank jullie wel voor de eerste sessie, dit heeft veel goeds gedaan! Met vriendelijke groet, A. S.

Brief van client aan fobiestichting

Ontvangen copie van een brief die een cliënte in 1994 schreef naar een fobiestichting: In de Fobievizier van juni j.l. schreef u een stukje over het toenemende aanbod van alternatieve geneeswijzen. Las daar het volgende: de klachten fobie en hyperventilatie zijn dankbare onderwerpen om op in te spelen voor zogenaamde genezers. Uw advies was dan ook om beter het geld op zak te houden, dan naar dat soort hulpverlening te gaan. Tot mijn grote verbazing stond daar ook de advertentie van Pieter Frijters MindTuning bij. Deze was opgestuurd door een fobiepatiënt. Over deze advertentie wil ik het graag met u hebben. Ik citeer hier het volgende: "Deze meneer zegt in negentig minuten iemand fobievrij te maken. Dat wil zeggen dat Pieter ook in het rijtje van kwakzalvers staat. Nu vergist u zich toch wel heel erg als u dit beweert. Erger nog, u gaat er zo maar van uit dat dit zo is, door dit klakkeloos over te nemen. Bent u de mevrouw de ---- die het secretariaat van de fobie---- leidt? En de mensen het beste advies moet geven om van hun fobie af te helpen? U wordt volgens mij hier niet meer geschikt toe geacht want u heeft een heel grote fout gemaakt. U had dit op zijn minst uit moeten zoeken. Dan zou u het nooit in uw hoofd hebben gehaald om deze behandelingsmethode van Pieter Frijters MindTuning zo te minachten. Voor mij was deze behandeling een doorbraak in het altijd maar uitzichtloze gedoe met psychiaters en psychologen die mij op het laatst de strot uithingen. Uitzichtloze gesprekken, die tot niets leidden en heb ik het nog niet over de bedragen die er mee gemoeid waren. U verwees ons via uw Fobievizier naar deze vorm van reguliere hulpverlening. Vijfentwintig jaar lang ben ik van de ene naar de andere psychiater gegaan, heb medicijnen geslikt, alle bijwerkingen moeten trotseren en werd nooit beter. Een behandeling van drie uur van Pieter bij mij aan huis was al voldoende om mij weer door het dorp te begeven. Jaren was dit niet mogelijk omdat straatvrees niet te behandelen was door voorgeschreven psychiaters. Het verschil van benadering door andere hulpverleners en Pieter is niet te beschrijven. De rust, de doortastendheid is ongelooflijk. Voor mij is Pieter de beste van Nederland. Als laatste wil ik het nog even over de kosten hebben. Als ik de kosten van reguliere hulpverlening en medicijnen in die vijfentwintig jaar optel, zal ik op een vermogen komen dat niet meer te berekenen is. Nu eis ik van u een rectificatie in de volgende Fobievizier. Zo niet, zeg ik mijn abonnement van de Fobievizier op. Hopende dat u op mijn brief ingaat, teken ik, Hoogachtend Mevr. E. B. uit E
EVA over angstEVA over angstLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.