Bel ons

'Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit bloosangst had'

Bloosangst

Bloosangst is een sociale angst. Van alle angsten komen deze het vaakst voor. Een sociale angst heeft te maken met wat andere mensen van jou vinden. Wanneer je alleen bent heb jij geen probleem. Het wordt pas een issue wanneer er andere mensen bij betrokken zijn.

Heet hangijzer

Maar liefst tien procent van de mensen tussen 15 en 60 jaar oud heeft last van blozen. Je bent dus zeker niet de enige! Veel mensen hebben er echter geen probleem mee dat ze af en toe rood worden. En als je blozen niet als een probleem ziet, heb je er geen last van. Het wordt pas een heet hangijzer als je er zélf een probleem van maakt.

Iedereen ziet het als ik bloos…

Zodra jij bloost, ervaar je de lichamelijke sensaties die daarmee gepaard gaan. Je krijgt het warm en voor je gevoel krijg je een kop als een biet. Het lijkt eeuwen te duren. Maar de gewaarwording van blozen is veel groter dan wat er echt te zien is. Een ander ziet vaak helemaal niets of nauwelijks iets.

Omdat ik vaak bloos, ben ik minder aantrekkelijk…

Blozen wordt door de buitenwereld opgevat als iets liefs en charmants. En maakt dat mensen je sympathiek vinden. Mannen vinden vrouwen die blozen zelfs vaak aantrekkelijker. Maar als je last hebt van bloosangst geloof je dat allemaal niet.

Herken je dit?

 • Je ziet enorm op tegen een vergadering of een cursus, want je bent bang om te gaan blozen zodra je aandacht krijgt.
 • Een voorstelrondje is bepaald niet jouw hobby en ga je het liefste uit de weg.
 • In een winkelcentrum ben je alert want je wenst niet onverwacht door iemand te worden aangesproken.
 • Bepaalde verjaardagen mijd je als de pest.
 • Je hebt een enorm smoezenboek bij de hand om ergens onderuit te komen.
 • Het idee dat alle ogen straks op je gericht zijn, zorgt er al voor dat je gaat blozen.

Controle

Als jij bloost, dan krijg je te maken met met allerlei lichamelijk symptomen en klachten. De meest voorkomende reactie daarop is dat je controle over deze klachten probeert te krijgen. Het werkt niet. En zorgt er juist voor dat ze nog heviger worden. Ook het denken aan de door jou gevreesde situatie roept al spanning op.

Oorzaak

De oorzaak kennen van je angst biedt niet de oplossing, maar is wel handig om te weten.

 • Je opvoeding: ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Of: ‘Bescheidenheid siert de mens’. Of: ‘Schaam je, wat zal iedereen wel niet van je denken’. Wanneer je vaker tijdens je opvoeding een van deze uitspraken gehoord hebt, maakt je dat extra gevoelig voor een sociale angst, zoals bloosangst.
 • Kijken je ouders erg op tegen autoriteit dan heb je daar waarschijnlijk iets van meegekregen en ook dat maakt je gevoeliger voor bloosangst.
 • Overkwam je één keer een vervelende ervaring, omdat je schrok en rood werd ? Dat kan zo’n impact hebben dat je daarna spontaan, zonder dat je daar zelf iets aan doen kunt, een paniekreactie met vergelijkbare lichamelijke symptomen krijgt.
 • Aandacht zorgt voor groei. Is je een keer een reactie overkomen zoals blozen, dan is er niets aan de hand. Pas wanneer je daar veel aandacht aan geeft wordt je bloosangst groter en kan deze zelfs extreme vormen aannemen.
 • Er op letten wat anderen van je vinden maakt je onzeker. Wanneer je daar veel belang aan hecht, dan wordt dat jouw probleem en geen gering probleem. Je zult nooit weten wat een ander van je vindt. Zegt iemand ‘Ik vind het charmant als je bloost en jij vindt dat zelf ook, dan geloof je dat. Zegt iemand hetzelfde en jij vindt blozen verschrikkelijk, dan denk je dat je in de maling wordt genomen.

Oplossing

Als je bloosangst hebt en daarom situaties gaat mijden zorgt dat ervoor dat je je niet volop kunt ontplooien.  Je loopt carrièrekansen en vriendschappen mis. En geniet niet optimaal van het leven. Het vraagt dringend om een oplossing!

Wees gerust

Wees gerust, want bloosangst wordt veilig en vertrouwd opgelost. Pieter Frijters, grondlegger van MindTuning™, ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde methode om iedere vorm van angst, snel en definitief te elimineren. Meer dan 30.000 mensen kregen dankzij deze methodiek hun vrijheid weer terug.

MindTuning-aanpak angst & fobie

 • Angst is als het ware een klein programmafoutje tussen je oren dat ooit is ontstaan en ruis veroorzaakt. Het gevolg is dat de buitenwereld nauwelijks of niet meer doordringt.
 • Eerst wordt alle ruis opgespoord en met MindTuning weggenomen. Voortaan dringt de buitenwereld in situaties die je voorheen angstig/ fobisch maakten weer helder tot je door en blijft paniek achterwege.
 • Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.

Bekijk eens de video hieronder waarin Pieter Frijters je uitleg geeft over bloosangst en de MindTuningmethode.

Tips om zelf te doen

Hieronder tref je tips waar je zelf mee aan de slag kunt.

Kijk een ander niet recht in de ogen

We hebben als kind geleerd dat elkaar recht in de ogen kijken beleefd is. Feit is echter dat wij daar als zoogdieren niet voor gemaakt zijn. Elkaar recht in de ogen kijken zorgt altijd voor spanning. Denk aan wat er gebeurt als twee dieren elkaar recht in de ogen kijken. Het is een teken van agressie en leidt tot vechten.

Houd je ogen daarom altijd beweeglijk. Kijk rustig van punt naar punt over het gezicht van een ander. Het komt heel natuurlijk over. Oefen daar maar eens mee. Je gaat je er veel meer ontspannen door voelen.

Bloosangst: Plaats mensen in hun omgeving

Als je last hebt van een sociale angst, nemen andere mensen een veel te grote plaats in in jouw belevingswereld. In deze video legt Pieter Frijters je uit hoe je alles terugbrengt tot het juiste perspectief, zodat je je meer ontspannen gaat voelen.

Meer tips

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters. Op de pagina alle trainingen tref je alle MindTuningoplossingen overzichtelijk op een rij. Van persoonlijk consult, of groepstraining tot zelf doen met e-learning.

Jouw voordeel:

Kies je voor de BAS training | Burn-out – Angst – Stress of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Naar oplossingen
METRO: Overwin bloosangst met 5 gouden tipsMETRO: Overwin bloosangst met 5 gouden tipsLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.