Bel ons

'Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit bloosangst had'

Bloosangst

Bloosangst is een sociale angst. En heeft te maken met wat andere mensen van jou vinden. Je bent niet de enige die benauwd is om rood te worden. Maar liefst tien procent van de mensen tussen 15 en 60 jaar oud heeft last van blozen. Veel mensen vinden het niet erg dat ze af en toe rood worden. Het wordt pas een heet hangijzer als je het zélf vreselijke vindt.

Herken je dit?

 • Je ziet enorm op tegen een vergadering of een cursus, want je bent bang om te gaan blozen zodra je aandacht krijgt.
 • Een voorstelrondje is bepaald niet jouw hobby en ga je het liefste uit de weg.
 • In een winkelcentrum ben je alert want je vreest onverwacht door iemand te worden aangesproken.
 • Bepaalde verjaardagen mijd je als de pest.
 • Je hebt een enorm smoezenboek bij de hand om ergens onderuit te komen.
 • Het idee dat alle ogen straks op je gericht zijn, zorgt er al voor dat je gaat blozen.

Controle

Als jij bloost, dan krijg je te maken met met allerlei lichamelijk symptomen en klachten. De meest voorkomende reactie daarop is dat je controle over deze klachten probeert te krijgen. Het werkt niet. En zorgt er juist voor dat ze nog heviger worden. Ook het denken aan de door jou gevreesde situatie roept al spanning op.

Oorzaak

De oorzaak kennen van je angst biedt niet de oplossing, maar is wel handig om te weten.

 • Je opvoeding: ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Of: ‘Bescheidenheid siert de mens’. Of: ‘Schaam je, wat zal iedereen wel niet van je denken’. Wanneer je vaker tijdens je opvoeding een van deze uitspraken gehoord hebt, maakt je dat extra gevoelig voor een sociale angst, zoals bloosangst.
 • Kijken je ouders erg op tegen autoriteit dan heb je daar waarschijnlijk iets van meegekregen en ook dat maakt je gevoeliger voor bloosangst.
 • Overkwam je één keer een vervelende ervaring, omdat je schrok en rood werd ? Dat kan zo’n impact hebben dat je daarna spontaan, zonder dat je daar zelf iets aan doen kunt, een paniekreactie met vergelijkbare lichamelijke symptomen krijgt.
 • Aandacht zorgt voor groei. Is je een keer een reactie overkomen zoals blozen, dan is er niets aan de hand. Pas wanneer je daar veel aandacht aan geeft wordt je bloosangst groter en kan deze zelfs extreme vormen aannemen.
 • Er op letten wat anderen van je vinden maakt je onzeker. Wanneer je daar veel belang aan hecht, dan wordt dat jouw probleem en geen gering probleem. Je zult nooit weten wat een ander van je vindt. Zegt iemand ‘Ik vind het charmant als je bloost en jij vindt dat zelf ook, dan geloof je dat. Zegt iemand hetzelfde en jij vindt blozen verschrikkelijk, dan denk je dat je in de maling wordt genomen.

Oplossing

Als je bloosangst hebt en daarom situaties gaat mijden zorgt dat ervoor dat je je niet volop kunt ontplooien.  Je loopt carrièrekansen en vriendschappen mis. En geniet niet optimaal van het leven. Het vraagt dringend om een oplossing!

Want:

Zou het niet niet heerlijk zijn om aan het einde van de dag tot je verrassing te beseffen dat je je totaal niet druk hebt gemaakt of je misschien zou gaan blozen?  Dat je de vrijheid hebt om te doen en laten wat jij wilt, zonder angst om rood te worden? Alle kansen die dát je biedt! Je hoeft nergens meer benauwd voor te zijn of voor weg te lopen.

Het kán! Dankzij MindTuning.

Duurzame oplossingen bloosangst

GROEPSCOACHING is het meest POPULAIR. Meer dan 10.000 mensen kozen eerder voor deze 2 daagse training die uiterst effectief is tegen bloosangst.

ASSERTIVITEITSTRAINING is een aanrader wanneer je ook moeite hebt met NEE zeggen en om voor de belangen van jezelf of je functie op te komen.

PERSOONLIJKE coaching is effectief en een aanrader tegen bloosangst wanneer tijd en privacy belangrijk voor je zijn. Wij adviseren 2 sessies persoonlijke coaching van 2.15 uur.

E-TRAINING ‘afrekenen met bloosangst’ is ideaal wanneer je de voorkeur geeft aan zelfhulp. Het is een uitgebreid pakket en heeft een cliënt-waarderingscijfer van 8.1.

Alle trainingenE-training bloosangst

Waarom langzaam als het sneller kan...

Met MindTuning™ leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.

Mindtuning™ is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.

Nuttige video’s

Bekijk eens de video hieronder waarin Pieter Frijters je uitleg geeft over bloosangst en de MindTuningmethode.

Tip om zelf te doen!

Als je last hebt van een sociale angst, nemen andere mensen een veel te grote plaats in in jouw belevingswereld. In deze video legt Pieter Frijters je uit hoe je alles terugbrengt tot het juiste perspectief, zodat je je meer ontspannen gaat voelen.

 

Meer tips en oefeningen vind je in de boeken van Pieter Frijters.

Pak jouw voordeel:

Kies je voor de Groepstraining of een 1 op 1 consult, dan krijg je GRATIS toegang tot een E-Trainingpakket naar keuze met duidelijke uitleg en video’s.

Naar alle trainingen

Liever eerst meer video-tips zien?

naar video-tips
METRO: Overwin bloosangst met 5 gouden tipsMETRO: Overwin bloosangst met 5 gouden tipsLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.