Onzekerheid en bouwen aan Zelfvertrouwen
Iedereen worstelt weleens met gevoelens van onzekerheid. Maar ben je erg onzeker en loop je daar vaak tegenaan? Dan vormt dit een belemmering om gelukkig en succesvol te zijn. Wil je je zelfvertrouwen vergroten? Lees dan verder. Zelfvertrouwen ontwikkel je door met jezelf aan de slag te gaan. In dit artikel vind je inzichten en tips die je daarbij helpen.
De definitie van zelfvertrouwen
Vergelijk jij jezelf niet met anderen? Vertrouw jij op je eigen kunnen, vaardigheden en oordeel? Denk je positief over jezelf? Kun jij je sterke punten benoemen? Weet je wat jij wilt bereiken? En neem je stappen om jouw wensen te vervullen? Dan heb jij een gezond portie geloof in jezelf!
Als er tegenslagen zijn, weet je daar goed mee om te gaan. Je komt uit voor je mening. Er bestaan voor jou geen problemen, alleen uitdagingen en leermomenten. Je wilt groeien en ontplooien. En graag nieuwe dingen uitproberen.
Het belang van zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen is van cruciaal belang voor bijna elk aspect in je leven. Zonder een bepaald niveau van geloof in jezelf ben je geneigd je vaardigheden en ambities te onderschatten. En doe je dingen niet die je wel zou kunnen. Of gaat situaties uit de weg, waarmee je prima uit de voeten zou kunnen.
Je loopt zo allerlei kansen mis die je verder zouden brengen.
Zelfvertrouwen op de werkplek
In jezelf geloven is privé belangrijk én op je werkplek. Het heeft ook daar invloed op je prestaties, je relaties met collega’s en zelfs op je carrièrevooruitzichten.
Onzekerheid en zelftwijfel: twee zijden van dezelfde munt
Onzeker zijn over jezelf en zelftwijfel zijn nauw met elkaar verbonden. Als je je niet zeker voelt, ga je vaak twijfelen aan je capaciteiten en beslissingen.
Feit is dat als jij je iets voorneemt en vervolgens aan jezelf gaat twijfelen, dit altijd leidt tot uitstel en uiteindelijk tot afstel.
Niet helpende gedachten
De mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf wordt onder meer beïnvloed door je gedachten. Denken doe je continu. Maar je kunt je voorstellen dat niet helpende gedachten als: ‘waarom lukt me dat nooit?’ en ‘ik kan mezelf niet uitstaan’, averechts werken. Je creërt zo een negatief zelfbeeld.
Je afvragen wat anderen voor negatiefs van je vinden, valt ook niet in de categorie van helpende gedachten.
Denken en overdenken zorgt ervoor dat je een realistische kijk op dingen verliest en altijd in een negatieve spiraal terecht komt.
Je kunt je gedachten niet stoppen, maar niet helpende gedachten gelukkig wel leren herkennen en sturen in positieve richting. Zo wordt een ondermijnende gedachte een helpende gedachte.
De mythe van aangeboren zelfvertrouwen
Het is een algemene misvatting dat mensen ofwel geboren worden met zelfvertrouwen of niet. Zelfvertrouwen ontwikkel je en wordt versterkt door persoonlijke ervaringen en acties.
Onthoud dat je door te oefenen bepaalde vaardigheden vergroot. Des te meer je in actie komt, des te meer het geloof in jezelf groeit.
Een belangrijke vaardigheid in dit kader is ‘assertieve communicatie’. Als je assertiviteit genoeg ontwikkelt, groeit je zelfvertrouwen en als je zelfvertrouwen hebt, durf je assertief te zijn. Lees hier meer over hoe zelfvertrouwen en assertiviteit hand in hand gaan.
De rol van opvoeding met betrekking tot zelfvertrouwen
Je ontwikkelt zelfvertrouwen tijdens je kinderjaren. Je opvoeding speelt daarbij een grote rol. Ben je beschermd opgegroeid? En hadden je ouders de niet te stoppen drang om uitdagingen uit de weg te gaan en je overal voor te behoeden? Heb je niet of nauwelijks opbouwende kritiek gekregen? Haalden ze het liefste alle kastanjes voor je uit het vuur? Of wezen ze je contant op gevaren? Grote kans dat jij in de situatie waarin jij bent opgegroeid je zelfbeeld en -vertrouwen niet optimaal genoeg hebt ontwikkeld.
Dat geldt ook voor jou als je in de eerste jaren van je leven juist vaak kritiek kreeg. Als je regelmatig hebt gehoord dat er van alles aan je gedrag, uiterlijk en/of prestaties mankeerde, en een compliment altijd gevolgd werd door de opmerking dat het nog beter kon, leidt dit al snel tot een gebrek aan zelfvertrouwen.
Maar ook als je gepest werd. Of je bent opgegroeid in een gezin waar huiselijk geweld plaatsvond. Het zijn allemaal zaken waardoor je bent gaan twijfelen over jezelf en die gezonde zelfverzekerdheid in de weg staan.
Het belang van steun en kansen
Ben je als kind daarentegen gesteund en aangespoord om zelf nieuwe dingen te ontdekken? Heb je kansen gehad om te ontdekken dat er talloze dingen zijn waar je goed in bent? En was er vooral aandacht voor je sterke punten? Dan is een positief zelfbeeld en geloof in jezelf het gevolg. En kun je het maximale uit je leven halen.
Heb je zelf kinderen?
Bekijk onderstaande video over hoe je je kind helpt bouwen aan zelfvertrouwen:
Zelfvertrouwen versus arrogantie
Hoewel ze soms met elkaar worden verward, zijn zelfvertrouwen en arrogantie twee heel verschillende concepten. Want zelfvertrouwen is een positieve houding ten opzichte van jezelf, terwijl arrogantie vaak betekent dat je jezelf beter voelt dan anderen.
Arrogantie is het toppunt van zelftwijfel. Het is een manier om je eigen gebrek aan zelfvertrouwen te overcompenseren. Dat geldt ook voor opscheppen, dominant gedrag en een grote mond geven.
Waarom hebben sommige mensen meer zelfvertrouwen dan anderen?
Er zijn talloze redenen waarom sommige mensen van nature zekerder lijken te zijn dan anderen. Het kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden, huidige levensomstandigheden of de mentale en fysieke gezondheid.
Heb je bepaalde vaardigheden meegekregen zoals ‘assertief zijn’. Of zijn je positieve eigenschappen steeds door anderen bekrachtigd? Dan zorgt dat in de regel voor meer zelfvertrouwen.
Omgaan met onzekerheid
Onzeker zijn is een natuurlijk onderdeel van het leven. Hoe je met dit gevoel omgaat, bepaalt de impact die het heeft. Je kunt eraan toegeven en je ernaar gaan gedragen. En als je in hoofdzaak omgaat met anderen die ook niet zeker van zichzelf zijn, wordt het gevoel alleen maar versterkt.
Het is beter om positieve gedachten te ontwikkelen. En in plaats van denken en overdenken, in beweging te komen en dingen te gaan doen, in plaats van te laten. Ook is het belangrijk om met mensen om te gaan die zelfvertrouwen hebben.
Onzekerheid overwinnen
Hoewel honderd procent elimineren van onzekerheid onmogelijk en zelfs ongezond is, zijn er veel wegen die leiden naar zelfvertrouwen.
De meest eenvoudige weg is een cursus zelfvertrouwen of een cursus assertiviteit. Het beste aanbod op Internet is de ‘Online training Zelfvertrouwen’ van MindTuning. Het is de meest
uitgebreide training waarin ook ‘Assertief zijn’ is verwerkt.
Ben je er klaar voor om de ‘Online training Zelfvertrouwen’ te bekijken? Klik hier.
Tips voor meer zelfvertrouwen
Het ontwikkelen van gezond zelfvertrouwen is geen eenvoudig proces, maar het is absoluut haalbaar met geduld en doorzettingsvermogen. Ga met onderstaande tips voor meer zelfvertrouwen aan de slag. Zodat je door ermee te oefenen vaardigheden vergroot die je zelfvertrouwen groeien laat.
Zelfbewustzijn: de eerste stap naar zelfvertrouwen
Het eerste wat je mag doen is begrijpen wie je bent, wat je sterke punten zijn, waar je passie ligt, en je zwakke punten herkennen
Zelfvertrouwen krijgen doet namelijk niemand. Je mag het afdwingen bij jezelf door je hiervan bewust te worden. Je persoonlijke ontwikkeling verdient beslist aandacht. Gun het jezelf, zoals je ook bij een goede vriend zou doen.
Het belang van positieve zelfpraat
De manier waarop je tegen jezelf praat, heeft een enorme impact op je zelfbeeld en of het goed gaat met je. Door een positieve interne dialoog te onderhouden, kun je beginnen met het veranderen van de manier waarop je jezelf ziet. Zeg positieve dingen tegen jezelf op een manier die geloofwaardig is. Overdrijven helpt dus niet. En accepteer complimenten, in plaats van ze in twijfel te trekken.
Stel haalbare doelen voor jezelf
Het stellen van haalbare doelen die passen bij je sterke punten kan je helpen je zelfvertrouwen op te bouwen. Elke keer dat je een doel bereikt, levert dat positieve ervaringen en op bouw je aan het bewijs dat je capabel en competent bent.
Het is opvallend dat de meeste mensen juist een gebrek aan zelfvertrouwen krijgen als ze zich teveel doelen stellen. Dus overdrijf ook hierin niet.
De rol van fysieke gezondheid bij het versterken van zelfvertrouwen
Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding hebben een effect op je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je bent fitter, waardoor je meer hindernissen aankunt. Je brein krijgt meer zuurstof en er worden stofjes aangemaakt waardoor je scherper bent en jezelf met meer respect behandelt.
De juiste lichaamshouding
Gebrek aan zelfvertrouwen gaat vaak gepaard met een gesloten houding. Het is eenvoudig om je houding te veranderen. Een rechte rug, je hoofd opgericht en je ogen altijd in het midden, zorgen ervoor dat je een zelfverzekerde uitstraling hebt.
Maak jezelf groot zonder jezelf op te blazen. Draai je hoofd altijd mee als je ergens naar kijkt en kijk zelden naar de grond. Oefen daarmee totdat het een gewoonte wordt. Je zult merken dat mensen meer rekening met je houden en je zelfvertrouwen neemt daardoor toe.
Omgaan met falen en tegenslagen
Falen en tegenslagen zijn onvermijdelijk in het leven. Hoe je met deze momenten omgaat, kan het vertrouwen in jezelf maken of breken.
Tegenslagen leren ombuigen is eenvoudiger dan je zou denken. Want een nadeel kan uitsluitend een nadeel zijn als er ook een voordeel is. Ga je er naar op zoek dan creëer je een kans om het voordeel te vinden. Je hebt er in ieder geval altijd iets van te leren.
Maak op de juiste manier oogcontact
De meeste mensen maken op een verkeerde manier oogcontact. Zij kijken een ander recht in de ogen. Zodra je dat doet en de ander doet dat ook bij jou, dan zal je merken dat het onprettig is, je onzeker maakt en sommige mensen zelfs agressief.
Ik zou je daarom niet aanraden om in New York in een achterstandswijk een groepje kerels recht in de ogen te kijken, want het roept agressie op. Kijk constructief; dat kun je vergelijken met het kijken naar een portret. Je kijkt naar het hele gezicht. En in een 1 op 1 gesprek kun je naar het gebied rond de ogen van een ander kijken. In al onze fysieke trainingen laten we je aan den lijve ervaren hoe je dat verandert en juist doet.
Zet tegenover een negatieve gedachte 3 positieve gedachten
Sta er regelmatig eens bij stil welke gedachte jij hebt als jij je niet zeker van jezelf voelt. Met een beetje oefenen in positief denken, lukt het je beslist om op gedachten te komen die je meer vertrouwen geven.
Het is belangrijk dat je ermee aan de slag gaat. Want wist je dat je waarschijnlijk 40.000 gedachten per dag hebt? Je gedachten bepalen een deel van je belevingswereld in je brein.
Tip: veel gedachten die positief zijn beginnen met een ‘hoe leuk’ of ‘hoe fijn’ vraag. Een negatieve gedachte begint vaak met een ‘waarom’ of een ‘wat’ vraag.
Wees dankbaar
Wees de komende tijd iedere dag dankbaar voor alles wat positief is. Dus bijvoorbeeld dankbaar voor het eten, dankbaar voor de mensen om je heen. Dankbaar dat het regent of de zon schijnt. Dankbaar voor je bestaan.
En geef jezelf iedere dag complimenten. Meestal hebben we er geen moeite mee om anderen een compliment te geven, maar het is nog belangrijker om dit naar jezelf toe te doen.
Vergeef fouten
Je zult ongetwijfeld vaak genoeg iets fout doen. Vergeef het jezelf. De mensen om je heen maken ook fouten. Soms ook naar jou toe. Vergeef het hen eveneens. Blijf je hangen in verwijten of boosheid? Daarmee vergroot je je zelfvertrouwen niet. Integendeel; het gaat ten koste van je persoonlijke groei.
Ga vanaf nu goed aan de slag met bovenstaande tips voor meer zelfvertrouwen!
Het belang van ondersteunende relaties
Mensen om je heen kunnen je zelfbeeld en mate van zelfrespect, zelfwaardering en zelfvertrouwen sterk beïnvloeden. Ondersteunende, positieve relaties zijn daarom belangrijk om een persoonlijkheid te ontwikkelen met wie het goed gaat. Hierdoor ervaar je immers dat je er mag zijn. En dat vergroot je zelfvertrouwen.
Ook op sociale media is het belang van goed gezelschap groot. Kies wijs met wie je je daar inlaat. Niemand heeft behoefte aan trollen die kritiek leveren met de bedoeling om andermans eigenwaarde en zelfrespect aan te tasten. Toxische relaties, off en online ondermijnen je zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen afneemt.
Zelfvertrouwen in relaties
Een gezond niveau van zelfvertrouwen is cruciaal voor het opbouwen en onderhouden van gezonde, evenwichtige relaties. En als je op een prettige manier ‘assertief bent’ houden mensen automatisch rekening met je. Ze respecteren je eigen mening. Ze zetten je niet onder druk en behandelen je met respect.
Mocht je concrete stappen willen zetten, aan meer informatie behoefte hebben of aan persoonlijk advies over ons trainingsaanbod? Bel ons: +31(0)182 612345
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579