Bel ons

'Dankzij MindTuning heb ik mijn leven teruggekregen'

Blogs

Burn-out, een teken van sterkte

Burn-out wordt vaak als een zwakte gezien. Niet alleen door mensen die totaal opgebrand zijn zelf, maar ook door buitenstaanders. Dit is echter een grote vergissing. Burn-out is geen zwakte, maar een teken van STERKTE!

Gelijke kansen?

Stel, je kunt als werkgever uit twee sollicitanten kiezen: een die ooit burn-out is geweest en een ander die dat nooit heeft meegemaakt. Maken zij dan een gelijke kans? Als ik ondernemers deze vraag stel, krijg ik meestal hetzelfde antwoord. De sollicitant die nog nooit burn-out is geweest, heeft een voorsprong. De motivatie is veelal gelijk. Je neemt toch een zeker risico als je een ex burn-out klant in dienst neemt…

Leiderschap en succes

Ook spreek ik regelmatig mensen die van collega’s en vrienden het advies kregen om hun burn-outverleden naar hun meerderen te verzwijgen. Het zou hun carrièreperspectief negatief beïnvloeden. Want burn-out wordt nu niet bepaald geassocieerd met leiderschap en succes.

Ik kan me hier over opwinden. Want mensen die burn-out raken, onderscheiden zich op velerlei manieren in positieve zin van anderen:

 • Om burn-out te kunnen raken moet je over een enorme hoeveelheid lichamelijke power en een sterke wil om te volharden beschikken.
 • Die combinatie zorgt ervoor dat jij doorgaat waar anderen opgegeven.
 • Grenzen verleggen is voor jou een vanzelfsprekendheid.
 • Je loopt harder dan de rest en zet je meer in.
 • Je blijft doorgaan om doelen te bereiken als anderen allang zijn afgehaakt.  De power die je ten toon  spreidt voordat je burn-out raakt, is vele malen groter dan die van anderen. Dat jij uiteindelijk over een grens bent gegaan, waardoor je opgebrand raakte, is een gevolg van jouw kracht. Niet van zwakte!

Topsporters

Is een topsporter die over zijn grens gaat en de finish niet haalt zwak? Nee, hij heeft meer kracht en doorzettingsvermogen dan anderen. Anders zou hij deze topsport niet eens kunnen beoefenen. Hij heeft tijd nodig om te herstellen en verschijnt dan weer aan de start. Hij weet voortaan waar zijn grenzen liggen en zijn kracht nog beter in te zetten.

Geblesseerd

Burn-out mag je vergelijken met een blessure. Want je hebt in feite lange tijd topsport beoefend en de nodige records verbroken. Totdat je over je eigen grens heen ging en geblesseerd raakte. Wanneer je dan na een gedegen burn-outbehandeling weer aan het werk gaat, weet je precies waar je grens ligt. Want je hebt geleerd om je kracht veel beter te doseren.

Wat je waarschijnlijk eerder ontbrak was een topcoach, net zoals topsporters die hebben. Een coach die het juiste trainingsschema voor je maakt en zorgt dat jij op tijd je rust neemt. Die je inzicht geeft hoe je optimaal gebruik maakt van jouw kracht. Waardoor je steeds beter presteert en fit blijft.

Positieve power

Mensen die burn-out raken hebben een of meer van de volgende eigenschappen die hen gevoelig maken voor een burn-out. Zoals gebrek aan assertiviteit, controledwang, perfectionisme, geen grenzen stellen en een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Deze eigenschappen hebben ook een enorme positieve power in zich. Het zijn de eigenschappen van een topsporter. En deze worden in het bedrijfsleven ook enorm gewaardeerd.

 • De positieve kant van gebrek aan assertiviteit = Je hebt de power om je eigen ego opzij te zetten en je in dienst te stellen van het team om het gewenste doel te bereiken.
 • De positieve kant van controledwang = In de voorbereiding zet je alles op alles. En je wilt tot het einde van de wedstrijd de match naar je hand zetten.
 • De positieve kant van perfectionisme = Je gaat altijd voor de gouden plak. Willen winnen is een eerste vereiste in de sportwereld.
 • De positieve kant van geen grenzen stellen = Jij kan en wilt offers brengen om het doel te bereiken. Dat is wat een topsporter ook doet.
 • De positieve kant van te groot verantwoordelijkheidsgevoel = Je hebt een aanvoerdersmentaliteit. Je wilt werkelijk álles geven als dat nodig is om nummer 1 te worden.

Comeback

Een topsporter die hersteld is van een blessure als gevolg van overbelasting, wordt enthousiast binnengehaald bij zijn comeback. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Hij telt gewoon weer mee. Dat zou voortaan ook mogen gelden voor een werknemer die hersteld is van een burn-out. Hij of zij is geen zwakke schakel. Maar heeft grote meerwaarde voor een bedrijf.

Dus als ik nog een keer de vraag mag stellen:  Je kunt als werkgever uit twee sollicitanten kiezen: een die ooit burn-out is geweest en een ander die dat nooit heeft meegemaakt. Maken zij dan een gelijke kans…?

Lees ook:
Wat is MindTuning Boeken van Pieter Frijters

Naar trainingen
Flow over MindTuningFlow over MindTuningLees artikel

Gratis TIPS ontvangen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.