Met zelfvertrouwen een telefoongesprek voeren; zo doe je dat!
Mis je het zelfvertrouwen om te bellen? Dan ben je zeker niet de enige. Voor veel mensen is telefoneren een bron van stress en daarom vermijden ze het liever. In het ergste geval leidt het tot regelrechte belangst. Hoe fijn zou het zijn als je probleemloos ieder belletje kan plegen en vanzelfsprekend een gesprek aanneemt als de telefoon overgaat. Lees hier onze tips waardoor je vanaf nu wel met zelfvertrouwen een telefoongesprek voeren kunt.
Waarom bellen loont
Je staat er wellicht niet bij stil als je telefoongesprekken vermijdt, maar de gevolgen ervan zijn vaak groter dan je denkt. Soms is een telefoongesprek bijvoorbeeld de enige manier om snel alle informatie te krijgen die je nodig hebt, of die een ander van jou nodig heeft. Niet bellen is dan funest.
Op je werk kan het achterwege laten van telefoneren, en in plaats daarvan bijvoorbeeld mailen, zorgen voor vertraging van projecten. Berichten worden nou eenmaal niet altijd direct gelezen, terwijl, als je even een opbelt, de juiste persoon meteen op de hoogte is van de laatste stand van zaken.
Niet meteen ergens een belletje aan wagen kan er ook voor zorgen dat je kansen misloopt, want meteen handelen door de telefoon te pakken leidt sneller tot afspraken en deals dan mailen. Je voorkomt bovendien dat iemand anders je voor is.
Je komt minder professioneel over als je iemand bent die altijd alles via de mail wil regelen. Want een echte professional verspilt geen tijd, maar grijpt de koe meteen bij horens. Bovendien kun je tijdens een telefoongesprek meteen op elkaars opmerkingen en vragen reageren. Ga je e-mailen, dan ontaardt het al gauw in een heen en weer gemail van jewelste.
Ook in je privéleven is het lastig als je liever niet belt omdat je niet weet hoe je met zelfvertrouwen een telefoongesprek voeren kunt. Vrienden en familie vinden het vervelend als je nooit de telefoon opneemt of belt. Helemaal als het om belangrijke zaken gaat.
En dan dit: situaties die je via de telefoon snel kunt oplossen blijven, als je niet durft te bellen, onnodig lang in de lucht hangen, wat voor extra stress zorgt.
Tips voor meer zelfvertrouwen aan de telefoon
Met zelfvertrouwen een telefoongesprek voeren, kun je leren. Ga hiervoor serieus met onderstaande tips aan de slag!
Tip 1 – Verander je kijk op bellen
Besef dat bellen of gebeld worden op zich iets neutraals is. Of je het graag doet of niet hangt niet af van het bellen op zich, maar van de gedachten die je over telefoneren hebt. Zijn die gedachten negatief, dan wil je het vermijden. Houd je vanaf nu niet meer bezig met waarom je niet wilt bellen, maar richt je op waarom wel. Zet dit voor jezelf op een rijtje. Lees wat dat betreft de alinea’s waarom bellen wel loont, nog eens door en laat ze goed tot je doordringen. Wellicht kun je zelf nog meer redenen verzinnen waarom bellen wel een goed idee is.
Tip 2 – Laat controle los
Je zult het wellicht ook herkennen; als je er tegenop ziet om een telefoongesprek te voeren is de eerste reactie dat je controle wilt krijgen over wat je voelt in je lichaam. Want je wilt al die lichamelijke sensaties die gepaard gaan met onzekerheid niet voelen en probeert het een halt toe te roepen. Helaas; het werkt niet. Je snel kloppende hart gaat niet langzamer maar juist sneller kloppen. Het gevolg is dat je nog meer je best gaat doen om dit te stoppen. En omdat het niet lukt, wind je je nog verder op en gaat je hart nóg beter z’n best doen voor je. Met je ademhaling is het van eenzelfde laken een pak. Het is daarom heel belangrijk om de drang tot controle vanaf nu te laten varen. Waar je je wel op mag richten lees je in de volgende tips.
Tip 3 – Pak muizenissen aan
Niet durven bellen gaat gepaard met muizenissen in je hoofd die niets met het doel van je telefoongesprek te maken hebben. In gedachten ben je bezig met wat er allemaal mis zou kunnen gaan en waarom het je toch niet gaat lukken. Je denkstem klinkt hoog en/ of snel en daarmee jaag je je onzekerheid aan. Verander daarom je denkstem. Vertraag deze, imiteer een accent, of draai alle woorden om. Je neemt daarmee de kracht weg van het negatieve denken.
Tip 4 – Bepaal je doel
Bepaal voor jezelf welk doel je met het telefoongesprek voor ogen hebt voordat je iemand belt. Even voor de duidelijkheid, dat doel is niet: ‘Ik wil bellen zonder me ongemakkelijk te voelen.’ Maar wel: ‘Ik wil die en die informatie hebben.’ Of: ‘Ik wil de andere van die en die informatie op de hoogte brengen.’ Of: ‘Ik wil een afspraak maken omdat…’ Als je weet wat het doel is van een telefoongesprek, geeft dat houvast.
Tip 5 – Bereid kort voor
Zet voor jezelf wat keywords op een papiertje met betrekking tot het gesprek dat je gaat voeren. Wat wil jij zeggen of vragen? Het geeft je het zelfvertrouwen dat je alles wat belangrijk is voor het gesprek bij de hand hebt.
Tip 6– Bel meteen
Realiseer je dat zelfvertrouwen niet komt aanwaaien. Zelfvertrouwen bouw je op door dingen te doen. En door iedere keer trots op jezelf te zijn als je een belletje hebt gedaan. Voer een telefoongesprek daarom meteen. Een telefoontje uitstellen en voor je uit schuiven zorgt voor tijdelijke opluchting omdat je het nu even niet hoeft te doen. Maar niet lang daarna maakt opluchting plaats voor een gevoel van teleurgesteld zijn in jezelf. Je breekt daarmee je zelfvertrouwen af in plaats van dat je het opbouwt.
Wil je meer hulp om met lef te leren telefoneren?
Ga dan naar Online training Afrekenen met Bel-angst en vraag een previewles aan.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579