Ik weet niet wat ik moet zeggen…
Met deze tips zit je nooit meer om woorden verlegen
Denk je regelmatig: ‘ik weet niet wat ik moet zeggen…’, en ga je daarom gesprekken uit de weg? Dan is dat erg lastig, want praten met anderen is iets waar je vrijwel iedere dag mee te maken hebt. Angst om je mond open te doen, heeft alles te maken met andere mensen en wat zij van je zullen vinden. We noemen het dan ook een sociale angst. Maar wees gerust; met de tips uit deze blog sta je nooit meer met je mond vol tanden, of het nu gaat om gesprekken in levende lijve of aan de telefoon.
Gesprekken voeren doen we de hele dag. Gewoon voor de gezelligheid, maar bijvoorbeeld ook met instanties of werk gerelateerd. De een gaat dat gemakkelijker af dan de ander. En ook bereikt de een meer tijdens een gesprek dan de ander. Je zal zelf gemerkt hebben dat conversaties met de ene persoon vlotter en fijner verlopen dan met iemand anders. En dat er mensen zijn aan wiens lippen je hangt en wiens woorden blijven hangen, terwijl je in andere gevallen moeite moet doen om te luisteren en dingen te onthouden. Dat komt omdat met elkaar praten een visueel proces is. Met andere woorden: iemand die op zo’n manier praat dat jij als het ware een film voorbij ziet komen, bereikt veel meer, dan iemand die dat nalaat. De eerste tip gaat daar dan ook over.
Tip 1: Visueel spreken
Iedereen kan gemakkelijk leren praten en op zo’n manier dat anderen graag naar je luisteren. De manier waarop je dat doet noemen wij visueel spreken. Wanneer je visueel spreekt, komen de juiste woorden als vanzelf in je op en zit je dus nooit meer om woorden verlegen. Hoe fijn is dat?! Het werkt zo: in je brein zit een innerlijke beeldbibliotheek die al je herinneringen en bijbehorende visuele plaatjes bevat. Je kunt deze plaatjes ophalen. Dat doe je als volgt: wanneer je met iemand praat (of dat nu in levende lijve is of door de telefoon), draai je ogen af en toe even naar links of rechts omhoog om voor je te zien wat je wilt vertellen. De juiste woorden volgen dan vanzelf, je hoeft er niet over na te denken.
Tip 2: Ga visueel luisteren
Luister je naar iemand? Ook dan draai je je ogen af en toe even naar links of rechts omhoog. In dit geval om je een beeld vormen van wat de ander zegt. Is het een gesprek met iemand in levende lijve, kijk dan regelmatig ook even naar de ander om hem of haar met een korte ‘ja’ te laten weten dat je het begrijpt. Je kunt dit ook door middel van knikken of je gezichtsuitdrukking kenbaar maken. Daarna kijk je opnieuw weg om voor je te zien wat de ander vertelt en laat wederom weten dat de boodschap bij je binnen komt. Wij noemen dit: visueel luisteren.
Oefenen
Oefen maar eens met deze tips. De gedachte: ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen’, is dan snel verleden tijd. Want je zult zien; een gesprek voeren gaat je opeens veel gemakkelijker af. Ook zullen mensen graag naar je luisteren omdat je ze een innerlijke film voorschotelt.
Aan de andere kant zal jij als je naar iemand luistert en je daarbij beelden vormt bij wat een ander vertelt, veel meer onthouden dan je ooit voor mogelijk hield. Maak er dus een gewoonte van om altijd en overal visueel te spreken en te luisteren. Niet alleen om spreekangst en bel-angst voor te zijn, maar ook voor gesprekken van goede kwaliteit. Het werkt altijd en overal; of het nu gaat om huis-tuin-en-keuken-gesprekken, officiële conversaties, overleg, vergaderingen, of presentaties.
Wil je meer hulp van ons?
Lees alles over onze training op locatie in assertief communiceren
Of kies voor:
Online training Assertiviteit voor volwassenen
Online training Assertiviteit voor jongeren
Heb je specifiek hulp nodig m.b.t. telefoongesprekken? Ga dan naar Online training Afrekenen met Bel-angst
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579