Welke hulp heb je nodig bij burn-out?
Welke hulp heb je nodig bij burn-out? Het is dé meest belangrijke vraag als je opgebrand bent. Want er zijn nogal wat therapieën en methodes waaruit je kunt kiezen. En voor welke burn-outbehandeling ga je dan? Deze blog helpt je om die keuze te vergemakkelijken.
Om goed te kunnen kiezen welke burn-outbehandeling het beste bij je past is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Wat is burn-out nou precies en wat verwacht jij van een burn-outhersteltraject? Wil je zo snel mogelijk weer aan het werk? Is het voor jou belangrijk om je herstel snel in te zetten? Of kies je liever voor een lang traject?
Stel je eens voor…
Stel je eens voor dat je met een verbouwing bezig bent. Dat heeft veel impact, want in het weekend en na werktijd ben je aan het klussen. Het is veel en zwaar werk. Je zit constant in de rommel. Het zou dan zomaar kunnen zijn dat je tijdens het verbouwen opeens door je rug gaat. Het is een waarschuwingssignaal dat jij je rug hebt overbelast. Je wilt natuurlijk het liefst doorgaan met de verbouwing, maar komt tot de ontdekking dat je nauwelijks nog kunt bewegen. Dus doorgaan lukt echt niet. Het is heel moeilijk om dat te accepteren.
Druktechnieken of kraken
Wat je waarschijnlijk doet is op zoek gaan naar iemand die jou vlot van je probleem af kan helpen. Zodat je weer snel met de verbouwing verder kan. Je gaat bijvoorbeeld naar een chiropractor die door middel van druktechnieken op het lichaam het zenuwstelsel en de gewrichten manipuleert, in de volksmond ‘kraken’ genoemd. En dan blijkt dat je na één behandeling al een stuk bent opgeknapt.
Misschien heb je later nog een tweede behandeling nodig en ben je daarna weer in staat om redelijk te bewegen. Je bent dan nog niet volkomen hersteld natuurlijk, want dat heeft tijd nodig. Maar na één tot zes weken is het weer mogelijk om je rug volledig te belasten. We vinden dit logisch en accepteren het.
Compartimenten kunnen ineens overlopen
Misschien vraag je je af wat een verbouwing van je huis en door je rug gaan te maken heeft met burn-out. Het antwoord is dat het symbool staat voor het overbelasten van je brein. Bij MindTuning zien we het brein als een aantal compartimenten. Ben je te veel met een bepaald compartiment bezig (zeker als je op je tenen loopt of het negativiteit of stress oplevert) kan dit compartiment opeens overlopen. Je hebt het bijvoorbeeld veel te druk op je werk, bent te bevlogen, wilt teveel doen, bent ook nog met een studie bezig, of misschien zelfs werkelijk aan het verbouwen….
Het kan ook zijn dat je niet assertief genoeg bent, problemen met je baas of een collega en dat het ook thuis niet van een leien dakje loopt. Uiteindelijk kan het allemaal teveel zijn. Er loopt een compartiment over en er ontstaat kortsluiting. Net zoals er kortsluiting kan ontstaan in je rug en je ineens niet meer kan lopen tijdens een verbouwing.
Kortsluiting in je hoofd
Ik kan het je verzekeren; kortsluiting in je hoofd went nooit. Ik hoef alleen maar even terug te denken aan heel wat jaren geleden, toen ik zelf burn-out raakte. De term burn-out bestond toen nog niet; het werd zwaar overspannen genoemd. Ik zat in de auto en voelde me van het ene op het andere moment niet goed. Het werd zwart voor mijn ogen en ik kon niet anders dan mijn auto langs de kant van de weg zetten. Ik dacht werkelijk dat ik dood ging. Ik herinner me dat ik nog op het knopje wist te drukken waardoor het autoraam openging. En op de een of andere manier wist ik na verloop van tijd weer een beetje tot mezelf te komen.
Ik was drie kilometer van huis verwijderd toen het gebeurde en ben even later zo goed en kwaad als het kon naar huis gereden. Maar ik durfde niet meer alleen in huis te zijn, want stel je voor dat het me opnieuw zou overvallen. Ik ben op het bankje in mijn voortuin gaan zitten met de gedachte dat hopelijk iemand het zou zien als ik opnieuw niet goed werd en hij of zij een ambulance zou bellen.
Zwaar overspannen of epilepsie
Toen ik de volgende dag bij de dokter zat vertelde hij me dat ik zwaar overspannen was. Ik geloofde er niets van. Ik had in de wachtkamer namelijk ook het gevoel gekregen dat mijn laatste uurtje was geslagen en omdat ik op dat moment gewoon op een stoel zat en niks deed, kon het geen overspannenheid zijn, zo redeneerde ik.
Op mijn verzoek kreeg ik een verwijzing naar een neuroloog. Hij dacht aan een lichte vorm van epilepsie. Je kunt je voorstellen dat ik toen echt een probleem had; ik durfde vanaf dat moment nauwelijks meer naar buiten of iets in mijn eentje te ondernemen, want stel je voor dat ik opnieuw een eleptische aanval kreeg…
Ik had het geluk dat mijn productiebedrijf zo’n 400 meter rechts aan de overkant van mijn huis was. Daar kon ik snel met de auto komen. Dat gold ook voor mijn kantoor zo’n twee kilometer naar links. Dit was de actieradius die ik nog had…
Hopen is achteruitgang
Wat ik je hiermee wil uitleggen is dat mijn probleem in één keer ontstond en daarna van kwaad tot erger werd. En ik begreep er niks van. Mijn burn-out duurde uiteindelijk zo’n drie jaar. Dat was een vreselijke periode. Het heeft me uiteindelijk mijn bedrijf gekost en had enorm veel negatieve impact op de relaties met de mensen om me heen.
Ik was totaal gericht op wat ik niet wilde. Controleerde de hele dag of ik al iets voelde, wat ik nou precies allemaal voelde en probeerde mijn lichaam uit alle macht onder controle te krijgen. Mijn hele leven bestond uit hoop. Hoop dat het morgen weer beter zou gaan met me. ‘Hoop doet leven’, zeggen ze wel eens. Maar dat klopt niet. Hopen is achterover gaan zitten en wachten. En zo zag mijn leven er dan ook lange tijd uit. Totdat ik de MindTuning-methode ontdekte.
Het gevaar van piekerverlof
Heb jij de pech dat je ook burn-out raakt? Dan word je van het ene op het andere moment overvallen door beangstigende burn-outsymptomen. Het is zaak dat je zo snel mogelijk bij een ‘brein-chiropractor’ aan de bel trekt. Want heb je de pech dat je bij een bedrijfsarts terechtkomt die tegen je zegt dat je maar eens een maand thuis moet gaan zitten, dan kom je waarschijnlijk in een heel diep gat terecht. Ik noem dat piekerverlof. Je hebt opeens alle tijd, net zoals ik vroeger had, om met jezelf bezig te zijn op een verkeerde manier. Om je te focussen op het jezelf onder controle proberen te krijgen. En dan gaat het snel bergafwaarts met je. Je krijgt de lichamelijke situaties die je voelt namelijk nooit en te nimmer onder controle. Dat is een ding dat vaststaat. Sterker; ze nemen daardoor juist toe.
‘Brein-chiropractie’
Daarom; als je het kunt vermijden, vermijd dan piekerverlof en blijf zoveel mogelijk voeling houden met je werk. Maar nog belangrijker is het dat je zo snel mogelijk ‘chiropractie’ laat toepassen, op je brein. Want wat in één keer is ontstaan – of het nu gaat om door je rug gaan , of de kortsluiting die je ineens voelt vanwege burn-out- dat kan ook in één keer weer van richting veranderen. We laten dit in onze MindTuning-praktijk iedere keer opnieuw zien. Gemiddeld werken we twee keer 2,5 uur met een cliënt. Een derde keer is hoogst zelden nodig. De keren dat het afgelopen 30 jaar wel voorkwam, kan ik op twee handen tellen.
Energielekken dichten
Als je door wilt met je werk, dan is jouw probleem in een mum van tijd op te lossen. Naast het onmiddellijk in gang zetten van je herstel, gaan we aan de slag met de energielekken die de oorzaak zijn van je burn-out. We geven je gereedschappen en tools om deze op te sporen, te herkennen en te dichten. En terwijl je daarmee aan de slag gaat, kan het iedere dag alleen maar beter gaan.
Mijn ervaring is dat je met MindTuning altijd beter uit een burn-out komt dan voorheen. We helpen je om unstoppable te worden in het bereiken van je doelen, maar wel gedoseerd.
Ben jij iemand die niet bij de pakken neer wil zitten, maar vooruit wil? Dan is de MindTuning burn-outbehandeling echt een overweging waard.
Twijfel je of je burn-out bent? Doe een snelle, informele burn-out test om te kijken of je je in de burn-out gevarenzône bevindt.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579