Angst voor de dood overwinnen
Angst om dood te gaan of doodsangst lijken op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. Lees hier wat het verschil is en hoe je van angst voor de dood afkomt!
Het verschil tussen doodsangst en angst om dood te gaan
Doodsangst is complete paniek wanneer je de dood bijna letterlijk in de ogen kijkt. Als iemand een pistool op je richt, bijvoorbeeld. Of wanneer je een parachutesprong maakt, je parachute open wilt trekken en het lukt niet. Op zulke momenten is het reëel dat je een enorme angst voelt om te sterven. Angst voor de dood is iets anders. Dat je ooit dood zult gaan is de enige zekerheid die je hebt in dit leven. De meeste mensen houden zich daar niet mee bezig, omdat het nu eenmaal zo is. Ze zijn gewoon bezig met leven. Maar wanneer je angst voor de dood hebt, ben je er de hele tijd mee bezig dat je vandaag of morgen het loodje kunt leggen en met het controleren en voorkomen ervan.
Iedereen is onbewust wel eens bang voor de dood. Het wordt een probleem als dit je leven is gaan beheersen en je het niet meer van je af kunt zetten. Het leidt tot paniekaanvallen, waardoor de angst, om dood te gaan nog eens extra wordt versterkt. Een paniekaanval voelt immers alsof je dood gaat!
Symptomen bij angst om dood te gaan
Angst voor de dood gaat samen met allerlei lichamelijke symptomen. Ze staan hieronder op een rijtje:
- Hoge adem/ hyperventilatie
- Verhoogde hartslag/ druk op de borst
- Trillen/ zweten
- Tintelingen/ droge mond/ duizeligheid
- Niet helder meer kunnen denken
- Het gevoel flauw te vallen/ dood te gaan
Oorzaken angst voor de dood
Waar komt angst voor de dood vandaan? Het kan door allerlei zaken worden veroorzaakt. Achtergronden zijn o.a.:
- Angst om geen controle te hebben
- Angst voor het onbekende
- Angst om na de dood beoordeeld te worden (religie)
- Angst voor lijden tijdens het doodgaan
- Angst om afscheid te moeten nemen van iedereen die je lief is
Stress als oorzaak angst voor de dood
Maar ook als je lange tijd roofbouw op jezelf hebt gepleegd, of last hebt van andere stressfactoren, zoals problemen op je werk of in je relatie, kan dit een trigger zijn om angst voor de dood te ontwikkelen. Dit gaat als volgt in z’n werk: je lichaam kan je plotseling een sein geven dat het overbelast is. Je krijgt dan een knoeperd van een paniekaanval, of gaat enorm hyperventileren. Je denkt op zo’n moment dat je dood gaat. Je zult niet de eerste zijn die als gevolg hiervan angst voor de dood ontwikkelt.
Angst voor de dood herkennen
Als je leven beheerst wordt door de angst om dood te gaan zal je wellicht het volgende herkennen:
- Je denkt elke dag dat je dood kunt gaan
- Je bent alert op je lichaam
- Normale lichamelijke sensaties maken je angstig
- Je vermijdt situaties en plekken waar je eerder in paniek bent geraakt
- Je ontzegt jezelf van alles wat in jouw ogen gevaarlijk is
- Je bent bang dat mensen die je lief zijn dood zullen gaan
Belangrijke eye-openers
Wanneer je lijdt aan angst voor de dood is het goed om eens bij het volgende stil te staan:
*In feite heb je al geen leven meer. Want leven is ondernemen, genieten, ontspannen. En dat laat jij achterwege als doodgaan een obsessie voor je is.
*Daarbij komt: Angst voor de dood heeft niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen! In het ergste geval kan het zelfs een enorme wissel op je relatie(s) trekken.
*Heb je kinderen? Dan ondervinden ook zij de gevolgen. Ze zijn getuige van jouw angst of paniekaanvallen, of krijgen te maken met jouw vermijdingsgedrag. Je kan je angst zelfs overbrengen op je kinderen.
Al met al kun je niet voor honderd procent de persoon, partner of ouder zijn die je zou willen zijn. Dat leidt vaak tot schuldgevoel of boosheid.
Hoe kom ik af van angst voor de dood?
Angst voor de dood overwinnen is iets wat je alleen zelf kunt doen. Stel je eens voor hoe je leven eruit ziet zonder deze angst en de vrijheid die het je geeft… Maar ook hoeveel impact dat heeft op het leven van de mensen die je lief zijn… Hoe geweldig zou het zijn om zonder vrees weer optimaal van het leven te genieten? Neem om te beginnen onderstaande inzichten en tips ter harte!
Tip 1: Maak van angst een motivatie
Angst voor de dood kan je leven op de rem zetten, maar je kunt het ook als motivatie gebruiken. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op bun sterfbed vooral spijt hebben van wat ze allemaal niet hebben gedaan. Zie de onvermijdelijkheid van de dood dus als een wake-up call om alles uit jezelf en je leven te halen wat erin zit. Je leeft nu en dit is het moment om dingen te doen. Stel niets uit tot morgen en geniet van wat het leven te bieden heeft.
Tip 2: Kies voor deze prettige zekerheid
Wanneer je de hele dag bezig bent met angst voor de dood, zoek je naar zekerheid. Maar leven is pas echt leven vanwege de prettige zekerheid dat alles in dit leven absoluut onzeker is. Die onzekerheid maakt het leven boeiend, leuk en de moeite waard. Want, stel je eens voor dat alles vast zou staan? Dat het zeker is wat er morgen en overmorgen gaat gebeuren, wanneer je ziek wordt, een been breekt, of dood gaat? Dan is de lol er al snel vanaf.
Tip 3: Blijf in het nu
Wanneer je steeds maar bezig bent met de dood, sta je in de piekermodus. Je zit misschien wel uren op de bank en komt nauwelijks het huis uit. Je leeft niet in het nu, maar wordt in beslag genomen door negatieve gedachten, controleert wat je allemaal voelt en kijkt naar een innerlijke horrorfilm. Om jezelf daar uit te halen is het belangrijk dat je al je zintuigen naar buiten toe richt, zodat je volledig in het nu bent. Hoe meer je je ogen, neus, mond, oren en tastzin activeert, hoe beter het is.
Daarom: ga eropuit. Neem waar wat er allemaal om je heen is. Wandel je bijvoorbeeld in de natuur? Dan hoor je wat er groeit en bloeit te zien en het tjilpen van de vogels te horen. Voel eens aan het gras, de blaadjes van een struik of boom, of word je ervan gewaar hoe de wind je lichaam beroert. Ga 3 sterren koken, want ook dan ben je met je zintuigen bezig. Je proeft, je ruikt, je snijdt… Of kies voor iets anders waar je helemaal in op kunt gaan, zoals muziek maken of schilderen.
Tip 4: Kies voor een media dieet
Vermijd negativiteit in bladen, kranten, op je mobiel en tv. Ik noem dat: ‘ga op media-dieet.’ Kijken naar of lezen over narigheid is al snel een trigger, zodat je opnieuw naar binnen keert met alle gevolgen van dien. Kies voortaan voor dingen die goed voor je zijn, zoals positieve vrolijke televisieprogramma’s en dito leesvoer.
Tip 5: Ga uit je dak
Er wordt weleens gezegd: dansen is het beste medicijn. En dat klopt. Zodra we beginnen te dansen, vermindert de hoeveelheid stresshormonen als adrenaline en cortisol en stijgen neurotransmitters die je stemming in je brein verbeteren, waaronder bijvoorbeeld endorfine. Ga daarom regelmatig eens uit je dak. Zet je favoriete muziek op en dans!
Wat MindTuning voor je kan betekenen
Met MindTuning leer je om je eigen herstelvermogen te mobiliseren en zo van je angst verlost te raken. De uitwerking die de toepassing op je heeft blijkt ongekend, zowel in snelheid als duurzaamheid.De methode is door Pieter Frijters in 1992 ontwikkeld om zelf burn-out, stress en niet-reële angsten snel en adequaat op te lossen. Zijn uitgangspunt: ‘Ieder negatief gevoel dat in één keer ontstaat, heeft de potentie om in één keer op te lossen’. Hij coachte meer dan 30.000 mensen.
De MindTuning-aanpak bij angst voor de dood
Eerst wordt alle ruis in je brein die angst veroorzaakt opgespoord en met MindTuning–oefeningen weggenomen. Vergelijk het met een oude radio die niet goed stond afgesteld op een zender. Zo wordt je brein weer ontvankelijk gemaakt en dringt alles weer helder tot je door. Je paniek blijft dan achterwege en zo kom je weer volledig in je energie.
Vervolgens leer je hoe je in de toekomst het ontstaan van angst en fobie voorblijft.
Wanneer is MindTuning geschikt voor jou?
MindTuning is een praktische non-nonsens aanpak. En is geknipt voor jou als je niet zit te wachten op eindeloze therapiesessies, maar snel en blijvend resultaat voor ogen hebt. Wat wij bieden is:
- Zeer ervaren coaches die begrijpen wat jij doormaakt.
- Bij een training of persoonlijke coaching krijg je onbeperkt online toegang tot (video)lessen als naslagwerk.
- Plus een gratis bestseller van Pieter Frijters naar keuze.
- Je profiteert van 31 jaar ervaring.
Boek hier een: Gratis kennismakingsgesprek
Of ga via onderstaande button naar het aanbod van coaching en training.
MINDTUNING®
– Overwin zonder Strijd –
Baanbrekend snel | 30.000+ cliënten
Frijters MindTuning® | Een Exclusieve Privé Praktijk