Of je worst lust?
Het nieuws was de afgelopen dagen duidelijk. De commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat worst kankerverwekkend is voor mensen. Ook rood vlees is ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Worst en rood vlees verhogen vooral de kans op darmkanker.
Een rode kaart voor rood vlees en worst
Er is voldoende bewijs dat 50 gram worst of ander bewerkt vlees per dag de kans op darmkanker met 18 procent verhoogt. Voor rood vlees is de conclusie zwakker. Er is ‘beperkt bewijs’ dat 100 gram rood vlees per dag de kans op darmkanker met 17 procent verhoogt.
Kies Bewust
Een bewuste keuze voor een vegetarische of veganistische levensstijl draagt in ieder geval bij aan minder leed voor de dieren. Dieren hebben ook gevoel en een lammetje in de wei is toch anders dan een lammetje op je bord. Met voeding is het nooit zwart wit. Voeding kan gezond en ongezond tegelijk zijn. Zelfs een ‘plofkip’ bevat vitamine en is een mager stukje vlees vol eiwitten. Niet dat ik dit ooit adviseer als natuurdiëtist maar even voor de juiste beeldvorming!
De 1e Tip
Variatie is een toverwoord als het gaat om gezond eten. Het is (helaas) alles waar ‘te’ voor staat is snel teveel. Kies daarom minimaal 5 verschillende kleuren groenten per week. Eet volgens de seizoenen. Eet volop fruit, ongebrande en ongezouten noten. Smeer ‘je motor’ met de juiste vetten. Denk aan olijfolie extra vierge, hennepzaadolie, walnootolie maar ook kokosolie extra vierge en roomboter zitten vol goede vetten. Eet niet alleen vlees maar eet ook volop vette vis en kies ook eens vegetarisch. Paddestoelen en noten kunnen prima een stukje vlees vervangen.
Peulvruchten zijn net als vlees rijk aan eiwitten en vitamine B. Volle granen, dan bedoel ik volkoren granen zijn ook gezond. Spelt, kamut, rogge, amaranth, quinoa. Wil je er een beetje bijhoren dan eet je geen tarwe en kies je één van de andere opties op graangebied. Waar het mij vooral om gaat is variatie. Daarnaast is tarwe vaak zwaarder om te verteren dan de andere granen.
Vlees en angst & stress
Heb jij last van angst en stress (wie niet?) dan is een stukje vlees op zijn tijd wel aan te raden. Elke dag vlees hebben we niet nodig maar 2 a 3 keer in de week een goed stukje vlees kan ik wel aanraden. Als je last hebt van angst dan kan je wel wat extra B vitamine gebruiken. B vitamine haalt je lichaam dus het makkelijkst uit vlees.
Maak wel een bewuste keuze en laat inderdaad de bewerkte vleessoorten links liggen. Een stukje rood vlees is echt voor de uitzondering (dan geniet je er extra van).
Kies beweeglijk vlees
Dieren die niet de hele dag met hun kont in de modder hebben liggen rollen zijn een stuk gezonder. Kies biologisch gevogelte. Denk aan kip en kalkoen maar ook een duifje is een gezonde keus. Biologisch lams- of schapenvlees en wild (haas, hert, eend) horen ook in de top 3 van gezonde vlees keuzes. Mager rundvlees is al een iets minder goede keus maar nog wel verantwoord.
Bereid vlees in de oven dat scheelt weer in de aanmaak van ongezonde vetten. En kies de onbewerkte vorm, dit betekent zonder paneer en kant&klare kruiden. Laat zelf je creativiteit los op een heerlijke kruidenmix. Ben je niet zo’n chef dan doet alleen wat peper en zout ook al wonderen.
Wil je graag vlees op brood eten? Dan kan je het beste zelf een kipfilet stomen en kruiden en dit in plakjes snijden. Gelukkig zijn er als broodbeleg vele alternatieven. Wat dacht je van een heerlijke noten of zadelpasta, humus, quaqamole, geiten- of schapenkaas, Hüttenkäse een gekookt eitje, vette vis of gegrilde groenten met een vegetarische paté.
Geniet gezond, kies bewust en geniet vooral van elke hap!
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579