Over vetten: roomboter versus margarine
Verzadigde vetten, daar krijgen de meeste mensen teveel van binnen. Onverzadigde vetten zijn gezond. Eet daarom ruim hennepzaadolie, walnootolie, lijnzaadolie en een olie mix van omega 3, 6, 9. Deze vloeibare oliesoorten die rijk zijn aan omega 3 zijn super. Onverzadigde vetten zijn essentieel; dat wil zeggen dat het noodzakelijk is om ze via je eten binnen te krijgen omdat het lichaam ze niet zelf aan kan maken.
Andere olie soorten die van nature op kamertemperatuur vloeibaar zijn, zijn ook een gezonde keus. Kies voor kwaliteit. Dit betekent dat je bij olijfolie voor een biologische extra vierge variant mag kiezen, verpakt in een glazen donkere fles. De donkere fles voorkomt oxidatie.
In Italië is het heel normaal om je boterham te dopen in de olijfolie. In Nederland smeren de meeste mensen er liever boter op. Daarnaast kan gespetter in de pan als niet prettig worden ervaren. Bak- en braadproducten spetteren niet. En als we de verhalen moeten geloven zou het gezonder zijn dan verzadigd vet uit bijvoorbeeld roomboter.
Creatief geknutsel
Margarine is een knutselwerk van de industrie. Door plantaardige olie hard te maken en water toe te voegen wordt gesuggereerd dat het gezonder is. Om het daadwerkelijk gezonder te maken zijn er vitaminen toegevoegd.
Vitaminen neem je (helaas voor de margarinemakers) beter op uit een natuurlijk product zoals roomboter.
Voordeel voor de makers van margarine en halvarine is dat ze heel goed verdienen aan dit soort producten. Stel dat we eindelijk zo slim zijn om deze nep boter te boycotten? Je zou je lichaam er een groot plezier mee doen. Ze maken meer ongezonde voeding dan boter. De klant is koning, veel consumenten weten nog niet beter, of zijn verslaafd aan de toegevoegde kant en klaar smaken van suikers, zout en smaakversterkers.
Roomboter, romig lekker
Roomboter is een natuurlijk product. Het is nauwelijks bewerkt, alleen gepasteuriseerd en dat is verplicht door de warenwet. Verhitting dood namelijk de meeste micro-organismen in de rauwe koemelk. Helaas heeft ‘echte boter’ in ons land een slechte naam gekregen. Dit komt niet alleen door de prijs, maar ook door het verzadigde vet en cholesterol dat roomboter bevat.
De slechte naam is niet terecht. Roomboter bevat behalve cholesterol een stofje (lecithine) dat er voor zorgt dat de cholesterol niet neerslaat in de aderen en dus niet schadelijk meer is.
Roomboter bevat ook de van nature voor ons lichaam belangrijke in vet oplosbare vitamine A, D en vitamine E. Daarnaast is roomboter rijk aan korte keten vetzuren (KKV). KKV zijn licht verteerbaar en een belangrijke energiebron voor de darmwandcellen.
Roomboter is gezond als je het met mate eet
Een natuurlijk verzadigd vet eet je met mate. Onnatuurlijk verzadigd vet kan je beter helemaal weg laten. Je kiest wel voor roomboter en niet voor margarine, halvarine en bak en braad producten. Daarnaast is het ook van belang zo min mogelijk verzadigde vetten te eten uit koekjes, snacks, frituur en kant en klaar producten.
Omdat het niet de bedoeling is om aan te komen van roombotergebruik is het belangrijk dat je het brood normaal besmeert met roomboter. Dit houdt in circa 5 gram boter per boterham. Roomboter kan ook af en toe gebruikt worden om te bakken en braden. Wil je een boter die niet spettert? Kies dan Ghee. Ghee is geklaarde roomboter, de eiwitten zijn verwijderd en het pure vet is overgebleven. Eiwitten in vet spetteren en het vet zelf niet.
Slimme beestjes
Nog niet overtuigd? Doe dan de test! Plaats een pakje margarine en een pakje roomboter in je tuin en kijk waar de meeste beestjes op afkomen. Dieren weten instinctief wat gezond voor ze is. Daar kunnen we nog wat van leren.
Als natuurdiëtist heb ik al regelmatig mogen zien wat het mensen brengt als ze natuurlijk gaan eten. Heerlijk zelf kokkerellen, veel groenten, fruit, peulvruchten, ongebrande noten en zaden, volkoren granen, verse kruiden en specerijen en af en toe een goed stukje vlees, vis of zuivel.
Geniet van al het moois dat moeder natuur ons te bieden heeft, daar hoort roomboter zeker bij. Ook de ouderwetse reuzel is zo slecht nog niet. Hiervoor geldt ook: geniet ervan met mate.
Broodnodige tips
Je kunt dus zonder schuldgevoel genieten van een boterham besmeerd met roomboter. Biologische roomboter van graskoeien is de beste keus.
Nog gezondere alternatieven zijn brood besprenkeld op zijn Mediterraans met wat koudgeperste (olijf)olie. Je kan koudgeperste olie invriezen om het in bevroren toestand op het brood te kunnen smeren.
Of maak zelf een mengsel van roomboter en koudgeperste lijnzaadolie/oliemix(omega 3-6-9) en besmeer daar het brood mee. Neem hiervoor 1 deel roomboter en 1 deel ingevroren lijnzaadolie/oliemix(omega 3-6-9). Mix het in een keukenmachine of met een staafmixer tot een samenhangende massa.
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579