Chocola: voor- en nadelen
Cacao in chocola kan de gezondheid bevorderen. Denk aan een gezond effect op hart- en bloedvaten. Als je niet lekker in je vel zit kan een doos bonbons wonderen doen. Het is fantastisch als je zonder enig schuldgevoel je te buiten kunt gaan aan chocola. Omdat we regelmatig horen dat de pure variant gegeten wordt omdat het zo gezond is, hierbij wat voor- en nadelen op een rij.
Voordelen chocola
Zwarte chocolade bevat meer dan 70% cacao. De hoeveelheid cacao zou bepalen hoe gezond het snoepen van chocola is. Bepaalde effecten worden toegeschreven aan de flavonoïden die zich bevinden in cacao. Flavonoïden zijn o.a. nodig voor het handhaven van de integriteit van de capillairwanden (kleine bloedvaten).
Flavonolen kunnen mogelijk een gunstige uitwerking hebben op de verhoging van de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit kan goed uitwerken bij bijvoorbeeld een cognitieve beperking, zoals vermoeidheid of slaapgebrek. De flavonolen maken pure chocola bitter van smaak.
Tryptofaan en serotonine
Cacao bevat de aminozuren tryptofaan en serotonine. Tryptofaan kan in het lichaam omgezet worden in serotonine. Beide stoffen worden in verband gebracht met een goed humeur. Een verhoogde serotonine-aanmaak kan angst en stress verlagen. Deze stofjes in chocola zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de populariteit van chocola. Vanuit de de praktijk weten we dat bij angst en stress chocola vaak nog beter smaakt.
Daarnaast bevat cacao magnesium, ijzer, chroom, zink, koper en vit C.
Nadelen chocola
Chocolade heeft ook ongunstige eigenschappen. Zo bevat veel chocolade suiker, een voedingsstof die niet noodzakelijk is en waarvan de bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Cacaoboter is rijk aan verzadigd vet. Bij de bewerking tot chocola worden omega 6 vetzuren ranzig en ontstaan er ongezonde transvetten.
Chocolade bevat van zichzelf een kleine hoeveelheid cafeïne en theobromine (een stofwisselingsproduct van cafeïne). Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Chocolade wordt in de lever verwerkt. Dit proces kost voedingstoffen waaronder vitamine B en magnesium. Zowel vitamine B als magnesium komen angstige mensen vaak tekort.
Tannine in chocola kan een onoplosbare verbinding aangaan met ijzer. Oxaalzuur die ook in cacao zit, bindt ijzer en calcium aan zich waardoor deze mineralen niet of nauwelijks opgenomen kunnen worden in je lichaam.
Oxaalzuur wordt ook wel een ‘mineralen rover’ genoemd. Het heeft daarom geen zin om chocola te eten om aan bijvoorbeeld aan extra magnesium te komen. Je lichaam kan de magnesium uit chocola niet goed opnemen.
Verslavend lekker
Chocola kan een verslavend effect hebben door een combinatie van stoffen die bewezen effecten hebben op de hersenen. Denk aan: neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine . Maar ook cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).
Deze ingrediënten kunnen er ook voor zorgen dat je je emotioneel en mentaal beter voelt na het eten van chocola. Verslaving ligt hierdoor mogelijk op de loer. De aanwezigheid van deze stoffen is echter zeer laag. Het is discutabel of chocola in deze lage hoeveelheden daadwerkelijk verslavend kan werken.
Ik lust je rauw
Het is mogelijk dat je drang naar chocola ontstaat omdat je allerlei stoffen in het lichaam en hersenen tekort komt. Dit kan komen door een onvolwaardige voeding en/of langdurig angst en stress ervaren. Denk aan een tekort aan chroom of magnesium. Interessant! Want heb je last van angst en stress, dan is de kans dus groot dat je een magnesium tekort hebt. Alle reden om in dan eens na te denken over een goed magnesium supplement.
Natuurlijke voeding zoals onder andere groenten, fruit, olijfolie extra vierge en kruiden bevatten ook diverse psychoactieve stoffen en hebben niet de nadelen van chocola.
Wil je jezelf verwennen? Rauwe cacao is de gezondste keuze. Er zijn tegenwoordig ook rauwe chocolade producten op de markt die gezoet zijn met stevia of gedroogde kokosbloesem nectar.
Kies met mate voor Fair Trade chocolade of cacaoproducten van een rauwe biologische kwaliteit.
Bestsellers van Pieter Frijters
Mis onze gratis TIPS over angst en paniekaanvallen niet!
Coaching & Training
Over MindTuning
Actueel
Contact
Mozartlaan 54-56
2742 BN Waddinxveen
Routebeschrijving
Tel.: 0182 612345
Email: info@mindtuning.nl
BTW: NL812625651B01
KVK: 29030192
IBAN: NL88RABO0345295579